fredag 22 februari 2013

Rapporter från Wal-Mart, Maersk och Lundbergs

Jag har haft lite ont om tid på sistone för bloggen och idag är inget undantag, men jag känner att korta kommentarer kring portföljbolagens rapporter är på sin plats.

Lundbergföretagen var först ut i torsdags och som vanligt bjöds inte på någon större dramatik. Utdelningen höjdes med 8 procent till 4,30 kronor, men som vanligt bygger Lundbergs snarare aktievärde än att fördelar sina tillgångar via utdelning. I övrigt kan man notera att de egna fastigheterna ökat i värde med 11 procent efter investeringar och värdeökningar medan kassaflödet från fastighetsrörelsen ökat med 10 procent, någorlunda i balans alltså. Jag anser dock fortfarande att fastighetsaktier idag generellt är överskattade, alltför många investerare verkar intresserade av deras realtillgångar snarare än de kassaflöden de genererar.

AP Möller-Maersk kom med sin årsredovisning idag (man släpper den direkt, ingen bokslutskommuniké) och gjorde ett mycket starkt resultat på 4 964 danska kronor per aktie, väl över mitt investeringsantagande på 3 500 danska kronor per aktie, kanske dags att upprevidera? Utdelningen höjdes med 20 procent till 1 200 danska kronor, börjar Arne Karlsson (Ratos) i styrelsen göra sig påmind? Detta utmärkta resultat skedde alltså under ett år när containerfrakten knappast varit en glänsande bransch. Hur ser det ut i nästa högkonjunktur? I övrigt handlare rapporten mycket om den under 2012 avlidne ikonen och företagsledaren Maersk McKinney Möller och hans verk, väl värt en läsning även av icke aktieägare.

Ett tredje stort familjeföretag är Wal-Mart, som även de kom ut med en bokslutskommuniké häromdagen för det brutna räkenskapsår som avslutades den 31 januari 2013. Familjen Waltons dagligvarujätte gjorde ett rekordresultat på 5,02 dollar per aktie och ökar utdelningen med 18 procent till 1,88 dollar per aktie och år. Man ger också en relativt offensiv guidning för 2013 som går stick i stäv med de lite mörka rykten som florerade häromdagen. Vinstökningen per aktie för året var på hela 10 procent, men den är som vanligt dopad av betydande aktieåterköp. Wal-Mart fortsätter växa internationellt men 2012 var framförallt ett år av viss återhämtning på hemmamarknaden, där man haft det tufft de senaste åren.

Sammantaget var 2012 ett bra år för dessa noterade familjeföretag av gigantiska format. Maersk är det bolag som ser attraktivast ut i värderingen i mina ögon, kanske sparar jag ihop till ännu en aktie?


13 kommentarer:

  1. Trevlig läsning!

    Tycker Lundbergs verkar vara ett mer och mer givet alternativ för en amatör-värdeinvesterare.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja och det tog mig ett tag innan jag gillade Lundbergs men turligt nog köpte jag några till juste pris och har mest planer på att öka min position när jag tror det är lämpligt.

      Jag gillar deras enkla uttalade mål man finner på deras hemsida:
      "Lundbergs målsättning är att över tiden skapa avkastning, som med god marginal över­stiger avkastningen på riskfria räntebärande placeringar. "

      Inte så många billiga aktier i dagsläget men jag har bestämt jag tar en mindre köpstart i veckan på Caterpillar (cat) även om jag tror aktien kommer längre fram gå köpa än billigare då jag tänkt öka innehavet?

      3M är oxå en aktie jag tycker hör hemma i en stark defensiv portfölj men den är icke billig i dagsläget så den får vänta för min del.

      Radera
  2. Det är väl normalt för många företag att höja utdelningar under dåliga åren som ett plåster på såren och sänker utdelningen när aktien mår bättre senare?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Utdelningsandelen brukar följa sådant mönster ja, utdelning brukar dock främst sänkas när företaget har problem.

      Radera
  3. Någon som vet varför Maerks A-aktie, som ger rösträttigheter, är billigare än B-aktien?

    SvaraRadera
  4. För att den har sämre omsättning?

    /david

    SvaraRadera
  5. Troligen är derivaten kopplade till B-aktien, kombinerat med lägre omsättning så kan det sänka värdet.

    SvaraRadera
  6. Just nu är spreaden 40 DKK för både A- och B-aktien så någon nämnvärd skillnad i likviditetsrisk verkar det inte vara iaf. Frågan är varför en investerare i så fall skulle välja B-aktien? Johan T, jag vet vad derivat är men kan inte så mycket rent praktiskt om hur derivaten påverkar spotpriset?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Om du handlar med lite större volymer blir den faktiska spreaden högre, och jag tror det är det som ligger A-aktien i fatet framförallt. Jag kan inte heller svara på hur derivathandeln skulle kunna leda till ensidig över- eller undervärdering av den ena eller andra aktien.

      Radera
    2. En kvalificerad gissning:

      Finns derivat kopplat till ena aktien kan du hedga dina positioner direkt (covered calls etc) och den blir då, allt annat lika, mer intressant för en stor placerare. Annars finns en risk att hedgen inte fungerar som den är tänkt.

      Mvh
      Mattias

      Radera
  7. Ska bli väldigt spännande att se vad Luppen inhandlar den här gången..! :)
    Några bolag i förra tipstråden du fastnade för särskilt?

    Erik

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag kan bara konstatera att jag inte hinner med att handla idag (brukar hinna den 25:e) så det ska nog kunna bli lite kommentarer ikväll.

      Radera
  8. Pengarna är inne på depå-kontot och det börjar klia i fingrarna. Avvaktar ditt nästkommande köp med stor spänning Luppen för att avfyra ett skott själv. :)

    SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.