måndag 19 maj 2014

Industrivärdens obligationer

Jag har roat mig med att läsa igenom villkoren för Industrivärdens omtalade nya obligationer som är kopplade till aktier i ICA Gruppen [sic] och hittat ett ganska udda värdepapper bestående av två delar:
  1. En nollkupongare som när den förfaller om fem år ger 300 kronor
  2. En option att köpa aktier i ICA för 300 kronor vid förfallet, alternativt om Industrivärden så önskar få ett belopp motsvarande ICAs marknadspris. Här finns dock en utgång för Industrivärden att lösa samtliga obligationer för 300 kronor efter fyra år om ICA-aktierna är värderade till mer än 390 kronor. 
Huvudrubrikerna kring obligationen är att räntan är noll och att man "får" optionen. Jag ser det inte riktigt så utan det köparen av optionen får är just ett paket enligt ovan.

Vad är optionen värd? Det normala sättet att beräkna det är att använda Black & Sholes formel för optionsvärdering och jag hittade denna kalkylator på nätet. Om man stoppar in följande parametrar:
  • Dagens pris på ICA-aktierna är 228 kronor
  • Lösenpriset är 300 kronor
  • Tid till förfallodatum är 5 år
  • Riskfri ränta är 3 procent
  • Volatiliteten är 22,1 procent (enl. Avanzas aktiesida)
... då får man ett optionspris på 33,80 kronor. Detta pris är något överdrivet om man tar hänsyn till den utväg Industrivärden har vid ett aktiepris över 390 kronor. Vägen upp till 390 är dock ganska lång så låt oss anta att optionspriset trots allt ligger nära 33,80 kronor. Det betyder att köparen av optionen betalar 266,20 kronor från nollkupongaren, som därmed löper med en implicit ränta på 2,4 procent*).

Jag tycker alltså att det är fel att betrakta räntan som noll, här finns en låg, implicit ränta på 2,4 procent. Optionen som ställs ut är, om vi liksom Black & Scholes antar en effektiv marknad, rätt prissatt till 33,80 kronor. Jag tycker personligen att ICAs aktiepris idag är utmanande. Jag tycker att mycket talar för att bolagets aktieprisutveckling framåt kommer att vara sämre än bolagets fundamentala utveckling.

För Industrivärden innebär alltså detta en billig finansiering som, om bedömningen att bolaget är högt prissatt blir ännu billigare. Om ICAs aktie står under 300 kronor om fem år är upplåningen i själva verket gratis, vilket vore fantastiskt för oss aktieägare.

*) (300/266,2)^(1/5)-1

24 kommentarer:

  1. Så köp heller Industrivärden än ICA om jag förstår dig rätt.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Absolut Probus köp hellre Industrivärlden. Smart drag av Industrivärlden.

      Radera
  2. Tack LL för den genomgången. Jag har nyligen funderat över innebörden av erbjudandet.

    /K

    SvaraRadera
  3. Bra genomgång! Du beskriver det hela bra mycket tydligare än prospektet!

    SvaraRadera
  4. Vilka kreativa människor det måste finnas på Industrivärden!

    Ernesto

    SvaraRadera
    Svar
    1. Man kan ju undra vem som köper när ett gäng kreativa herrar med rävar bakom samtliga öron säljer.

      Radera
  5. Mycket uppskattat inlägg.

    Också så roligt hur många man ser som skriver IndustrivärLden. ;)

    SvaraRadera
  6. Egentligen ännu lägre pris på optionen om du sänker den riskfria räntan till under 3 %.

    /MR

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det är bara att gå till räknaren och laborera med parametrarna. Det kan vara intressant för att få en förståelse hur B&S funkar.

      Radera
    2. Riskfri 5-årsränta bör vara ungefär samma som den ränta svenska staten får betala på 5-åriga statsobligationer, minus risken att staten går i konkurs (som torde vara rätt så liten). Om man alternativt känner till priset på någon annan 5-årsoption kan man använda Black-Scholes-modellen för att räkna ut priset bakvägen, men de flesta optionerna på marknaden har kort löptid.

      Tänk på att kalkulatorn du hittade endast kan användas för aktier som inte delar ut någon utdelning. Om ICA Gruppen [sic!] delar ut pengar under de närmaste 5 åren, tillfaller utdelningen den nuvarande ägaren. Detta gör i sin tur att priset på aktien blir något lägre än om ICA Gruppen [sic!] inte delar ut några pengar alls, vilket medför att optionen får ett något lägre värde. Eftersom det är okänt exakt hur mycket ICA Gruppen [sic!] kommer att dela ut varje år, får man istället beräkna väntevärdet på dessa belopp.

      Radera
    3. @Anonym: bra poänger där, jag skulle inte tro att utdelningar justeras i upplägget (och sänker lösenpriset) så man bör som du säger justera optionens värde för detta.

      Radera
  7. De som köper denna är mina kompisar som kommer och berättar att de hittat ett kanonläge att få bra avkastning om flera år.
    Bra sammanställt tackar för den.

    En annan sak, vad tror du som är mycket försiktigare än mig om att teckna i Hanza?

    (Kommer själv boka upp mig för 1,2 - 2k)

    $tef

    SvaraRadera
    Svar
    1. Om allt går perfekt för optionsköparen får man 389 kronor om 5 år för 300 kronor idag. Det blir 5 procent årlig ränta vilket är hyggligt, men också skaplig nersida för den nivån.

      Informationen om 390-kronorstaket var inte extremt tydlig, så jag kan ha misstolkat något, men det är rimligt att Industrivärden stoppar sin "nersida".

      Jag har ingen koll på Hanza.

      Radera
  8. Kommentarer kring Bomans interna brev om olönsamma kunder? Mediebrus eller är bankens rykte och lönsamhet förstört för all framtid?

    De nöjda kunderna bryr sig väl inte medan de olönsamma kunderna eller icke-kunderna är.... olönsamma.

    Apropå detta läste jag en småintressant artikel om Lollands bank. Sid 33 och framåt. Till ett av deras kontor kommer det tydligen mer eller mindre dagligen ett gäng förståndshandikappade förbi och vill prata och få en kram :-) Ibland är det en belastning och ibland bara trevligt. De säger att de ser sin närvaro lite som en samhällsplikt.

    Inte direkt Bomans inställning men det visar nog på att de små lokalbankerna har lite andra intressen än aktieägarnas också. De finns där för lokalsamhället.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag jobbade på ett bankkontor i Finland för några år sedan och där "betjänade" vi också ett gäng förståndshandikappade varje dag. En del kom in och kollade sina saldon, varje dag, och en del kom in och växlade sedlar till mynt, för att nästa dag växla tillbaka till sedlar. Det var ingen som irriterade sig på detta, utan vi såg det som en trevlig liten break i vardagen att få prata och bli underhållen av dessa trevliga kunder :-)

      -Konservativ

      Radera
    2. När ingen av de andra bankerna hanterar kontanter längre blir det ett spring för att växla pengar - både sedlar och mynt. Jag kan förstå att när en Swedbank-kund kommer in med några kaffeburkar mynt och vill växla kan denne uppfattas som att stå lite i vägen för den Handelsbank-kund som vill diskutera fondval.

      Varför går inte Swedbanks kund till ICA som ju deras egen bank föreslår?

      Radera
  9. Kan man resonera likadant när det gäller konvertibler ? Det vill säga att de är en obligation med en inbyggd optionsrätt ?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja till viss del kan du betrakta dem så, men det luriga är att konvertibler ofta är konvertibla under långa intervall eller under flera kortare perioder spridda över längre tid. Konvertibler har också ofta egna villkor som skiljer dem från andra konvertibler och därmed kan man inte säga något säkert förrän man gått igenom hela villkoren.

      Radera
  10. Hej Luppen, sorry att jag kapar tråden, har du eller planerar du att titta på Protector forsikring, No? Gedigen analys finns bl a av aktiefokus. Det känns som ett Luppen-företag med reservationen att det kanske är för litet och för kort historik?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag har läst Aktiefokus analys, men tycker som du skriver att bolaget är litet och har en kort historik. Jag är också generellt orolig för finansiella bolag som på kort tid ska ta marknadsandelar. Det gäller både bank och försäkringar, där det är väldigt lätt att prisa ut sig.

      Radera
  11. Några tankar kring Maersk rapport?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Läser den nu, ser riktigt trevlig ut :-)

      Radera
  12. Hur håller du intresset uppe?
    Har haft funderingar förr på bl.a att skriva en blogg, men jag är bara tokintresserad 8-10 månader per år av , emellanåt tappar jag lite intresse och slöläser mest kurserna, gör knappt några affärer de månaderna och behöver ladda om intresset, men du verkar hålla ut även på de ljusaste månaderna, hur får du inspiration till det?

    $tef

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är ingen ansträngning alls, bara kul. Jag är också noga med att inte få dåligt samvete om det ibland dröjer en vecka eller längre mellan inlägg. Bloggandet och investeringsintresset hänger ihop numera.

      Radera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.