torsdag 16 januari 2014

Proffsbloggare?

Jag har länge haft ett enda partnerskap på bloggen: det med Google angående annonser. Idag kom jag överens med Avanza om ett ganska informellt partnerskap, men likafullt ett gemensamt åtagande. Om tio år är jag i Blondinbellas klass :-)

För att du som läsare ska kunna bilda dig en egen uppfattning om hur oberoende jag agerar så har jag skapat en ny sida här på bloggen som heter Partnerskap där jag listar de partnerskap jag har, med en beskrivning av partnerskapet och vad jag och partnern får ut av det. Jag kommer också att fortsätta att årligen redovisa mina blogginkomster.

OK, detta var tredje "om bloggen"-inlägget i rad. Jag har en uppdaterad genomgång av svenska preferensaktier på gång, härda ut ;-)

56 kommentarer:

 1. Tycker det förtar lite av bloggens "själ", om man kan uttrycka det så. Nu blir det en blogg närstående Avanza. Ingen kritik du lägger ner en hel del jobb på bloggen, och att man då får något igen rent ekonomiskt är väl OK!
  Med vänlig hälsning
  Lars

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tråkigt att du känner så. Bloggens främsta värde för mig är fortfarande att jag får slipa mina argument inför investeringar och den hjälper mig att hålla upp disciplinen. Detta har jag "tjänat" miljonbelopp på. Annonserna gör att jag dessutom får en liten (redovisad) hacka för bloggarbetet och fungerar ungefär som portföljbelåning men utan nedsida ;-)

   Avanzasamarbetet rör sig om ett ganska informellt samarbete och pengarna är i sammanhanget jordnötter som amerikanerna brukar säga. Jag tror Avanza planerar att förklara sin avsikt inom kort, det kanske kan ge en bättre bild av det hela.

   Jag tror att jag väckt en rätt intressant fråga här och både jag, Avanza och andra bloggare följer nog diskussionen med stort intresse :-)

   Radera
 2. Grattis!

  Tycker verkligen att du förtjänar mer utrymme på tex Avanza som partnerbloggare. Dina analyser håller ju hög kvalitét och det vore en skam om inte fler fick ta del av dina kloka tankar.

  Själv har jag precis inlett att bygga grunden till en portfölj men kika gärna förbi och kolla in dagens inköp. P/E 15. Historisk (5-yr) utdelningstillväxt på 15%(!) och indikerad div yield på 4,1% för 2014.

  MVH

  Swedish Wealth Club

  SvaraRadera
 3. Det är enormt viktigt att hålla avstånd från alla misstankar om att vara "köpt" om man vill verka seriös. Nu är du rättfram och berättar hur det ligger till vilket är bra men det är stor risk att all credit du jobbat upp pyser ut blixtsnabbt som en ballong som spricker.

  Alltså tycker jag det är trist.

  SvaraRadera
  Svar
  1. @Anonym
   Jag håller med dig. Är kund hos den andre nätmäklaren. Har aldrig varit inne på deras blogg.
   Tycker det är ointressant för mig.
   Med vänlig hälsning
   Lars

   Radera
  2. Jag tycker att det är helt okej, så länge man är tydlig med vad som gäller.

   Radera
 4. Hej lunda.

  Tycker din blogg är riktigt lärorik för en ny investerar.

  En fråga till dig angående fortum. Hur ser du på deras framtid och kan det vara läge att gå in i Fortum nu ? Självklart kommer jag inte basera mitt beslut på det du skriver men skulle gärna vilja höra din åsikt som ägt dom ett tag och värderat dom en längre tid.

  SvaraRadera
  Svar
  1. De ligger fortfarande under mitt motiverade pris, så jag tycker det är ok.

   Radera
 5. smart av Avanza, och förstår dig men tycker det är lite trist. Dels gällande oberoende, dels att bloggen blir mer "allmän egendom". Tycker en av poängen är att hitta kvalitetsbloggare som inte alla redan följer och känner till och som inte är kopplad till ngn finansaktör. Men förstår till fullo ditt beslut och hade nog själv gjort likadant:-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad är problemet med att fler följer bloggen? Är du rädd för att folk ska driva upp kurserna över motiverat lundaluppenpris innan du hinner köpa?

   Radera
 6. Det låter inte som något som gör jättestor skillnad egentligen. Bra att du försöker vara transparent. Jag är lite skeptisk men du förtjänar definitivt att tjäna lite mer på bloggen - dessutom borde detta leda till mer läsare?

  Jag hoppas bara inte du låter det gå ut över din självständighet, att du låter bli att publicera något inlägg på grund av det eller liknande :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag kan ju försöka "lova och svära" att inte förlora bloggens själ, men det känns meningslöst. Jag tycker det är bättre att jag visar det med fler bra inlägg.

   Radera
 7. @Signs
  Jag hade inte gjort likadant. Never ever.
  Med vänlig hälsning
  Lars

  SvaraRadera
 8. Jag tycker att din blogg är otroligt bra och förtjänar en bredare publik samt bättre möjlighet till ersättning för dig som gör det stora jobbet. Det är bra att du har transparens mot oss läsare och jag önskar dig lycka till. Kommer fortsätta att besöka din blogg då jag finner den väldigt nyttig för en rookie som mig själv.

  SvaraRadera
 9. Få se nu?
  Eftersom du rimligtvis redan är på Platium nivå, måste det vara att du flyttades upp till Private Banking.
  Den enda skillnaden där är om du vill låna pengar. På ditt hus eller dina aktier. :-)
  Kalle56

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nope, det blev en kontotyp med lägre courtage. Jag tänkte inte låna :-)

   Radera
 10. Tråkig utveckling.

  Ernesto

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag hoppas jag får chansen att motbevisa det Ernesto, så att du inte ger upp om mig redan.

   Radera
 11. Kom och tänka på ett Buffett citat: It takes 20 years to build a reputaion and five minutes to ruin it. Vi får se hur det går.
  Med vänlig hälsning
  Lars

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hoppas mina fem minuter inte gått ännu? Jag tror naturligtvis själv att jag ska lyckas gå denna balansgång som media gjort i århundraden - en del bra en del mindre bra. Ännu ett utslag av hybris?

   Jag räknar förresten med att du och andra läsare kommer att påminna mig skoningslöst om jag skriver saker som framstår som köpta...

   Radera
 12. Till skillnad från andra här så gläds jag för din skull! Om man okritiskt tar del av någon annans råd utan att själv tänka kritiskt så är man rejält ute och cyklar. Vilka motiv, ekonomiska eller andra, som ligger bakom ens agerande tycker jag inte spelar någon som helst roll.

  Det är samma fråga som ältas år efter år inom politiken. Vilka är det egentligen som donerar pengar till vissa partier? Krav på att det måste redovisas kommer år efter år. - Vem bryr sig? undrar jag. Det är bara att se hur partierna agerar och sedan får man dra sina egna slutsatser och rösta som man vill.

  Samma problem här. Om någon misstror Lundaluppen så är det bara att sluta läsa. Eller så får man tänka lite kritiskt. Vissa av er vet jag gör det, men jag har också uppfattningen att det finns en del läsare som mer än gärna kopierar strategin okritiskt...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Kenny, jag försöker vara vidöppen med mina motiv så att ni läsare kan göra er bedömning så bra som möjligt. Därmed tror jag att bloggen blir mer användbar.

   Radera
 13. Det var trist att höra och personligen ogillar jag att olika aktörer ersätter bloggare då det kastar extra tvivel över vad bloggare (och andra) skriver. Då man aldrig säkert kan veta vilken agenda en bloggare eller för den delen journalist eller kommentator har utgår jag alltid ifrån att den som skriver har en egen agenda. Även om jag ogillar ditt beslut så vill jag säga att det hedrar dig att du informerar om det.//Stavros

  SvaraRadera
 14. Det är väl ingen fara på taket? Det enda tillfälle då man har anledning att fundera kring Luppens objektivitet är väl om han skulle göra en analys av Avanza? Om jag har förstått saken rätt så kommer skillnaden mellan en analys av Wallenstam igår och idag vara att det kanske medföljer en länk till Avanza.

  För övrigt tror jag det här kan bli ett av de mest kommenterade inläggen i år.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tror inte att en analys av Avanza som investeringsmöjlighet skulle ändras. Däremot blir trovärdigheten om jag gör jämförelser mellan Avanzas och andras tjänster klart skadad.

   Radera
 15. Till alla,

  Kul att frågan engagerar! Jag har ju naturligtvis tänkt igenom det här och kommit fram till att det bör funka. För bloggen och läsarna hoppas jag på en positiv effekt med fler läsare, mer trafik, mer kommentarer, och kanske, kanske kan jag påverka en och annan Avanzakund att förbättra sitt investeringsutfall?

  Till dem av er som är skeptiska, kritiska, besvikna eller ännu värre: ge mig åtminstone chansen att motbevisa era farhågor.

  Mvh
  LL

  SvaraRadera
 16. Förstår inte varför ni försöker måla djävulen på väggen. Varken Luppen eller Avanza skulle tjäna något på en sämre blogg.

  SvaraRadera
 17. Haha, fattar inte vad alla surmuppar klagar på, sluta läs här då om det inte passar er.

  LL lägger ju ner sjukt mycket tid på bloggen och det är klart han ska tjäna lite mer pengar på det. Nu när det sker öppet så fattar man ju varför det kommer länkas till avanza fram över, så det är ju inga problem.

  Enda eventuella problemet är ju att det kan locka hit lite svammeljönsar från avanza som sänker nivån bland diskussionerna kring analyser osv.

  Jag har följt denna blogg sedan urminnes tider och ser snarare detta samarbete som en garanti för ett fortsatt bloggande från LLs sida, om det ligger lite mer pengar i potten så att säga.

  Fortsätt blogga! Hade man kunnat donera pengar till dig lite smidigt så hade jag gjort det med en gång!

  SvaraRadera
 18. @Kenny
  Det brukar sägas att facket inte är något annat än medlemmarna gör det till. På samma sätt är en blogg inget annat än vad läsarna gör den till. De som uppmärksammar bloggen gör det via kommentarer, och "klick". När jag började skriva på lundaluppens blogg gjorde jag det för att jag uppskattade den, och ville dra mitt strå till stacken. Jag ville inte bara ta utan också ge något tillbaka. Valde en medveten provokativ stil, och förde in den effektiva marknaden på en värdeblogg. Detta för att skapa lite debatt, och skapa en motbild. När jag läser bloggar letar jag efter personligheter som Lou Mannheim eller Lars Wilderäng. Jag letar inte efter tråkiga partimegafoner. Har ett mindre ISK konto på Nordnet, men har aldrig läst deras blogg.
  Med vänlig hälsning
  Lars

  SvaraRadera
  Svar
  1. Lars,
   Jag håller med dig, men jag ser ingen risk för att det ska bli en partimegafon här hos Lundaluppen. Jag har mycket högre tankar om hans integritet än så. I övrigt åberopar jag återgen det kritiska tänkandet. Du stryker ju inte direkt medhårs, vilket uppskattas. Det är sådana diskussioner man vill åt!

   Radera
 19. Bara gratulera avanza som får en av de bästa ekonomibloggarna och till dig som har jobbat fram den. Har bara följt sista året men har haft stort nöje och fått mycket kunskap på vägen även när jag "grävt" mig bakåt i bloggen. Dels av många intressanta inlägg och dels många kloka följare som kommenterar. Hälsningar Lilla My

  SvaraRadera
 20. @Lilla My
  Tror du dessa följares intresse för att kommentera på bloggen har ökat eller minskat efter detta?? Tror du de intressanta inläggen kommer att öka eller minska?
  Med vänlig hälsning
  Lars

  SvaraRadera
  Svar
  1. @Lars
   Jag hoppas att följarna fortsätter komma med sina kommentarer som tidigare. Som följare tycker jag de och diskussionerna som följer är mycket givande. Vad gäller LL som jag inte känner men som verkar ha en glöd och stort intresse för det han gör har jag svårt att tänka mig skulle sänka sig till en lägre nivå helt plötsligt.
   Med vänlig hälsning
   Lilla My

   Radera
  2. @Lilla My: jag ska göra allt jag kan för att förtjäna det förtroendet, tack!

   Radera
 21. Storm i ett vattenglas och att diskuter om Luppens och andra duktiga bloggarnas integritet som avanza har i sin lista är löjligt. Ni som inte gillar det kan håller er hos cornicopia och få sponsrade inlägg för tradingskurser.

  Smart av Avanza att samarbetar med duktiga bloggare och lyfter fram bloggare som lundaluppen.

  Med vänlig hälsning
  Eric

  SvaraRadera
 22. Integriteten tror jag inte Luppen har problem med och köpta analyser eller liknande tror jag inte blir aktuella.

  Min negativa inställning till Luppens beslut är rent egoistisk från min sida. För inte så länge sedan kändes bloggen verkligen liten och mot strömmen. Alla skulle köpa guld och odla egen mat eller köpa förhoppningsbolag. Luppen och vi som följde bloggen var lite egna. Det är såklart bra utifrån ett contrarian-perspektiv.

  Bloggen har på senare tid lyfts från en mysig källare till en upplyst scen. Det är jättekul för Luppen och han förtjänar det verkligen. (Varför skulle jag annars hänga här).

  Jag vill vara i den lilla upplysta skaran, inte i den dånande flocken :-).


  SvaraRadera
  Svar
  1. Det räcker nog med ett par dåliga börsår så sitter vi här själva i vår lilla subkultur igen Andree, medan alla andra köper köttsoppekonserver. ;-)

   Radera
  2. Åt köttsoppekonserv idag. Billigt även när börsen gått bra.

   Radera
  3. I en hydda i skogen med eget vatten, potatisodling och foliehatt på? ;-)

   Radera
 23. Sålde du dig inte lite billigt? Men det kanske kan komma ut nåt gott. Luppens indexfond!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kanske det, men jag lovade rätt lite också ;-)

   Radera
 24. Hej!

  Läser allt som skrivs här men kommenterar ganska sparsmakat. Har läst igenom kommentarerna till det här inlägget och måste säga att jag är en smula förvånad. Klart att du ska fortsätta nämna Avanza där det passar (det är ju ingen hemlighet sen tidigare att du använder dem) och om de kan driva lite trafik till dig och ge dig ett konto med lite lägre courtage så är väl det bra. När du dessutom redovisar det såhär tydligt blir det ju hur lätt som helst att vara lite lagom källkritisk (vilket man även bör vara med bloggar som inte redovisar sina samarbeten). Jag tycker inte det är nån stor grej helt enkelt och jag kommer fortsätta läsa oavsett vilken kontotyp du har hos Avanza.

  Kul att du redan fått ut så många inlägg i januari. Kör hårt!

  SvaraRadera
 25. Hej, grattis får man väl säga!

  Dock är nog jag en av dem som inte heller är så positiv till detta, jag hade personligen hellre sett att bloggen var full av avanza reklam där utrymme finns än att du ska skriva om dem och länka till dem.. Jag är en av de som kommer att sucka varje gång jag ser det, för att det fastnat i huvudet att det är inte objektivt, utan att du faktiskt måste skriva om dem hur snyggt du än gör det! (Som markering kanske du borde dra en säljrekommendation på avanza direkt för att markera ;)

  Nästa punkt är att stämningen här är så god och trevlig, vilket lätt kan förändras om den når en för stor publik, kommer ihåg när ämt skrev ett inlägg på corncopias blogg och det dök upp en del personer men rätt taskig och otrevlig attityd.. Som tur var försvann dom rätt snabbt!

  Men men, det kanske är jag som är en pessimist.. Iaf lär framtiden visa svaret!

  Mvh en trogen anonym läsare

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej, med tanke på att Avanza ligger näst längst ner i min bevakningslista just nu så SÄLJ ;-)

   Jag tror bloggen är för "tråkig" för att dra till sig fel typ av läsare. Jag tycker inte stämningen ändrats nämnvärt för att antalet läsare mångdubblats de senaste åren - åtminstone inte till det sämre. Jag undviker också en del ämnen och formuleringar som jag vet triggar debatten.

   Cornucopia har ju snarast kontroversen som affärsidé och det är kul i lagom portioner, men min tanke är inte att flytta hit det. Jag tror aldrig Lundaluppen kan nå samma storlek som Cornu (7-8 ggr så stor ungefär idag) eftersom ämnet är smalare.

   Radera
  2. Jag provade faktiskt att skriva ett inlägg på Cornucopia eftersom jag blev rosenrasande på Claes Hembergs angrepp på Tobias Billström.

   Även om jag inte är något fan av Billström anser jag nämligen att det är djup oansvarigt att elda på en utveckling där politiker i princip tvingas att ha beröringsskräck med verkligheten. Jag oroade mig vid det tillfället för att få över otrevliga besökare men det var inga som helst problem.

   Radera
 26. Cornucopia fick Avanza att börja betala tillbaka utländsk källskatt för kapitalförsäkring.

  https://www.avanza.se/pension/oversikt/ips/IPS-information.html
  Utländsk källskatt: Vi begär inte avräkning för utländsk källskatt i IPS.

  Kan inte Lundaluppen driva på Avanza att börja göra avräkning för utländsk källskatt i IPS?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej!

   Kul att vårt samarbete diskuteras! Jag låter Lundaluppen bemöta frågor som handlar om det, men tänkte besvara denna fråga om utländsk källskatt i IPS som varit ett hett ämne på vissas bloggar.

   När det gäller utländsk källskatt i försäkringar så är det Avanza Pension (försäkringsbolaget) som är skattesubjekt, detta innebär att allt innehav på alla kunders försäkringar räknas samman och avräkningen görs för Avanza Pension som sedan återbetalar detta till kundernas försäkringar.

   För IPS så är dock privatpersonen skattesubjekt, detta innebär att en beräkning behöver göras för varje enskilt konto.

   Förutom att erhålla information om vad respektive IPS kund belastats med för källskatt inom ramen för sitt IPS sparande så måste Avanza Bank vidta beräkningar för att utreda hur stor del av denna skatt som kan avräknas gentemot avkastningsskatten.

   Det finns en begränsning i hur stor skatt som får avräknas. Avanza Bank måste därför räkna fram det s k spärrbeloppet för respektive IPS konto. Framräkningen av spärrbeloppet är komplicerat. Spärrbeloppet = Betald avkastningskatt för beskattningsåret (t.ex. 2013) * lägsta värdet i utländska värdepapper året före beskattningsåret (t.ex. 2012) / totalt värde den första januari för beskattningsåret (t.ex. 2013-01-01).

   På grund av mängden konton och ovanstående beräkningar som behöver göras så har vi dessvärre inte möjlighet att söka avräkning för utländsk källskatt på IPS-konton.

   Däremot så söker vi avräkning för utländsk källskatt på Privat Pensionsförsäkring just för att det är Avanza Pension som är skattesubjekt och alla försäkringar räknas samman vilket leder till att endast en beräkning görs.

   Vänligen,
   Daniel, Avanza Bank

   Radera
 27. Det värsta med att du nu eventuellt får ännu fler läsare är alla dessa kommentarer... Jag menar, först spenderar man 3-10 minuter på att läsa ett bra blogginlägg, sedan kommer det 60 kommentarer med intressant diskussion... när ska man få tid till att blogga själv? Och till att faktiskt analysera bolag och investera i dem? Och äta, sova och så vidare?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har lagt till din blogg på min lista, så snart kanske du får en egen mängd kommentarer att hantera ;-)

   Radera
 28. Nu får man väl säga att framtiden för lundaluppen ser rätt ljus ut. Vem vet snart är du kanske affischnamn på Avanza. Du och Hemberg poserar glatt med bild, och allt. Tycker att du då absolut måste inskaffa ett par riktiga Wall-Street hängslen. Röda med gula dollartecken på. Det kommer att göra Hemberg grön av avund. Inget fel i att gå vidare och ändra på saker. Du kanske vill bli en offentlig person på ett annat sätt än nu. Önskar dig stort lycka till.
  Med vänlig hälsning
  Lars

  SvaraRadera
  Svar
  1. Mmm, ingen dum idé. Jag kan ju tycka att hängslelooken är lite tagen och vill hellre göra min egen grej. Denna looken kanske kan funka för mig?

   Radera
 29. Tillykke med det Lundalup, jeg er overbevist om at du ikke pludselig begynder at forsøge at sælge Avanza produkter ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för det förtroendet Christian :-)

   Radera
 30. Lundaluppen är den bästa ekonomibloggen i Sverige och jag har följt den länge. Min spontana känslomässiga reaktion på detta var "oh nej", och jag frågade mig själv direkt efteråt varför jag reagerade så? Efter en stunds eftertanke kom jag fram till två skäl:

  1. Lundaluppens blogg, en del bloggrannar och vi som läser och kommenterar här har känts lite som en egen liten "sekt", som investerar på ett annat sätt, har en lite annan syn på bolag och som kanske inte vill höra ihop med alla Northland Resourses-investerare som håller till på Avanza. Förhoppningsvis kan nördigheten (och jag menar det på ett positivt sätt) här hålla nivån fortsatt hög dock.

  2. Reklam i sig: inga problem, reklam överallt runt omkring inläggen: inga problem, det skulle till och med vara ok med reklam precis överallt på bloggen, popup:er, iframes och allt annat man kan hitta på. Men reklam inne i själva innehållet känns inte rätt helt enkelt. Det absoluta skräckexemplet måste vara jobbochfirmas sponsrade inlägg om förträffligheten i sms-lån(!). Nu vet jag att Lundaluppen inte på något sätt skulle ägna sig åt sådana snedsteg, men jag hade ändå önskat att själva innehållet i texterna skulle förbli fritt från reklam.

  Förhoppningsvis blir det ändå bra till slut och transparensen uppskattas.

  SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.