fredag 23 februari 2018

Balderrapport och månadsinköp

Jag brukar vara noggrann med att dokumentera alla köp och försäljningar samma dag här på bloggen. Inte för att läsarna ska ta rygg men för att det ska gå att återskapa min portfölj och räkna ut att den avkastning jag rapporterar stämmer. Kommentarerna kring ett köp blir också betydligt intressantare att gå tillbaka till om de skrivs precis när det sker, inte i ljuset av saker som kommer fram strax därefter.

Igår gick dock allt snett, problem med ström, nätverk, dator och huvudvärk på det (eller på grund av det), så jag får skriva detta idag istället...

Men betydligt intressantare än mina transaktioner var såklart Balders bokslutskommuniké som släpptes igår.

Svårare än så är det inte

Vd Erik Selin beskriver det utmärkt i vd-ordet, intjäningen har stigit mer än både fastighetsvärderingarna (substansvärdet) och aktiekursen, som dessutom fallit 9-10 procent hittills i år. Att öka intjäningen, förvaltningsresultatet, med 24 % är väldigt skickligt och det är inte första gången Selin lyckats med detta. Som en jämförelse har Castellum som mål att nå 10 %.

Fastigheter är en långsam business i grunden och varje objekt har mångåriga utvecklingsplaner, förbättringar och förändringar tar tid. Men Selin har i många år visat värdet att ha en ledning som springer fort som ett överliggande lager i denna långsamma affär. Det som imponerat mig lite extra under 2017, då jag första gången också valde att köpa aktier är hur han gjort detta.

Under året som gick hittade Balder inte lika många öppningar att köpa fastigheter till attraktiva priser, istället vändes fokus väldigt tydligt mot kostnads- och finansieringssidan. Visserligen steg hyresintäkterna med respektabla 10 %, men fastighetskostnaderna och finansnetto stod helt stilla trots denna ökade volym. Därmed kunde intjäningen stiga så brant. Ovanpå detta kommer inlösen av preferensaktierna som lämnat mer över till stamaktieägarna.

Räntenivån har sänkts till 1,8 % (Castellum betalar 2,4 %, det är en enorm skillnad) och räntebindningstiderna har förlängts rejält under året till i snitt 4 år. Balder har utvecklats från ett transaktionsdrivet och rätt offensivt finansierat bolag till ett väldigt konservativt finansierat bolag.

Intjäningsförmågan i Balder är nu, med befintligt bestånd och befintlig finansiering enligt deras egen beräkning 2,4 miljarder. Här räknar de dock med 22 % bolagsskatt, något de sällan eller aldrig betalar. De senaste åren har den betalade skatten varit en tredjedel av detta. Kompenserat för det blir intjäningsförmågan ca 2,7 miljarder, eller 15 kronor per aktie. Detta ligger över mitt investeringsantagande om 14,50 kronor, dvs. ok.

Efter rapporten använde jag en del av min kassa, motsvarande 1,1 procent av portföljen till att öka mitt innehav i Balder, jag betalade 194,50 kronor per aktie. Jag är egentligen bekväm med att ha en betydligt större andel Balder i portföljen, men behöver samtidigt ha en viss utdelning från portföljen framöver för att inte vara beroende av aktieförsäljning vid inopportuna tillfällen. Så jag håller portföljandelen vid 5 procent just nu.

Jag valde även att öka i Maersk igår. Bolaget har inte rosat marknaden efter bokslutskommuniké och kapitalmarknadsdag. Jag fortsätter dock tro på deras strategi med integration av containerfrakt över land och hav och tycker att aktiepriset blivit attraktivt. Jag ökade därför med 0,7 procent av portföljen, aktierna kostade 9 450 danska kronor per styck, och danska kronan kostade 1,34 svenska kronor.

På samma sätt ökade jag lite i Skanska, 0,4 % av portföljen, för att nå upp i en portföljandel på 5 procent. Här betalade jag 162 kronor per aktie.

Sist, och minst, placerade jag månadens sparpengar i ytterligare några BMW Pref. För ett belopp motsvarande 0,2 % av portföljen köpte jag aktier för 74,45 euro styck, euron kostade 10,01 kronor. BMW är fortsatt bolaget som ligger högst upp i min bevakningslista, men jag vill inte göra några större inköp förrän nästa rapport släppts.

Efter dessa inköp ser portföljen ut så här:

Bolag
Andel
Handelsbanken
15 %
Sampo
15 %
Illikvida aktier
9 %
Kassa
8 %
Castellum
7 %
Novo Nordisk
7 %
Industrivärden
7 %
Deere & Co
6 %
BMW
6 %
Investor
5 %
Fastighets AB Balder
5 %
Skanska
5 %
AP Møller-Mærsk
5 %

Nu är jag uppe i meningsfulla insatser i samtliga bolag. Det som frestar mest är att öka ytterligare i BMW, men det är ett nytt innehav och jag vill läsa in mig mer och se ytterligare rapporter innan jag placerar mer där. Jag hade en tanke att placera kassan i SAS Pref, som jag gjorde för ett par år sedan, men nu har den aktien seglat iväg till 550 kronor vilket är helt orimligt.

onsdag 14 februari 2018

Kapitalmarknadsdag H&M

När bottom line är känd och sentimentet mot bolaget är minst sagt frostigt var det svårt att se vad Persson & Persson skulle kunna säga som skulle kortsiktigt lyfta aktiekursen. Nu kom istället, som enda egentliga nyhet, information att försäljningen gått fortsatt trögt i början av året.

Jag har lagt någon timme på att läsa om vad som sades under dagen, jag hade tyvärr ingen möjlighet att varken deltaga eller följa rapporteringen i realtid. Men egentligen satte bolaget främst siffror på det man redan sagt. Bilden av bolaget blir alltmer klar i mina ögon:
  • Affärsmodellen fungerar, bolaget säljer online
  • H&M-märket lider av svagt sortiment, dålig försäljning i butik (jämfört med exempelvis Zara) och faktiskt ett försvagat varumärke
H&M:s huvudproblem är inte online/offline utan helt enkelt handel. Konkurrensen är mycket riktigt tuff men konkurrenter klarar detta bättre.

Orosmomentet i mina ögon är snarast att Perssons fortsätter sitt mantra "vi vet vad som ska göras, vi är väl positionerade" etc. Denna övertygelse behövs förmodligen, men måste också visa sig i ändringar i de faktiska redovisade resultaten. Budskapet har nu hållits konstant över relativt många kvartalsrapporter som pekat i en annan riktning.

Nåja, jag fortsätter bevaka bolaget men börjar få en smygande känsla att försäljningen av aktierna kan bli årets bästa affär.

Den där utdelningen spökar också...

Så här på alla hjärtans dag skänker jag även en tanke till de där H&M-aktierna min fru har i sin portfölj på rekommendation från mig, trots att hon helst handlar nästan var som helst utom just på H&M. En kärlek som håller för det är värd att vårda.

söndag 11 februari 2018

Gästkrönika Börsveckan

I veckans nummer av Börsveckan är det åter dags för en gästkrönika från undertecknad. Titeln denna gång blev "Lämmeltåget kommer rusandes!" med en diskussion om reversal to the mean i jämförelse med momentum, klicka på bilden nedan för att läsa texten.

Gästkrönika i Börsveckan nr 7, den 12 februari 2018
Minnesstarka läsare minns att jag skrev en krönika senast i oktober. Eftersom Börsveckan (på goda grunder) inte vill att gästskribenterna skriver om egna aktier blir texterna mer av kåserier än vad jag brukar skriva på bloggen. Ovant är också att ha en redaktör som läser och kommer med synpunkter och förbättringsförslag i texten, en trevlig erfarenhet åtminstone för mig.

torsdag 8 februari 2018

Rapporter från SHB, Sampo och Industrivärden

Igår var det Stora Rapportdagen för mig, helt enkelt för att Sampo och Handelsbanken släppte sina bokslutskommunikéer, bolag som utgör 30 % av min portfölj. Aktierna gick lite olika håll idag på sina rapporter, av goda skäl skulle jag säga...

Handelsbanken kom först med en rapport där räntenettot steg 7 % och provisionsnettot med 2 % (jämfört med Q4 -16). På helåret har man i princip parerat förra årets stora engångsintäkter från aktieförsäljningar och ökar rörelseresultatet med 2 % och minskade kreditförlusterna med 2 %. Resultatet per aktie landade på 8,20 kronor, över mitt investeringsantagande på 8 kronor.

Men, och det är inget litet men, för andra året i rad levererar Handelsbanken mycket stora kreditförluster i just fjärde kvartalet, denna gång på 1,1 miljarder (0,8). På helåret är förlusterna på låga nivåer historiskt sett, men hela Handelsbankens ständiga premiumvärdering bygger på att banken är bäst på hantering av kreditförlusterna. Nu är man för andra året i rad den bank som överraskat negativt här, samtidigt som en allt fetare balansräkning drar ner räntabiliteten till  nivåer som inte imponerar.

Det sistnämnda avser banken nu åtgärda med en extrautdelning på 2 kronor, utöver ordinarie utdelning på 5,50 kronor per aktie. Efter niomånadersrapporten spekulerade jag om 6+4 kronor, men SHB är som alla vet konservativa och nöjde sig alltså med 7,50 kronor totalt. Detta kommer trimma balansräkningen en aning, men knappast skicka upp räntabiliteten till historiska nivåer. Banken kommer fortsätta vara en av världens bäst kapitaliserade.

Men att klaga på att Handelsbanken är för konservativ är som att klaga på att präster tror på gud.

Sampos rapport var desto populärare på aktiemarknaden. Det som var känt sedan tidigare var ömsom vin, ömsom vatten. Nordeas rapport var riktigt blek medan Topdanmark fortsätter gå som tåget.

Det som däremot var nytt var starkt över hela linjen. If gjorde ett bra resultat, liksom Mandatum. Dessutom visar Nalle och gänget på vilja att flytta fram positioner på flera fronter. Tidigare har meddelats intåg i Nets och Saxo Bank, idag kom ett utköpsbud på Nordax. Sampo framstår alltmer som ett finansiellt superkonglomerat på den nordiska marknaden, om än med minoritetsposter i de flesta intressebolag.

Tyngt av ett svagt Nordearesultat hade vinsten per aktie fallit till 2,71 euro (precis i linje med mitt investeringsantagande) om inte en engångseffekt från konsolideringen av Topdanmark skjutsat upp resultatet rejält till 3,96 euro. Sampo äger faktiskt inte en majoritet av Topdanmarks aktier, men Topdanmark äger så många egna aktier att bolaget faktiskt kontrollerar mer än 50 % av utestående aktier och röster.

Med 2,71 euro i "underliggande vinst" är utdelningen på 2,60 euro ganska offensiv, men så brukar det se ut för Sampo. Redovisat resultat är utan orealiserade investeringsvinster, så där finns oftast en reserv.

NAV per aktie har stigit till 25 euro, samtidigt har floaten ökat rejält, till 34 euro. Till stor del beror denna ökning på konsolideringen av Topdanmark. Sampo har rejält med tillgångar totalt sett vilket yttrat sig i nämnda förvärv, det finns gott om utrymme för Nalles affärsnäsa agera.

Efter gårdagens rapporter följde Industrivärden upp idag. Som vanligt är det nästan omöjligt för Industrivärden att komma med något nytt i sin rapport och fokus blir på utdelningen, som höjdes med 5 procent till 5,50 kronor, vilket innebär en direktavkastning på 2,79 procent.

Eftersom Industrivärdens utdelning skattemässigt är kopplad till de utdelningar bolaget mottar, vilket i sin tur är kopplat till innehavens resultat, så innebär en låg direktavkastning en tydlig signal om att Industrivärden som helhet är högt värderad. Som något slags tumregel skulle jag säga: köp Industrivärden delar ut 4 %, sälj när de delar ut under 2,5 %.

Jag uppdaterade dock min kalkyl på vilka vinster innehaven levererar till Industrivärden efter skatt, minus Industrivärdens egna kostnader. Om man tittar på de tre senaste åren för varje innehav (rullande 12 månader för de som inte rapporterat hela 2017) och väljer högsta vinsterna blir gruppens vinst 15,82 kronor. Väljer man medianerna blir det istället 11,41 kronor. Minivärdena (förluster avrundas till noll) blir sammanlagd vinst 9,58 kronor.

9,58-15,82 kronor look-through earnings per aktie för Industrivärden är ett väldigt brett spann och det beror på de väldigt ojämna resultaten i stora innehav som Sandvik, Volvo och även mindre som Ericsson och SSAB. Om medianvärdet multipliceras med en P/E på 13,5 blir motiverat pris 154 kronor, vilket numera står i min bevakningslista.

Attraktivast prissatt av dessa tre är alltså Handelsbanken i mina ögon. Men det var ingen tvekan om att Sampo vann rapportdagarna.

Om du orkat läsa hela vägen hit så belöna dig med en väldigt lättsam Börslunch på EFN idag med ikonen Simon Blecher. Skanska och Holmen utlovas.

söndag 4 februari 2018

Kassa

Nu har jag suttit med 10 procent kassa i fyra dagar och varje ledig stund snurrar tankarna kring vad som vore bra placeringar.
  • Ska jag öka i mina mindre (och prisvärda) innehav som BMW, Balder, Skanska eller Maersk?
  • Ska jag ankra portföljen mer i index genom att öka i Investor eller Industrivärden?
  • Ska jag köpa Öresund och låta Qviberg och hans anhang förvalta en del av min portfölj diskretionärt?
  • Ska jag titta på några av de bolag som Börsdata screenar fram åt mig?
  • Dags att damma av laxbolagen igen?
Detta är ju inte friskt. Den förväntade kostnaden för att hålla en kassa är i bästa fall 0,5 % per månad, jag tror inte portföljen kommer avkasta så mycket mer än 5 % per år de kommande åren. Jag har definitivt råd att invänta ett bra läge innan det ska sättas i arbete.

Den 25 februari eller däromkring är det dags för ett månadsinköp. Fram till dess hinner portföljbolagen utom BMW rapportera, jag ska kunna hålla mig till dess. Jag är inte bra på att hålla kassa.

(Jo, jag har några årslöner i buffertkonton, men det är inte investeringsbara medel.)

torsdag 1 februari 2018

Rapporter från Skanska och Novo Nordisk

Idag kom rapporter från mina innehav Skanska och Novo Nordisk och båda togs emot rätt svalt av aktiemarknaden.

Skanska vinstvarnade för två veckor sedan så mycket i dagens rapport var känt. Byggverksamheten dras med problem vilket föranlett omstrukturering och ändringar i Polen, USA, Tjeckien och Storbritannien. Konkret innebar detta nedskrivningar på 1 miljard. Till detta kommer projektnedskrivningar på 2,5 miljarder.

I bolag med så stora projekt som Skanska får man helt enkelt leva med plumpar då och då. Det finns strukturella skäl till projektförluster; komplexa interna och externa beroenden, prispress vid upphandling med mera som gör att man inte kan räkna hem tillräckliga marginaler. Buy the dip skulle jag säga i de flesta fall.

Vid sidan om byggverksamheten har lönsamheten i bostadsutvecklingen och infrastrukturutvecklingen sjunkit, medan kommersiell fastighetsutveckling blomstrar.

Summerat tjänar ändå Skanska 12 kronor per aktie 2017, väl över mitt investeringsantagande på 11,50 kronor. Detta ett år när vd bytts och den nye vd:n tycks ha rensat i garderoben för att ge sig själv ett vettigt utgångsläge. Jag kan tänka mig att öka i Skanska.

Precis som för Skanska var det ömsom vin, ömsom vatten för Novo Nordisk. Här var dock förväntningarna högre och aktien föll 7 procent.

Novo har vunnit marknadsandelar globalt inom insulin 2017 och det från en oerhört stark position. Försäljningen av nästa generations insulin har fortsatt explodera (+94 %), vilket med nöd och näppe kompenserat för tappet inom "modernt insulin" på -7 %. Detta tapp beror främst på den omtalade prispressen i Nordamerika som fortsätter.

Generellt drabbas Novo hårt av den starka danska kronan i jämförelse med den amerikanska dollarn, och detta förutser man kommer drabba resultet rejält under 2018, där vinsten förväntas falla i DKK men fortsätta öka i lokala valutor.

Årets resultat steg med 1 procent (i danska kronor), men på grund av Novos återköpsprogram steg vinsten per aktie med 3 procent till 15,39 DKK. Detta är klart över mitt investeringsantagande och jag har justerat min bevakningslista genom att öka normal intjäningsförmåga men även sänkt motiverad P/E på grund av relativt låga tillväxtutsikter kommande år.

Novo höjde även utdelningen till 7,85 DKK, en höjning på 3 %. De första 3 kronorna delades ut i höstas, en partiell utdelning som alltså räknas mot 2017 års resultat, något som inte är möjligt i Sverige utan extra bolagsstämma.