lördag 17 april 2010

Eget investmentbolag

Idag skriver bloggaren Zed's Dead om sina ambitioner och drömmar att bilda ett eget investmentbolag. Faktum är att en sorts privata investmentbolag är ganska vanliga i Sverige: fåmansbolag med aktieplaceringar antingen som huvudsyssla eller som bisyssla.

Den här typen av bolag uppstår oftast när en inkråmsförsäljning gjorts så att bolaget står utan verksamhet. Skattereglerna hindrar då ägarna ifrån att ta ut pengarna genom att tvinga fram en beskattning som tjänsteinkomst. Det finns ett storlekssegment där pengarna är för stora för att skatta bort och för små för att lättnader ska inträda, över ett visst belopp blir det nämligen kapitalbeskattning igen.

Vad jag tänkte diskutera i det här inlägget är om det är lönt att skapa ett privat investmentbolag genom att stoppa in pengar i ett aktiebolag och investera inom aktiebolaget. Det som inträder i svensk skattelagstiftning när förtjänster görs inom ett företag är dubbelbeskattning, dvs. att bolaget skattar för vinst och att ägaren sedan skattar vid utdelningen. Frågan blir alltså när, om någonsin, den skatteeffekten kan kompenseras av andra fördelar.

Att skapa ett eget investmentbolag måste naturligtvis vägas mot de båda privata alternativen, att direktäga eller att äga via kapitalförsäkring.

Kostnader för att driva bolag
Det finns ett antal fasta kostnader man drar på sig när man startar ett bolag, och dessa måste naturligtvis tas med i beräkningen:
  • Administration kan man göra själv, men även din tid är värdefull
  • Revision är inget krav för de minsta bolagen längre, men kan vara till hjälp
  • Kostnad för banktjänster, bankerna verkar ta lite mer betalt av företag
Förutom dessa kostnader är den stora nackdelen dubbelbeskattningen. Bolagsskatten är 26,3 %, vilket är lägre än kapitalbeskattningen för privatpersoner (30 %), men vid utdelning betalar ägarna till ett fåmansbolag skatt en gång till. Den skattesatsen är 20 % upp till ett schablonbelopp, 127 500 kr i år, och sedan inkomst av tjänst, dvs. 28-59 % beroende på inkomst och kommun. Den effektiva skattesatsen för att vidarebefordra en utdelning från ett portföljbolag till ägarna är alltså minst 41 %.

Vinster med att ha ägandet i bolag
Så länge ingen värdeöverföring sker till ägarna är det relativt effektivt att äga aktier inom ett bolag:
  • Skattesatsen är som nämnt 3,7 procentenheter lägre, vilket naturligtvis i längden ger en stor ränta-på-ränta-effekt
  • Kostnader för bolaget är avdragsgilla: datorutrustning och förbrukningsmaterial är enkelt att dra av, eventuellt kontor likaså om det inte kan användas privat. Observera att värdepappershandel inte är momspliktig, så det går inte att dra moms heller.
  • Skatten kan helt elimineras för innehav som är näringsbetingade, vilket de är om ett av två villkor är uppfyllda: a) företaget är onoterat eller b) företaget är noterat, men ägande bolag kontrollerar 10 % av rösterna eller mer sedan minst ett år.
  • Om man vill kan man betala lön och därmed dra nytta av de sociala skyddsnäten i Sverige. Lönen är avdragsgill, men att betala över brytpunkten för statlig skatt är ineffektivt.
  • Man kan i teorin ta större risker eftersom ägarnas ansvar vid förlust är begränsad. Här ska man dock vara medveten om att man i kristider måste vara aktiv som styrelsemedlem för att inte dra på sig ett personligt ansvar.
Även företag kan äga kapitalförsäkringar, men då går man miste om de fördelar som finns i att äga i bolag.

Slutsatser
Det är vid väldigt få tillfällen som det lönar sig att flytta aktieägande från en privatperson till ett privatägt (fåmansägt) aktiebolag. Det främsta scenariot jag skulle kunna se är om man behåller alla pengar inom bolaget ända tills man emigrerar till något land med generösare lagstiftning och tar bolaget med sig. I det fallet skulle den lägre interna skattesatsen kunna bidra till en större total avkastning.

Även fortsättningsvis kommer nog dessa bolag vara skapade för att minimera skatt vid företagsförsäljningar, snarare än genom initiativ att skapa investmentbolag. 

10 kommentarer:

  1. Tack för ett mycket informativt inlägg! Har själv blivit ombedd att förvalta en mindre summa åt en bekant och har funderat om man borde starta AB och på sikt försöka få upp lite större volymer under förvaltning. Men helt klart verkar det otroligt skatteineffektivt att investera genom ett AB. Inlägget hintar även om hur mycket skatteregler det finns i vårt samhälle och hur mycket tid och resurser det måste gå åt dels för skatteverket att arbeta fram, driva genom och informera om alla regler, dels för skattebetalarna att analysera reglerna och agera utifrån det.

    SvaraRadera
  2. Ett av de stora problemen i skattelagstiftningen är skillnaden i beskattning av kapital jämfört med tjänst. När man driver ett bolag väljer man ju själv hur stor del man tar ut i lön jämfört med utdelning, och det är när staten försöker täppa till den luckan som regelverket blir otroligt komplext.

    Med en platt skatt över tjänst och kapital skulle otroligt mycket lagtext kunna strykas...

    SvaraRadera
  3. En undran. Om man förvaltar aktier i ett AB där det finns, säg 10-15-20 delägare. Hur ser skattesatserna ut då för att ta ut pengar samt har företaget möjlighet att köpa tillbaks aktier ifall någon av delägarna vill komma ur.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ett mycket sent svar... Om delägarna du nämner är jämna ägare, dvs. äger ungefär lika mycket, är bolaget inget fåmansbolag. Därmed beskattas utdelningar med 30 procent oavsett storlek.

      Radera
  4. Hej!

    Jag har ett överskott i mitt AB som jag köper aktierna för.

    Om 5-6 år skulle utdelningarna komma upp i 400 000 sek. Skulle det kunna vara skattemässigt och strategiskt intressant att sluta jobba med mina nuvarande uppgifter, att ha bara utdelningar som inkomst i AB och att använda dem för att betala min lön fram till att jag fyller 65 år (jag är 35 nu)?

    Min revisor kan säkert svara på det men du har ofta ett djupare sätt att se på saker och jag uppskattar det.

    Tack för ditt blogg!

    /M

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej, så länge man nöjer sig med en inkomst under brytpunkten för statlig skatt plus utdelningar enligt schablonbelopp, dvs. 420 800 i bruttoårsinkomst av tjänst samt 155 650 i utdelning (med 20 procent skatt) så funkar det alldeles utmärkt.

      Det går såklart att ta ut ännu mer men då blir det mycket skatt och jag personligen skulle i alla fall vara lockad att ackumulera istället.

      Radera
  5. Tack för ett intressant inlägg och även informativa kommentarer.

    Jag har ett aktivt enmans-aktiebolag med cirka en miljon SEK i bolagsbeskattade tillgångar. Tar ut lön till brytpunkten plus utdelning.

    Har just nu överskottet på högräntekonton, men i mitt fall borde det ju vara fördelaktigt att investera överskottet i aktier. Jag kan ju ändå inte få ut pengarna utan stora skatteeffekter.

    Har dock hittills velat ha pengarna lättillgängliga för eventuell expansion eller projekt som kan dyka upp.

    Men att bara bilda ett bolag för att köpa aktier håller jag med om att det inte är en bra idé.

    SvaraRadera
  6. Hejsan, jag och min familj har precis blivit välsignad med miljardär. Vi tänkte istället att delar på pengarna starta en investeringsgrupp. Där vi kan både låna pengar till folk som vil start egna företag samt, själv investerar i olika företag än att bara köpa aktier. Det är bara att vi inte har kompetens för att driva ett sådant stort företag utan vi kommer överlåta allt ansvar till personer med rätt kompetens. Hur ska vi ska göra?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej, jag tror ni bör kontakta er bank och be om råd hur ni ska göra.

      Radera
  7. Hej! Vet inte om du läser detta, men testar. Min svägerska har ett AB där hon äger aktier i ett onoterat bolag. Hälften av dessa aktier tillhör egentligen min fru men som sagt ägs dom av min svägerska i hennes AB. Nu händer följande. Det onoterade bolaget har gjort en stor nyemission. En del av våra aktierna (ca 25%) blir tvångsinlösta. Nu till två frågor:
    1. Nu uppstår det pengar i svägerskans bolag som tillhör min fru. Hur gör vi egentligen för att de bäst kommer till min fru?
    2. Resterande aktier i det onoterade bolaget som egentligen tillhör min fru vill vi ska skrivas över till min fru. Eftersom de ägs av ett AB är det lättast att starta ett nytt AB som förvärvar aktierna, eller hur? Det blir mer skatteffekter om aktierna ska ägas privat an min fru om jag läser saker rätt. På så sätt kan jag och min fru bygga ett litet investmentbolag (alltid en liten dröm för mig) och kan då investera i onoterade eller noterade aktier.

    En bonusfråga. När ett AB som äger aktier i noterade bolag säljer dessa med vinst behöver bolaget uppstår en vinstskatt, eller hur? Alltså är det 22% skatt på vinster som hästammar från aktieaffärer i noterade bolag? Denna vinst kan kvittas mot förluster men inte mot inköp av nya aktier. Har jag förstått det rätt?

    Tack för att du tar dig tid och svcarar!!!

    SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.