söndag 1 juli 2018

Halvlek

Varje år brukar jag skriva ett halvårsinlägg om hur avkastningen i portföljen ser ut jämfört med index. Eftersom det gått nästan två månader sedan mitt senaste inlägg blir detta dock en lite längre uppdatering.

Portföljen har under årets första sex månader totalavkastat 4,7 procent jämfört med index (SIX30RX) som stigit med 2,4 procent. Sedan jag började mäta 2004 har portföljen stigit med 14,6 % årligen vilket är 4,9 procentenheter mer än index. Jag är glad för att totalavkastningen varit bättre än börsen men det har verkligen varit en volatil vår för mina innehav så den valda brytpunkten spelar stor roll. När jag tittat till portföljen har jag ömsom legat 5 procentenheter över index, ömsom 5 under.

Klicka för att förstora
Vårens investeringar har främst gjorts i illikvida aktier samt även en del onoterat. Detta är saker jag inte skriver om på bloggen och de onoterade innehaven är inte ens med i portföljen då de saknar en löpande marknadsvärdering. Detta har lett till en rätt tyst blogg och en växande andel illikvida aktier vilket tar ner läsvärdet en hel del, men jag tycker detta sätt att rapportera fungerar för mina syften så jag hoppas ni läsare uthärdar.

Påverkan på självförtroendet av all time high

Om jag varit helt frånvarande här så har det sett lite bättre ut på Twitter där jag är hyfsat aktiv fortfarande. Twitterluppen är dock en lite annan persona än Bloggluppen, jag tillåter mig att skoja en hel del där och även munhuggas med personer av annan världsåskådning, så följ på egen risk.

Jag skrev i alla fall följande rad av Twitterinlägg för ett tag sedan:

Klicka på bilden för att förstora
Om vi översätter detta till en svenska anpassad till mer än 280 tecken brukar portföljframgång leda till ökat självförtroende, ökad risktagning, tankar på belåning etc. Vårens uppgång har dock haft helt motsatt inverkan på mig. Jag upplever att min portföljviktning varit kontraproduktiv, att mina aktiva val varit tveksamma men att mindre innehav mer än väl kompenserat för detta.

Känslan är helt enkelt att jag haft en oerhörd tur, jag är i själva verket helt övertygad. Visst har jag valt samtliga bolag så något har jag gjort rätt men när turen kompenserar för tveksam analys är det på plats att fundera på sin egen roll i investerandet.

Trots att jag faktiskt haft mer tid att fundera på mina investeringar än någonsin har jag alltmer lutat mot att lägga in större delar av kapitalet i index eller investmentbolag, inte att bli mer aktiv och välja och vraka bland börsens smörgåsbord av bolag. Som synes i portföljen ovan jag har dock inte gjort något åt detta.

Något om bolagen och branscherna

Fastighetsbolagens aktier har utvecklats i något bättre än börsen som helhet i år. Avkastningskraven på fastigheterna fortsätter sjunka så sakteliga och ränteläget gör hela affären aptitlig, men befarade räntehöjningar lägger sordin på stämningen och aktiepriserna innehåller fortfarande en viss säkerhetsmarginal mot säkra ränteplaceringar.

Byggarna har det tuffare och Skanska har haft nollutveckling med återlagd utdelning. Byggbolag brukar ses som sencykliska men jag upplever att marknaden tar ut den prediktionen i förtid, det är fortfarande hausse men marknaden agerar som att den redan avtagit och prisar in byggfall, sannolikt påeldat av bostadsutvecklarnas kris i Stockholm. Skanska är större än så och jag tror de kommer tillbaka, de måste först igenom sin stora omorganisation.

Bank och finans är tungt i portföljen med Sampo och Handelsbanken och båda har haft sina utmaningar under våren med mycket skriverier främst om Handelsbanken men även om Nordea (som utgör en stor del av Sampo).

På temat platt utveckling har även BMW legat relativt stilla under våren för att sedan alltmer smittas av dieselskandalerna. Bolaget är ännu så länge underligt förskonat från skandalerna i Tyskland. Men misstänksamheten (inte minst min) är stor, kan de verkligen ha skött sig så mycket bättre än VAG och Daimler? Skandaler smittar av sig branschvis.

Maersk och Deere är mina gungande aktier, kan gå upp och ner 10 % varje månad verkar det, trots att de verkar på ganska tröga marknader. Minsta hopp om spannmålspriser eller fraktrater extrapoleras till ett börsvärde som är långt mer volatilt än bolagets verksamhet. I Maersk är det mörk stämning just nu och bolaget har krympt ihop till att bli mitt minsta innehav.

Andra halvlek i livet?

En bidragande anledning att jag skrivit mindre på sistone är att jag under våren avskaffat mig själv från alla normala arbetsuppgifter. Jag har inte längre något åtta till fem-jobb utan försörjer mig på avkastningen på min portfölj bestående både av Lundaluppenportföljen, egna bolag och onoterade investeringar. Som bonus har jag arvoden från styrelsearbetet bland bolagen samt lite konsultuppdrag även till externa bolag. Detta ger inte bara en liten extraintäkt men framförallt en meningsfull syssla och ett sätt att dra nytta av den erfarenhet jag ändå fått genom arbetslivet.

Jag har länge följt bloggare som Farbror Fri och Onkel Tom och sympatiserar med deras strävan att skapa egen tid och styra sin vardag. Jag har dock en helt annan syn på vad jag vill göra med min tid. Om man tar bort mina kunskaper om företagande och sätter en yxa i min hand för att klyva ved på ett torp i skogen så blir jag a) otroligt improduktiv i jämförelse och b) väldigt uttråkad.

Å andra sidan känner jag inte heller igen mig i Twitters trejdingkretsar där ekonomiskt överskott helst ska omsättas i sportbilar och en ständig ström av champagne.

Jag är något så otroligt tråkigt som en människa som trivs med att bygga företag och leva ett helt normalt medelklassliv med min familj, i en svensk tätort med hygglig service och hög utbildningsnivå.

Men när jag nu frigjort väldigt mycket av min tid så har jag inte fyllt den med det jag trodde jag skulle göra. Jag springer och idrottar definitivt lite mer än tidigare, men mina barn är så stora att umgänget där inte ökat nämnvärt. Bloggen har också blivit mindre viktig, helt enkelt för att jag inte har samma behov för en "hemlig identitet" och ventil i vardagen. Bloggen kommer fortsätta i det tempot jag känner för, jag fortsätter följa min portfölj såklart.

Livet är i alla fall ett ovanligt blankt papper nu och det känns omväxlande otroligt fritt och en aning skräckinjagande. Kanske skriver jag något om den lite märkliga ekonomin man får som anställd i eget bolag mixat med olika sidoinkomster och arvoden? Det är ett liv väldigt långt från den vanliga månadslönelunken.

39 kommentarer:

  1. Har själv börjat köpa mer investmentbolag och aktiva fonder. Efter år av uppgångar känns mycket som det har varit mer att allt gått upp än att jag lyckats plocka rätt aktier. Ju mer jag lär mig desto mer osäker blir jag på min egen förmåga. Samtidigt gillar jag inte Index eftersom man trots allt måste göra ett aktivt val vilket index man ska följa? Då kan man lika gärna satsa på duktiga förvaltare, tycker jag.

    SvaraRadera
  2. Det vore väldigt roligt och lärorikt (för mig i alla fall) om du skrev blogginlägg som vanligt när du analyserar och tar beslut om att köpa illikvida aktier, för att kunna publicera dessa i ett senare skede när (om) du sålt dessa aktier.

    Jag misstänker att på något sätt dokumenterar dina tankar kring ditt agerande för egen del, för att kunna följa upp och utvärdera och det vore superkul att få ta del av detta material, om än i efterhand.

    SvaraRadera
  3. Kul att följa dina resonemang. Saknar dock djupare analyser a la Bonheur som ger bra info och som man kan väga mot egna ställningstaganden.
    Annars är det svårt att spå åtminstone när det gäller framtiden.....
    Knutte

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det kommer säkert nya sådana analyser när andan faller på, men just nu ligger det inte högt på agendan.

      Radera
  4. JaHa!

    Har många gånger skrivit här på bloggen att Lundaluppen har haft tur. Startade bloggen i rätt tid kom in på SHB, och Swedbank var det visst. Kombinerar man det med en stor intjäningsförmåga, och investeringar i Investor, och Industrivärden har resan varit behaglig. Som alltid när ett investeringsresultat skall utvärderas får man aldrig tänka bort vad Burton Malkiel konstaterade. Lady Luck is always there snickering behind the curtains.

    Bloggaren har haft tur. Betyder detta att Lundaluppen är på väg att bli en av oss? Jag menar Burton Malkiels pojkar. Hur som helst skall det bli kul att fortsätta läsandet av bloggen. Man måste inte skriva bara för att få besök på bloggen. Lundaluppen! Man får säga vad man vill om dig, men du är en f-n i olja.

    Ha det bäst

    Lars

    SvaraRadera
    Svar
    1. ”Lundaluppen! Man får säga vad man vill om dig, men du är en f-n i olja.”

      Tack! Tror jag? Har aldrig hört uttrycket förut ;-)

      Radera
    2. Jag läste om uttrycket flera gånger, men för står fortfarande inte vad det betyder @Lars?

      Radera
  5. Håller med i dina iakttagelser avseende arbete. Jobbet ger mig energi och stimulans, såväl intellektuell som social, på ett sätt som jag inte tror att mina fritidsintressen hade gett om de hade upptagit hela min vecka.

    SvaraRadera
  6. Kan inte förstå vad du får ut av att utvärdera dina bolag efter dagspriset?

    Du har förmodligen inte tänkt sälja dom.

    Du får lägre skatt i isk och kf, när det går ner. Du får mer vinst för pengarna, när du återinvesterar utdelningen.

    Varför inte utvärdera din egen portfölj, på samma vis som du utvärderar ett investment bolag?
    Kalle56

    SvaraRadera
  7. Maersk har verkliegn sjunkt betydligtdet senaste. Och börjar se apptitligt ut. När Maersk sålde sin oljeverksamhet fick man 97,5miljoner total-aktier värda 4,95 miljarder $ dom har sedan dess stigtit i värde till 5,95 miljarder $. Maersk har på samma tid sjunkt i värde ifrån 44,39 miljarder $ till 25,86 miljarder $. Det ger att maersk - total-akteirna sjunkt från 39,44 till 19,91 miljarder $. Det är en nedgång på 50% för shippingverksamheten.

    Innehavet i total utgör nu nästan 25% av börsvärdet. Det är en saftig extrautdelning som är på gång.

    SvaraRadera
  8. Hur ser du på att följa en kvantitativ investeringsstrategi helt och hållet? Liknande det sätt du försöker skapa överavkastning idag men utan att behöva lägga tid på bolagsanalys. Hade varit intressant med ett inlägg där du skriver om din syn på kvantitativa strategier jämfört med indexinvestering.

    SvaraRadera
  9. Det var ett mycket läsvärt inlägg. Jag tänker att livet ibland kommer till en punkt där behoven förändras, liksom de väl och prioriteringar man gör. Att tex minska antalet innehav till förmån för indexplaceringar och/eller ett antal investmentbolag kan vara ett sätt att frigöra tid, till andra viktigare saker, vilka de nu än är. Har själv aldrig ångrat att jag valde den vägen och det kan i dag ofta gå ett par tre veckor mellan det att jag tittar till de få innehav jag har kvar.

    Tycker för övrigt att det är klokt att publicera inlägg i den mån tid och lust infinner sig, och jag tänker att bloggen finns här för dina behov, och inte för läsarnas. Att publicera inlägg bara för att generera "klick", lär ju knappast tillföra vare sig skribenten eller läsaren något mervärde. //Stavros

    SvaraRadera
  10. Stavros,

    Kloka ord.Har man kommit så långt att det kan gå några veckor innan man är där för att kolla hur portföljen utvecklas har man kommit långt. Jag bor i Spanien två månader om året brukar då vila från marknaden. Jag är alltid lika häpen över portföljens utveckling när jag kommer hem.

    Man har klart sig utmärkt utan mina impulsiva köp, och säljbeslut där jag inbillar mig att jag tillföra ett mervärde.

    Mvh

    Lars


    SvaraRadera
  11. 14 år av tur är jag dock rätt tveksam till ;-) Att det dessutom skulle drabba en av bloggosfärens mest defensiva investerare av en slump är jag än mer tveksam till.

    SvaraRadera
  12. Det vore ju kul att läsa om en fiktiv fond-investmentsbolagsportölj om du hypotetiskt skulle göra slag i saken idag. Investor, Industrivärden/Lundbergs, kanske Svolder/Öresund...? Men vilka fonder? :-)
    /Daniel

    SvaraRadera
  13. Lundaluppens blogg är den jag har haft absolut störst behållning av genom åren. Både tack vare Luppen men även tack vare kommentatorsfältet som alltid flödat med intressanta inlägg. En liten eloge till er alla från mig :)

    Jag har vid något/några tillfällen tidigare skrivit om att gemene man borde avstå från aktiv förvaltning för passiv. Fördelarna är flera. Nummer ett, att slå marknaden. Finns ingen anledning med ytterligare en utläggning i det ämnet.

    Både Luppen och Lars lyfter Lady Luck, att utesluta henne är inte möjligt. Så ponera för sakens skull att Lundaluppen inte ägt Swedbank och eventuellt köpt SSAB vid 100 kr som Luppen ansåg väldigt aptitligt på den tiden. Hur dan hade portföljutvecklingen varit då?

    Nummer två, gemene man borde fokusera på intjäning istället för förvaltning. Väldigt många av bloggarna idag sitter med ett begränsat kapital och lägger ner relativt mycket tid på sin förvaltning. Varför inte lägga den tiden på sin intjäning istället?

    Personligen har jag länge haft merparten av mitt kapital i indexfonder. Allt sköter sig självt. Tidsåtgången är noll timmar, noll minuter och noll sekunder per månad. Istället lägger jag tiden på intjäning med ett relativt välavlönat heltidsjobb och enskild firma utöver det, där faktureringen börjat ta bra fart.

    Med vänlig hälsning
    J

    SvaraRadera
    Svar
    1. Fort och fel av mig.
      "Väldigt många av bloggarna "SOM" idag sitter med ett begränsat kapital och lägger ner relativt mycket tid på sin förvaltning.Varför inte lägga den tiden på sin intjäning istället?"

      Med vänlig hälsning
      J

      Radera
  14. @J, om man får lova att citera Stenmark igen: "Jag vet ingenting om tur, bara att ju mer jag tränar desto mer tur har jag"

    SvaraRadera
    Svar
    1. @Billiga Aktier

      Har en del tråkiga kunskaper att förmedla. Stenmark och Henrik Stenson kan gå ut i en skidbacke eller en golfbana, och demonstrera sin överlägsenhet över dig och mig när det gäller slalom, och golf.

      Trist nog finns inte denna kompetens att tillgå när det gäller finansiella investeringar. Tycker inte för ett ögonblick att Lundaluppen är en bättre investerare än jag är. Den mera insiktsfulle läsaren förstås varför.

      Mvh

      Lars

      Radera
  15. Kul att se livstecken! Jag tycker dock att ödmjukheten når lite väl stora proportioner då du snarare borde tillämpa Ronaldos attityd istället för att närmast begå japansk harakiri.

    Om man tar tio beslut varav sex är bättre än snittet och fyra sämre än snittet kommer man att nå de resultat som du når, dvs. bättre än jämförelseindex. Om vikten i H&M blev för stor när du tyckte att läget uppstod är det ett av de fyra misstagen. Samtidigt gick du in tungt i bank när det var rätt läge att göra så. Samtidigt köpte du Hafslund med otrolig tajmning inför ett uppköp. Det är de sex bra besluten.

    Så länge inget av de dåliga besluten är katastrofala kommer det bli bra på sikt men med närhet i tiden till de dåliga besluten ("recency bias") kommer det kännas som att de senaste besluten berodde på tvivelaktig skicklighet medan gamla beslut berodde på tur.

    Tänk om du inte hade gjort si eller tänk om du hade gjort så? Tja, det finns oändligt många andra tänkbara sätt att agera på lika stor spridning i utfall men då är det ju ungefär lika konstruktivt som att gråta över spilld mjölk.

    Om portföljviktningen stundtals har varit kontraproduktiv så har den större delen av tiden snarare varit produktiv. Om du kastar fusktärningen tillräckligt många gånger blir snittet högre än 3,5 även om de allt för ödmjuka börjar lägga till fler standardavvikelser för att förklara skeendet. Den gamla berättelsen "The Superinvestors of Graham-and-Doddsville" är alltid värd att påminna sig om.

    Lycka till med livets andra halvlek!

    SvaraRadera
  16. Hej,

    Offtopic, men Google finance har tappat många svenska aktier, bland annat kan man inte se nuvarande kurs i luppens bevakningslista, vet någon vad som har hänt?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag vet inte varför men Google har ändrat från STO till CPH. Till exempel om man ändra från "STO:INDU-C" till "CPH:INDU-C" funkar det som vanligt.

      M

      Radera
    2. Ah!

      Vet du hur man kan göra med de norska aktierna?

      Radera
  17. Om man får önska - med förbehåll att jag pratar i egen sak eftersom jag själv är investerare i mkt onoterat och micro och kombinerar det med en utdelande bas i större och tryggare - så tycker jag det vore spännande att få höra i blogginlägg hur du tänker / agerar / kombinerar etc just när det gäller dina illikvida och helt onoterade samt om styrelsearbete, företagande, etc. All respekt för att det inte går att vara företagsspecifik i blogginläggen, men kanske går att hålla det på ett plan utan namn? Det finns många bloggar om noterade aktier, men väldigt få el. ingen som kombinerar det med den andra sidan. Vore kul att läsa lite mer om den sidan tycker jag.

    Gällande tur så har jag också nått den insikten att det man trodde var en grym skicklighet i själva verket var ren tur med timing. Eniro är väl det bästa exemplet med djup analys, mkt stora vinster, högt självförtroende tills tidens tand visade att jag var helt galet ute. Egentligen..

    Men tycker nog också som ovan talare att du kanske går lite för långt - att acceptera att man haft grymt flyt ibland betyder ju inte att man inte kan ha en edge över marknaden över lång tid. Och dina nyckeltal talar ju fortfarande klart för det.

    I alla fall är det fortfarande min erfarenhet och tro efter sammanfattat 12 år av fulltidsinvesterande att man kan ha en edge. Så Lars, fortfarande inte på din och Burton Malkiels sida, men kommer fortsätta utvärdera mot den, kanske kommer jag över till slut, vem vet? Man ska ju hålla i bakhuvudet hela tiden att de senaste ca 10 åren på börsen har varit väldigt enkla egentligen, man ska klara av sämre tider också

    Och Lars, nu får du berätta - vad fn är en "fn o olja".-)?

    SvaraRadera
  18. fn i olja=en hal jävel?

    SvaraRadera
  19. En fan i olja= ett rivjärn en fokuserad person. Vi hade en gång en kille på jobbet som hette Karlsson. En chef bedömde honom med orden: Han är inte den vassaste kniven i lådan, men det är en fan i olja. Det kan man inte ta ifrån honom.

    Mvh

    Lars

    SvaraRadera
  20. Själv tycker jag det skulle vara kul att höra hur en bloggare som Olle Snåljåp ser på detta inlägg. För att inte tala om hur Fundamentalanalysen ser på det.

    Mvh

    Lars

    SvaraRadera
  21. Nu leder du med 1-0. Nu är det bara att försvara som Italien i andra halvlek:)

    SvaraRadera
  22. Verkar som du hittat helt rätt och trivs med det du gör. Mitt mål med investerandet är inte att sluta jobba eller att inte behöva jobba, utan att ha friheten att välja jobb och jobba med det som gör varje dag riktigt meningsfull och kul. Tror de flesta som har målet med champagneflaskor och sportbilar som du nämnde kommer vara ordentligt uttråkade och kanske även miserabla efter ett år eller två om de inte fyller sin dag med passion och meningsfullhet i något nytt "arbete".

    SvaraRadera
  23. Snälla skriv mer om det sista du nämner i ditt inlägg. Själv brottas jag med exakt samma frågor. Har bara haft AB i tre år och har hela tiden en gnagande känsla av att jag inte har det mest optimala upplägget... Vore toppen att läsa mer om detta!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ta kontakt med ett proffs annars? Finns ju hur många skattejurister som helst :)

      Radera
  24. Tack för att du delar med dig!

    Själv gav jag upp djupgående analys av bolag och val av aktier för något år sedan. Nu blir det investmentbolag och en del sk traditionella bolag som bygg, fastighet, försäkring, läkemedel. 15-20 st. En del i att jag "gav upp" var faktiskt du. Insåg att om man tävlar med folk av din kaliber så går det inte att vinna. ;) En viktig aspekt är nog ens syfte med investeringarna. Jag är nöjd med 7-8%/år så stadigt som möjligt för den totala portföljen, som består av räntebärande, aktier och "pilotaktier", dvs aktier i bolag där jag har god insikt i. Ungefär som du fast jag är mer defensiv i och med räntedelen. +4,7% detta halvåret är jag riktigt nöjd med.

    Jag är imponerad över de som lyckas identifiera multipelexpansionsbolag och framtidens tillväxtbolag och får enorma avkastningar på sina investeringar, men det är inte för mig. Inte imponerad men förundrad över mängden investerare man ser på twitter som har 15-40% avkastning detta halvåret.

    Återigen, tack för att du inspirerar och delar. Fortsatt najs sommar.

    Johan

    SvaraRadera
  25. Jag noterar att där är problem i din bevakningslista. Kalkylarket kan inte hämta kurserna för de svenska aktierna. Jag har samma problem. Någon som vet hur man kan få rätt kurser igen?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej.

      Google tycks ha ändrat om sina tickers till Köpenhamnsbörsen. När jag ändrar i min funktion från exempelvis "STO:TELIA" till "CPH:TELIA" så fungerar det. Förhoppningsvis så ändras det tillbaka till korrekt ticker snart men så länge fungerar ovanstående.

      / Victor

      Radera
    2. Tack för hjälpen, det fungerade! Dock verkar inte swedbank fungera?

      Där är problem med de norska aktierna fortfarande. Hjälper inte att byta till CPH där. Något du hittat rätt på?

      Radera
    3. Jag har samma problem med Swedbank men även Starbreeze B. tvingades till en alternativ lösning så här.

      =iferror(GoogleFinance(C8;"Price")*1;IMPORTXML("https://www.avanza.se/aktier/om-aktien.html/5241/swedbank-a"; "// span [@class='pushBox roundCorners3']")*1)

      Radera
    4. Snyggt!

      Jag måste erkänna jag inte riktigt förstår allt där men det fungerade, haha. Varför har du en "iferror"? Jag lyckades byta ut så jag fick in norska aktier med hjälp av din formel/script/programmering?

      Tack så jättemycket :)

      Radera
  26. Lars kan du inte bjuda oss fans på en portfölj för latmaskar. Några investmentbolag, indexfonder och kanske några andra godbitar.
    Mvh
    Erik

    SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.