- För If steg försäljningen i lokala valutor med 2 procent, men i euro sjönk den tre procent till 1,6 miljarder euro. Combined ratio sjönk till 90,3 procent och resultatet före skatt blev därmed 164 miljoner euro
- Sampos andel av Nordeas vinst ökade med 5 procent till 170 miljoner euro
- Livförsäkringsbolaget Mandatum fortsätter sin ganska bleka utveckling och premieintäkterna föll med 7 procent till 244 miljoner euro efter att man tappat marknadsandelar hemma i Finland. Resultatet ökade dock genom besparingar med 4 procent till 37 miljoner euro efter att var tionde anställd lämnat bolaget sedan föregående år. Mandatum har tecknat avtal att förvärva den vinstdrivande pensionsförvaltningen från Suomi Mutual med en preliminär total förvaltad volym på 1,3 miljarder euro vilket kan jämföras med Mandatums 5,3 miljarder idag plus 4,7 miljarder i unit-linked-försäkringar
- Totalt ökade resultatet per aktie med 11 procent till 63 cent per aktie för kvartalet. Om man inkluderar ej realiserade värdeförändringar blev resultatet 66 cent per aktie
Kort sagt ser det stabilt ut för Nordea och If, medan läget är lite kärvare för Mandatum. Jag skulle gissa att Sampo kommer att delta i någon eller några strukturaffärer (utöver Suomi Mutual) det kommande året men vågar mig inte på att spekulera i vilka motparterna skulle vara.
En inte alltför vågad gissning är väl att Topdanmark kan vara av intresse.
SvaraRaderaMycket möjligt, man ligger på 25 procent innehav nu och närmar sig budplikt, plus att man trumfat in en person i styrelsen. Ett förvärv skulle dock inte vara jättestort för Sampo i det stora hela, Topdanmark motsvarar ca 25 procent av If i premievolym.
RaderaJag är lite intresserad av att köpa lite Sampo men skatten på utdelningen avskräcker lite grann.
SvaraRaderaÄter inte 15% skatten på utdelningen upp mycket av vinsten på lång sikt? Det blir väl för dig grovt räknat ca 1250 kr på utdelningen från Sampo. Hur ser du på avvägningen där mellan det och avkastningen och avkastningsskillnaden mot att sätta det du har i Sampo i en svensk aktie istället?
Måste man som ägare av Sampo också skicka in en blankett varje år för att slippa dubbelbeskattningen? Tack på förhand.
Nej, du behöver inte skicka något till Finland (och skulle inte ha något för det). Ja, du riskerar att betala just 15 procent i skatt på utdelningen, och ännu lite mer om du har ISK utan tillräckliga avdragsmöjligheter. Men jag är van att betala 30 procent plus reavinstskatt vid försäljning, och ur det perspektivet är det fortfarande en bra affär.
RaderaÄr det något speciellt med källskatten från Finland? Är inte den avdragsgill mot erlagd ISK schablonskatt som vanligt?
RaderaNej, inget särskilt, fullständig vaniljsmak. Om man har underskott av kapital blir dock avdragsmöjligheten begränsad, se Gustavs aktieblogg.
RaderaOK, tack. Skönt att man ligger på rätt sida om räntesnöret :-)
RaderaVad bra att källskatten på utländska utdelningar är avdragsgill mot ISK-skatten, det hade jag ingen aning om. Skickas de uppgifterna automatiskt in av ens bank t.ex. Avanza så att det blir förtryckt i deklarationen eller måste man anmäla det själv på något vis? Hur i så fall? Tack på förhand för svar!
Radera@Jocke: ja banken skickar in kontrolluppgiften och Skatteverket har med det i sin skatteuträkning så allt sker automatiskt.
RaderaDen komplikation jag sett är när Danmark drar 28 procent källskatt trots att de bara får dra 15. De 13 procentenheterna i mellanskillnad vill inte Skatteverket stå för utan de får man begära tillbaka av Danmark. Se tidigare inlägg om dansk källskatt (finns 3-4 st här på bloggen)
Kanon, så i praktiken och slutändan slipper man den utländska 15% källskatten på utdelningarna i t.ex. Sampo, undantaget danska aktier då där man får skicka in blanketten varje år. Tack.
RaderaProblemen med underskott av kapital uppstår även om man har Sampo-aktier i en depå eller på ett finskt värdeandelskonto. Äger man aktierna själv och har underskott av kapital, uppstår alltid det problemet, oavsett vilka skatteregler som i övrigt gäller för innehavet.
RaderaProblemet med Danmark är att vissa länder trilskas och drar för mycket utländsk skatt. Då måste man begära tillbaka lite pengar från källandet. Detta problem kan uppstå med aktier från vilket land som helst, men Avanza har i alla fall fixat så att man slipper detta extra besvär med bland annat finska aktier. Just danska aktier utgör nog det största problemet i detta avseende för svenska aktieägare.
Står motiverat pris fast på 34.5 m.a.o? Tack på förhand!
SvaraRaderaJa tills vidare
Radera