lördag 8 februari 2014

Uppdaterad intjäning för Investor och Industrivärden

Till skillnad från de flesta andra vill jag helst värdera investmentbolag utifrån summan av innehavens intjäningsförmåga. Den vanligaste metoden är annars att titta på substansvärdet och lägga på något slags historiskt normal substansrabatt. Den metoden vilar helt på marknadsvärderingar och ger alltså ingen förankring i fundamenta - på en våldsamt uppblåst börs kommer Industrivärden fortfarande att se normalvärderad ut om man bygger värderingen på substansvärdet.

Därmed inte sagt att jag helt blundar för substansvärden, men de räcker inte som investeringsunderlag. Att bestämma den summerade intjäningsförmågan är väldigt enkelt för Industrivärden som endast har mogna, noterade innehav. För Investor som har en del onoterade innehav samt en del förhoppningsbolag blir det lite mer komplicerat.

För Industrivärden har jag gått igenom de tre senaste årens resultat efter skatt och bedömt en intjäningsförmåga efter skatt per aktie med bästa resultat, sämsta resultat och medelresultat över de tre senaste åren (länk). Flera av Industrivärdens innehav har lämnat svaga rapporter på sistone så intjäningsförmågan har fallit.

Om alla bolagen skulle prestera sitt sämsta år för de tre senaste skulle Industrivärdens intjäning bli 5,88 kronor per aktie, för de bästa åren skulle den bli 12,87 kronor. Ett medel för de tre åren ger 9,32 kronor som jag sätter som ny normal intjäningsförmåga. I en börsmiljö som förbereder sig för konjunkturuppgång är detta ett mycket försiktigt antagande, men jag vill helst ha fel åt det hållet.

Med motiverat P/E på 13,5 (min egen bedömning vad jag är beredd att betala för ett investmentbolag med riktigt bra innehav) blir då motiverat pris 126 kronor, lägre än vad jag räknat med tidigare. Industrivärden C går dock att köpa för 122 kronor vilket jag alltså ser som en bra affär.

Jag har också gjort samma övning för de Investorinnehav som är noterade (länk). Där får man en lägsta intjäning på 10,40 per Investoraktie och högsta på 16,08 kronor. Medelintjäningen är 13,20 kronor. För de innehav som inte rapporterat Q4 ännu har jag använt rullande 12 månader.

Investor har dock ett antal onoterade bolag där insynen inte är perfekt och där kapitalstrukturen är annorlunda från vad självständiga bolag skulle ha. Dessutom har man Sobi som jag ser som ett förhoppningsbolag. Att värdera dessa på bristfällig information om intjäning fungerar inte. Det jag då gör är att använda Investors egen substansvärdering och halvera den. Kan jag få dem till 50 procent av priset så är det acceptabelt för mig. Onoterade innehav plus Sobi delat på två, minus nettoskulden blir 15 kronor per aktie.

Med motiverad P/E på 13,5 blir då motiverat pris för Investor 13,20 * 13,5 + 15 = 193 kronor. Får man tag i Investor till detta pris eller lägre ser jag det som en bra affär. Just nu ligger priset på billigaste aktien dock på 212 kronor.

15 kommentarer:

  1. Tackar för detta :-) Trevlig kväll! Mvh Lina

    SvaraRadera
  2. Jag kan bara säga att jag är imponerad! Jag förstår inte hur du hinner med så många välskrivna inlägg? Tackar för bästa bloggen.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag borde väl egentligen ha ett rikt socialt liv och inte skriva sånt här på lördagkvällarna ;-)

      Radera
    2. Du är inte ensam om att sitta med detta när någon form av fredags/lördagsmys kanske vore mer befogat :)

      Radera
  3. En utmärkt metod att värdera investmentbolag, Lundaluppen! Men lättare att applicera på transparenta Industrivärden än ett Investor med onoterade dotterbolag, EQT och IGC. Men dina antaganden verkar rimliga. Om Volvo och Sandvik kan börja tjäna de pengar de har potential att göra skulle intjäningen kunna öka ganska betydligt för Industrivärden. På lång sikt borde SCA också kunna tjäna en hel del mer och mindre SSAB betydligt mer (och SHB växer i UK och Nederländerna). För Investor ser jag inte samma potential till vinstförbättring hos SEB, Atlas, ABB, Astra och Ericsson. Även om Mölnlycke ser starkt ut.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Håller med om att det är mer trubbel i Industrivärdens bolag just nu. Investor har utmaningar i AstraZeneca men som du skriver förmodligen en del potential i Mölnlycke.

      Radera
  4. Tack för uppdateringen! Jag hade dock hoppaps på ett högre motiverat pris för Investor. Jag skulle hemskt gärna äga några aktier! Det lär ta ett tag innan Investor dyker ner till 193 kr. Men den som väntar på något gott...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det kan tilläggas att mitt sätt att värdera de onoterade bolagen är väldigt konservativt och förenklat. Om du tycker dig se större värden där är det bara att göra en egen analys.

      Det är mänskligt men också lite farligt att hoppas på högre motiverade pris. Om man känner så är det lätt att avrunda siffror uppåt för att nå den nivå man önskar. Det man ska hoppas på är såklart lägre marknadspris :-)

      Tålamod är nyckeln!

      Radera
  5. Intressant och väldigt bra timing! Jag vill förstå bättre hur man värdera investmentbolag. Håller med, substansrabbat räcker inte för mig heller.

    Vad är fördelen med att köper industrivärden istället för den samma portfölj av bestående aktier? Mindre courtage och.....inte klart för mig.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Om du gillar innehaven och Industrivärdens portföljsammansättning/balans så är substansrabatten det enda motiv du behöver. Den gör att du får ta del av större delar av innehaven än om du ägde dem direkt.

      Radera
  6. Kan du ge en kort kommentar till varför du tycker Lundbergföretagen förtjänar ett högre motiverat p/e-tal än Industrivärden och Investor?

    Tack för en utmärkt blogg som hjälper mig att fatta bättre investeringsbeslut!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Lundbergs är ett till stor del verksamhetsdrivande företag. Det kan återinvestera pengar i egna rörelser om aktiemarknaden är dyr, vilket är värt en liten premie om det görs klokt. Sedan litar jag ärligt talat mer på Lundbergs omdöme än Nyréns och Wallenbergarnas. Börje Ekholm har jag mycket stor respekt för, men han sitter inte där för alltid som Fredrik Lundberg gör.

      Radera
    2. Låt oss hoppas att F Lundberg inympar sitt ledarskap i organisationen och kan låta nästa generation fortsätta samma konservativa väg

      Radera
  7. Kan bara instämma med ovanstående, tack för en enastående blogg!

    SvaraRadera
  8. Om man jämför utveckling med återinvesterade utdelningar för Investor, Industrivärden och SIXRI ser man följande.

    Ett, alla följs åt, vilket inte är så konstigt. Två, Investor har dragit ifrån på senare tid, vilket kanske beror på mindre inslag av basindustri.

    Tre, utvecklingen för Industrivärden är i princip identisk med SIXRI, vilket är himla tråkigt och för lite uppmärksammat. Varför nånsin äga Industrivärden i stället för indexfond? /JS

    SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.