söndag 6 juli 2014

Rapport från Industrivärden 2014-Q2

I förra veckan var Industrivärden som vanligt tidigt ute med sin halvårsrapport för 2014. Som vanligt är det mesta känt innan rapporten och väldigt lite handlar om vad Industrivärden själva aktivt gjort under perioden. VD-kommentarerna handlar mer om makro eller korta ord om innehavens utveckling. Framgångsrik förvaltning kan ju dock till stor del handla om sittfläsk så det är kanske onödigt att vara kritisk mot detta.

Följande snappar jag upp i rapporten:
  • Totalavkastningen för ägarna av C-aktier har varit 12 procent, mot endast 4 procent för substansen, med andra ord har substansrabatten minskat. Index har stigit med drygt 9 procent (Industrivärden jämför sig, precis som jag själv, med SIXRX)
  • Konvertibellånet från 2010 är nu konverterat till C-aktier, skuldsättningsgraden har därmed minskats till 17 procent (när skulder blir eget kapital) och om återstående konvertibler konverteras fullt ut är skuldsättningsgraden 11 procent vilket får anses vara ok tycker jag
  • Man har emitterat en "exchangeable" som kopplad till ICA-innehavet, som jag kommenterat tidigare
  • Den korta aktiehandeln har genererat 130 miljoner i vinster under första halvåret. Jag har inte borrat särskilt djupt i denna handel, men det finns kritiker som menar att vinsterna lyfts fram men att eventuella förluster döljs i aktieportföljen då påtvingade försäljningar till underpris inte redovisas som en förlust i handeln. Hur sant detta påstående är har jag inte kunnat belägga ännu
  • Årets enda riktigt stora inköp är 1,3 miljarder kronor som investerats i nya Volvo-aktier
  • Förvaltningskostnaderna under halvåret låg på 74 miljoner kronor, vilket är 0,18 procent av förvaltat kapital
Med andra ord har det varit ett ganska starkt kvartal för Industrivärden där de dyrbara hjärnorna i bolagets främst använts till finansieringsfrågor, att döma av de faktiska händelserna. Men som sagt, låg aktivitet och hög avkastning går ofta hand i hand.

20 kommentarer:

  1. Ett av Sveriges stabilaste bolag. Köpte 2009 och kommer aldrig sälja. Sover gott om natten med bolaget i portföljen...

    Parkerar nu i Spiltans räntefond med det kapital jag får in. Har några funderingar som jag undrar hur du ser på:
    1) Vad blir skillnaden i PPM om jag har indexfonder vs Såfa 07? Är hävstången att föredra? Är 38 år (gammal...)
    2. Parkerar du i Spiltan räntefon eller Spiltan högäntefon?
    3. Vilka aktier närmar sig nivåer där du kan tänka dig köp? Mekonomen? Anser du det som ett A-bolag? IBM? Buffett snittade väl kursen på 177 dollar där?

    Med vänlig hälsning,
    Olle

    SvaraRadera
    Svar
    1. 1. Såfan innehåller väl ett mått av räntefond beroende på din ålder? Kolla upp direkt på deras hemsida är mitt tips, jag kan den inte utantill.
      2. Räntefonden, högräntefonden är för beroende av ränteläget
      3. Kolla på min bevakningslista, länkar finns på FAQ-sidan

      Radera
    2. Ett annat bolag som kunde förtjäna en titt i luppen kunde vara BMW. När portföljen nu är så stor kan den få åka lite bekvämt...

      Radera
  2. Hej Lundaluppen och tack för en bra och intressant blog! Jag håller på att göra min egen bevakningslista och undrar hur du kommer fram till din NEPS? Är det ett genomsnitt under 5 år eller hur går tankarna kring den siffran?
    Kan också upplysa om att google docs har en funktion som fyller i eps, kurs och p/e m.m automatiskt så att bevakningslistan alltid är aktuell.

    mvh Oskar

    SvaraRadera
    Svar
    1. Om bolaget har en väldigt jämn och fin intjäning tar jag snittet de senaste tre åren. Om det är ojämnt blir det justeringar och mer manuella bedömningar.

      Radera
  3. Jag har skrivit ett inlägg där jag reder ut begreppen kring statens PPM erbjudanden: Sjunde AP-fonden

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ahh, bra inlägg där som reder ut begreppen.

      Radera
  4. Hej!

    Jag är intresserad av att lägga till ett investmentbolag i min portfölj och undrar därför om du står fast vid ditt motiverade pris 126:- för Industrivärden?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, jag har inte gjort någon justering där på ett tag.

      Radera
  5. Som du säger börjar det bli svårare att hitta köpvärda aktier men de finns fortfarande. Har tidigare gett förslag på en kvartett köpvärda på din tipssida men idag är det betydlig svårare. Det handlar inte om några dubblingar igen som min förra kvartett men i alla fall runt 20% på ett dryg års sikt vilket i dagsläget får sägas vara en god avkastning. Således:
    Consilium
    Tate & Lyle
    Storebrand
    Barclays
    AIG
    Citibank

    En spretig kvintett som jag inte inser passar dig så bra, men vill illustrera att det fortfarande finns köpvärda av vitt skilda typer. Uppföljning om ett drygt år..

    SvaraRadera
  6. menade sextett så klart, inte kvintett..
    Och som sagt, jag är medveten om att här samsas notoriska underpresterare som Consilium med storbovar bakom finanskrisen som Citibank, AIG, statligt övertagna banker som RBS, etc. De flesta skulle kalla det en riktig högriskportfölj men så ser jag inte alls på det.

    SvaraRadera
  7. Barclays inte RBS, Jag är för snabb på tangenterna för min tröga hjärna...

    SvaraRadera
  8. Varifrån kommer varifrån kommer uppgiften om att Indu skulle mörka förluster i den korta handeln?! Låter ju helt horribelt om det skulle stämma, vilket jag iofs ställer mig tvivlande till.

    Det enda rätta i rapporteringen är ju självklart att man presenterar det totala resultatet, att även förluster görs är ju mer eller mindre självklart men att bolaget skulle ägna sig åt bedrägeri vore ju en rätt allvarlig anklagelse som om den stämde skulle sätta mycket på ända när det gäller förtroendet.

    Apelsin

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nja, det är inte så enkelt att det skulle vara ett bedrägeri. Om du ställer ut en köpoption på en aktie som du äger till ett högre pris än dagens marknadspris så får du en premie.

      Om optionen inte utnyttjas så får du behålla premien = vinst.

      Om optionen utnyttjas så säljer du förmodligen aktien till en bokföringsmässig vinst (du ställde ju ut optionen högre än du trodde den skulle säljas för). Men i själva verket "förlorar du" när du säljer lägre än marknadspriset.

      Detta ger en "heads I win, tails you lose"-effekt som inte ger en helt rättvisande bild av verkligheten.

      Radera
  9. Hej!
    Vad krävs för att du ska sälja räntefonden och köpa aktier istället?
    Funderar du på att köpa mer industrivärlden till nuvarande kurs?
    Oskar

    SvaraRadera
    Svar
    1. När det är dags för mig att göra mitt månadsinköp behöver bolagets pris ligga under det jag anser är ett motiverat pris.

      Radera
  10. Hej LL

    Två frågor:

    1. Hur mycket brukar du investera i en aktie per månad? Om du nu väljer att köpa ex Industrivärden.

    2. Vad tycker du är lämpligast en kapitalförsäkring eller vanlig aktiedepå? Låt säga att du inte säljer på minst 5 år, återinvesterar utdelningarna, samt att den totala avkastningen ligger på drygt 7-10 % när du väl säljer. I vilket fall tjänar man bäst. Med tanke på skattesatserna vid försäljning i en vanlig aktiedepå samt att du väl skattar på utdelningar också? Kontra kapitalförsäkring med sin schablonskatt varje år men skattefria utdelningar?

    Superbra blog!

    Mvh T

    SvaraRadera
    Svar
    1. 1. 10-15k/månad
      2. Jag använder helst ISK, med kapitalberoende skatt men direkt ägande

      Mvh

      Radera
  11. Hej

    Om du sitter på ett stort innehav av Industrivärden, är det bra att köpa Skanska aktier också? Även om Industrivärden äger en hel del Skanska aktier också. Kan det bli obalans i en portfölj med fyra bolag om två av dem är Industrivärden och Skanska?
    Hur resonerar du kring det?

    Tack för en intressant blog.

    // J

    SvaraRadera
  12. @J: jag har ju samma "problem" med Handelsbanken som är Industrivärdens största innehav. I grunden tycker jag att varje investeringar ska bedömas på sina egna meriter. Men portföljtänkande är också nödvändigt.

    SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.