torsdag 8 april 2010

Rapport från Hennes & Mauritz

Hennes & Mauritz är ju numera Stockholmsbörsens största bolag, så att de släppte en rapport i morse går knappast någon förbi. Rapporten är urstark, som vanligt höll jag på att säga.

H&M uppvisar som alla andra företag fluktuationer i försäljning och marginaler etc. och den här gången pekar dessa något uppåt vilket fick aktien att ta ett skutt. För långsiktiga ägare innebär rapporten knappast något nytt utan bekräftar bara vad vi redan visste, H&M är ett fantastiskt bolag.

En annan sak jag alltid slås av är hur otroligt "rena" H&Ms räkenskaper är, de ser ut som tagna ur en skolbok. Kanske är det en indikation på H&Ms storhet: man har en enkel affärsidé som låter sig sammanfattas på ett enkelt sett, men man är helt överlägsna konkurrenterna på att exekvera den. Man opererar med kolossala marginaler och lyckas växa och bibehålla dem, ett fantastiskt konststycke i en bransch som präglas av hyperkonkurrens och modenycker.

För att avsluta lite bitterljuvt så gör ju dagens rapport tyvärr att priset sticker - igen - och att öka mitt innehav verkar mer avlägset nu än innan rapporten.

1 kommentar:

  1. Håller med om att HM är ett kanonföretag. När degt gäller aktiekurs och ytterligare inköp så kan du vara lugn. Kursen kan svänga ganska ordentligt på aktien så är man tålmodig (kanske tar ett par år) kommer det bra tillfällen för ytterligare köp av aktien. På dagens nivåer skulle jag aldrig köpa.

    SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.