söndag 26 januari 2014

Nytt år, nya ansvar

Den senaste månaden har trafiken till bloggen nästan dubblerats, jag har dubblerat mina samarbeten, jag har investerat i ett nytt bolag med klart lägre likviditet än tidigare. Detta är en spännande utveckling men inte helt utan risker, så jag har uppdaterat min friskrivningssida. Ta gärna en titt och kommentera om något är oklart eller orimligt.

37 kommentarer:

  1. Man undrar ju lite om det faktiskt finns folk som försöker göra sina favoritbloggare ansvariga för dåliga tips?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag har aldrig hört talas om det, men jag hoppas inte bli den förste i skottgluggen heller.

      Radera
  2. Ska bli spännande att se hur alla bloggare kommer att lyckas det kommande året. Ett år som jag tror kommer att innebära mer förlust än lust för dom flesta. Det är ju trevligare att skriva när det går bra än när det går mindre bra.
    Lycka till!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja ett riktigt börsfall blir såklart en vattendelare. Under 2011 fick jag några gliringar men det är såklart en västanfläkt mot vad som skulle komma om portföljen föll 50 procent.

      Radera
  3. Jag tjänar numera en slant på bloggen, men det var 2013 mindre än en procent av investeringsförtjänsten
    = i kronor och ören ?
    Du brukar redovisa :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Strax under 8000 på bloggen, mer än 1 miljon på investeringarna (klicka på "historik" i taggmolnet till höger)

      Radera
  4. Skulle Hexagon möjligen kunna vara en analyskandidat?

    SvaraRadera
  5. Svar
    1. Nej, jag vill ju inte vakna en dag med ilskna Lundabor skrikande slagord och bärandes högafflar och facklor utanför dörren...

      Radera
  6. När man använder din rssfeed och trycker på huvudlänken så kommer man till lundaluppen.se :(

    http://feeds.feedburner.com/Lundaluppen

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hmm, jag har inte det problemet när jag testar, alla länkar jag kan se i feeden pekar på lundaluppen.blogspot.com eller lundaluppen.blogspot.se. Gäller det för alla länkar du ser eller för någon enstaka?

      Radera
    2. Det gäller inte länkar till inlägg, utan huvudlänken när man klickar på lundaluppen.

      Radera
    3. Om du tänker på rubriken som står över "syndicated content powered by FeedBurner" så länkar den till lundaluppen.blogspot.se för mig. Är det någon annan?

      Radera
  7. Efter fredagens slakt är jag lite köpsugen! Jag har länge spanat in Chevron och Chubb på amerikanska börsen. Har luppis någon uppfattning om dessa?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag gjorde en contrarian analys av Chevron i Juli. Den skulle säkert kunna uppdateras men kanske fâr du där en indikation pâ hur företaget är.

      Radera
  8. Hej, på tal om ansvar och liknande, hur går dina funderingar om tiden efter Lundaluppen? Du har ju skrivit att du har villa och familj i lund. Om du blir påkörd av en lastbil imorgon (tråkigt tema, jag vet!!) ärvs din portfölj av fru och barn eller andra? Vill du att familjen driver vidare dina investeringar eller satsar på annat, beroende på deras intressen etc?

    Beklagar temat men sitter i liknande familjesituation och tankar.

    Med vänlig hälsning,
    Robert

    SvaraRadera
    Svar
    1. När det gäller egna företag har jag bett min fru kontakta revisorn för hjälp. När det gäller Lundaluppen-portföljen så är det ju knappast ett livsverk, utan de får använda tillgångarna som de själva önskar och passar situationen.

      Jag litar på att de kan hantera situationen och jag kan ju knappast förutse alla eventualiteter.

      Radera
  9. Tack för en bra Blogg.
    Jag känner också att det är "nytt år", och att det är dags att ta "nytt ansvar".
    "Nytt år" för att värdebeskedet för sparandet till våra barn damp ned, "nytt ansvar" för att jag nu bestämt mig för att jag måste ta mer eget ansvar.
    Vi har just nu kapitalförsäkringar för våra barn. Det äldsta barnet har haft sin i snart 10 år, så den har löpt ut för länge sedan.
    Det totala beloppet vi satt in är större än dagens värde. Så att lägga dem på ett likvidkonto hade varit bättre.
    Vi har en s.k. "fond-i-fond" på endast aktiefonder.
    Jag tänker inte skylla på någon utom mig själv, men jag tänker nu göra något åt det. Pengarna är tänkta att börja användas om ca: 5 år för äldre barnet (istället för studielån).

    Jag är väldigt orutinerad, men långt från obildbar.
    Jag har ingen aning i dagsläget vad jag ska göra istället.
    För att överhuvudtaget göra något, och för att komma igång, är min tanke att flytta barnens pengar till en Avanza-depå, och där lägga 25% i en avgiftfri indexfond samt resten i en räntefond.
    Efter det ska jag fortsätta läsa på och försöka komma fram till vad nästa steg ska bli.
    Beloppen vi pratar om är ca 200k för den äldre, och något mindre för den yngre.

    Tar tacksamt emot synpunkter.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej, jag behöver ställa några följdfrågor:

      1. "den har löpt ut för länge sedan", vad menas? Den typen av kapitalförsäkring som är vanligast idag löper inte ut, har du någon specialare eller är jag bara okunnig?

      2. Fond-i-fond: vad är det för fond-i-fond och vilka fonder placerar den vidare i?

      Om pengarna behövs om ca 5 år hade jag nog haft allt i räntebärande eller åtminstone successivt fasa över det.

      Radera
    2. Jag har två rekommendationer.

      1. Läs David Swensens "Unconventional Success". Det ger förståelse för varför du ska satsa på att a) hitta rätt tillgångsallokering, b) rebalansera i stället för att tro att du kan tajma markanden och c) om möjligt bara indexfonder.

      2. Registrera dig på Nordnet om du inte redan är kund där (du behöver inte nödvändigtvis placera dina pengar där om du inte vill). Då får du tillgång till deras stöd för att hitta den tillgångsallokering som passar just dig. Den heter Investeringsguiden och ger också förslag på fondval, men strunta i dessa förslag och välj billigaste motsvarande indexfonder i stället.

      Med detta så ligger du förmodligen många steg före många andra (överaktiva) privatinvesterare.

      Radera
  10. Hej

    Med "löpt ut" menade jag att vi inte behöver betala någon avgift för att lösa ut värdet på kapitalförsäkringen.
    Vad jag vet har alla kapitalförsäkringar en löptid, och vill man lösa ut den tidigare så betalar man en procentuell avgift på aktuellt värde.

    Fond-i-fond är en "fond" som placerar i andra fonder.
    Fonden placerar lika delar i Europa, USA, Asien och Sverige.
    Jag var medveten om att det var en högriskfond och att förvaltningsavgiften var relativt hög (1,62%).

    Jag hade även en "fond-i-fond" för ett eget sparande. Även denna gick inget vidare, så jag löste ut den för något år sedan.

    Angående räntebärande så ska jag kolla upp vad "Spiltan" är för något. Jag har läst ett par hundra inlägg från privatinvesterare, och just den fonden nämns ofta.

    (@Storuppglan) Tack för lästipset. Jag ska läsa den efter att jag läst färdigt "Inteligent Investor". Är ju ingen bok man av spänning sträckläser direkt :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. OK, för de vanligaste kapitalförsäkringarna idag kan man fritt sätta in och ta ut delbelopp. Avanza har en bra sammanställning av villkor där man jämför sig med storbankerna.

      Fond-i-fond är generellt väldigt dyrt med avgifter i två led. De ägnar sig för det mesta också åt aktiv allokering vilket brukar sluta illa, då är rebalansering som både Graham och Swensen (och Malkiel) förespråkar för de investerare som inte vill lägga ner väsentlig tid på sina investeringar - och även för de som kanske inte borde lägga ner väsentlig tid på sina investeringar. ;-)

      En manuell rebalansering på indexfonder/räntefonder är sannolikt framgångsrikare.

      Radera
    2. Tack för länken.

      Ja, det vart dyrt. Fonden som sådan har väl gått hyfsat. Men med höga avgifter spelar det ingen roll.

      Ska läsa på om rebalansering.

      Radera
    3. Tack för länken. Hade visserligen redan länken till inlägget i min lista över referenser då jag ska se över mitt PPM. Har nämligen nyss avslutat mitt abonnemang av "aktiv PPM-förvaltning".

      Jag hade som sagt läst inlägget tidigare, och det är nog från detta (men även andra bloggars inlägg jag läst) som gjort att jag tror på att lägga kapitalet i indexfond/räntefond tills dess att jag vet hur jag tänker göra.
      För den äldre barnet är det om fem år pengarna ska börja användas (om denne väljer att studera efter gymnasiet). Vi fortsätter att pytsa in pengar under hela tiden.
      Här har jag dock inte bestämt vilka initiala nivåer att gå in på. Jag har läst att börsen är ganska "dyr" nu, och många tror det kommer gå ned under 2014 eller 2015.
      För mig låter det då dumt att gå in med hög andel i en indexfond jämfört med räntefond.

      För minsta barnet är det 12 år kvar innan denna ska börja studera. Här borde högre andel indexfond vara lättare att motivera. Men om nu börsen är dyr och väntas gå ned kanske detta inte är att rekommendera. Eller tänker jag fel?

      Radera
    4. När det är så kort tid som fem år är jag som sagt tveksam till att öht ha något på börsen.

      För det yngre barnet: bestäm en fördelning och håll dig till den tills det är en kortare tid kvar, kanske 5 år just. Det farligaste momentet i rebalansering är att ändra vikterna, då hamnar man i tajmingproblematiken.

      Radera
    5. Kanske skulle tillägga att min tanke är att de ska användas för akademiska studier, och dessa varar vanligtvis 4-5 år.
      Det tillgängliga värdet kommer därför att plockas ut under denna period vilket betyder att sista gången vi plockar ut resterade kapital kan ligga 10 år bort.
      Kan man tänka sig att dela in nuvarande kapital i olika "poster" och använda olika vikter per post? Den del som ska lösas ut först, ligger i räntefonder. Och de pengar vi månatligen sparar nu (och som ska lösas ut sista året på högskolan) kan vi ha mindre i räntefonder och mer i indexfonder.
      Jag undkommer dock inte att ändra vikterna så småningom, vilket var en risk.
      Men 3 poster, med tre olika vikter, kanske är görligt under en tioårsperiod. Det skulle innebära viktändring vid två tillfällen. Den sista ändringen ligger då ca fem år bort.

      Radera
    6. Absolut görbart, krångla inte till det alltför mycket bara ;-)

      Radera
    7. Nejdå :) Jag kan inte tillåta mig att krångla till det.
      Jag kan dock inte utesluta att barnet, efter gymnasiet, väljer att ta nått - eller några - sabbatsår innan akademiska studier.
      (på min tid fick vi ju göra lumpen vilket kunde resultera i ett avbräck på två år mellan gymnasiet och högskola).
      Så min tidplan är ju kanske aningen optimistisk :)

      Radera
  11. Det låter som att du investerat i någon obligation med löptid eller något sk strukturerad produkt, för kapitalförsäkringen i sig har ju ingen löptid. Fond i fond brukar betyda avgift på avgift, har svårt att se att det någonsin skulle vara motiverat.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Har för mig att löptiden var på fem år. Det var som sagt länge sedan.
      Nej, "avgift-på-avgift" var inget lyckat. Jag hade ingen problem med att betala för förvaltning. Och det har jag fortfarande egentligen inte. Men om nu inte förvaltningen "slå madrassen" får det vara.
      När jag tecknade mina barns kapitalförsäkring samt min egna var fond-i-fond "da shit" om man inte ville vara aktiv.

      Radera
    2. Hej Ekolodet!

      Eftersom "Lars" tyvärr numera lyser med sin frånvaro så får jag kliva in och skriva en liten kommentar, om än sämre må jag tillägga.

      I och med det jag utläst av dina kommentarer så är mitt tips att i första hand läsa "The elements of investing" av Malkiel och Ellis. Bättre än så och mer lättläst blir det inte (enligt mig). Efter det kan du även om du vill läsa "A random walk down wall street" av Malkiel.

      Om jag ska vara helt ärlig så om man inte tycker om att läsa den här typen av böcker så tror jag inte du ska börja med "The Intelligent investor" ( och nu var jag snäll).

      Vad tycker ni andra om det? :)


      /J

      Radera
    3. "(och nu var jag snäll)" var riktat mot boken och inte någon individ om det nu eventuellt kommer att missuppfattas,

      /J

      Radera
    4. Hej /J och tack för boktipsen. " .. random walk ..." har jag redan på min "att läsa lista". Det är många som rekommenderat den. Ska lägga till den andra också.

      Jag läser mycket facklitteratur och har inget problem med "torrheten". Jag läser dock teknisk facklitteratur och är inte så hemma i den begreppsvärld som omger Ekonomi och investeringar. Och så är det på engelska också vilket inte gör saken lättare. Jag harvar dock på sakteligen.

      Radera
  12. Nu blev jag nostalgisk! Jag har haft boken Börjes burk liggandes i nattduksbordet i över 25 år. Den första boken om aktier som jag köpte.

    SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.