söndag 10 augusti 2014

Läst Lögn, förbannad lögn & prognoser

Av en slump kom jag i helgen över svenske fondförvaltaren Alf Riples (@alfriple på Twitter) bok "Lögn, förbannad lögn & prognoser - en bok om finansmarknadens självbedrägerier". Om jag ska vara helt ärlig strök inte titeln mig medhårs och förhoppningarna var ganska låga. Ett par timmar senare märkte jag till min förvåning att jag var halvvägs genom boken och försjunken i den.

Titeln till trots är boken inte bara en kommentar till senare tiders finanskris och prognosmakares tillkortakommanden, nej det är istället en bok som täcker väldigt mycket mark trots att den bara är 235 sidor lång. Här avhandlas modern portföljteori, behavioral finance, teknisk analys och värdeinvestering, samtliga med en klar blick. Kortsiktighet kritiseras, långsiktighet kritiseras, att sälja vinnare kritiseras, att sälja förlorare kritiseras, buy-and-hold kritiseras. Kort sagt skjuter Riple åt alla möjliga håll - men identifierar också självmotsägelserna och kommer till väldigt balanserade och i mina ögon kloka "slutsatser" i denna verklighet som inte innehåller särskilt många enkla lösningar.

Utöver förvaltning och strategier avhandlas också finansmarknadens egenheter, dess masspsykologi och en stor del viks även till Riksbanken och dess funktion.

Det är en fröjd att läsa en bok skriven av en svensk fackman på svenska. Språket är bra och det är skillnad på översättningar och originaltext. När man läser böcker inom området som är översatta tappar man ofta tempo när termer är felanvända, det slipper man här.

Mot slutet visar det sig att Riple trots allt förespråkar värdeinvestering - en absolut syn på en investerings värde som en motpol till dess pris - som det sundaste sättet att nå en rimlig riskjusterad avkastning, i begreppet risks sanna mening. Detta är såklart helt i min smak, men jag var fast i den här boken långt innan dess.

18 kommentarer:

  1. Skrev redan i mars 2013 ett kritiskt inlägg om Alf Riple s bok, dock baserat på en recension i DI.

    Problemet för Alf är att har begränsade kunskaper i statistik och sannolikhetslära, och dessutom inte förstår hur dessa teorier skall tillämpas på aktier och aktieinvesteringar.

    Jag var ganska bitsk och kallade inlägget "En lektion i kombinatorik".
    Grundproblemet är att just aktier passar mycket dåligt till alla metoder som baserar sig på sannolikhetsberäkningar och stokastiska processer, vilket Alf Riple tycks tro.

    Vill minnas att Lundaluppen även kommenterade mitt inlägg med någon matematisk kommentar.

    Besser

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kan du bjuda på en länk? Får medge att jag glömt inlägget och lyckas inte navigera till det på din sajt...

      Radera
    2. Hmm, jag kanske missförstår Bessers inlägg, men Riple spenderas ett stycke av boken med att argumentera mot att investeringsutfall skulle ses som normalfördelade.

      Radera
    3. Boken låter helt klart intressant men jag måste fråga. Är sådan tro på normalfördelningar vitt sprid eller är det bara DI som är dåliga på att läsa?

      Radera
    4. @Aktieingenjören

      När skodebatten var intensiv här på bloggen vill jag minnas att du skulle avge en rapport hur dina Network sandaler inköpta på sommarrea fungerade. Detta skulle ske efter besöket i Kroatien. Har inte hittat någon rapport!
      Soliga Hälsningar
      Lars

      Radera
    5. Ber om ursäkt.

      De har varit formidabla och väldigt stabila. Särskilt stötdämpningen och gummisulan har imponerant.

      Det finns en grotta precis där Lim-fjorden (ett ganska trist turistmål) övergår till en dalgång och det är ca 150 höjdmeter från parkeringen till grottan på en stig med underlag av fuktig/lerig kalksten. Mina vänner (tjejskor från Ecco samt Asics gympaskor) tvingade mig att vända halvvägs upp för bergväggen eftersom de halkade runt som bambi på hal is. Men med riktigt gummi var greppet så bra att jag inte märkte av det.

      Designmässigt upplever jag bara ett fel och det är en plasthälla som sitter på "tåbandet" vilket känns lite konstigt om man spänner åt sandalerna och sedan knallar runt.

      Radera
    6. @Aktieingenjören

      Ja plast är ett otyg i skor. Tack för ett uttömmande svar.
      Med vänlig hälsning
      Lars

      Radera
  2. Well!

    Läste boken för ett tag sedan. Blev inspirerad att skriva några inlägg, om varför så mycket tid, och ork går ut på att redovisa hur mycket man fått i utdelning. Alla bloggar lider av denna sjukdom. Man blir ju inte rikare för att man flyttar en hundralapp från höger till vänster byxficka. Tror att Riple tog citatet från någon nobelpristagare.
    Boken innehåller dock rätt mycket tröttande psykologiskt snömos.
    Ett handfast och bra råd som boken ger är: Med jämna mellanrum lönar det sig att tänka som hela portföljen är såld. Hur agerar du då?? Köper du 100% Spiltan räntefond i dagens marknad, eller hur agerar du?
    Med vänlig hälsning
    Lars

    SvaraRadera
  3. http://www.ur.se/Produkter/174445-En-bok-en-forfattare-Logn-forbannad-logn-prognoser

    SvaraRadera
  4. Inser att någon missuppfattat något... antagligen även jag.
    Det var Henrik Mitelman på DI som antagligen missuppfattade Alf Riple och jag skrev ett inlägg baserat på DI artikeln, som kanske även den missuppfattades.
    Tror inte att "normalfördelningsteorin" tillämpas på aktieinvesteringar i någon större grad, kanske för indexinvesteringar?

    Besser

    SvaraRadera
    Svar
    1. Och där har vi varför man inte skall gå på andrahandsuppgifter...

      Radera
  5. Hej,

    Jag har inte läst den, men däremot stått med den i handen i valet och kvalet. Det får kanske bli en omvärdering...

    Off-topic, men Henry Blodget har en hyfsat läsvärd artikel om hur dyr (OBS!) marknaden är. Marknadens nivå tenderar ju inte intressera värdeinvesterare, men undrar ändå om läsekretsen har några reflektioner kring detta?

    http://www.slate.com/blogs/business_insider/2014/07/31/price_to_earnings_ratios_suggest_that_stock_markets_are_overvalued_and_in.html

    I korthet är det fyra faktorer (han listar tre, men nämner fyra...):

    - Rekordhög belåning

    - Högt P/E-tal (endast 1929 och 2000 som marknaden värderades högre) enligt Shillers serie...

    - Rekordhöga vinstmarginaler som ska regressera till medelvärdet

    - Federal Reserve kommer snart att strama upp penningpolitiken

    Ingen seriös värdeinvesterare försöker spå marknaden på kort sikt, men kul att höra era åsikter ändå. Vad säger tebladen, står vi inför en kraftig nergång?

    Mvh

    Carolus

    SvaraRadera
    Svar
    1. Känns väl lite som att marknaden är högt värderad om man jämför med historiken. Fast å andra sidan gissar jag på att det kommer förbli låga räntor under några år till och när väl räntorna börjar gå upp är det för att dämpa inflationen (som säkerligen kommer tillsammans med en högkonjunktur och högre vinster).

      Men att ha lite extra krut att köpa billigare aktier för när ingen annan kan/vågar är ju inte fel :)

      / E

      Radera
    2. @Carolus

      Bloggaren Fundamentalanalysen har skrivit ett väldigt bra inlägg om detta. Känner du någon, eller har du hört talas om någon, som inte känner på sig att aktier är dyra just nu?
      Med vänlig hälsning
      Lars

      Radera
    3. Hej Lars,

      Nej, det har jag inte. Fast man kan ju undra vem det är som köper H&M till P/E 30... Aktier handlas ju hela tiden... Vem är det som är på köpsidan nu om "alla" tycker det är dyrt? Varför upphör inte handeln...

      Mvh

      Carolus

      Radera
    4. Henry Blodget, jo tjena, den störta finanslögnaren genom alla tider! Googla denna misslyckade och avskyvärda person.

      Radera
  6. Själv föredrog jag titeln till vad innehållet verkar vara. Men jag är också svag för passningar till gamle Mark Twain!

    SvaraRadera
  7. "att sälja vinnare kritiseras, att sälja förlorare kritiseras, buy-and-hold kritiseras"
    Så, man skall inte sälja en aktie som går med förlust, inte en som går med vinst, och inte behålla dem. Kontentan måste bli att inte köpa några aktier. ;-)

    SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.