tisdag 21 januari 2014

Rapport från Johnson & Johnson

Idag släppte Johnson & Johnson sin bokslutskommuniké för 2013. Aktien har fallit ungefär 2,2 procent i handeln hittills idag, vad stod det i rapporten egentligen?:
 • Resultat från försäljningen av OCD som jag rapporterade om igår är inte med då budet kom efter årsskiftet och är giltigt till den 15 mars 
 • Årets försäljning ökade med 6,1 procent jämfört med 2012 till 71,3 miljarder dollar, detta inkluderar förvärvet av Synthes
 • Årets resultat per aktie blev 4,81 dollar, om man exkluderar "special items" blev det 5,52 dollar
Mitt investeringsantagande på 4,20 dollar är alltså överträffat med rejäl råga, vilket såklart är en förklaring till varför marknaden värderar bolaget så mycket högre än jag gör. Utan "special items" är ekvationen ännu trevligare, men vad är det? Jo främst:
 • Stämningar för problem bolagets produkter åsamkat
 • Kostnader för återkallanden
För nästa år lämnar bolaget prognosen att man ska 5,75-5,85 dollar per aktie, återigen utan dessa "special items". Det har alltså varit en del av företagets verksamhet sedan en tid tillbaka, och det bedöms vara en del av resultaten även nästa år. Alltså tycker jag att man som investerare, åtminstone defensiv sådan, får anta att det kommer att vara så under ett antal år framöver.

Enligt Forbes sjunker aktien på grund av en modest prognos. Världen har ju varit mer optimistisk än jag varit om JNJ på sistone, att man då dämpar förväntningarna är kanske inte så konstigt. Jag tycker fortfarande aktien ser för dyr ut för köp.

4 kommentarer:

 1. JNJ är ett bra exemple på ett "wonderful company" men värderingen är också därefter. Jag skulle gärna plocka in bolaget på ca 70 USD. Fantastiskt företag och fantastisk historik och troligen en fantastisk framtid.

  SvaraRadera
 2. Jag snappade upp mina på $63-64, jag får väl hålla hårt i dem för det lär inte bli fler på ett tag.

  SvaraRadera
 3. Lundaluppen, gjorde du något inköp i december, eller ligger du extra likvid?

  SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.