söndag 3 februari 2013

Söndagsreflektioner

Så här mitt i rapportsäsongen kan det vara skönt med en helg där man kan smälta lite av intrycken eller helt enkelt pyssla med något annat.

Jag har funderat en del på familjens mediakonsumtion och slås nu av hur min egen ganska konservativa familj har ändrat mediakonsumtionsbeteende otroligt snabbt. Idag är 90 procent av familjens mediakonsumtion Internetbaserad, antingen via webbnyheter/bloggar eller strömmande media (Spotify, Netflix etc.). Övrig konsumtion är det som fullständigt dominerade för tre år sedan: tryckta tidningar, CD-skivor, DVD och tablå-TV. Den här omsvängningen har gått mycket fort tycker jag. Det här har medfört några fördelar:
  • Inga fler CD-hyllor, vi har rätt många hundra skivor, inga funderingar på "backup"
  • Ingen köpt nedladdad media, jag anser att Itunes är ett av världens genom tiderna minst användarvänliga program och är ytterst tacksam för allt tid jag slipper spendera med det
  • Konsumtion när vi vill och var vi vill (Ipads, dator, TV, mobiler, allt med skärm och högtalare)
... men det innebär också att alla dessa apparater blir alltmer utbytbara. Jag har numera både Android-, IOS-, OSX-, Windows 8- och Windows Phone 8-enheter hemma och de funkar för alla typer av kommunikation, som mediakonsumtion, sociala medier eller mejl. Går det för tillverkarna att hålla uppe dagens marginaler i en sådan miljö? Det blir spännande att följa.

Jag var också på ett seminarium i veckan där talaren vidrörde ett ämne med svag anknytning till ekonomi. Mot slutet av seminariet kom den oundvikliga frågan från en i publiken; hur ska man investera baserat på denna information. Föreläsaren duckade frågan skickligt, men hur många procent behöver index stiga ytterligare innan taxichaufförer och frisörer *) börjar ge tips?

*) dessa ofta väldigt sociala yrkesutövare är ett exempel som ofta används, det finns dock inget som säger att exempelvis aktiebloggare skulle komma med bättre tips...

31 kommentarer:

  1. Kan bara hålla med om att det blir spännande att följa utvecklingen och se hur tillverkarna agerar framöver. När det gäller taxichaufförer och frisörers aktietips så tänker jag åt det är lätt att raljera över dessa yrkesgrupper. Har personligen minst lika stora tveksamheter till tips från välutbildade män med alltför stort självförtroende. Tror dock att det är dags att bli lite försiktig, det är många som börjar verka giriga och det är ännu fler som börjat prata om aktier...//s

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, eller amatörinvesterare som bloggar ;-), det var inte meningen att racka ner på taxichaufförer eller frisörer...

      Radera
    2. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

      Radera
    3. Just taxichaufförer och frisörer är populära att använda som exempel eftersom komikern George Burns myntade uttrycket " Too bad the only people who know how to run the country are busy driving cabs and cutting hair" i en intervju med Life magazine 1979.

      Själv har jag en inte helt okomplicerad relation till yrkesgruppen telefonpolerare men det beror på en sidohistoria i Liftarens Guide till galaxen.

      Radera
    4. Jag trodde att majoriteten av bloggarna och amatörinvesterarna var taxichaufförer eller frisörer.
      MvH
      Lars

      Radera
    5. Det må vara så att börsuppgången snart är slut. Det var det många som trodde 1996 också, det fortsatte till 2001. Timeing är inte lätt.

      Radera
    6. Gillade verkligen din lilla justering av texten som rör frisörer och taxichauförer.Ser dock att mitt eget inlägg inte var helt klockrent då jag egentligen menade att man ska vara väldigt försiktig oavsett vem man får köp/säljråd ifrån. Min erfarenhet säger mig att det är lätt att ta en välutbildad mans råd på större allvar än om samma råd kommer från en lågutbildad kvinna.//S

      Radera
  2. Skaffat mig en iPhone också. Men inte verkar iCloud fungera med iTunes ännu, eller har jag fel?

    SvaraRadera
  3. Aktier och fonder har blivit lika populärt som att prata väder på inte minst min arbetsplats sedan återstår se om traditionen med nära topp infrias emot står fortfarande pengapumpandet och bristen på alternativ.

    Rekordinsättningar i fonder kunde man läsa hos bloombergs i helgen och pengarna måste placeras.

    Börjar få kalla fötter och är samtidigt något överlikvid så mina tankar går allt oftare till fysiskt guld/silver och eventuella nyttan kanske ta in några % av kassan i detta eller annat med substans.

    Är mycket skeptiskt mot det pengalösa samhället firat av de som gärna pekar finger på tidigare "ofria" samhällen österut men jag upplever vi redan är i det betydligt mer superövervakade samhället och skulle känna mig betydligt friare med alternativa handelsmedel långt borta från banksters/politikers-labbar.

    SvaraRadera
  4. Hej Luppen,

    Får tacka för en mycket intressant och inspirerande blogg.

    Har en fråga gällande balansräkningar som jag hoppas du kan hjälpa mig med.
    När jag analyserar ett bolag tittar jag på omsättningstillgångar kontra kortfritstiga- och långsiktiga lån. Vilket innebär att jag får koll på kassa/likviditet. Tittar också på soliditet får att få koll på den långsiktiga betalningsförmågan. Och jag använder skuldsättningsgrad för att få koll på räntekänslighet.

    Räcker dessa ovanstående analyser för att få en bra bild av balansräkningen?
    Eller skulle du ha kompletterat med någon mer analys?

    Med vänliga hälsningar

    Martin

    SvaraRadera
    Svar
    1. De siffror du tittar på är generellt intressanta. Andra siffror som kan vara intressanta är mer beroende på bolaget och dess omständigheter.

      Tillväxten av anläggningstillgångar kan vara intressant (jämförelse av balansräkningar från år till år alltså). Lageromsättningen och varulagrets storlek är intressant för bolag inom handeln. Uppskjutna skatteskulder kan vara intressant i bolag med långsiktigt ägande i marknadsvärderade tillgångar etc.

      Rent generellt är ju balansräkningen uppställd på ett visst vis eftersom alla siffrorna anses viktiga för någon, men jag tror du har gjort ett bra första urval.

      Radera
    2. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

      Radera
    3. Tack för hjälpen.

      Såg att du tidigare gjort en analys av Trelleborg. Tror dom kan vara värda att titta på igen. Tycker det är ett bortglömd företag. Vinsttillväxten är mycket bra och pe ligger på ca 11-12.

      /Martin

      Radera
  5. Två rubriker från dagens SVD Näringslivsdelen;

    - "Dow Jones nära all time high" (sid 8)
    - "20% lyfte aktiehandeln" (sid 11, angående preliminära månadssiffror från Avanza jämfört med föregående år)

    Är det någon som vet om Avanzas kunder var nettosäljare (lämplig timing om "all time high") eller nettoköpare under månaden?

    SvaraRadera
  6. Råkade läsa trevligt om en av mina långliggare och då du verkar gilla sådana kanske du finner denne intressant även om du knappast missat den tidigare.

    http://seekingalpha.com/article/1153501-how-to-beat-inflation-hold-3m-company-stock-for-many-years?source=email_investing_income&ifp=0

    Stämmer killens uppgifter skäms inte aktien jämföras med buffets ickeutdelare.

    Några alternativ till när det blir köpläge i denne sällan billiga aktie kan vara, spikar i direktavkastnings %, PE närmare 11 eller varför inte använda grafen hos euroinvestor se grafen i SEK om man nu inte har ett konto i USD?

    Taket för köp får jag till $93 dvs köpzon om där eller billigare.

    SvaraRadera
  7. Lundaluppen: du skriver "Idag är 90 procent av familjens mediakonsumtion Internetbaserad, antingen via webbnyheter/bloggar eller strömmande media (Spotify, Netflix etc.)"
    Hur har det påverkat era kostnader för media-konsumtionen ? Har det blivit billigare-oförändrat eller dyrare?
    Funderat på att köpa aktier i något av bolagen som ni är kund hos,tex internetleverantör, om bolaget är noterat?
    Jag har själv köpt aktier i banken jag handlar aktier hos (Avanza)och min internetleverantör (Bahnhof), i samband med jag blev kund hos resp. bolag

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kostnaderna har gått ner: färre hyrda filmer och färre köpta skivor. Jag kan tänka mig att köpa aktier i dessa bolag när de visar upp en lönsamhet och en långsam hållbarhet. Ännu så länge är branscherna så unga att det kan komma någon uppstickare och stjäla scenen.

      Radera
  8. Såg att du tidigare har ägt Holmen, men att du valde bort bla på vikande papperskonsumtion, dvs holmen paper-delen. Jobbar inom Holmen Paper och det är en större kris än man kan tro. Utvecklingen går i rasande takt, dels eurokrisen, stark krona, tillsammans med utvecklingen - ny teknik.

    SvaraRadera
  9. Det jag menar med att utvecklingen går i rasande takt så är det i form av att byta ut tidningsdelen mot specialpapper XLNT, tjockare mer glans. Tidningspapper tjänar man inga pengar på längre utan körs för att fylla ut orderböcker. På bla Braviken finns 3st pappersmaskiner. PM51 kan köra XLNT och PM53, medan PM52 bara kan köra tidningspapper. Det satsas för fulla muggar att PM53 ska kunna köra allt papper som pm51 kan, mycket låga ytvikter. För att sedan stänga igen äldsta maskin och utveckla PM52. Två stycken större neddragningar har skett och personalen kan inte bli mer slimmad, de har även gått ut med att övertid/jour ska undvikas i möjligaste mån. Hade lust att slänga ur mig lite fakta, med tanke på all fakta du gett mig.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Holmen finns ju fortfarande indirekt i portföljen via Lundbergs. Trist med neddragningarna, men ändå bra att man investerar i att göra produktionen mer flexibel så att man klarar variation i efterfrågan bättre framöver.

      Radera
  10. Frågan är vad man ska göra av de gamla platsstjälande medialagringsenheterna. Tyvärr så är affektionsvärdet ofta större än behovet av utrymme =)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hehe, ja det var exempelvis 10 år sedan jag hade en vinylspelare, men skivorna står fortfarande i förrådet...

      Radera
  11. Tele2 dyker 10% idag. Vet att din slutsats efter analys av bolaget var att det inte var något för dig, men hur ser du på det nu?

    Tack för en toppenblogg!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Mina synpunkter var mer kvalitativa, så bolaget får bli rejält billigt innan jag intresserar mig.

      Radera
  12. Hej Luppen,

    tack för en bra blogg. Försöker med en fråga enligt ovan, men det var kanske lite otydligt att den var till dig :)

    Du brukar ju mäta finansiell styrka som att omsättningstillgångar är större än kortsiktiga fordringar om inte jag missminner mig. Men om man är ett stort bolag, typ P&G som du skriver om ibland. Då betalar man ju förmodligen leverantörer på +90 dagar men tar betalt omgående via autogiro. Samt att man förmodligen håller mycket låga lager för man har så stabil verksamhet med hög omsättningshastighet. Då kommer man väl per automatik ha en ojämn balans mellan korta tillgångar och skulder, eller?
    Men man kan ändå vara finansiellt stabila.

    /Stefan

    SvaraRadera
    Svar
    1. OK, jag missade den frågan, tar bort den där uppe sedan.

      Jo, en del handelsföretag arbetar med mycket litet rörelsekapital, ibland negativt. Investeringskriteriet tar inte hänsyn till detta utan man får i dessa fall bedöma om det är rimligt att företaget har sådan liten marginal. Dagligvaruhandel är ett vanligt exempel.

      Radera
  13. Hej Luppen,
    Tänkte köpa aktier i poster om 50 000 kr. Vad är fördelaktigast på Avanza, Bas eller Premium? Antar att Premium gäller för mig eftersom jag handlar för större poster än 30 000 (har guld konto).


    Räknade lite snabbt på hur mycket du kan handla för utan att gå över till rörligt courtage hos Avanza:

    Baskunder har 39kr som minimicourtage.
    Bas Brons 0,15% x 26 000kr = 39kr.
    Bas Silver 0,14% x 28 000kr = 39kr.
    Bas Guld 0,13% x 30 000kr = 39kr.
    Bas Platina 0,12% x 33 000kr = 39kr.

    Premiumkunder har 99kr som minimicourtage.
    Premium Brons 0,085% x 116 000kr = 99kr.
    Premium Silver 0,080% x 125 000kr = 99kr.
    Premium Guld 0,075% x 133 000kr = 99kr.
    Premium Platina 0,055% x 180 000kr = 99kr.

    Är det någon som vet om man kan skifta mellan Bas och Premium beroende på vilken strategi man väljer? Ibland kanske jag vill köpa större poster och ibland mindre.

    Hur gör ni när ni handlar olika stora poster?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag kör bas, premium går inte att räkna hem för mig.

      Radera
  14. Intresset för aktier och för nya aktietips stiger i takt med att priserna på börsen ökar. Ja, att köpa samma vara dyrt anser tydligen många människor är bättre än att köpa samma vara billigt.

    SvaraRadera
  15. Tycker inte att det är hysteriskt mycket i media om att DJIA slagit all time high eller att samhället genomsyras av febrig börsyra. Eller så är det bara jag som haft mycket att göra på sistone och inte har hunnit hålla fingret uppe i vinden?

    Joseph Kennedy (Roberts, Johns och Edwards pappa) lär ha likviderat hela sin portfölj 1929 (före kraschen) efter att ha fått aktietips av den pojke som putsade hans skor... Skröna eller sanning, men ett ofta återkommande tema är det i alla fall (à la Lynch på cocktailpartyn)...

    Apropå teknologisk utveckling:

    "Backa bandet": Uttryck som borde revideras? Fast "Dra markören åt vänster i Youtube-klippet" ligger inte lika bra i munnen, erkännes...

    Snart (om 10 år?) vet inte kidsen vad symbolen för "Spara" i Word är för någonting...

    Snabbt går det! Fast vinylspelare är ju på väg tillbaka, nytillverkas i alla möjliga former...

    Mvh

    Carolus

    SvaraRadera
    Svar
    1. Manschauvinist, Carolus!

      Han hade flera barn givetvis... :o

      Mvh

      Carolus

      Radera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.