onsdag 22 september 2010

Nyemission i Eniro

Jag tänkte faktiskt vara så ofin att jag säger "vad var det jag sa?". I min analys den 14 maj reagerade jag på att Placera.nu givit en köprekommendation på Eniro, och idag ser det, enligt di.se, ut som att Eniro tvingas till en nyemission eftersom bankerna börjat ifrågasätta företagets förmåga att betala räntorna.

För att vara riktigt elak vill jag också påminna om att kursen den 14:e maj var 18,20 kr. Med tanke på att dagens kurs är ungefär 9 kronor (uppdatering: kursen har på nyheten om trolig nyemission rasat till under 6 kr) verkar köprådet synnerligen dåligt tajmat.

Min rekommendation den 14 maj var att hålla sig rejält långt borta från Eniro på grund av följande problem:
  • Svaga finanser där skulderna balanseras upp av immateriella tillgångar som goodwill, med tveksamt värde. Det här har bankerna såklart noterat och kräver en god räntetäckningsgrad för sina lån, eftersom det inte finns någon egentlig säkerhet.
  • Ingen tydlig intjäningstillväxt, anledningen att bankerna nu är oroliga för förmågan att täcka räntorna
  • Fonddominerad ägarbild, ingen tydlig huvudägare, gör det svårt att få till en nyemission på vettiga villkor, nuvarande ägare kommer att bli rejält utspädda om de inte ställer upp
Den enda punkt där jag inte kunde hitta något påtagligt svagt att peka på var ledningen (dålig research?). Det gjorde styrelsen åt mig istället och sparkade Kärrbrink.

Jag tycker personligen att detta är bevis på att Grahams investeringskriterier (och även mina tillägg) fortfarande har en giltighet. Balansräkningen ses ofta som nästintill ointressant för moderna investerare, men jag tycker att den är i allra högsta grad viktig även idag.

11 kommentarer:

  1. själv är lite mallig över att jag nästan prickat rätt på storleken på kommande nyemission.
    http://cristofferstockman.blogspot.com/2010/08/tankar-om-telefonkataloger.html

    Det är intressant detta med netto-skuldsättning. Antingen så ignoreras det mer eller mindre helt och allt är fird och fröjd i media eller så hamnar all fokus just på skulderna och man glömmer bort verksamheten.

    Samtidigt så kan högt skuldsatta bolag utgöra fantastiskt värdeinvesteringar då folk helt sonika glömmer bort att räkna på nyemissioner kan utgöra lösningen på skuldsättningsproblem och värderingen då kan uppstå som mycket låg i form av kursnivå+nyemissionsbelopp.

    SvaraRadera
  2. Vi är många självgoda baksätesförare idag märker jag ;-)

    Det är möjligt att nyemissionen utlöser en överreaktion där Eniro till och med blir billigt. Men det krävs en ganska hög direktavkastning för att motivera köp av ett snabbt krympande bolag.

    SvaraRadera
  3. Absolut :-)

    Svårigheten med Eniro påminner en del om exempelvis gamla SAAB-Scania skulle jag vilja säga. Dvs en del av företaget är snabbt krypande (katalogerna) och säkerligen snart förlustbringande och nedläggning oundvikligt. Den andra del är då on-line som är att betrakta som stillastående och i bästa fall kanske lite växande. Denan verksamhet har idag helt okej marginaler och är nog att betrakta som livskraftig verksamhet. fast Eniros problem är att man har en skuldsättning som hörde samma med att hela Eniro växte och var lönsamma, vilket inte är fallet och därmed finns ett starkt behov av att minska skulderna då så mycket av Eniro kommer behövas läggas ner.

    Svårigheten är att bedömma hur långsiktigt lönsam on-lineverksamheten är. Jag upplever inte att jag kan det, så jag kommer avstå mer eller mindre oavsett pris.

    SvaraRadera
  4. Sedan bör man då beräkna värdet av den framtida kvarvarande verksamheten. och sedan är frågan om detat värdet är större än skulderna...

    SvaraRadera
  5. Tyvärr är skulderna inte värsta problemet. Ett stort problem är den stora goodwill posten som nog behöver skrivas ner en del.

    Online verksamheten är lönsam och växer, men frågan är hur framtiden ser ut för den verksamheten. Utvecklingen för tjänster baserade på internet går väldigt snabbt, och man måste hela tiden hänga med i utvecklingen för att inte halka efter. Eniro möter också hård konkurrens på nätet från främst Hitta.se, men till en viss del Google.

    Folk borde nog lyssnat på dig istället för placera.nu. Men folk läser den sk analysen på placera, ser att aktien fallit mycket, och tror direkt att den är undervärderad.

    /Stefan

    SvaraRadera
  6. Kloka synpunkter. I mina ögon är dock onlineverksamheten ytterst riskabel. Man började verksamheten med ett rejält försprång i form av en betalningsvillig kundgrupp och en oöverträffad datamängd.

    Jag tycker att hitta.se har bevisat att inträdeströskeln inte är så stor i branschen, och hotet från de riktiga jättarna kan inte heller tas lätt på.

    Intäkterna från "dataleverantörerna", dvs. företag vars adresser publiceras tror jag är borta mycket snart. Kvar står man med en ganska primitiv affärsmodell med Internetannonsering.

    SvaraRadera
  7. Hej Stefan,

    Mitt svar ovan var riktat till Cristoffer, såg inte ditt inlägg förrän nu :-)

    Jag håller med dig på alla punkter...

    SvaraRadera
  8. Absolut, som jag skrev det svåra är att bedöma den långsiktigt hållbara vinstnivån på on-line verksamheten. Jag klarar i alla fall inte av att göra den värderingen och avstår därmed.

    SvaraRadera
  9. När jag hör ordet EBITDA, osäkrar jag min revolver... ;)

    /Starvid

    SvaraRadera
  10. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

    SvaraRadera
  11. Håller med dig Arvid, det är alltid en hund begraven när företag tvättar vinsterna. För att analysera behöver man ju ofta göra det själv, men då vet man i alla fall varför vissa poster tas bort...

    SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.