torsdag 7 juni 2012

The Intelligent Investor

En bok jag ofta nämner och återkommer till är The Intelligent Investor av Ben Graham. Spaltmil har skrivits om boken men ibland är jag osäker på hur många som egentligen läst den. Jag tänkte publicera en bloggserie om boken med en bloggpost per kapitel. Varje blogginlägg ska lyfta fram det jag ser som mest relevant i det aktuella kapitlet. I det här, det första inlägget, berättar jag om förorden. Om du har boken, läs den tillsammans med mig och bloggläsarna, tveka inte att kommentera. Om du inte har boken, köp eller låna den!


Länkar till alla inlägg i serien:

Kapitel_1Investment versus Speculation: Results to Be Expected by the Intelligent Investor
Kapitel_2The Investor and Inflation
Kapitel_3A Century of Stock-Market History: The Level of Stock Prices in Early 1972
Kapitel_4General Portfolio Policy: The Defensive Investor
Kapitel_5The Defensive Investor and Common Stocks
Kapitel_6Portfolio Policy for the Enterprising Investor: Negative Approach
Kapitel_7Portfolio Policy for the Enterprising Investor: The Positive Side
Kapitel_8The Investor and Market Fluctuations
Kapitel_9Investing in Investment Funds
Kapitel_10The Investor and His Advisers
Kapitel_11Security Analysis for the Lay Investor: General Approach
Kapitel_12Things to Consider About Per-Share Earnings
Kapitel_13A Comparison of Four Listed Companies
Kapitel_14Stock Selection for the Defensive Investor
Kapitel_15Stock Selection for the Enterprising Investor
Kapitel_16Convertible Issues and Warrants
Kapitel_17Four Extremely Instructive Case Histories
Kapitel_18A Comparison of Eight Pairs of Companies
Kapitel_19Shareholders and Managements: Dividend Policy
Kapitel_20"Margin of Safety" as the Central Concept of Investment


4:e utgåvan
Efter att under ett antal år ha sökt efter en investeringsstrategi som passade mig lyckades jag 2008 hitta fram till The Intelligent Investor. Jag hade under en tid läst olika källor, inklusive bloggar, och kommit fram till att fundamental analys låg mer för mig än teknisk analys, men hade inte kunnat formulera en trovärdig strategi. Det var först efter jag hittat fram till Buffetts brev till aktieägarna som jag börjat bli lite intresserad av boken som Buffett ofta refererat till som den bästa boken som någonsin skrivits om investeringar.

Jag kommer alltså att skriva om ett kapitel i taget och bjuder härmed in alla mina läsare att läsa den med mig och diskutera kapitlen. Det blir 21 inlägg som jag hoppas leder till många diskussioner och resonemang om vad Graham egentligen menar och hur dessa åsikter och insikter kan tillämpas idag.

En sak som tilltalar mig med fundamental analys är att grundprinciperna är tidlösa, den första utgåvan av The Intelligent Investor kom 1949! Den upplaga jag läser är den fjärde upplagan av boken som kom ut 2003. Benjamin Graham själv avled 1976 och den tredje upplagan kom ut 1973. Huvudtexten i den fjärde upplagan är alltså från 1973, det som är nytt är kommentarer efter varje kapitel, skrivna av Jason Zweig. Zweigs kommentarer fyller främst funktionen att de ger moderna exempel och vittnesmål om hur Grahams principer fungerar idag (eller 2003 i alla fall).

Det är ganska stor skillnad på språket i boken. Grahams text är extremt välskriven och lättläst men djup. Det finns mycket nyanser och värdeord som har stor betydelse för hur man tolkar det han skriver. På så sätt får han in enormt mycket information i texten vilket gör att man bör läsa boken ett par gånger innan allt går in, i synnerhet om engelska inte är ens modersmål. Zweig skriver mer direkt (som journalister gör) och ordrikt och får därmed in lite mindre information i sin text, även om den då också är snabbare att smälta.

Introduction: What This Book Expects to Accomplish

I introduktionen berättar Graham att syftet med boken är att hjälpa läsaren, som förutsätts vara lekman, att forma en investeringsstrategi, att exekvera den och att vidare anpassa den för läsarens behov. För att uppnå detta innehåller boken ett antal exempel där bolag analyseras på övergripande nivå. Boken tittar även mycket på börshistorik för att belysa olika exempel och för att visa hur investerare genom tiderna påverkats av olika händelser.

Graham berättar också om vad boken inte är, det är inte en "how to make a million"-bok och det är inte en bok om privatekonomi. Den behandlar bara den del av läsarens ekonomi som finns tillgänglig för investeringar i aktier och obligationer. Precis som den här bloggen med andra ord.

Zweig kommenterar introduktionen bl.a. med en diskussion om vad Graham menade med "Intelligent". Graham menade definitivt inte Mensas definition av intelligent, utan snarare tålamod, disciplin, en vilja att lära sig och förmågan att hantera sina känslor. Du behöver alltså inte vara en stjärna på IQ-tester, varken för att läsa boken eller för att lyckas med investeringar.

Nå, vad säger ni? Är det någon som är sugen på att läsa med mig?

31 kommentarer:

 1. Yes, detta kommer att bli trevlig läsning. Lägger min första kommentar efter att ha följt denna sida nu i ett halvår (och nu givetvis läst mig genom inläggen bakåt i tiden för att ta igen det jag tidigare missat).

  Detta är en mycket trevlig ide du har, jag ser fram emot att följa denna "artikelserie" av dig.

  Mvh
  Micke

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det fina är att jag kört ett TV-kock-trick och förberett alla 21 inläggen, så den kommer garanterat att bli av :-)

   Radera
 2. Jag kör också mitt första inlägg efter att ha läst varenda inlägg under ett år. Skall bli jäkligt intressant att följa, funderar på att läsa den parallellt med att du lägger ut inläggen. Vilket intervall har du tänk att köra?

  vh

  johan

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi får se, jag vill hinna med att diskutera igenom kapitlen innan man går vidare, men 1-2 dagar mellan kanske kan vara lagom? Den som vill bör ju hinna läsa kapitlet också.

   Radera
 3. Jag har haft samma tanke ett tag (att skriva om boken) men det ska bli kul att följa vad du tycker och tänker om den. Jag tror jag tar ditt erbjudande och läser om den tillsammans med dig. Vad hade du tänkt ha för läsartakt dock, hur många dagar per kapitel?

  SvaraRadera
  Svar
  1. 1-2 dagar per kapitel tänkte jag, vissa kapitel förtjänar längre tid än andra.

   Radera
 4. ser att min fråga han besvaras innan jag ställde den. 1-2 dagar blir perfekt, game on =)

  SvaraRadera
 5. Absolut, detta kommer jag följa med spänning. Jag är själv ny inom området värdeinvestering, genom att du tar upp det viktigaste i boken så kanske det räcker som grund för mig att kunna göra bättre investeringar. Tackar och bugar...

  SvaraRadera
 6. Strålande idé! Nu kommer sommarläsningen bli av!

  SvaraRadera
 7. Har läst halva boken tidigare på bibliotek, men nu är den beställd från Adlibris! :)

  SvaraRadera
 8. Kanon!

  Kommer följa med stort intresse. Tack för allt jobb och engagemang!

  Mvh/herr H

  SvaraRadera
 9. Tack vad roligt! :) Har övervägt länge att läsa den, men har av olika skäl inte haft tid och ro till det. Det känns som om det skulle vara tung läsning som kräver fullt fokus, så jag har dragit på det tills en ev mindre hektisk tid i mitt liv dyker upp, men det tycks aldrig ske. Är även jag en nybörjarinvesterare som följt dig under de senaste 10 mån, så jag passar på att tacka dig för en fin blogg!
  /Småbarnsmamman

  SvaraRadera
 10. Hej, tack för ditt generösa erbjudande! Ska bli intressant att följa. Läser din blogg med stor behållning sedan några månader tillbaka./ HP

  SvaraRadera
 11. En mycket god idé, Lundaluppen!

  Förutom upplagan du hänvisar till (med Jason Zweig) har jag även en nyutgivning (från 2005) av den första utgåvan från 1949 med ett förord av John C Bogle. Jag har läst båda med stor behållning och ser fram emot att följa inlägg och kommentarer och lära mig mer av er alla.

  Skulle även vilja ta tillfället i akt och rekommendera Jason Zweigs hemsida (om du inte misstycker). Mycket matnyttigt där, men också ett inscannat manus till ett spännande tal Benjamin Graham höll i början av 1960-talet. Måste sticka nu, men hinner kanske ge länken senare.

  Mvh

  Carolus

  SvaraRadera
  Svar
  1. Spännande, det får jag ta och kolla upp.

   Radera
  2. Missade att du redan länkat till hans hemsida...

   Det är "A rediscovered Graham masterpiece" jag refererade till. Ingenting nytt för dem som läst "The Intelligent Investor", men spännande ändå.

   Mvh

   Carolus

   Radera
  3. Jag lade nog in länken efter din kommentar :-)

   Radera
 12. Hej!
  Man får komma ihåg att allt har sin tid. Mycket av det som Graham skriver om saknar relevans idag. Buffets vapendragare Munger avfärdade mycket av teorierna som rena vansinnet.
  MvH
  Lars

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha, Munger är inte precis ödmjuk. Jag tror han ogillar många av Grahams förenklingar och tumregler, om jag får gissa fritt.

   Radera
  2. Hej!
   Ja det Graham sysslade med var just förenkling. Han tittade bara på siffrorna. Just show me the balance sheet. Ingen hänsyn togs till ledningens förmåga eller om bolaget hade starka varumärke. Munger var drivande för att komma bort från denna förenklade syn på ett företag. Vändningen kom med köpet av See(tillverkar choklad). Buffet har sagt att han hade nog aldrig köpt Coca-Cola utan erfarenheten från köpet av See. Bolag som Graham aldrig skulle köpt.
   Mvh
   Lars
   P.s Teknisk analys? Det är varken teknik eller analys.

   Radera
  3. Man kan ju konstatera att den typen av bolag som Graham kallar "goodwill giants" har ökat explosionsartat. Detta är enkelt uttryckt bolag där avkastningen på eget kapital är så högt att Grahams regler för price-on-book blir helt orimliga.

   Den stora förändringen beror på många saker där du nämner några, framväxten av varumärken och den moderna marknadsföringen, den ökade förädlingsnivån på moderna produkter, tjänstesamhällets framväxt etc.

   Så ja, Grahams fokus på balansräkningen är inte lika aktuellt idag, jag får själv ofta bortse från mitt eget kriterium på den fronten.

   Radera
 13. Luppen, du är lysande, en strålande idé o det ska bli mkt intressant att följa. Jag kollar din blogg varje dag!

  SvaraRadera
 14. Perfekt! Avslutade för några dagar sedan en noggrann genomläsnlng av boken med Jasons kommentarer. Ha inte ett alltför högt tempo mellan de 21 delarna är mitt tips. Vissa kapitel behöver mer tid för att sjunka in.

  SvaraRadera
 15. Det ska bli roligt att följa - jättebra initiativ!

  SvaraRadera
 16. Ser också fram emot detta. Jag har själv nyligen läst boken och har ett halvfärdigt inlägg om kapitel 8 skrivet som jag inte har orkat få klart (du lär hinna före...), men jag bankar in synsättet i huvudet varje dag istället för att bli ledsen när börsen visar röda siffror!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Mmm, jag tror faktiskt jag håller på att bli en äkta värdeinvesterare till slut. Jag blir nöjd när börsen går ner och mina bolag billigare att köpa, och faktiskt lite irriterad när den går upp.

   Radera
 17. Har följt din blogg ett bra tag, första gången jag kommenterar. Ska bli intressant att följa!

  SvaraRadera
 18. Kan inte låta bli att fundera över hur denna serie hade blivit om den gått i julas i stället... Då damp det ju plötsligt ner en hel drös med nya och väldigt kunniga skribenter...

  Slående hur få svaren är jämfört med mer nutida inlägg... Fast det är klart, sommarsemester...

  Carolus

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja läsekretsen har verkligen vuxit! Men det här kan ni ju diskutera på din fina blogg istället ;-)

   Radera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.