- If tappade två procent i premieintäkter men ökade lönsamheten med två procent genom att skära lite på personalen
- Nordea, varav man äger 21,2 procent, tappade 1 procent i intäkter och även en cent i vinst per aktie
- Mandatum livförsäkringar som varit det svagaste området de senaste åren ökade premieintäkterna med 6 procent liksom vinsten, vilket är glädjande
- Gruppens solvens har ökat fem procenter till 189 procent
- Vinst per aktie för halvåret steg med 6 procent till 1,34 euro, rullande tolv månader har man tjänat 2,67 euro per aktie vilket överträffar mitt investeringsantagande om 2,30 euro
Jag tror det var Rodney Alfvén som sa någon gång att bank- och försäkringsindustri är ingen tillväxtindustri. När bolag försöker ta marknadsandelar aggressivt har de historiskt blivit väldigt hårt straffade. Det handlar mer om att göra rätt affärer än att aktivt söka många affärer. Sampo tuffar på med god lönsamhet och jag bekymrar mig inte så mycket för de minskande premieintäkterna även om jag i ärlighetens namn hellre sett plus två än minus två.
Men i konstanta valutor ökade premieintäkterna trots att mindre aktörer tar marknadsandelar. Valutan kan ju inte Sampo styra över. De stora aktörerna är därmed nöjda och de mindre snabbväxarna är också nöjda. Inga skäl till priskrig och ingen soft market i sikte tack vare att kakan man delar på växer i lagom takt tack vare prishöjningar.
SvaraRaderaAlla ska med!
RaderaErnst
Sampo verkar stå över precis som MüRe gör. I det korta loppet blir det negativt pga av premie men i långa loppet positivt pga färre vansinniga försäkringar.
SvaraRaderaDaNalles sommarprat var platt och trist. "USA är bäst- se hur de skötte bankkrisen så snabbt och effektivt".
SvaraRaderaInte ett spår av eftertanke hur de amerikanska bankerna hade hamnat i den situation de befann sig i.
Och inte ett ord om kapitalismens sociala ansvar.
Jag vill höra mer moderna tankar kring kapitalism, detta var urtrist.
Fast om man funderar på vad det var Nalle hyllade i USA så blir det lite mer intressant: han berömde den distinkta statliga interventionen. Det är alltså en reglerad kapitalism han berömmer, inte en helt frisläppt som han ofta pekas ut som förespråkare för.
RaderaLäste i en avhandling att något skett i försäkringsbranschen sen början på 1990 talet. Mindre aktörer tar mer och mer marknadsandelar sedan dess. Avhandlingen avsåg USA.
SvaraRaderaJag undrar om det har att göra med att internet gjort att marknadsföringen av ett nytt varumärke blivit lättare. Bara en teori från min sida.
RaderaUSA har också haft många år av urusel lönsamhet för försäkringsbolag, det har vi inte riktigt sett i Norden. Här är det en grupp drakar som är rejält lönsamma, liksom på bankmarknaden.
RaderaRekommenderar aktiefokus genomgång av den nordiska försäkringsmarknaden om du vill grotta ner dig i den och hur små aktörer påverkar de stora drakarna marginaler.
RaderaAktiefokus.se
Jag tittar på norska Storebrand. Nyckeltalen ser attraktiva ut. P/E, P/B etc. Någon annan som tittat på dem? All input välkomnas.
SvaraRaderaLuppen, kommer det några tankar om Wal-Marts delårsrapport?
SvaraRaderaSiktar på det till helgen.
RaderaHej Luppen! Jag undrar vad du tycker om Akelius Spar? Hade du vågat spara hos dem, eller anser du att det är för riskfyllt? Tänker om man inte känner sig redo för aktier/fonder, men ändå vill ha högre ränta än vad storbankerna erbjuder. Akelius har ingen insättningsgaranti, men det verkar som ett stabilt och anrikt bolag, eller vad säger du? Man kan max spara 50 000 kr, binder man pengarna 1 år får man 5% ränta, sedan är det en uppsägningstid på 12 månader och under denna tiden får man 3.45%; det är ändå en bra ränta i jämförelse vad bankerna erbjuder, men vågar man? Hade varit riktigt intressant att höra vad du tycker och eventuellt andra tycker. Känner mig inte mogen för börsen riktigt ännu och nuvarande lockar inte mig, har inte mycket kapital att tala om, men den här räntan lockar mer än att bara ha pengarna på bankkontot. Här är en länk till deras konton förresten - http://www.akeliusspar.se/raenta.asp tankar? Vågar man gå in med 50 000 kr bundet ett år för att få schysst ränta eller är det för riskabelt? Vad tycker du?
SvaraRaderaOps, 3.5% får man under uppsägningstiden, inte 3.45%.
RaderaJag har inte djupdykt i det, men sannolikt drar det med sig en risk jag inte vill ta med parkerade pengar.
RaderaSer det ut som nu är det inga problem med Akelius, de jobbiga blir väl om krisen kommer tillbaks så blir osäkerheten stor.
SvaraRaderaMen Akelius klarade sig bra förra krisen och det är väl egentligen inte värre än att köpa preferensaktier i andra fastighetsbolag.
Till "måste inte": Jag tror inte "anonym" syftade på Akelius preferensaktier utan på deras sparkonton.
SvaraRaderaTill "anonym":
Personligen har jag öppnat flera sparkonton hos Akelius (ett till mig, ett till min fru och ett till min gamle far. Tyvärr får man inte ge barnen varsitt konto). Jag är inte speciellt orolig eftersom Akelius alltid har klarat sig bra tidigare. Men hade det rört sig om större summor jag sparat undan till nästa börsfall hade jag nog gjort som Luppen och 4020 och köpt Spiltan räntefond.
Jag är medveten om det, menade att det inte är värre att spara i Akelius sparkonton än i andra fastighetsbolags preferensaktier, Akelius använder sina sparkonton för att finansiera verksamheten inte helt olikt preferensaktier och det är därför jag gjorde den jämförelsen.
RaderaFörlåt om jag var otydlig.
Frågan är hur mycket säkrare Akelius sparkonto är mot Akelius preferensaktie? Båda är oprioriterade, även om sparkontokunder går före aktieägare vid obestånd. Jag har ingen uppfattning om kapitalmixen för dem, men risken är väl att om någon svart svan påverkar Akelius så ligger båda illa till (eftersom sparkonto saknar insättningsgaranti)?
RaderaFrågan är ju då om prioriteten för sparkontot vid obestånd är värd den lägre avkastningen och svårigheten att få loss pengarna?
Pref. aktien ger idag ca 5,65% årsränta, nästan utan skatt i ISK. Kan likvideras på tre dagar.
Sparkonto ger 3,45 - 5% (minus 30% skatt?) och tar ett år att likvidera...
Vad anser Lundaluppen om Hemfosa? Onekligen ett imponerande förvaltningsresultat men kanske är rabatten mot sektorn motiverad? Hur står sig aktien i en jämförelse mot t ex Castellum?
SvaraRaderaJag skrev en kort kommentar i samband med noteringen.
RaderaHej Alla!
SvaraRaderaJag ær ny och håller precis på att førstå hur man tolkar vinstmarginaler osv, vad ær høga och låga vinstmarginaler?
Hej, det beror helt på bransch och affärsmodell. Du kan jämföra vinstmarginaler mellan likartade bolag i samma bransch och kanske dra några slutsatser från det.
RaderaJag har investerat sedan 2012. Eller investerat är väl egentligen inte vad jag gjort. Det jag har gjort är att kolla P/E-tal efter att läst ett par artiklar eller inlägg som bekräftat min syn och sedan tryckt på köpknappen. Tack och lov har jag haft förnuft att köpa aktier i amerikanska dividend aristokrats och inte några små obskyra gruvbolag. Hursomhelst, är jag övertygad om att jag hade fått bättre avkastning om jag hade investerat i avanza zero och därefter glömt bort portföljen.
SvaraRaderaTrots att förnuftet skriker att jag borde investera i ett index finner jag en slags trygghet i att köpa aktier utefter en bevakningslista och se mottagna utdelningar långsamt stiga oavsett marknadsklimat. Hur komiskt det än må låta så känns det tryggare än indexinvestering. Jag inbillar mig att det skulle vara svårare att genomlida en nedgång om man inte ägde enskilda bolag utan ett index. Att knappt veta vilka bolag som ingick i fonden, dess värdering och att inte få ta del av bolagens kassaflöde via utdelning skulle i alla fall göra mig nervös. Dock förstår jag att jag borde resonera tvärtom. Ett index återhämtar sig för det mesta. Detsamma behöver inte gälla en aktie.
Någon annan som också kastats mellan förnuft och inbillad trygghet?
Tror fondandelarna ökar i Avanza Zero istället för utdelning. Så lite samma sak. Men lite osäker...
RaderaFörtvivlad,
RaderaDu kan ju påbörja ett sparande i Avanza Zero; det ena utesluter inte det andra. Låt utdelningarna du får från dina nordamerikanska aktier gå till ett månatligt fondsparande. På det viset får du ju också en viss riskspridning (geografiskt; ej över tillgångsslag).
Avanza Zero är ju inte heller utan skönhetsfläckar. TeliaSonera och Ericsson skulle jag aldrig i livet äga som enskilda aktier...
Hälsningar
Carolus
Kära förtvivlad, du har jag gjort mycket rätt! Håller med om Carolus att du kan blanda in Avanza Zero. Jag har enskilda aktier i USA, Sverige men en stor andel Zero och Spiltan aktiefond investmentbolag, ca 50%. Sparar även likvider i Spiltans räntefond för att ha redo.
Raderahe he, härlig självironi i första stycket och misstänker att jag inte är ensam om att känna igen mig i den beskrivningen, speciellt det där med att söka den bekräftelse som utlöser köpsignalen i stället för det rationella, nämligen att söka motargumenten till investeringen.
SvaraRaderaVarför gillar vi enskilda aktier i st för Avanza zero, är det rusetnär man tycker sig ha lyckats med ett fynd samtidigt som man galant tar fram motsvarande bortförklaringar när man huggit i sten....
Hej!
SvaraRaderaJag undrar om du har några planer på att analysera Elekta? Medicinsk teknik tycker jag är intressant men jag är osäker på kvaliteten i aktien. Utdelningen är ganska låg men aktiekursen kanske kan öka en hel del i värde med tanke på att antalet cancerfall förväntas öka rejält de närmaste decennierna. Deras produkter verkar väldigt intressanta.
Tack för en bra blogg!
Kika på Kancera. Dom kan nog hypas framöver. Uppköpskandidat då dom rör om i grytan för dom stora.
RaderaVilken hype! Kancera upp 23% idag, fram tills nu:)
RaderaElekta rapporterade väl sisådär, sjönk 8% idag.
RaderaDen här kommentaren har tagits bort av skribenten.
RaderaKancera upp 66% sedan jag tipsade här.
RaderaHej!
SvaraRaderaTack för en grym blogg! Har du några planer på att göra fler analysskolan-avsnitt? (likt den för tele2?)
//O
Saknar dina matnyttiga inlägg luppen.
SvaraRadera/Daniel