onsdag 30 juli 2014

Lundberg och aktieköp

En av svensk industris förgrundsfigurer, Fredrik Lundberg, och hans investmentbolag Lundbergföretagen förekommer ofta i media angående inköp, men betydligt mer sällan försäljningar. Nu senast rapporteras om nya inköp i Skanska, Industrivärden och Indutrade. Efter att ha ägt Lundbergföretagen i ett antal år märker man ett mönster - Lundbergs köper hela tiden. Det är svårt att förutse exakt när och exakt i vilka företag, men Lundbergs fortsätter öka sina positioner.

Jag misstänker att både företagen och timingen i mångt och mycket hänger ihop med insynsregler, det finns förmodligen väldigt få tillfällen när Lundbergs kan handla, med hänsyn till kommande rapporter, pågående affärer etc. där Fredrik Lundberg och hans kollegor har insyn. Därför blir det inköp i de bolag som precis rapporterat och inte har något riktigt stort på gång i affärsväg. Räkna inte med någon kioskvältande information den närmaste tiden från Skanska, Industrivärden eller Indutrade alltså.

21 kommentarer:

 1. Inget köp för dig den här månaden heller Lundaluppen? Räntefond igen att döma av ditt inlägg.

  Ser att du har Hafslund på din bevakningslista och som inte ligger allt för långt ifrån ditt köptak. Jag har den 28e juli publicerat en analys av Hafslund efter det att de förvärvat delar av Fortums elnätsverksamhet som jag tycker har gjort caset intressantare. Vad är det som får dig att inte kliva in? Vore intressant att höra dina tankar.

  PS - jag har inte heller köpt aktier i Hafslund (ännu), men jag överväger det.

  Mvh
  /Vägen till Frihet

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej, som du är inne på i din analys är vinsthistoriken instabil och kort i nuvarande tappning. Givet detta tycker jag inte priset varit attraktivt sedan jag fick upp ögonen för bolaget.

   Radera
  2. Tack för svaret. Är benägen att hålla med dig. Vinsthistoriken har ju inte varit något att skryta med direkt.

   Radera
 2. Er det ikke Fredrik Lundberg privat der har købt denne gang? Mvh Ole

  SvaraRadera
  Svar
  1. Om jag förstod det rätt är det både Lundbergföretagen och Fredrik Lundberg själv som handlat.

   Radera
 3. Hej, vill börja med att tacka för en fantastisk blogg!

  Jag vill höra din åsikt (har tidigare läst om den i tidigare inlägg till viss del) om aktieinvest och månadsspar. Är nybörjare och har ingen större rutin av att analysera bolag, men har komponerat en trevlig lista där jag tänkt spara 5000kr/mån fördelat med olika vikter på bolagen nedan.

  Investor
  Industrivärden
  Lundberg
  Kinnevik
  Ratos
  ICA
  Swedbank
  Castellum
  SCA
  HM
  Telia
  Securitas
  Skanska
  Atlas Copco
  Avanza

  Är rädd att kostnaden för att köpa på dagshögsta -5% av spreaden kommer käka upp en del av avkastningen och tvivlar om jag ska starta sparet eller ej. Är enormt tacksam för din hjälp och åsikter!

  Med vänlig hälsning,
  Ängelholmaren

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det där upplägget vetkar inte vara så bra....

   Radera
  2. Begriper inte "Är rädd att kostnaden för att köpa på dagshögsta -5% av spreaden"? Har det något med Aktieinvests upplägg att göra?

   Radera
  3. Martin: Utveckla gärna vad som inte verkar bra?

   Lundaluppen: Ja, då du vid varje inköpstillfälle får dagshögsta kursen -5% av spreaden under handelsdagen handlar du in aktierna till ett högt pris (känslan är att jag köper dyrt, men kanske bara tänker för kortsiktigt då jag tror på aktierna på lång sikt), se exempel på inköpskurssättning https://www.aktieinvest.se/v%C3%A5r-hantering-av-din-andelsorder

   Radera
  4. Att köpa på nästintill dagshögsta kostar dig säkert någon del av en procent över tid, men med ett långsiktigt mål hade jag inte hängt upp mig på det. Aktieinvest möjliggör ju ändå en bred investering trots blygsam insats.

   Om du känner dig bekväm med just dessa bolag och har hittat någon fördelning du trivs med, varför inte? Man skulle kunna argumentera för att en gratis indexfond är ett billigare och kanske även bättre alternativ, men jag har ju viss förståelse för att man vill göra sina egna val.

   Radera
 4. Men tillhör inte Lundberg den kategorin människor som har några 100Msek att leka med, och därför kan investera sina pengar i långsiktiga, tunga säkra papper och nöja sig med 5-6% utdelning varje år? Jag menar, han har ju så mycket investerat att det räcker med några procent per år i avkastning för att finansiera överflödet.
  Husqvarna har väl ökat en hel del sedan han investerade ganska hårt där för ett tag sedan också.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det stämmer såklart, men jag tror att vi som har blygsammare kapital har mycket att lära av dem med större summor.

   Radera
  2. Eftersom det kom en regnskur utomhus så fick jag avbryta trädgårdsarbetet och satte mig och kikade lite på Lundbergs insideraffärer. Herregud, mannen kan ju nästan jämnställas med en daytrader! Jag påbörjade ett dokument med hans affärer i ett bolag, skanska, för att kunna se nån form av mönster och kanske se hur tänket ser ut på ett ungefär.
   Från 120426 till 140728 så har han gjort 25 affärer i Skanska i form av juridisk person. Han inleder med 16 köp, gör 2 försäljningar, 3 köp, en försäljning och nu senaste veckan 3 köp.

   Nu är det uppehåll ute så jag får gå ut och fortsätta. Ska räkna lite mera ikväll på GAV osv. och se om jag blir nått klokare. Som det ser ut nu så verkar han bara gjort några % mellan köp-sälj, men säljer man 3,000,000 aktier och gör en femma på varje så blir det nån krona i vinst..

   Radera
  3. @Tompamannen: jag vet inte säkert men jag undrar om inte Industrivärdens korta handel rapporteras på honom också, även om han inte är majoritetsägare.

   Radera
 5. Har räknat lite på F. Lundbergs Skanska-affärer med följande förutsättningar. Från 2012 fram till idag, kurser är ungefärliga vad som gällde dagen då affärerna gjordes. Inga courtage inräknade, ej heller utdelningar.
  Tom. 130308 hade han köpt på sig 12,030,000 aktier i Skanska till en kostnad av 1,302,692,500kr. Det ger ett Gav på 108,287kr.
  130402 sålde han 3,000,000 aktier och gjorde en vinst på 31,239,000kr. Var väl nån topp där innan utdelning misstänker jag.
  130429 sålde han 2,000,000 aktier och gjorde en vinst på 4,026,000kr.

  140404 sålde han igen, första dagen då aktien handlades utan rätt till utdelning. 1,000,000 aktier gjorde han sig av med då. Tack vare att kursen stod i 148,5 så gjorde han en vinst på 33,398,676kr denna gång.

  Efter denna försäljning har han handlat 3ggr i Juli, till ganska höga priser dock, men ganska, i sammanhanget, små summor. Nettoinnehavet ligger på 10,408,000 aktier och Gav 116,35kr. Så skulle han sälja allt idag till 142kr skulle han tjäna 266,965,200kr.

  Som sagt, jag har bara räknat from. 2012 och framåt.
  Jag vet inte om jag kan se nått mönster. Möjligtvis en massa köp och sedan en liten försäljning som ger några procent avkastning. Om det beror på att han vill få loss kapital till annat köpläge eller om det är nån kurstopp vet jag inte. Jag misstänker att försäljningen på x-dagen var ett sätt att få del av utdelningen och sedan sälja för att investera på annat håll.

  Men det är ganska fantastiskt vilka summor! 10,408,000 aktier i Skanska är ju värda bortåt 1,5 miljard idag. Och det är ju bara ett i mängden av bolag som han investerar i.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Intressant, de stora försäljningarna överraskar mig. Har du kollat om köp/försäljningar avser A- eller B-aktier?

   Radera
 6. Jag tror inte det sker någon handel med A-aktier i Skanska. För några år sedan bytte man A mot B och då gick det 40 B på en A, totalmängden alltså. Möjligt att Industrivärden ligger på dessa men jag tror värdet är samma, jag vet faktist inte.

  Det hade varit intressant att kartlägga en storfräsare som Lundberg. Hur han agerar, när och varför. Då borde man kunna se hans investeringskriterier i dom olika bolagen han går in i.
  Nu blev jag sugen på att kartlägga hans Husqvarna-affärer. Vet att dom gått upp en hel del sedan han ökade där för ett tag sedan. Det var väl i samband med nått vd-byte, ah, jag minns inte.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, ingen börshandel, men även handel utanför börsen behöver rapporteras av insynspersoner så deras innehav blir korrekt. Det kan röra sig om A-aktier också alltså. Min fråga var föranledd av att han skiftat A och B-aktier med Industrivärden.

   Radera
 7. Angående ditt påstående LL att Lundberg aldrig säljer så har jag kikat lite på det. I år har han sålt papper för 702,669,704kr. Majoriteten sålde han 4 April då han skickade av aktier för 589,697,000kr.

  Jag tror att insynsreglerna säger att han inte får göra affärer i dom bolagen han har insyn 30 dagar före och fram till bokslut, eller Q-rapport.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, jag kan ha fel såklart, men Lundberg rapporterar för många bolag (har aldrig grävt i detta men jag antar att det står juridisk person) där några bedriver mer aktiv handel.

   Radera
  2. Tittar man i Lundbergföretagens rapporter framgår tydligt att det är mycket lite handel och få försäljningar.

   Radera