torsdag 25 september 2014

Rapport från H&M

Hennes & Mauritz är en nationalklenod som väcker många känslor. Dagens industri blev så uppspelta av dagens rapport och efterföljande kursfall att de på Twitter basunerade att "H&M:s kursfall slår hårt mot ägarfamiljen Perssons kassakistor". Att en orealiserad värdeförändring inte är kassaflödespåverkande påverkar tydligen inte rubriksättningen.

Dagens rapport är ett kvitto på att H&M:s investeringar de senaste åren i onlineförsäljning och nya erbjudanden börjar bära frukt. För en gångs skull växer sista raden mer än den första:
  • Antalet butiker har ökat med 13 procent sedan samma tidpunkt förra året, till 3 341
  • Omsättningen ökade med 18 procent för årets första nio månader, till 109 miljarder
  • Resultatet efter skatt ökade med 19 procent till 14 miljarder, vilket gav en vinst per aktie på 8,31 kronor
  • Vinst per aktie är nu 11,67 kronor på rullande 12 månader, äntligen över mitt investeringsantagande på 11 kronor
  • Varulagret ökade med 17 procent
Bruttomarginalen är fortfarande inte upp i fornstora nivåer men samtidigt "köper" man marknadsandelar i tuffa marknader, detta kan ge utväxling framöver när marknaderna vänder. 

När man som H&M ökar med nya erbjudanden (nya butikskoncept, Home, sportkollektion, herrbutiker etc.) och nya säljkanaler (online, nya butiker) tvingas man ofta till högre lagerhållning temporärt på grund av en högre lagerfragmentering. Att då öka sitt varulager mindre än omsättningen är imponerande. Online med sina större centrallager kan på sikt sänka lagerhållningen, men det kommer inte ske förrän den försäljningen är mer betydande jämfört med de fysiska butikerna. H&M är tyvärr mycket förtegna kring siffrorna, men jag misstänker att försäljningen online är betydande redan.

Att börskursen faller på en sådan rapport beror såklart på att segern (och förmodligen några segrar till framöver) var uttagen i förskott. Det är inget konstigt egentligen, men rubrikerna kan bli lite lustiga. Vi som äger bolaget på lång sikt kan dock glädjas över rapporten, och någon kanske till och med ser det som ett köpläge?

63 kommentarer:

  1. HM har lyft ca 16% på lite mer än en månad, innan rapporten. Ingen, förutom media och courtagekåta mäklarfirmor, kan förvånade över kursreaktionen idag. Lite skrämmande egentligen hur fårskocken rör sig i ett så stort bolag som HM. Men, vi som beaktar och bedömer bolagen i lugn och ro skall vara glada över dagens reaktion.

    SvaraRadera
  2. Jag är förvånad och imponerad, de växer i sitt pris med imponerande fart.

    SvaraRadera
  3. Det går riktigt bra för H&M nu och det ser ut att vara en fin tid framför oss. Investeringar i nya marknader, system, märken, koncept. Det har börjat bära frukt men jag tror vi har väldigt mycket mer och finare frukt framför oss.

    En bra rapport av H&M. Nådde inte riktigt upp till analytikernas förväntningar men ändå en riktigt bra rapport.

    Mvh petrusko

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kul att se Petrusko här på LL-bloggen, hoppas höra mer från dig här, det bör vara rätt miljö för dig!

      Radera
  4. "H&M:s kursfall slår hårt mot ägarfamiljen Perssons kassakistor". Vilket dravel. Jag skulle vilja ha en tidskrift som Filter som skriver om finans och investeringar. Långa djupa artiklar som är oberoende av veckoflimmer och annat flams och där man verkligen kan lära sig något.

    Men tur det finns kvalitetsbloggar - här kan man också lära sig mycket.

    Nu tycker jag för övrigt Bonheur börjar bli riktigt intressant och köper till ett större innehav. Bästa parametern på att det börjar bli intressant är att det tystnat kring den och de flesta ser ut att ha tappat intresset..

    SvaraRadera
    Svar
    1. @Signs: Då kan jag rekommendera The Economist och Financial Times. Kvalitet i paritet med de skor Lars trampar runt i. The Economist är överkomlig för vem helst. FT för dyr enligt min mening, men söker man på artikelrubrikerna på Google så kommer man åt artiklarna gratis. Kvalitet i huvudet är nog lika viktigt som på fötterna.

      För inte är väl Affärsvärlden heller något att hänga i julgranen?

      Radera
    2. uppskattar om du kan mobilanpassa din blogg

      Radera
    3. @Anonym: den funkar hjälpligt på min mobil? Bloggen körs på Blogger, så det är inget jag (med rimlig arbetsinsats) kan ändra på.

      @Storugglan: jag gillar Affärsvärlden, den, Dagensi Industri, Aktiespararen och Börsveckan är roligast läsning bland svenska tidskrifter tycker jag

      Radera
    4. Jag är samma anonym som skrev ovan. Läser på mobilen nu och jag det är godkänt. Jag var lite för snabb när jag skrev tidigare :) uppskattar din blogg. Kul läsning

      Radera
  5. Bortsett från att rapporten inte når upp till vissas förväntningar, så finns det väl fyra "orosmoln":

    i) Senareläggning av etableringen i Indien. Jag vet inte om detta är ny information, men det handlar om 2015 i stället för 2014... Ingen stor sak, tycker jag.

    ii) Något lägre bruttomarginal. Det har redan skrivits kors och tvärs sedan flera rapporter tillbaka om att intensiv expansion (fysiska butiker och online) kostar. Ingenting nytt...

    iii) Varulagret ökar. Bolaget anger själv att det (återigen) har med expansionen att göra.

    iv) Det finns inga siffror på onlineförsäljningen.

    Den sista punkten är den allvarligaste IMHO. Jag tycker det är konstigt: det finns ju regler för hur bolag ska redovisa sina affärer. Varför kommer HM "undan" med det? Anledningen till att man självmant inte vill ange det torde vara att siffrorna inte är så imponerande och att man därför använder kvalitativa omdömen?

    Hur som helst... Kan någon förklara för mig varför man säljer på en sådan rapport? Ge mig då gärna ett annat svar än att "högt ställda förväntningar inte infriats"...

    Hälsningar

    Carolus

    SvaraRadera
    Svar
    1. i) försening på en marknad, mirakel att det inte händer oftare, och i Indien lär det vara huggsexa när man liberaliserar reglerna för internationell etablering

      ii) hade varit roligare med ökande marginal, men branschen är i kris och HM väljer offensiv prissättning för att ta marknadsandelar, svälta räv

      iii) varulagret ökar mindre än omsättningen när man ökar antalet försäljningskanaler och koncept, det är inte svagt utan imponerande

      iv) det hade varit trevligt att veta, ja

      Radera
  6. Jeg giver ikke så meget for analytikernes mening om H&M's rapport - jeg synes det er svært at kalde rapporten skuffende når omsætningen vokser så meget som den gør. For mig at se var det en virkelig fornuftig rapport, og det ser ud som om der er meget mere i vente fremover.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, bolaget går mycket bra nu. 10000-kronorsfrågan är ju om det är rätt läge att köpa aktien ;-)

      Radera
    2. Jeg tror man kan gøre mange dummere ting end at supplere i H&M lige nu. For mig at se er aktien fuldt vurderet.

      Radera
  7. Danske Bank skriver idag:

    Vi ser positivt på H&Ms försäljningstillväxt på 5 procent i jämförbara butiker under det tredje kvartalet. Samtidigt sjönk rörelseresultatsmarginalen under kvartalet i jämförelse med samma period 2013. Detta kommer till följd av högre kostnader för nya investeringar. Vi anser att dessa kommer att öka under 2015. Den sjunkande kassakonverteringen är betydligt lägre än utbetalningskvoten på 90 procent. Mellan 2007 till 2013 har försäljningen per butik sjunkigt med 17 procent. Vi anser att bolaget måste ta hänsyn till detta i samband med sina internetbaserade expansion. Vi sänker vår rekommendation från Avvakta till Sälj. Vi sänker riktkursen från SEK285 till SEK280.

    Kommentarer?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ett förtydligande: Danske Markets är alltså en del av Danske Bank.

      Carolus

      Radera
    2. Enligt första länken ovan står aktien i 239,60 kr när Danske Bank tycker 215 kr är rimligare. Vi tror på Danske Bank och säljer.

      Då har vi tills idag gått miste om fyra utdelningar à 9.50 kr per aktie, dvs 36 kr per aktie. Kursen nu är ca 297 kr. Jämfört med 240 kr har vi alltså gått miste om 57 kr i appreciering och 36 kr i utdelningar. Totalt 93 kr per aktie i utebliven avkastning.

      Det finns säkert någon där ute bland alla som följer bolaget som någon gång har rätt. Fast "vem i hela världen kan man lita på?"? Och är det samma analytiker som har "mest" rätt från gång till annan?

      Omöjligt... Det är bättre att stänga ute bruset IMHO; gå direkt till källorna och försöka ha en egen uppfattning.

      Mvh

      Carolus

      Radera
    3. Apropå den andra tråden om att räkna fel: 38 kr per aktie i utdelningar givetvis. :-)

      Carolus

      Radera
    4. Lustigt att 40 procent (exakt!) av avkastningen ovan kan hänföras till utdelningarna: 38/95 har 19 som gemensam faktor och kan förenklas till 2/5...

      Många undersökningar visar ju på att ca 40-45 procent av avkastningen härrör från utdelningar, men att ett slumpmässigt valt exempel skulle hamna där och efter en så kort tidsperiod (knappt fyra år)...

      Carolus

      Radera
    5. @Carolus: 40 procent råkar ju också vara en rätt vanlig utdelningsandel, vilket sammanträffande!

      Radera
  8. Nar gjorde du din senaste analys av H&M? Anser du fortfarande att motiverat pris ar 220 kr?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är bara att titta in på bevakningslistan :-)

      Radera
  9. Börjar bli närmast förbannad på Dagens Industris extremt överdrivna, sensationslystna, läsarlockande, nästan lögnaktiga rubriker i nätupplagan. Det mesta handlar som vanligt om läsare och pengar, kvalitén kommer sen. De är nu på Aftonblaskans nivå och det kan bli deras fall.

    SvaraRadera
    Svar
    1. ja fruktansvärt oseriöst, personligen har jag gått över till Avanza - ganska heltäckande bevakning och betydligt mer seriöst

      Radera
  10. Vad anser ni alla om Bonheur nu?

    Med tanke på oljepriset? Kommer den få stor konkurrens av annat i framtiden och dærigenom svårt før Bonheur?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ungefär hälften av Bonheur är FOE (oljeberoende), resten är förnybar energi och kryssningar.

      Radera
  11. Inga träd växer till himlen

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är riktigt, men när är ett träd fullvuxet?

      Carolus

      Radera
    2. Ett trad kan froa sig och bli till en stor skog. :)

      Radera
  12. Det känns aldrig som köpläge i HM och det har kostat en hel del i utebliven uppgång och utdelning, så jag såg det som köpläge idag och köpte mina 1000 första HM som jag tänker behålla i överskådlig framtid och troligtvis öka upp på betydligt högre nivåer framöver.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag tror du gjorde rätt - det är som många har påpekat - kvalitet kostar! Det kan kännas som att det aldrig är köpläge i HM men på tillräckligt lång sikt är det förmodligen ALLTID köpläge i HM

      Radera
  13. Som du skrev "Eventuellt ett köpläge". Jag köpte in mig på H&M vid kursfallet. Dock vid 300kr/aktie. Men är där för det långa loppet så tycker det blev en fin investering även om jag ligger back några kronor i HM för tillfället

    SvaraRadera
  14. ... jag misstänker att försäljningen online är betydande redan.

    När jag handlar på ICA (som hos mig hanterar paket) brukar jag roa mig med att räkan Zalando vs H&M-kartonger. Zalando brukar vinna. Hur som helst är det slående hur stor andel av paketen som är något av dom -- klädförsäljning online har blivit en stor grej.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, ungefär som du har jag en bild av att H&M är en betydande spelare men har såklart inga mätvärden eftersom de inte publicerar sådana.

      Radera
    2. Har gjort samma observation i Norge många gånger. Men man får komma ihåg att Zalandos kartonger ær olønsamma! ;)

      Radera
    3. brittiska ASOS brukar också ha en hel del paket i hyllorna.

      Handeln över nätet ligger i sin linda och kommer ta en stor del av tillväxten inom handeln framöver. De företag som redan är igång med sin verksamhet online har ett klart försprång mot konkurrenterna då vi sett gång efter gång att det ofta tar lång tid innan man får den lönsamhet man önskar.

      Radera
    4. Jaha, dâ borde man väl helt enkelt köpa Österrikiska Posten (eller vad säger du Gustav) för att tjäna oberoende av vem som tar störst andel av online handeln.

      Roligt att gamla trâkiga bolag kan fâ uppsving pga av nymodigheter som online shopping!

      Radera
  15. off topic: Någon som är insatt i Kungsleden och har tankar ang kommande företrädesemission? Man har ju inte många dagar på sig...

    SvaraRadera
  16. Hej gode luppen, och alla andra för den delen. Jag har läst din blogg ett tag samtidigt som jag läser the intelligent Investor. Där pratas det mycket om "bargain issues" och "net current assets". Brukar detta finnas med i årsredovisningar? Hur översätter man det?

    Mvh
    Jonatan

    SvaraRadera
    Svar
    1. Net current assets är omsättningstillgångar minus totala skulder, du finner uppgifterna i balansräkningen.

      Om du vill läsa mer om detta finns både min inläggsserie om The Intelligent Investor, och även väldigt mycket hos mina bloggrannar Aktiefokus och Värdebyrån.

      Radera
    2. Åh, tackar tackar. Jag ska kika på detta!

      Mvh
      Jonatan

      Radera
  17. Nästan helt off topic. Jag har via upptäkten av Primark blivit intresserad av att titta närmare på British foods. Min google fu är inte den bästa och jag tänkte därför ta mig friheten att stämma av med läsarna och höra om någon av en händelse råkar ha sett någon välgjord analys av bolaget? Stavros

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Stavros,

      Jag har ägt ABF sedan Oktober 2012 och har försökt skriva om dom efter varje publicerad rapport. Bra eller dâligt kan jag inte avgöra men iaf existerar det nâgra sammanfattningar.

      Denna länk gâr till allt jag har skrivit om ABF.

      Radera
    2. Tusen tack för länken! Jag ska ta och läsa igenom det du har skrivit så fort jag får en användbar uppkoppling...
      //Stavros

      Radera
  18. Vad säger Luppen och övriga om Tesco nu? Göra Warren B sällskap och gå in som ägare nu på decennielägsta?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag gick in förra veckan, känns som att det inte kan gå så mycket lägre nu? Köpte ADR i USA för lägre courtage. Tycker också det skulle vara intressant och höra vad övriga tycker

      Radera
    2. Brittiska Tesco finns väl inte som ADR? Det bolaget går väl bara köpa via londonbörsen? Eller har jag helt missat ngt? Det Tesco som går att köpa på Nasdaq är ju ett mkt litet energibolag

      Radera
    3. Signs: min uppfattning med. har funderat på att köpa tidigare men skippat pga högt courtage på avanza (+700kr). Tur i oturen, men om det är korrekt att man kan köpa rtesco på annan börs än london så är det intressant. Uptade: sök på TSCDY. Ticker för tescos ADRs. Hm, märkligt. kommer inte upp på min Avanza. Det kan nog bli en chansning nån gång framöver.

      Radera
    4. För övrigt är det intressant med alla dessa storbolag som är i blåsväder - bokföringstrubbel, FDA trubbel etc. Tesco, Getinge och många många fler. Luppen, din syn att (väldigt förenklat jag vet:-)) stora bolag = låg risk, små bolag = hög risk och ska undvikas, får de aldrig sig en törn? Många av de absolut stabilaste bolagen på sthlmsbörsen den senaste tio års perioden är riktigt små bolag...

      Radera
    5. Jag köper via Danske Bank och där finns den faktiskt som ADR

      Radera
    6. Jag har köpt Tesco direkt via Londonbörsen hos Aktieinvests andelsorder. Kostar inte många kronor. En doldis bland nätmäklare som numer t o m har Alibaba i sitt utbud (om det nu skulle locka någon...) :)

      Radera
    7. Hej,

      Som ni redan har kommenterat är inte Tescos ADR handlingsbar via vår hemsida då den handlas OTC. Pappret går däremot utmärkt att köpa via våra mäklare till 0,12% (Premium) eller 0,15% (Bas) med ett minimicourtage på 17,95 USD.

      Ni når dem på 08-562 250 00!

      /Kristoffer, Avanza

      Radera
  19. Vad tror ni om Bonheur då oljepriserna stadigt varit på nedgång och framtida konkurrens från andra energiløsningar?

    SvaraRadera
  20. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

    SvaraRadera
  21. Well spoken =)

    "Studera misstag. Du kan lära dig mer av finanskrisen än av att studera Warren Buffet. Det beror på att det är vanligare att vara korkad än att vara briljant. Därför bör du spendera mer tid på att undvika misstag än att försöka ta bra beslut."

    SvaraRadera
  22. Mycket kloka ord även om jag tänker att receptet i första hand handlar om att inte förbli/bli fattig vilket i min bok är långt viktigare än att bli rik.//Stavros

    SvaraRadera
  23. Off-topic, men Mr Cool är ju bara för härlig:

    http://finance.yahoo.com/news/buffett-bought-stocks-wednesdays-big-134631323.html;_ylt=AwrBEiG1OC5U6HUA4YqTmYlQ

    Några citat (Dow föll 230 punkter i onsdags, dagen före denna intervju):

    "Well, we bought a business yesterday. We would have bought it if the market had been up 200 points or down 200 points, or if the market had been up a 1000 the previous week or down a 1000."

    "The idea what the market does in any given day is just meaningless."

    "If you told me the market would go down 500 points next week, I would have bought those same stocks and businesses yesterday."

    Intervjuaren: "Did you buy those stocks yesterday because the market was down so significantly?"
    Warren: "Well... Well, that helps! I like buying it as it goes down. The more it goes down, the more I buy."

    "The stocks I was buying yesterday, I hope are going down today. I hope they go down next week, and the week after that. Nothing is going wrong with the companies."

    All denna visdom på bara 1 minut och 47 sekunder...

    Vem ska axla Buffetts mantel när han är borta?

    Carolus

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är otroligt... Den kvinnliga programledaren har sitt uttänkta frågebatteri och kan inte släppa det utifrån Buffetts svar. Hon måste mekaniskt bocka av dem...

      Jag tänker på att hon lyssnar i nästan en och en halv minut på honom och huvudbudskapet är att han inte bryr sig om vad marknaden gör. Han skulle ha köpt företaget även om den var upp 1 000 punkter...

      Tjugo sekunder från slutet kommmer ändå frågan om han köpte för att marknaden var ner så mycket just den dagen... Man anar en viss frustration i Buffetts svar...

      Carolus

      Radera
  24. Citerar från media: "Renowned US investor Warren Buffett has said he made a “huge mistake” by investing in Tesco". Menar han att det var ett misstag att överhuvudtaget gå in i Tesco eller misstag gå in vid den tidpunkten. Svårt veta, men idag tycker jag att jag har en margin of safety som fungerar för mig och köper ett större innehav till lång portfölj. Blir spännande att se vad Buffet gör med sina 4%..

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag tänker att oavsett vilket så visar det på faran med att se för mycket på vad andra gör. Hur skicklig man än må vara på det man gör så finns det alltid en risk att man begår misstag och Buffett har till skilnad från de flesta av oss andra råd att göra riktigt stora sådana. //Stavros

      Radera
  25. Signs,

    Det kanske är Buffetts aktier du köper? ;-)

    Carolus

    SvaraRadera
    Svar
    1. Den kommentaren vara bara en referens till en annan kommentar för länge sedan. Jag skrev då att jag inte tror att det alltid sitter ett proffs där på andra sidan skärmen som skinnar mig varje gång jag handlar...

      Fick ett mothugg av signaturen Carola, men jag har inte ändrat uppfattning. Varför måste det alltid vara någon som vet bättre som är min motpart (varje gång!)?

      Carolus

      Radera
  26. Hm... Bra statistik för den nordamerikanska arbetsmarknaden eldar på där borta idag. Intressant att se hur dragkampen mellan en starkare USA-ekonomi och kommande räntehöjningar av Fed slutar.

    Carolus

    SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.