tisdag 6 april 2010

Spara till barn och pension

Dagens Sydsvenskan bjöd på en klassisk fråga: ska man spara till barnen, i så fall i vilken form?

Min bestämda åsikt som förälder och ekonomiintresserad är att man ska spara. I vilken form och om det ska ske i barnens namn är väldigt beroende av ens egen självinsikt.

Om du vet att du klarar att hålla i pengar, att behandla investerat kapital som investerat kapital och inte tulla på det så fort en oväntad räkning kommer, om du håller dig med en buffert. Då ska du spara pengar i en form där du kan påverka dina investeringar så mycket som möjligt; dvs. undvik sparande i barnens namn och pensionsförsäkringssparande.

Spara till barnen
Att spara pengar till barnen i deras eget namn ger dig en väldigt svag ställning om något oväntat händer:
  • Barnet har svårt att hantera pengar
  • Barnet blir spelberoende, drogberoende eller vad som helst, då kan en större summa pengar vara till skada
Om gåvoskatten återkommer kan motivet uppstå igen, men ärligt talat undrar jag om det inte är bättre att förvalta pengarna och ta den skatten då.

Spara till pensionen
Rådet angående pensionsförsäkringar är detsamma: använd dem bara om du inte kan hålla i pengar - eller om du bedömer att det ger dig en skatteförmån.

Om du väljer att spara i pensionsförsäkring på grund av skatteskäl så betänk att du sätter dig i händerna på svenska politiker ända fram till pensionen. Flera gånger har det diskuterats att räkna in privata pensioner i underlag för olika avgifter, du ger dig in i ett minfält.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.