tisdag 21 januari 2014

Rapporter från Creades och Avanza

Förra veckan släppte Avanza sin bokslutskommuniké och idag var det huvudägaren Creades tur. Jag har länge haft Avanza på bevakningslistan och även gjort en analys av Creades eftersom även andra innehav varit intressanta.

Om vi börjar med Avanzas rapport bjöd den på några huvudnummer:
 • I spåren av ökat börsintresse har intäkterna börjat öka igen
 • Kostnaderna har stabiliserats och bara ökat marginellt från 2012-2013
 • Avanzakunderna har fortsatt halka efter SIXRX, under 2013 med 17 procent avkastning mot 28, Avanza ZERO har som vanligt varit ett bättre alternativ
 • Man har börjat med bolån som jag tyckte man skulle i min analys, även om syftet snarare tycks vara att få avsättning för överskottslikviditet än att binda inne kunder
(c) Andreas von Gegerfelt
Hagströmer
Allt detta är ju positivt och jag tycker man gör mycket rätt i Avanza - men vinsten för året landade på 6,67 kronor per aktie och priset har rusat till 242,50 kronor! Visst finns det tillväxtutrymme för Avanza, men man är redan den största mäklaren på börsen och börsfebern är definitivt här. Faktum är att courtagen fortsätter neråt och prispressen i branschen finns överallt. P/E 36 för de senaste tolv månadernas vinst är fullständigt orimligt i min värld. Avanza befinner sig i skrivande stund näst längst ner i min bevakningslista. 

Creades rapport innehöll mycket som var känt sedan tidigare, substansvärden etc. går till stor del att räkna ut. Men jag har vaskat fram några höjdpunkter:
 • Substansvärdet har stigit med 38 procent till 177 kronor, aktien handlas dock med premie mot detta värde, priset är 183 kronor
 • Ersättningsprogrammet till ledningen uppgår till omkring 100 miljoner och har debatterats i media, men jag måste säga att den är ovanligt fair, visst är den hedgefondartad men vilken hedgefond gör avdrag för år av negativ avkastning?
 • Istället för utdelning genomförs ett inlösenprogram som ger ägarna Avanza-aktier samt kontanter mot inlösen av Creades-aktier, upplägget har bl.a. i syfte att minimera substansrabatt
Det sista elementet med inlösen är ett intressant sätt att minska sin exponering mot övervärderade Avanza - utan skriverier - och arbeta ner substansrabatten. Personligen gillar jag substansrabatten i mina investmentbolag, den ger några ganska uppenbara fördelar även om den betraktas som permanent:
 • Högre utdelningar per investerad krona (som om det passar kan återinvesteras med rabatt)
 • Lägre skatt på kapitalet i ISK
Hagströmer, Qviberg och Schörling är väl de som fäktas hårdast mot substansrabatt och det är en av anledningarna att deras bolag ännu inte letat sig in i portföljen. Jag har inte gjort någon ny bedömning av vad Creades kan vara värt i mina ögon, priset är uppenbart för högt idag.

11 kommentarer:

 1. Det som förvånar mig är hur dåligt det gått för Avanzas kunder. jag trodde helt enkelt att alla årets tokrusningar skulle ge dem en bra grund för god avkastning.

  Får se om alla deras blogglänkar löser problemet på sikt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. En del medel ligger ju i ränteplaceringar, så mer överraskande är att det inte går bättre än index vid baisse heller.

   Radera
 2. Lite lustigt att den aktie som Avanzas kunder ökat mest i procentuellt (alltså ej nominellt) 2013 var Protector Forsikring. Det måste ju i stor utsträckning bero på vissa bloggar runt omkring här.

  SvaraRadera
 3. Idag kunde man så äntligen kliva ur SSAB med vinst. Ser dessutom att Castellum höjer utdelningen till 4,25.

  /Redaktörn

  SvaraRadera
 4. Hej Lundaluppen, Fick mail idag från aktiespararna (antar att du också fått det). Trading Times Hedge Nordic AB söker delägare, verkar nästan för bra för att vara sant? Någon kommentar?

  "Genom att bli delägare i Trading Times Hedge Nordic tar du del av vårt bolags framgång med en så liten insats som från 45.500 kr. Vår förmåga att knyta till oss inte bara landets bästa traders utan även de främsta i Europa är en del av vår framgång men också vår syn på riskhantering säkerhetstänkande som är minst lika viktigt. Målsättning med vår trading är en årlig avkastning på ca 50%.

  Det unika med bolaget är att vi inte har några kostnader i någon form, dvs inga lån, inga lönekostnader, ingen hyreskostnad utan alla dessa kostnader betalas av moderbolaget Aktiebolaget Trading Times Kapitalinvest som i sin tur tar betalt enbart vid postivt resultat. Vi närmar oss 100 delägare och har som mål att nå 200 delägare inom en inte allt för lång tid."

  Med vänlig hälsning Nils

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag är inte medlem, så det har jag inte fått. "50 procent årlig avkastning" är tillräckligt för bluffklassning i mina ögon.

   Radera
 5. Några tankar om SSABs nyheter idag? marknaden verkar postitiv.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tänkte skriva ett inlägg om det senare.

   Radera
 6. Tankte gora ett litet inspel vad galler substansrabatter och deras vara eller icke vara.

  Det ar ju helt enkelt sa att om man har en substansrabatt sa gynnar det personerna som blir delagare idag, medan om man kampar emot det och for att handlas med en premie (vilket Oresund lyckades med fram till HQ-kraschen) sa gynnar man de nuvarande aktieagarna, vilket enligt mig sjalvklart ska vara ledningens uppdrag.

  Om ett foretag handlas med 30% rabatt sa far du 30% mer utdelning i runda slangar an om du kopt foretagen sjalv, men om nu istallet foretaget uppvarderas till att handlas till par sa far du cirka 43% avkastning pa insatt kapital, vilket sjalvklart ar mer gynsamt.

  Creades har varit ett av mina storsta innehav sedan Hagstrommer och Qviberg gick skilda vagar, innan dess var Oresund ett av de storsta innehaven. Det kan ocksa tillsammans med H&M varit ett av de bast avkastande innehaven jag haft. Sen december har jag dock sakta men sakert betat av pa Creades och igar saldes sista 50% av mitt innehav, marknaden fick gladjerus for som du sager ett overvarderat Avanza.

  Avanza salde jag i samband med delningen av Creades och Oresund da Creades var sa tungt viktade mot dem anda.

  Jag tror att anledningen till att de valjer att minska i Avanza samt inte anvanda sig av en kassa ar for att de inser att de befinner sig pa en borstopp. De har salt av i andra foretag ocksa, skiftar ut en stor del av Avanza och behaller kassan. Det ar ett bra lage for nasta krasch.

  SvaraRadera
  Svar
  1. När det gäller substansrabatten föredrar jag följande scenario:

   - högsta möjliga rabatt så länge jag är nettoköpare
   - omslag till premie dagen innan jag säljer

   Det andra låter lite orimligt så jag nöjer mig med det första ;-)

   Radera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.