fredag 9 april 2010

Inköp Handelsbanken

Likviden från försäljningarna av Beijer Electronics och Holmen häromdagen återinvesterades idag i 620 SHB A à 214,40 kr. Prisskillnaden mellan A och B var 20 öre och då valde jag den marginellt dyrare A. Hade det varit en lite större skillnad hade det blivit B.

Anledningen att jag gör denna rockad är såklart att jag tror att Handelsbanken kommer att göra mig lyckligare i längden och att i mina ögon är det relativa priset lägre för SHB idag än BELE och Holmen.

Dags att uppdatera portföljen också, för att reflektera de senaste affärerna. Andelarna är uträknade ifrån marknadsvärdena idag.

Aktie
Antal
Andel
AP Möller-Maersk A
2
6 %
Handelsbanken A
1420
16 %
Hennes & Mauritz
360
9 %
Industrivärden C
2005
10 %
Investor A
1410
10 %
Kungsleden
3800
11 %
Lundbergföretagen
204
4 %
Ratos B
1100
14 %
SSAB B
100
1 %
Swedbank A
17
0 %
Swedbank Pref
5320
21 %

Det sammanlagda marknadsvärdet är strax under 2 MSEK idag. Jag är nöjd med portföljens sammansättning just nu. SSAB-innehavet är lite väl marginellt, men jag tycker fortfarande att bolaget är billigt och kan inte förmå mig att avyttra det.

Att bankerna väger så tungt beror såklart på att banker varit billiga under en tid. Dagens köp av SHB var billigt, men inte i klass med inköpen i SHB och Swedbank under 2009.

2 kommentarer:

 1. Hej! Jag försökte kommentera ditt tidigare inlägg om meningslösa insatser, men den kommer inte upp trots att det står att kommentaren publicerats. Så jag skriver den här istället: Jag både håller med och inte. Tycker det beror på om man gillar koncentrerad investering á Fisher eller diversifiering á Graham eller en blandning av båda. Vid ren värdeinvestering där man går på kvantitativ analys utan att ha stenkoll på bolagen kan det löna sig med rejäl diversifiering. Ska nog skriva ett längre inlägg om detta - tack för idén!

  Återigen: Mycket bra blogg förresten! Både imponerande kvantitet och kvalitet på inläggen. En önskeanalys i framtiden vore Eon istället för Fortum. Har själv försökt analysera bolaget ordentligt men det är en redig röra att förstå sig på räkenskaperna!

  SvaraRadera
 2. Hej Graham, tack för berömmet!

  Du kan ha rätt i att meningslösa insatser snarare är en filosofi/läggningsfråga än en strategi. Men för mig personligen är det svårt att uppbåda den energi som behövs för att bevaka mindre innehav.

  Dessutom medger jag att det finns en självmotsägelse i att jag helst vill ha en buy-and-hold-stil samtidigt, eftersom inställningen till meningsfulla insatser får mig att sälja ganska bra företag ibland.

  Jag kan avslöja att även Sampo (som jag tittar på just nu) är en utmaning att analysera...

  SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.