fredag 11 juli 2014

Dåliga oljenyheter

Jag har alltid sett mig som en person som undviker att investera i oljebranschen men ändå sitter jag på innehav i två konglomerat med en betydande del av verksamheten i oljeindustrin. Den senaste veckan har dessa båda bjudit på dåliga nyheter vilket påmint lite om varför råvaruutvinning kan vara svårinvesterat och handlas på låga multiplar.

Först tog Maersk en smäll i Brasilien och skrev ner sina oljetillgångar med 1,7 miljarder dollar till 0,6 miljarder, en nedskrivning med hela 74 procent. Bakgrunden är att fälten Wahoo och Itaipu visat sig ha mindre reserver än väntat, kostnaderna har ökat för utvinning samt oljepriset har sjunkit sedan investeringen gjordes. 74 procent är en katastrofal nedskrivning som visar osäkerheten i branschen.

Sedan miste Bonheurs största innehav, Fred. Olsen Energy, ett borrkontrakt i förtid enligt Hegnar.no efter att man levererat för dålig driftsäkerhet *). FOE själva har ännu inte kommenterat det och nämnde inget om det i dagens rapport eller medföljande presentation. Att åka ut för att man har för låg driftsäkerhet är naturligtvis mycket illa för en riggoperatör, och säkert till stor del beroende på att merparten av flottan är ålderstigen.

Fred. Olsen Energy följde upp detta med en relativt svag kvartalsrapport, som precis som i Q1 innehöll nedskrivningar, reparationer och driftstopp. FOE har fått igång det nya borrskeppet bra, men de gamla riggarna ställer till det.

Det "låga" oljepriset är ett problem för både Maersk och Bonheur idag, branschen och dess underbranscher är lite i brygga. Är det köptillfälle eller skäl att hålla sig borta?

*) Det rör sig om kontrakt nummer 4 för Blackford Dolphin i det här diagrammet

137 kommentarer:

 1. http://ourfiniteworld.com/2014/02/25/beginning-of-the-end-oil-companies-cut-back-on-spending/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Väldigt märklig argumentation i den artikeln, "supply" och "demand" diskuteras som om de vore oberoende variabler.

   Radera
  2. Kloka ord värd att lägga på minnet.
   http://youtu.be/-zySQBrum7o
   Själv tycker att Offshore aktiviteter kopplade till olja och gas kommer belönas högt då finns inte idag alternativa källor till råvaran.

   Radera
 2. Ökade Bonheur med 2% vid 120.

  SvaraRadera
 3. Varför skall man satsa på någon som ligger i brygga?? Det finns ju ett danskt läkemedelsföretag där allt, och jag menar precis allt går som det skall. Bör man inte satsa på något som fungerar istället för att försöka få något för ingenting.
  Med vänlig hälsning
  Lars
  P.s Eftersom detta är en värdeblogg brukade inte Buffett prata om sista blosset på cigarren som ligger slängd på gatan.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja FOE känns i flera avseenden som en "last puff"-investering, även om man investerat i ett par nya riggar. Bonheur som helhet är fräschare.

   Det som talar emot Novo Nordisk är ju som du skriver att allt går som en klocka och att värderingen kräver att allt fortsätter gå som en klocka.

   Radera
  2. Vill göra ett litet inlägg i debatten...

   Jag känner ofta en viss oro inför företag där allt går som en klocka för tillfället, eller under en viss tid.

   Tänkte illustrera detta med ett litet exempel. Vi har en golftävling som pågår i två dagar. Lite förenklat kan vi säga att det finns två variabler som påverkar prestationerna på golfbanan. Skicklighet och tur. Efter första dagen kommer några spelare att placera sig i toppen och några att ligga i botten, och allt däremellan. Så vad är sannolikheten för att de spelarna som gjorde de absolut bästa prestationerna första dagen också fortsätter göra det dag två? Och omvänt vad är sannolikheten för att det sämsta spelarna från första dagen fortsätter så dag två?

   Statistiskt sett så är sannolikheten större att överpresterarna gör sämre prestationer och underpresterarna gör bättre prestationer dag två. Fenomenet kallas regression mot medelvärdet.

   Jag vill inte säga att jag till 100% är helt övertygad om detta när jag investerar. Och den skickliga bör spelaren bör ju ha en "edge" i längden. Men jag kan inte släppa tanken på detta när jag tittar på bolag där allting verkar gå som en "klocka". Och faktum är att vi fungerar så som människor att vi oftast vill tro att förklaringen ligger i skickligheten eller brist på denna hos olika företagsledningar osv, och ofta bortser från turen/slumpen.

   Mina tankar här är till stor del hämtade ur Daniel Kahnemans bok "Tänka snabbt och långsamt" som jag nyligen läst. F ö är han nobelpristagare i ekonomi. Dock handlar inte boken så mycket om investeringar utan snarare om människans förmåga/oförmåga att intuitivt förstå statisktiska samband mm.

   Kan rekommendera boken som lite sommarläsning då jag själv tyckte den var ytterst intressant...

   VP

   Radera
  3. Japp, och därför kommer Stenson och Tiger ha vunnit lika många majors när deras karriärer är slut :)

   Radera
  4. @Lars

   "Varför ska man köpa ett bolag som ligger i brygga" undrar du? Jag och många andra som kallar sig värdeinvesterare lutar sig tillbaka på att det finns ett antal undersökningar som visar att avkastningen från bolag som handlas till lågt P/E, P/B etc överpresterar i genomsnitt och det är ofta bolag i brygga som handlas billigt. Dessutom, ska man handla dyrt så måste verkligen allt fortsätta att gå bra i framtiden för att värderingen ska vara motiverad. Och forskningen visar att människor/analytiker är helt värdelösa på att förutspå framtiden. Intressant är också att prognoserna för tillväxtföretagen är extra dåliga, framtida tillväxt överskattas extra grovt där i snitt. "Tillväxtföretaget" H&Ms vinst har ju som bekant nästan stått still många år medan 3, 4, 5 år gamla prognoser för H&M sa något helt annat. Som Graham säger, "empahsize protection over prediction".

   Med detta sagt, det finns givetvis en del fantastiska företag som alltid handlas dyrt och ändå är riktigt bra investeringar. Frågan är då, hur skiljer du ut dessa från de andra? Du nämner nu Novo Nordisk; vad är det som får dig att satsa just på detta bolag? Är det någon speciel faktor som övertygar dig om att framgången fortsätter eller köper du och hoppas på det bästa och säljer sedan om det sjunker mer än 7%? Jag är helt enklet nyfiken på att veta mer om dina investeringskriterier.

   Mvh
   /Danne

   Radera
  5. @VP
   Jag skulle vilja säga att om golftävlingen pågår i två dagar så är turmomentet obefintligt. En golfspelare som Stenson kan gå ut på banan, och demonstrera sin skicklighet. När det gäller konsten att förvalta pengar finns det ingen kompetens att få tag i. Den förvaltare som är vinnare ett år är ofta förlorare nästa år. Buffett då? Hans prestation bygger mycket på att han är en skicklig affärsman.
   Med vänlig hälsning
   Lars

   Radera
  6. @Danne: Får jag turnera frågan på följande vis: Kan det vara så att det inte handlar om vilken investeringsstrategi som är den korrekta (det finns alltid undersökningar som kan understödja ens egen strategi och underminera motståndarens)? Kan det vara så att det handlar att förstå sitt eget kynne och att hitta den strategi som bäst överensstämmer med ens kynne?

   Framgångsrik investeringsstrategi handlar i så fall om att korrekt matcha sitt kynne (inkluderande alla övriga faktorer som påverkar kynnet) med lämplig strategi strategi. Förstå sig själv blir då första steget till framgång.

   När jag sett människor misslyckas i sitt förmögenhetsbyggande har det ofta handlat om att de trott sig vara någon annan än de sedan visade sig vara. När jag själv gjort mina tabbar har det varit av samma skäl.

   Stämmer detta resonemang så bör det finnas vissa strategier som fungerar bättre för gemene man än andra. Även kynnet är ju som bekant gement.

   Morgan Housel har för övrigt skrivit en kort men bra artikel på temat:

   Universal Lessons From Every Investment Discipline

   Radera
  7. @Danne
   Håller fullständigt med signaturen Storugglan i det han skriver. Det finns inga manualer att tillgå. Jag arbetar hela tiden med att fokusera på risken. Fundera kring min investeringsdisciplin. Min allokering etc.

   Precis som Storugglan skriver" Framgångsrik investeringsstrategi handlar i så fall om att korrekt matcha sitt kynne med lämplig strategi. Förstå sig själv blir då första steget till framgång". Jag vet med mig att jag agerar dåligt under press. Jag försöker till varje pris undvika att hamna i sådana situationer. Det brukar heta att har man en dålig serve i tennis så är det meningslöst att rusa på nätet efter den.
   Med vänlig hälsning
   Lars

   Radera
  8. @Storugglan/Lars

   Tack för era svar! Jag är väl medveten om att det finns olika tekniker som kan fungera och att känna sig själv är väldigt viktigt. Mitt inlägg var inte menat som kritik utan jag försökte bara dels svara på frågan "varför satsa på någon i brygga?" och sedan också försöka förstå hur ni som "gillar att köpa dyrt" tänker.

   Jag är själv väldigt bekväm med värdeinvestering, det faller sig naturligt för mig och passar mitt kynne och jag har lyckats bygga upp en skaplig summa med dessa tekniker. Tillväxtinvestering eller andra investeringsstilar känns mera onaturligt för mig och jag är inte bra på det. Men jag är givetvis intresserad och frågade därför om vilka kriterier ni använder, vad som får er som använder andra tekniker att slå till? Tyvärr så kan jag inte tolka ut så mycket mer än att "bra bolag är dyra"? Någon typ av trendföljning där bra bolag fortsätter vara bra och leverera... Inte så mycket mekaniska regler utan mera en "känsla" man fått när man läst in sig på bolaget kanske?

   Mvh
   /Danne

   Radera
  9. @Lars

   Måste erkänna att det kan vara så att jag inte kan golf så pass väl att jag kan säga hur pass mycket som en prestation handlar om tur eller skicklighet. Det var bara ett sätt att illustrera må så vara att det kanske inte var tillräckligt bra.

   Men jag är helt övertygad om att ett företags framgång eller motgång till viss del handlar om just tur/slump. Och allt annat lika så kommer företag som presterar som bäst eller som sämst att röra sig mot mitten. Med det inte sagt att alla hamnar vid medelvärdet på sikt eftersom tur/slump inte är den enda faktorn som påverkar resultatet. Därför vinner Stenson eller Woods många fler tävlingar än andra men dom vinner inte alla.

   Om de bästa företagen fortsatte att överprestera i all oändlighet skulle det ju teoretiskt sett bara finnas ett/några företag i hela världen så småningom.

   VP

   Radera

  10. @Lars
   Vad anser du är motiverat pris för Novo Nordisk i dagsläget?

   /Per Stark

   Radera
  11. @Per Stark
   Svar: 265DKK
   Med vänlig hälsning
   Lars

   Radera
  12. Hej Lars, är det några speciella kriterier du baserar 265 DKK på? Tidigare intjäning? Maxgräns för P/E tal etc? Har du några investeringskriterier du föjer likt Lundaluppen?

   Radera
 4. Verkar som om alla oljeföretag går ner idag tex. Exxon (-1,2%) och Chevron (-1,5%).

  SvaraRadera
 5. En varm dag i Skåne var nere i Simrishamn. Jag och hustrun promenerade längs gatorna ner mot hamnen. Plötsligt känner jag ett drag i armen, en röst säger DET ÄR SKOREA: Hur många skor kan en kvinna ha i sin ägo??? Ingen kan veta! Är det OK om jag väntar utanför du vet att jag inte handlar på REA sa jag. Jag vet sa hon du skall alltid betala så dyrt du bara kan. Nu följer du med in! Hittar vi några Birkenstocktofflor på REA slår jag till sa jag.

  Fullt av folk!! Sommarens smaklösheter skulle säljas billigt. Halva priset på ljusblå foppatofflor, som ingen man med respekt för sig själv skulle vilja dyka upp i. Plötsligt såg en halv vägg med Birkenstocktofflor. Ovan en rubrik EJ REA! Köpte ett par. Var som vanligt den som betalade fullt pris på en REA.

  Jag frågade hustrun hittade du inget? Nä!
  Med Vänlig Hälsning
  Lars

  SvaraRadera
  Svar
  1. Lars är klockren i sina kommentarer som vanligt.

   Radera
  2. @Inflationsteknikern

   Tack!
   Försökte var lite pedagogisk.
   Med vänlig hälsning
   Lars

   Radera
 6. Vill bara säga att jag inte har någon anknytning till toffeltillverkaren ifråga. Det är bara världens bästa inneskor. Varje läsare som har skapat sin första miljon bör omedelbart inhandla några par av dessa små underverk för fötterna.
  Med vänlig hälsning
  Lars

  SvaraRadera
  Svar
  1. Är det alltså Birkenstocktofflorna som gör miljonären?

   Radera
  2. Brukar främst vara programmerare och dagisfröknar som har såna =).

   Själv köpte jag ett par Network sandaler med stötdämpande lädersula och gummisula på sommarean. Får rapportera när jag kommer hem från Kroatien.

   Radera
 7. @Storugglan!
  Nej, men när den är fixad kan börja leta värde. Skall träffa skomakaren i vecka. Ett par Crockett and Jones skor är på ingående. 4600 kr för ett par. Köpvärt om du frågar mig.
  Ha det bäst
  Lars

  SvaraRadera
  Svar
  1. Är du en sko-ätare Lars?

   Tre år sedan jag senast köpte nya skor och jag hoppas jag kan utöka det till fyra.

   @Lundaluppen som contrarian säger jag köp mer men åas så verkar ju inte min strategi fungera så man bör nog inte lyssna på mig.

   Radera
  2. Lars,

   4 600 kr paret... Inte undra på att du trots allt verkar gilla utdelningar!? Jag ser ett visst kontantbehov... ;-)

   Mvh

   Carolus

   Radera
  3. @ Carolus

   Man skall inte underskatta känslan av att vara dressed for success. Jag menar står du i baren med ett par Crokett skor på fötterna, och med Novo i portföljen så märks det! Bara en sådan sak som att de tio största läkemedelsbolagen i världen har ett genomsnittligt p/e-tal på 17. Novo värderas med premie men växer dubbelt så snabbt. Man kan lugnt smutta på sin whisky, och konstatera att allt är som det skall.
   Ha det!
   Lars

   Radera
  4. Heh, heh! :-)

   Nästa vecka ska bjuda på fint väder; hoppas du får det skönt i Skånevärmen i dina nyinköpta Birkenstock!

   Mvh

   Carolus

   Radera
  5. Haha, jag älskar den här bloggen och fan vad otippat att Lars gillar brittiskt randsydda skor :-) Har själv två par C&J, lite Church's och några Italienska motsvarigheter. Kan intyga att C&J är en av de bästa tillverkarna i prisklassen, tillsammans med spanska Carmina.

   Med C&J på fötterna och Lundberg i portföljen har man kanske inte råd med en 6:a i baren, men med tryggheten och 2% direktavkastning kommer självsäkerheten som ett brev på posten.

   -Konservativ

   Radera
  6. @Konservativ
   Du har så rätt. Man står med andra ord med fötterna på jorden.
   Med vänlig hälsning
   Lars

   Radera
  7. @Konservativ

   Jag tittade genom Wallenstams årsredovisning 2013. På sidan 20 ser jag att hela koncernledningen bär fluga. Jag har varit tveksam till fluga jag menar det finns en risk att plagget drar ett löjets skimmer över ens apperation. En för stor fluga gör ju att man ser ut som en clown. En för liten fluga kan lätt ge ett patetiskt intryck. Använder du dig av färdigknuten fluga, eller använder du dig av den icke färdigknutna. Har köpt aktier i bolaget. Värderingen? Dyrt som ett par Crockett skor. Kvalité kostar.
   Med vänlig hälsning
   Lars

   Radera
 8. Det står med i presentationen, näst sista sidan under "market"

  SvaraRadera
 9. Står även under "Blackford Dolphin"S summering i presentationen. Riggen var kvar för länge på varvet.

  SvaraRadera
 10. Har riggen i nuläget någon bokning alls framöver?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jodå, du kan se det i länken luppen har med i inlägget. Från november drar riggen in KR igen.

   Radera
 11. @Lars: Det kan jag tänka mig. Gjorde "misstaget" under mina studentår att köpa ett par Alfred Sargent. De befinner sig fortfarande i mycket gott skick drygt 20 å senare. Detta trots periodvis flitigt bruk.

  SvaraRadera
 12. @Storugglan

  Det brukar löna sig att satsa på grejor som fungerar. Ett par Crockett skor håller i 10 år om man sköter dessa. Mitt inlägg om upplevelsen i skoaffären på Österlen är att precis som när det gäller aktier brukar det löna sig att satsa på kvalité.
  Med vänlig hälsning
  Lars

  SvaraRadera
  Svar
  1. Lars, du menade en gång att du inte begrep Murakami. I mitt fall kan jag kontra med dyra skor, långt över min horisont.

   Mvh LL

   Radera
  2. LL,

   Har försökt med Murakami, och finner det olästbart. Two opinions make a market brukar det heta, och tur är väl det. Annars hade hela läsekretsen gått omkring i tygskor från skopunkten, och haft Bonheur i portföljen.
   Soliga Hälsningar
   Lars

   Radera
 13. LL, Bonheur in a long-term perspective are probably not very interesting (they might very well be a "last puff" investment). However, the last puff might be very interesting if they again within five years can improve their RoE from their current 6% level to some 8-10% (or even much more that they have done historically). I think it is still an interesting bet

  SvaraRadera
 14. Inhandlade ett par "birkenstock" lookalike för under 100 kr för 3 år sen, still goding strong. Den som har råd må betala för det känslomässiga mervärdet. Tydligen är du i majoritet mht all reklam o satsning på varumärken.

  SvaraRadera
 15. Kan bara instämma i vad som sagts i skodebatten ovan. Kvalité lönar sig, priset per användningstillfälle för ett par C&J lär vara lägre än liknande skor från boss, tiger mfl som går sönder efter något år.

  Henning

  SvaraRadera
  Svar
  1. @Henning

   Kan bara hålla med dig.
   Kvalité lönar sig. Det må gälla skor eller aktier.
   Sommarhälsning
   Lars

   Radera
 16. Detta måste vara en av de längsta off topic-diskussionen i den svenska ekonomibloggens historia. @Lundaluppen vart är moderatorn? =) Med lite välvilja skulle iofs diskussionen kunna kopplas till vikten av kvalitet hos enskilda investeringsobjekt eller bristen där av.

  On topic: Visst är det oroväckande med två uppsagda kontrakt hittills i år och gamla riggar som behöver repareras, samtidigt har vi som köpt FOE genom BON fått en ansenlig rabatt (ca 50%), en stabil balansräkning med en kassa på ca 5 miljarder och lite övrig verksamhet på köpet. Sedan finns, som Hnwi skriver, en hel del potential i investeringen om lönsamheten återigen kan närma sig forna nivåer.
  Med detta sagt är BON det innehav jag är mest fundersam kring.. Oavsett kommer bolaget att finnas kvar i min portfölj då det är ont om alternativa investeringsobjekt med lockande värdering på marknaden.

  SvaraRadera
  Svar
  1. @ Långsiktig Investering

   Du skriver: "Med detta sagt är BON det innehav jag är mest fundersam kring". Oavsett kommer bolaget att finnas kvar i portföljen därför att det finns få investeringsalternativ.
   När jag investerar säljer jag bolag som jag är fundersam kring. Aktien kan ju inte finnas kvar i portföljen för att det finns få investeringsalternativ. Finns det inget så är väl likviditet utmärkt. Var slarvig när gav köpråd till en signatur som ville ha råd om hur man investerar 100000kr. Jag skrev 50000 kr vardera på Novo, och Industrivärden. Följer bolagen nu, och är taggad. Blir jag fundersam säljer jag.
   Med vänlig hälsning
   Lars
   P:S Hoppas ingen köpte. Er risknivå är inte min.

   Radera
 17. Skulle gärna ta del av dina (och andras) tankar kring Bonheur "media-gren". Är inte detta en felsatsning med tanke på svårigheten att tjäna pengar på media idag?

  SvaraRadera
  Svar
  1. En fråga - vad är Bonheur "media-gren"?
   mvh

   Radera
  2. Jag tänker på ägandet i NHST Media Group.

   Radera
  3. @Staffan: NHST äger främst Dagens Näringsliv, dvs. Norges svar på Dagens Industri. Det är säkert en tveksam business i grunden idag, liksom all tryckpress, men samtidigt finns det mycket som talar för att en rikstäckande tryckt tidning kan behövas. Den uppnår då (liksom DI-papper) en monopolstatus vilket bör kunna utnyttjas. Om vi antar att Buffett har rätt så är det nog ett bra drag att öka där.

   Radera
 18. Är det inte stabilare att köpa Industrivärden för pengarna och behålla dom resten av livet och få 4-5 % direktavkastning varje år, känns betydligt mer riskfritt än att hålla på och spekulera i dessa oljeriggar.
  Titta på Fredrik Lundberg, han äger inte en stor del Industrivärden för skoj skull.

  Krister  SvaraRadera
 19. Jag kan köpa dina bonheur för 60 NOK st.

  Ernesto

  SvaraRadera
 20. Majoriteten av Bonheurköpare i Sverige senaste halvåret har inte gjort sin egen analys. Detta är min bestämda uppfattning.

  SvaraRadera
 21. Jag har en liten annan syn på saken beträffande oljebolagen. Ett oljebolag (som Lundin mfl) med stora oljereserver är att som att säga att man har pengar värdesäkrade på banken. Oljan är som alla vet en ändlig resurs och börjar nu att närma sig peak production. Förutom transportsektorn och den kemiska industrin så är oljan absolut nödvändig för så basala frågor som livsmedelsproduktion. För varje kalori vi äter har det åtgått 7-10 kalorier fossil energi. Låg eller högkonjunktur, monetärt sammanbrott oljan behövs ändå. Så fram för investering i oljebolag med stora reserver.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Instämmer helt med ovanstående, i tillägg så är ju oljan en värdesäkrare mot en kommande stadigvarande hög inflation, ser inte annars hur EU, USA m.fl ska lyckas lösa sin skuldkris. Läkemedelsbolag har ju hög risk - se på Active Biotech - sen må de stora ha diversifierat sig. Men det är ju rätt intressant att stora jättar inom läkemedelsindustrin idag ska fusionera pga av skatteskäl (även om det nu inte lyckades).

   Radera
 22. Nån som vet hur Bonheur går idag?

  SvaraRadera
 23. Halvtung dag för bonheur, ner 2% till 119.50nok på en i övrigt sommarfirande börsdag.
  Varför detta intresse för en ögonblicks-bild? :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. @Long John

   Det kan kanske vara så att en viss nervositet spridit sig i leden. Ok! Jag tar väl i, men en skribent använde ordet fundersam tror det är en mer passande beskrivning.
   Med vänlig hälsning
   Lars

   Radera
  2. Eller är det Lundaluppen som sprider osäkerhet bland massorna, för att köpa billiga Bonheur aktier inför nästa investering ;)

   Mvh
   Eriktion

   Radera
 24. Wow, jag har haft fullt upp med semester i några dagar och återkommer till en av de mest flippade diskussioner jag sett, skor mot aktier ;-)

  Jag kan meddela att jag ägt många skor längre än min fru skulle önska, men inga har kostat 4600 kronor. Kvalitet och högt pris behöver inte gå hand i hand på denna marknad heller. Håller man isär dem så kan man få båda.

  SvaraRadera
 25. 4600 kronor för ett par skor är för mig övermätt men allt har som Lundaluppen skriver ett pris och en kvalité och att välja är en personlig sak och med valfriheten kommer kvalen. Att välja en del av sitt sparande i Industrivärlden är dock troligen inte ett dåligt val för många.
  /AS

  SvaraRadera
 26. Det viktiga ämnet skor - aktier kan inte anses uttömt utan att Ecco nämns. Förvisso nästan samma töntstämpel som Birkenstock och Foppa-tofflor, mem till skillnad mot dyrare kvalitetsskor behöver de inte gås in. Oftast väldigt sköna, men hållbarheten varierar. Kanske kan jämföras med aktier med omedelbar och stadig utdelning -men osäker framtid: telekom, preffar ev också fastigheter.

  Sant är att man nog smyger runt väggarna om man besöker en bar, men hellre det än att vingla runt iförd ett par Manolo Blahnik, som blinkar risk i alla avseenden.

  //V-a

  SvaraRadera
  Svar
  1. V-a,

   Ecco skor är totalt fel. Lika fel som att dyka upp i bruna skor efter klockan arton på kvällen. Kombineras Eccoskorna med tubsockar från Stadium är katastrofen ett faktum. Lika fel som att teckna sig för en aktie som skall introduceras på börsen innan marknaden har haft en möjlighet att sätta ett pris.
   Låter hårt, men ibland måste man vara handfast i rådgivningen.
   Solig Sommar
   Lars

   Radera
  2. @Skofantaster

   Svettas man mindre om fötterna desto dyrare skorna är? Att ha ett par gamla ( väl omhändertagna) skor från 2000 känns inte speciellt fräscht.

   Med vänlig hälsning

   J

   Radera
  3. När man glider runt i ett par Edward Green har man aldrig bråttom och således svettas man mindre. Nu kan jag även passa på att framföra mitt i särklass bästa tips på denna blogg någonsin, nämligen sockor i merinoull. Det är helt en helt sjuk i huvet upplevelse som ni måste testa om ni inte redan gjort det. Släng ut bomullen och in med merinon. Man kan gå tre dagar i samma strumpor utan att det börja lukta och dessutom minskar ullstrumporna risken för skavsår samt ökar dämpningen för hälen. Men blir det inte varmt i ull? Tänker ni. Nej, inte i den här fina tunna ullkvaliteten.

   -Konservativ

   Radera
  4. Att betala det femdubbla eller tiodubbla för en vara enbart för att nån i andra änden ska tjäna en ofantlig summa är för mig helt otänkbart. Det är ju skillnad att köpa ett par Leijon joggingskor för 199kr och ett par Nike eller Adidas för 800kr. Där finns ju en kvalitetsskillnad. Men när man kommer upp i 3-4000kr, det blir ju bara löjligt, kapitalförstörelse!
   Jag kikade på pike'tröjor för några veckor sedan. Henrik Löjd för 995kr, jag fattade inte grejen. Hittade andra märken som kändes precis samma i kvaliteten för 199kr st, vilka jag köpte 8st av istället.
   Alltså vad är det man ska betala för? Allt som det lilla märket på skjortan säger är "kolla på mig, jag har betalat tusen spänn för denna". Att man sedan kan köpa en likadan tröja på utlandssemestern för 99 spänn som ingen människa kan se skillnad på är en annan historia;)

   Radera
  5. Leijon, Nike, Lacoste och Henry Lloyd eller vad allt de kan tänkas heta går i detta fall att jämföra med varandra. Vem gör den snyggaste pikén med den bästa passformen i den rätta bomullskvalitén och till ett försvarbart pris? Äpplen och äpplen. När man betalar 4000 SEK+ för ett par randsydda läderskor betalar man för hantverket, inte för en logga på bröstet. Ett par skor kan gå mellan ett par hundra händer i produktion innan de är färdiga knytas på fötterna. Det tar flera veckor att tillverka en sko. Det är alltså hantverket man betalar för. Är det rimligt att betala över 4000 för en sko? Det låter jag vara osagt, det är upp till var och en. Är tre par plastiga Nike för 3600 SEK rimligare än ett par randsydda läderskor för samma summa? Inte enligt mig. Till sist vill jag avsluta med att säga att alla har olika intressen. Jag har ingen bil, ingen båt och ingen smart. Däremot har jag en samling av klockor, köksknivar och skor som överstiger värdet av en bil, en båt och en smartphone tillsammans. Idioti eller intresse - det är hårfint :-)

   -Konservativ

   Radera
  6. @Konservativ

   Rent struntprat, ett par gamla skor för några tusen med ingrodd gammal fotsvett ska väl verkligen inte vara nödvändigt att gå runt i... Gamla kläder luktar gammalt. Gamla skor...usch!

   Med vänlig hälsning

   J

   Radera
  7. @Konservativ

   Du har helt rätt. Har varit på utomhusdans ikväll, I pausen ville hustrun ha något att äta. Vi får köpa en korv eller något. Ok! sa jag. En smal kokt med bröd och senap kostade 20kronor. Dyrt i min värld. Går du på krogen , och kan äta en Sjötunga Walewska för 200 kronor. Billigt säger jag.
   Med vänlig hälsning
   Lars

   Radera
  8. @ J

   Du pratar i fåvitsko. Skomakaren visade mig hur ett par sulor såg ut i genomskärning. Nu pratar vi om kända märken. Papper i sulan. Crockettskorna är ett gediget hantverk. De reagerar på ett helt annat sätt tro mig.
   Med vänlig hälsning
   Lars

   Radera
  9. @Lars

   Du kan tala om att sulan reagerar annorlunda. Du kan renovera dina skor hos dina utnämnda skomakare. Innersula undersida byt ut allt om du så vill. Spåren av dig finns dock där. Din risknivå är inte min risknivå och din tolerans för gamla skor är inte min tolerans. När det gäller skor vill jag ha dem nya och fräscha.

   I all välmening

   J

   Radera
  10. Vi kan väl konstatera att vi alla har olika preferenser när det gäller stil och kvalité och att det verkar gälla såväl skor som aktier. Personligen är jag glad att vi alla är olika för det vore väldigt trist om alla som häckar i baren såg likadana ut. Jag har dock uppfattningen att stil är något man har eller inte har . Sedan är det upp till var och en om de vill strosa genom livet iförd tex plastofflor eller handsydda skor. Det viktigaste är nog att man har insikt i vad man med tex valet av skor sänder för budskap till omvärlden.//Stavros

   Radera
  11. Jag råkade posta fel. Ställde en nyfiken fråga längre ner till alla sko-high rollers. Äger ni även aktier i bolagen vars skor ni älskar?

   Mvh

   Carolus

   Radera
  12. @Carolus

   Jag lekte med tanken en gång, men det är tyvärr inte möjligt i dagsläget. De är alla små, oftast familjeägda bolag, och handlas inte på någon börs. Det finns undantag dock. Churchs som tidigare gjorde fina skor blev för några år sedan uppköpta av Prada, som i sin tur handlas på börsen. Men detta är inget alternativ eftersom Prada i övrigt inte står för detta hantverk jag tjatar om. Andra dylika aktier är LVMG (lyx, läder och champagne), Swatch (omega, longiness osv.), Cartier och listan går vidare. En svensk motsvarighet som kunde ta sin in på

   Radera
  13. ... Hmm det klippte av ovan inlägg. Kanske lika bra för de börjar bli så långa och intensiva :)

   -Konservativ

   Radera
  14. Nu har du ju lämnat en riktig cliffhanger... :-)

   Vilket är det svenska bolag du tänker på?

   Mvh

   Carolus

   Radera
  15. @J:

   "ett par gamla skor för några tusen med ingrodd gammal fotsvett ska väl verkligen inte vara nödvändigt att gå runt i"

   En senkommen kommentar. Jag tror att det, förutom materialet, beror på hur man tar hand om sina skor. Man bör inte gå i samma skor mer än en dag. Efter det ska skorna vila en dag, med fördel i sällskap av ett par skoblock.

   Så 2 x 4 600 kr är startkostnaden för ett långsiktigt skoleverne, merinoullstrumporna oräknade :-)

   Radera
  16. @Storuglan

   Jag har skoblock till mina skor. Jag har minst 4 par som används samtidigt ( kontorsskor) sen har jag givetvis ett gäng fritidsskor och skor beroende på säsong.

   Jag ser ingen anledning till att vara långsiktig i skor, där är jag mer av en swingtrader ;)

   Med vänlig hälsning

   J

   Radera
 27. Så vad kommer ni fram till?
  Mer prat om sjælva aktien, varfør ær det en bra investering, varfør inte ?

  SvaraRadera
 28. Sålde mina Bonheur och Ganger Rolf aktier härom dagen :)
  Kommer förmodligen köpa tillbaks dem billigt när boprisbubblan spricker därborta :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. När spricker den då?

   Radera
  2. hahaha
   men som de gamla säger att när byggkranarna svävar över städerna likt rovfåglar då är vi nära :) och detta har ju pågått en tid , så kanske 2-3 år?
   Jag själv jobbar på en rigg på Nordsjön och får varje dag höra från Statoil om alla besparingar de måste göra, det första de gjort är att (mer eller mindre) stoppa all övertid, detta innebär hundratusentals kronor om året i löneminskning för norrmännen, så nog har det börjat alltid :)

   Radera
  3. Ok tack för förtydligandet. Statoil ska minska sina kostnader men öka sin produktion fram till 2022 som jag förstått det. De kommer inte sluta leta olja.

   @Tompamannen, hur ser du på risken/möjligheten att Bonheurs områden gällande produktion och byggnation av vindkraft tar fart och aktien gör ett ryck uppåt? q1 var ju lovande.

   Radera
  4. Jag är dåligt påläst på FOE Renewables. Men jag kan generalisera ett scenario hur jag tänker kring energi, just idag. Energipriset har senaste tiden legat rekordlågt, kanske beror det på en regnig vår? Jag tycker det har legat lågt rätt länge hursom hellst, vad detta beror på kan man spekulera i. Tyskarna betalar runt 3kr/kwh, vi KAN vara på väg ditåt om miljömupparna lyckas stänga kärnkraftverken. Men då tar dom samtidigt död på allt företagande i detta land.
   Vi bildade för ett par år sedan en särskild enhet på jobbet som skulle bygga vindkraftsparker, det har i princip runnit ut i sanden då det inte blev den explosionen på marknaden som man trodde.
   Sist jag sneglade lite på energimarknaden så tyckte jag mig kunna se väldigt mycket röda siffror på den norska energimarknaden för oljebolag. Medans när jag kikade på den amerikanska marknaden för biobränslen så var det tvärtom. Så min personliga teori är att norsk energimarknad känns sval, den amerikanska känns het. Sedan om det vänder imorgon vet inte jag. Men tittar man bakåt, typ på vinnare och förlorare på te.x. Avanza så såg det ut så för ett par veckor sedan.
   Något som även talar för ett större intresse för biobränsle i just usa är väl deras drivmedelspriser på bensin som inte ser ut som dom gjorde före alla gulfkrig osv.

   Radera
  5. Jodå politikerna har några tuffa beslut framför sig. Vi får se hur vinden blåser.

   Angående Bonheur så ska det bli mycket spännande att se hur de allokerar sitt kapital framöver. Aktieägande är verkligen fantastiskt kul.

   Radera
  6. Bara på min plattform skall det sparas in 100 miljoner och vi är endast 80 pers ombord, det första de dragit in på är övertiden, så hundratusentals kronor om året i lönesänkning per person där, så Statoil kommer säkert att få det bättre ekonomiskt (även om de lånade till sina senaste investeringar) men folket får lönesänkningar och just därför så tror jag på ett boprisras framöver :)

   Radera
 29. Jag har gått in och ut lite i Bonheur och plockat några kronor här o där. Sålde av sista gången 4/7, då stod dom i 127kr. Idag känns det som perfekt timing :)

  SvaraRadera
 30. Detta är ju vansinnigt roligt! :-)

  Vem hade väl kunnat ana att vi har ett antal skofetischister bland oss...

  Äger ni även aktier i de bolag ni tycker gör bra skor à la Peter Lynchs taktik (i de fall det är möjligt)?

  Mvh

  Carolus

  SvaraRadera
 31. Ok, men positiviteten i analysen och køpen som lundaluppen gjort tidigare och många hakat på har alltså enligt er blivit ointressant nu?
  Bonheur inte vært længre pga detta?
  Mycket negativa saker kom upp snabbt efter detta inlægg, nær det verkar innan som de flesta varit positiva och att bonheur har varit underværderat.
  Vad tænker ni i framtiden før Bonheurs del?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det viktiga är att du går igenom för dig själv varför du investerat i Bonheur. Annars kommer du alltid bli orolig och säljsugen vid minsta negativa nyhet.

   Kika igenom Luppens inlägg igen och se om det gör dig mer trygg.

   Radera
 32. Skofetichisternas hyperintressanta diskussion kan tillämpas i ett stort antal företagsanalyser, beträffande "branding" och varumärkesbyggande.

  Beroende på individens personlighet (självkänsla?), omvärldens bemötande och den egna inre känslan av välbefinnande är många beredda att slanta upp mycket pengar för märkesvaror. Andra nöjer sig med Ecco och Lundbergs i portföljen.

  De fakto har varumärken ett väldigt värde, tänk Coca-Cola eller Eniros enorma goodwillpost i bokföringen...
  - Varför köpa en Rolex, när en Casio visar tiden precis lika bra?
  - Vilken tandkräm?
  - Ekobananer från Lidl eller ICA?
  - Tvättmedlsnörden som bara köper högkvalitativt spetsteknologiskt tvättmedel från Unilever, då det är 100 gånger mildare vid tvätt av hans handsydda lankesiska sidenlakan.

  Min egna filosofi är att betala för produkten/funktionen och inte för varumärket.

  /Från bäraren av Salomon walkingskor köpta på rea

  SvaraRadera
 33. Det finns många företag som bygger sin verksamhet runt ett varumärke (inte har ett teknologiskt övertag, eller någon annan "moat" än just varumärket).

  Jag tycker att styrkan eller värdet av varumärket svårt att kvantifiera i monetära termer rent räknemässigt. Jag antar att man får titta på historiska resultat och göra bedömning av konkurrenter/marknaden, men att göra detta för en enskild inversterare är inte helt lätt...

  Lundaluppen har några konsumentbolag på bevakningslistan (Procter & Gamble, Coca Cola, Unilever etc.) som alla tjänar pengar på sina varumärken, och han har lyckat sätta en värdering på dessa enligt sin modell. Skicklig kille!

  /Salomonmannen igen

  SvaraRadera
 34. @Konservativ

  Tog dig på orden. Var nere i en stadens herrekiperingsaffärer. Stegade in och undrade om de hade marinoullstrumpor. Det hade de köpte 3 par. Dyra över 200kr/paret. Frågade expediten vad han tyckte om Crockett är de värde 4600kr. Absolut sa han. Tror att 99% av de som bär skorna tycker samma sak.
  Med vänlig hälsning
  Lars
  P:s Novo Nordisk upp 0,84% idag.

  SvaraRadera
 35. Re salomonmannen
  Att ens ifrågasätta kraften i varumärken år 2014 känns märkligt.
  Produkter är lätta att kopiera, varumärken är det inte. Från

  SvaraRadera
 36. @Lars

  Hoppas du blir nöjd med strumporna. Priset är i det dyrare laget, men jag vill påstå att merinoullens egenskaper väger upp priset i förhållande till bomullen. Price is what you pay, value is what you get. Jag köpte 3 par för 249 SEK på Naturkompaniet, tillverkade av det svenska familjeföretaget Woolpower.

  @Carolus

  Jag ska suga på karamellen en stund till vad beträffar cliffhangern jag lämnade efter mig i det senaste inlägget. Kan hinta om att det gäller ett svenskt märke, verksamma inom textil och beklädnadsindustrin. De är små i dagsläget men deras produkter är fantastiska! Jag tror de har potential att växa internationellt och deras branding ligger helt i linje med tiden. Jag tog en titt på data från årsredovisningen 2012 och blir inte övertygad. Inväntar nyare årsredovisningar och återkommer :-)

  -Konservativ

  SvaraRadera
  Svar
  1. @Konservativ

   Hade jag haft möjlighet att köpa in mig i Gant. Efter marknaden satt sitt pris skulle jag verkligen tagit mig en titt på detta investeringscase.
   Fridens
   Lars

   Radera
  2. Lars,

   Gant börsintroducerades för en sju, åtta år sedan. Steg ca 40 procent första dagen (ur minnet, men det var i det häradet), men köptes sedan ut (redan efter något år) av ett schweiziskt brödrapar (även det ur minnet).

   Surt!

   Mvh

   Carolus

   Radera
  3. @Carolus

   Skall i ärlighetens namn säga att jag inte fått upp ögonen för Gants kläder på den tiden. Nu har dom status av hovleverantör.
   Fridens
   Lars

   Radera
  4. Hej,

   Även om tåget gått för denna gång kan det ju komma tillbaka till perrongen (har hänt tidigare)...

   Mvh

   Carolus

   Radera
 37. Frågan är om bröderna lever eller om det var två bröder som grundade firman som köpte Gant. Är inte Gant ägt av samma företag som äger Lakåsst?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej,

   Minns inte bolagsnamnet nu (och orkar inte googla). Kanske var det inte bröder, men det var definitivt ett schweiziskt bolag (med säte i Genève har jag för mig). Har en artikel liggande i ämnet någonstans; återkommer här om jag hittar den (dock ej i närtid).

   Apropå Lacoste: Det ringer en klocka; har för mig att det var Lacostes krokodil som käkade upp (jagade) Gants märke på tidskriftens framsida (artikeln var huvudnumret)...

   Mvh

   Carolus

   Radera
 38. Känns som ämnet (dåliga oljenyheter) spårat ur till föremål för diskussion om skofetischism. Den diskussionen får naturligt finnas men då förhoppningsvis i en annan tråd. "Dåliga oljenyheter" är, enligt min mening, att vi redan i sus och dus peakat produktionen av den lättutvunna oljan (sweet crude). Nu finns huvudsakligen kvar mer eller mindre dåliga alternativ som oljesand, djuphavsolja, skifferolja m.m. Hur investerar vi då?

  SvaraRadera
  Svar
  1. BioFuel Energy Corp t.ex. +359% i år, +18,8% igår. Stor fallhöjd kanske men jag tror mer på alternativa bränslen istället för råolja. När det gäller oljan så vet jag inte riktigt om man kan se lönsamheten för bolagen enligt devisen tillgång-efterfrågan då efterfrågan snarare tycks öka för alternativen när tillgången på olja minskar.

   Radera
  2. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  3. Biofuel energy corp upp 33% hittills idag.

   Radera
  4. Biofuel energy corp upp 54% sedan 18 Juli när jag skrev om det här på LL.

   Radera
 39. @Anonym

  Få saker är så meningslösa som att sitta, och fundera på peak oil.
  Man har funderat kring detta ämne de sista hundra åren. En av peak oilrörelsens frontfigurer King Hubbert menade att världens oljeproduktion skulle kulminera 1995. Produktionen har ökat 20 procent sedan dess. President Jimmy Carter menade i mitten på 70-talet att man måste bromsa oljeefterfrågan annars skulle världens oljereserver var tömda inom en tioårsperiod. Peak oil lever och frodas främst på den ledande vedhuggarbloggen här på nätet.

  Nu skall jag ta en brassestol, och bege mg till stranden. Underbart väder i Skåne. Tack till signaturen Konservativ för värdefulla insikter.
  Med vänlig hälsning
  Lars

  SvaraRadera
  Svar
  1. @Lars
   Tack själv och ha det så skönt på Ribban. Själv sitter man på inne ett bankkontor och läppjar dubbel ristretto för att hålla sig vid liv till den annalkande semestern. Då tänkte jag förövrigt ge mig på Lundaluppens boktips Tänka snabbt och långsamt. Det ser jag fram emot.

   -Konservativ

   Radera
 40. Att oljan ligger över 100 dollar i en brinnande lågkonjunktur säger åtminstone mig någonting; en siffra som för 10 år skulle framstått som rena fantasifostret. Oljan är den ackumulerade solenergin (genom fotosyntes) under 100 tals miljoner år. De flesta erkänner att olja är en ändlig resurs. Den lättutvinningsbara oljan, sweet crude, peakade redan 2005. Den samlade produktionen ( inklusive oljesand, djuphavsolja, tungolja, surolja, skifferolja, biodisel m m) har schematiskt legat konstant sedan 2008. Detta kan förskjuta nedgången något årtionde i bästa fall. Men vi bör för väl ha tidsmässigt perspektiv för åtminstone våra barnbarn. För min del lämnar jag nu diskussionen om detta tema eftersom detta är en investeringssite med många intressanta inlägg.

  SvaraRadera
 41. FOCL fortsätter förlora pengar. FOE går knackigt. FOR skyller på dåliga vindar. Offshore wind och mediedelen backar resultatmässigt. Det går bra nu.

  Ernesto

  SvaraRadera
 42. Så vad tycker alla om bonheur till 119nok?

  SvaraRadera
 43. Långsiktigt undrar jag om det inte är bättre att satsa på Maersk om man nu vill ha exponering mot olja och oljeservice som man får genom Maersk Oil och Maersk Drilling. På köpet får du Maersk line som är tydlig marknadsledare inom shipping.

  @Lundaluppen. Ponera scenariot Maersk på 99% motiverat pris v Bonheur på 75%. Vilken hade du köpt i dagsläget?

  SvaraRadera
 44. Lars, vilken är den ledande vedhuggarbloggen på nätet?

  SvaraRadera
  Svar
  1. @Anonym

   Kenny gav dig det rätta svaret. Undrar du om det finns en bostadsbubbla? Definitionen på en bubbla är att ingen ser det medan processen pågår!!! Gör man det är det ingen bubbla.
   Med vänlig hälsning
   Lars

   Radera
  2. Nja, visst kan folk se en bubbla medan den byggs upp. IT-bubblan är ett exempel. En hel del folk varnade också innan den till sist sprack. Din definition verkar vara mer det som kallas svart svan. Någonting som ingen förväntat sig inträffar.

   Morsning

   Radera
  3. @Anonym
   Jag hörde varje fall inget om att en hel del folk varnade för denna bubbla. IT-bubblan var en historisk chans att komma över klassisk svensk verkstadsindustri till rena vrakpriser. INGEN jag känner, eller de kontakter jag har pratade om detta.
   Med vänlig hälsning
   Lars

   Radera
 45. Gick en sväng på långa bryggan i Bjärred igår kväll. Tittade mest på skor för att gissa mig till om det kunde vara en Lundaluppenläsare... ;-)

  Själv hade jag ett par rejält slitna seglarskor (blåa med vit sula), troligen av märket Timberland. Kan det stämma? De är i alla fall så gamla och slitna att endast "...erland" syns.

  Min hustru vill att jag ska slänga dem, men de behöver bara putsas upp en aning... ;-)

  Hälsningar i sommarvärmen

  Carolus

  SvaraRadera
  Svar
  1. Inte jag, men kanske någon annan? Jag latar mig mig längre norrut iförd endera Ecco-skor, trätofflor eller - måste jag erkänna - ett par Birkenstock. Bra med luft, vi har idag hört på radion att varje fot har 1/4 miljoner svettkörtlar.

   En gång blev jag hemburen av kamrater från ett utskänkningsställe, och det var inte pga intagen öl utan ett par nya, randsydda skor med mellansula av läder. Att vara invalid efter skoinköp vill man gärna slippa. Men jag hoppas att Ecco förbättrar sin produkt och gärna snyggar till skorna också; och det är ingen nackdel att skor kan se putsade ut.

   Sommarhälsningar
   //V-a

   Radera
  2. @Carolus

   Timberland håller hög klass. Ta gärna en sväng inom Hansa i Malmö. Timberland har en huvudbutik där. I början av året var jag inne, och köpte deras klassiska 3 Eye Classic. Pris? 1600 kr. Den som inte blir nöjd med dessa skor är icke av kvinna född. Pratade med tjejen som var chef där. Passade på att fråga henne om Crockett var prisvärda? Hon svarade: Funderar du på ett par så har du råd, och då är de prisvärda.
   Soliga Hälsningar
   Lars

   Radera
 46. Såna där seglaredojor med traktorsulor är det väl bara pensionärer som traskar runt med? Ska man ha riktiga seglareskor som sitter som ett andra lager hud runt foten så är det Marstrand som gäller! Och man slipper dessutom betala löjliga summor för ett varumärke!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Heh, heh!

   Nja, en bit kvar är det till pension för min del. Har inte snöat in så mycket på skomärken, men tycker seglarskor (oavsett märke) är rätt praktiska. Alltid knutna, lätta att komma i. Det är bara att sticka in fötterna och ge sig iväg.

   Carolus

   Radera
  2. Måste erkänna att jag är en obildad slusk: hade inte ens hört talas om Crockett and Jones eller Church's innan jag stötte på dem i inläggen ovan...

   Mvh

   Carolus

   Radera
 47. På sommaren är ett par seglardojor väldigt praktiska om man ska känna sig ledigt klädd.
  Jag är ingen varumärkesfanatiker och hade heller aldrig hört talas om crocket and tubbs och allt vad som skrivs här.
  Lite lustigt att se skillnaderna ändå på inläggeskretsen här på LL jämfört med Ägamintid. Här sticker man inte under stol med (i mina premisser) svindyra skoinköp. Bland kommentarerna på Ägamintid är det helt tvärtom, där lägger man hellre varumärkeshysterin åt sidan och lägger dessa pengar på aktier istället. Men det kanske har med ålder att göra. Ägamintids läsare kanske är en yngre generation?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fasiken jag får nog räknas som den yngre generationen och jag sitter och är nära på att slå till på ett par C&J Northcote... Förbaskat fina skor! Carmina via Skoaktiebolaget har även en hel del fina boots.. Har dock dålig koll på det märket!

   Radera
  2. @Tompamannen

   Vill i första hand belysa vikten av att satsa på kvalité. Läs gärna Snåljåpens senaste inlägg där han tar upp Starbuck som investering. Vet inte om Olle fortfarande räknar sig som värdeinvesterare?
   Vill man in som aktieägare i ett bolag som Starbucks får ta upp plånboken. Lite som med Lundbergs det kostar att köpa in sig i verksamheter som fungerar här och nu! Det blir lite som att möta vintern i ett par 3 Eye Classic.
   Fridens
   Lars

   Radera
  3. @Anonym

   Jag kan gå i godo för ett par C&J Northcote. De är fantastiska. Jag äger ett par i samma kollektion och det är toppklass. De brukar gå kring 5000 i sverige, men om du har vägarna förbi London kan du plocka upp ett par för 1000 mindre.

   Carmina gör bra skor, kanske de bästa i klassen? Det vet jag inte. Det finns ju en del andra sydeuropeiska tillverkare som gör randsydda kvalitetsskor till samma pris och lägre än Carmina.

   -Konservativ

   Radera
 48. Snälla, kan ni sluta posta off-topic!? Jag, och nog flera så som jag, prenumererar på kommentarer på denna aktieblogg - all off-topic dränker min e-postlåda med ovidkommande material. Vore trist att avprenumerera från bloggen pga all off-topic.

  /K

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ah, ok...

   Ursäkta! "Strictly business" hädanefter från min sida.

   Mvh

   Carolus

   Radera
  2. @K
   Mina off-topic är så vidkommande som något kan bli, om man nu är intresserad av att lära sig något.
   Fridens
   Lars

   Radera
  3. Instämmer med Lars, vet inte din exakta ålder men ser dina kommentarer som "fatherly advices"...

   Kan även rekommendera Jeremy Granthams "Investment lessons learned" i deras senaste kvartalsbrev...

   /Hantverkarn

   Radera
  4. Här var det ord och inga visor från sällskapet i "skor för 4600". Det var väl en ok om än lite förenklad poäng Lars gjorde först men i ärlighetens namn spårade det ur lite i mitt tycke.

   Radera
 49. För att styra in på rätt spår repostar jag mitt inlägg ovan ang maersk v bonheur för oljeexponering som försvann i skodebatten.

  "Långsiktigt undrar jag om det inte är bättre att satsa på Maersk om man nu vill ha exponering mot olja och oljeservice som man får genom Maersk Oil och Maersk Drilling. På köpet får du Maersk line som är tydlig marknadsledare inom shipping.

  @Lundaluppen. Ponera scenariot Maersk på 99% motiverat pris v Bonheur på 75%. Vilken hade du köpt i dagsläget?"

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så som portföljen och företagen ser ut just nu skulle jag välja Maersk

   Radera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.