FAQ - Vanliga frågor

Bloggen har några år på nacken och det finns några frågor som dyker upp ofta i kommentarerna. På rekommendation av Kenny på Aktiefokus skapar jag därför en FAQ-samling här. Det är ok att ställa frågor bland kommentarerna, listan är inte början på något slags "censur", men ibland kan det vara snabbare att titta här. Jag kommer också att hänvisa hit ibland.

1. Vad tycker du om bolag A?
Jag kan självklart inte hålla mig uppdaterad på alla bolag i världen. När jag tänker till om ett bolag lägger jag en etikett, ett ledord i inlägget. Dessa samlas i "etikettmolnet" i högra kolumnen på bloggen. Leta upp etikettmolnet (ett antal ord i olika storlekar sorterade alfabetiskt) och klicka på bolaget du är intresserat av. Finns bolaget inte med så har jag sannolikt ingen underbyggd åsikt, men det är självklart ok att fråga.

2. Vilket skulle du köpa av bolag A eller B?
Jag använder mig av en bevakningslista där jag har de bolag jag är intresserad av. Beslutet om vilket bolag det blir beror både på bevakningslistan och andra hänsyn som exempelvis portföljens sammansättning. Läs om hur bevakningslistan fungerar här. Bolag utanför listan är inte aktuella för mig att köpa.

3. Om du fick en klumpsumma om X kronor att investera, hur skulle du placera dem?
Jag är inte en stor fan av hypotetisk investering ;-), det är aldrig samma sak som att själv investera, så svaret är alltid att jag inte vet. De bästa ledtrådarna är att titta på min aktuella portfölj och på bevakningslistan (se fråga 2 ovan).

4. Bolag A är värderat till >100% i din bevakningslista, varför säljer du inte?
Jag föredrar att köpa riktigt bra bolag till bra priser och sedan låta dem arbeta för mig. Sälja är jag rätt försiktig med även om det händer. Ett mer utförligt resonemang om detta finner du här. En mer allmän diskussion om när jag tycker man ska sälja finns i detta inlägg.

5. Vem är Lundaluppen? Vad har du för hopp och drömmar? Varför investerar du?
Jag rekommenderar en intervju av bloggrannen Snåljåpen där jag svarat på många sådana frågor, både i själva intervjun och i efterföljande kommentarer.

6. Om du skulle börja investera idag, hur skulle du gå tillväga?
Precis som i fråga 3 rör det sig om hypotetisk investering. Jag vet inte med andra ord. När jag köpte mina första aktier valde jag 50/50-fördelning mellan Industrivärden och Investor. Det var ingen dum idé, men de köptes helt utan koll på priset så det dröjde många år innan det blev en hygglig affär.

7. På vilken typ av konto har du dina innehav, investeringssparkonto, depå eller kapitalföräkring?
Allihop faktiskt. En del av mina aktier ägs via ett helägt bolag, i det bolaget finns både en aktiedepå och en kapitalförsäkring, men alla nyinvesteringar sker i KF. Privat har jag några äldre aktier i depå men för nyinköp använder jag ISK för svenska aktier och KF för utländska. Servicen kring utländsk källskatt är bättre i KF, därav preferensen.

8. Hur sparar du till barnen?
Jag sparar ganska små belopp i barnens namn. Det ger en förståelse för investeringar och aktier till barnen men skapar bara en liten risk för felanvändning och konflikter. Läs mer i detta inlägg.

9. Vad menar du med illikvida aktier?
I min portfölj har jag "illikvida aktier". Det har genom åren visat sig att mina skriverier kan påverka aktiekursen kortsiktigt i bolag med tunn handel på börsen. I de fall jag ändå väljer att äga sådana aktier så avstår jag helt från att skriva om dem för att inte riskera kurspåverkan. Ett exempel på ett sådant bolag är norska Hafslund som jag sålde när Oslo stad köpte ut bolaget under våren 2017.

5 kommentarer:

 1. På punkt 7. Du har aktier i egenägt bolag. Jag driver två st AB idag och har ett moderbolag ovanför där jag flyttar över eventuellt överskott till. Finns det några fördelar med att investera från företagen istället för att plocka ut det via lön/utdelning till mig själv och investera privat?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Har skrivit en del om detta i detta inlägg plus länkarna därifrån. I den mån du kan få ut pengarna till låg skatt (helst 20 %) så är det bäst att dela ut och investera privat. Annars kan det finnas anledning att vänta med uttaget.

   Radera
 2. Hej!

  Har du en email man kan komma i kontakt med er på?

  Med vänlig hälsning,

  Oscar

  SvaraRadera
 3. Vilket avsnitt var det du var med i Börspodden? Minns att det var en mycket bra episod men jag hittar inte vilket avsnitt det var längre.

  Mvh

  SvaraRadera
 4. hej vilka fördelar ser du att äga ett privat investmentbolag? Är det inte mer lönt att löneväxla istället?

  SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.