söndag 25 april 2010

Analys av Clas Ohlson

Efter att ha brottats med tekniken är det skönt att vara tillbaka i rapporterna! Den här gången tänkte jag titta på Clas Ohlson, ett ganska populärt företag bland bloggare och småinvesterare. Bl.a. hade 40 % 20 år en analys häromdagen.

Det Mid Cap-listade Clas Ohlson är ett detaljhandelsföretag som säljer prylar (ja, jag tror det är facktermen) i Sverige, Norge, Finland och Storbritannien. Företaget har ett enormt sortiment, en stark logistik och menar att deras kombination av centralt belägna butiker och distanshandel är en av nycklarna till framgången. För framgångsrikt är bolaget, man har vuxit med 10-20 butiker varje år sedan 2004, detta med bibehållen lönsamhet och förnyelse av produktsortimentet. Om man tittar på de två senaste åren har dockförsäljningstillväxten avtagit och rörelsemarginalen har minskat de fem senaste åren. Etableringen i Storbritannien har inte riktigt lyft ännu, även om det sett ljusare ut under 2009/2010.

Målsättningen att tillföra 15 % nya artiklar varje år känns logistiskt tveksam, men lageromsättningshastigheten tycks oförändrad, och då är detta förmodligen en hållbar takt som åtminstone hittills inte straffat sig.

Clas Ohlson har ett brutet räkenskapsår och senaste rapporten är därför Q3-rapporten som gäller de tre månader som slutade den 31 januari 2010. Eftersom kvartalsrapporten inte granskats av revisorerna har jag naturligtvis även tittat på senaste årsrapporten för 2008/2009 och även en del äldre rapporter.

Insjöns stolthet möter investeringskriterierna på följande sätt:

KriteriumUppfyllt?Kommentar
Tillräcklig storlek:NEJHar inte nått upp till Large Cap, och har i min mening inte någon tydlig marknadsdominans utan tävlar med ganska stora konkurrenter överallt.
Stark finansiell ställning: NEJOmsättningstillgångarna överstiger kortfristiga skulder, men inte dubbelt upp. De täcker dock alla skulder eftersom bolaget har mycket små långfristiga skulder.  
Intjäningsstabilitet: JAVinster hela 2000-talet.
Utdelningsstabilitet: JAUtdelningar hela 2000-talet.
Intjäningstillväxt: JAIntjäningsförmågan har gått från kanske 1,50 kr per aktie och år kring sekelskiftet till 6 kr idag. Ökningen var mest markant 2000-2005, men även de senaste åren har skett en tydlig tillväxt trots dippen 2008/2009.
Trovärdig ledning: JAInga problem här, jag tycker man har en saklig kommunikation med sina ägare.
Gynnsam ägarbild: JAJag är osäker på familjen Ohlson-Haids finansiella muskler, men generellt ser jag positivt på familjebolag.

Som jag ser det står Clas Ohlson upp bra mot de kvalitativa kriterierna. Men man ska inte underskatta problemen med att möta hårt motstånd utomlands utan att ha en rejäl marknadsdominans hemma. Hur möter man de kvantitativa kriterierna när priset ligger på 130 kr?
 • Intjäningsförmågan bedömer jag försiktigt till 6 kr per aktie och år idag vilket ger ett P/E på strax under 22, EJ OK.
 • Det egna kapitalet per aktie är 25,74 kr, vilket ger ett pris per eget kapital på ca 5, EJ OK.
För att motivera det P/E-talet måste man anta att Clas Ohlson fortsätter växa med minst 7 % om året, vilket kanske är möjligt. Men jag anser att man ger bort alltför mycket säkerhetsmarginal om man betalar detta pris, och att det finns klart intressantare objekt på marknaden idag.

Om Clas Ohlson gör en rejäl etableringsblunder och värderingen kommer ner en bit kan jag tänka mig att investera i bolaget. I dagsläget är det inte aktuellt.

4 kommentarer:

 1. Håller med till 100%. Jag tycker verkligen om Clas Ohlson som kund och ser behovet av ett CA ofta när jag är ute och reser utanför Sverige och behöver köpa "prylar" utan att kunna eller vilja åka ut till något byggvaruhus eller leta efter prylarna en och en i olika specialistbutiker. Så på det viset har jag länge velat äga en del av bolaget och tror att CA har en stor marknad framför sig om de spelar sina kort rätt. Men värderingen har tyvärr aldrig när jag tittat varit tillräckligt låg. Och de tillfällen då värderingen varit någorlunda ok och jag i princip kunnat tänka mig köp så har andra bra bolag varit bra mycket mer attraktivt värderade.

  SvaraRadera
 2. Hej Luppen. Detta inlägg är nu mkt gammalt och jag förstår om du inte bemödar dig att kommentera snön som föll i fjol. När jag läser din analys av Clas så förstår jag inte varför du inte lade bolaget i din bevakningslista? Om jag läser dig rätt så gillade du bolaget men ansåg att priset och värderingen var lite väl hög. Min fråga är nu; varför hamnade inte Clas i bevakningslistan om du gillade bolaget?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har tagit bort bolaget sedan dess, innan jag började publicera listan tror jag. Jag fick kalla fötter om bolagets expansionsmöjligheter.

   Radera
 3. Ok. Ja just det ja. Du hade kanske ingen officiell bevakningslista på bloggen då? Ok. Ska inte ställa några dryga frågor om hur du ser på bolaget. Tänkte bara om du glömt bort att lägga det i listan till ett motiverat pris...

  SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.