torsdag 31 januari 2013

Rapport från Fortum

Idag släppte Fortum sin bokslutskommuniké för 2012 och för första gången sedan jag började köpa in mig i bolaget får ägarna lite positiva nyheter. Här är höjdpunkterna för året:

  • Omsättningen var oförändrad, 6,2 miljarder euro
  • Den jämförbara vinsten sjönk till 1,7 miljarder euro, en minskning med 3 procent jämfört med 2011. Dock skedde en rejäl uppryckning under Q4 där den faktiskt steg med 16 procent.
  • Resultatet per aktie landar efter ett starkt Q4 på 1,59 euro, klart högre än mitt investeringsantagande på 1,4 euro, förbättringen beror dock på en engångseffekt av den sänkta svenska bolagsskatten
  • Utdelningen blir 1 euro per aktie liksom föregående år, här har det spekulerats mycket om en sänkning
Med tanke på den ström av små och stora negativa nyheter vi fått från Fortum under året var detta ett välkommet avbrott. VD Tapio Kuula talar dock fortfarande om hur utmanande marknadsklimatet är. Ledningen möter detta med ett effektiviseringsprogram som ska ge 1 miljard euro om året i förbättrat kassaflöde (drygt 1 euro per aktie). Man talar även i rapporten, för första gången, om en "strategisk översyn" av eldistributionsverksamheten, med andra ord en försäljning. Även om det vore en rejäl nesa för VD, styrelse och ledning, tror jag att investerare hellre skulle se en strategisk översyn över den ryska verksamheten.

Merparten av det omnämnda effektiviseringsprogrammet ska uppnås genom minskade investeringar. Självklart ska man inte göra dåliga investeringar, men jag tycker det uppstått något av en "kassaflödessjuka" när försiktigt finansierade bolag i kapitalintensiva verksamheter avstår att investera i tillväxt för att förbättra kassaflödet.

19 kommentarer:

  1. Jag får dåliga vibbar, eller ska man säga Vattenfallvibbar. Vattenfall investerade kraftigt i Tyskland och sålde så småningom av sin elnätsverksamhet där för att behålla kärnkraften (se hur det gick). Om Fortum säljer sin nätverksamhet i Sv/Fi så har de kvar den ryska gasen och kolet och då är det bara en sak som saknas så har finnarna fått sitt eget fiasko á la Vattenfall (misslyckat imperiebyggande).

    Hellre en stabil verksamhet i lönsamhet än en i högsta grad spekulativ verksamhet i Ryssland som är beroende av subventioner.

    Det är dock bara att avvakta utredningen och se hur de gör, men jag fick en lite dålig smak i munnen när jag läste det här.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Då är vi två med dessa vibbar.
      Den politiska risken kan inte underskattas. Den är hög i alla länder och utan vara ett proffs på ryssland skulle jag gissa att den är skyhög där.

      Jobbar själv i kraftbranchen och vi var många som togs på sängen av tysklands beslut att avveckla all kärnkraft. Det visar på hur stor den politiska risken är när inte ens branchen kan känna av de politiska vindarna.

      Radera
    2. Man får lära sig med tiden att man aldrig ska förvånas över energipolitiska beslut i två energipolitiska missfoster till länder - Tyskland och Sverige. Jag skulle inte bli förvånad om tyskarna river upp beslutet om några år eller strax innan stängningen ska påbörjas (eller så fullföljer de, det går liksom bara att gissa).

      Jag ser framför mig ett scenario där de ryska statsfinanserna försämras (av vilket skäl kan kvitta). Säg att det sker om några år, när Fortum har investerat färdigt i sina nya kraftverk. Plötsligt måste ryssen skära ned på utgifter och vad är lämpligare än att dra in på subventioner till utländska kraftbolag som vill profitera på ryska hushåll och rysk industri? Man kan alltid hänvisa till "marknadsmässiga villkor" eller något så låter det bra också. Vips, så har Fortum 5 GW el och 14 GW värme som förlorar pengar.

      Nu är jag lite pessimist när jag sitter och dag-mardrömmer, men man bör måla upp ett scenario för hur äventyret i Ryssland kan sluta och påverka Fortum. De går inte under av det, men det kommer att slå mot resultatet.

      Risken för att ovanstående händer i Norden är lägre och det ska väl vara den svenska kärnkraften som är i riskzonen om de politiska vindarna vänder.

      Radera
    3. Jag har börjat titta på CEZ eftersom de precis som Fortum har goda resultat. Däremot har de mer politiskt inflytande och befinner sig i ett område där man numera är helt beroende av fossila bränslen för att stabilisera elnätet när solen och vinden inte gör sitt jobb.

      Frågan är bara hur mycket stryk de kan tänkas ta av att det finns perioder då de knappt får någonting betalt för sin produktion. Det känns inte helt bra med tanke på produktionskostnaderna.

      Radera
  2. Fortsätter tjata om de långsiktiga elpriserna. De fortsätter att tugga på nedåt trots att det är konjunkturoptimism i de flesta andra tillgångsslag, aktier, råvaror etc. Jobbigt när Fortums hedgar löper ut. Strunta i spotpriserna och tillfälligt kallt väder, det är de långa terminerna som Fortums kurs följer. Mycket bra korrelation mellan aktien och långa terminerna. Antingen bra köpläge för terminerna vänder snart eller så är det något strukturellt med att priserna bara faller och faller (ny kärnkraftskapacitet på väg etc).

    Långa elterminer, EUR/MWH

    2008 jun 65
    2009 jan 37
    2009 jun 40
    2010 jan 44
    2010 jun 45
    2011 jan 46
    2011 jun 49
    2012 jan 41
    2012 jun 39
    2013 1 jan 38
    igår 34.95

    SvaraRadera
    Svar
    1. När det gäller prisutvecklingen är jag inte rätt person att gissa. Jag brukar anta att "reversal to the mean" är ett hyfsat konservativt antagande.

      Utvinningen av skifferolja och -gas har säkert vänt lite upp och ner på prisförväntningarna framöver, hur det verkligen blir får vi väl se. Det finns folk där ute med mycket starka åsikter åt ena eller andra hållet...

      Radera
  3. Nöjd!
    Köpte Fortum på 14,02 idag.Blev positivt överraskad av att man höll fast vid 1 euro i utdelning.Tillbaka i Fortum.
    MvH
    Lars

    SvaraRadera
  4. Största del i yta mätt av elddistribution sker väl i nordvästra Sverige (för fortum). Osäker på hur lönsam den är i längden, då den vad jag hört att elnätet står inför omfattande renoveringar. Så kanske inte behöver va helt feltänkt, vi får se vad det slutar med.

    SvaraRadera
  5. Lundaluppen, får man lite oblygt önska en analys av Elekta? Känns som att de gått som tåget men kanske är på väg mot en nedgång. Är PE 30 verkligen motiverat för Elekta?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag kollade lite snabbt på årsredovisningen. Hade jag ägt aktien så hade jag sålt den.

      Radera
  6. Hur påverkade rapporten din syn på din målkurs för fortum?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag ändrar inte på mina bedömningar beroende på ett kvartal, det får komma lite mer bra nyheter innan jag skruvar upp några förhoppningar.

      Radera
  7. Läste nyss om mer motvind för fortum hos aktiespararna gällande co2?

    Med siffrorna jag hittade hos fortum får jag köp upp till 16eur(helst till pb 1 eller lägre för egen del) och målkurs om 5 år > 22eur, utdelningen ligger inte högre än dagens. Mellan tummen och pekfingret sänktes mitt tidigare resultat köp/sälj med 2euro

    Allt detta utan hänsyn till inflationspåverkan och eventuell försäljning av elnät mm.

    Jag tycker oxå att trenden minskande investerngar som verkar gälla generellt är oroväckande menar de att alla företag numera skall växa genom att krympa alternativt genom köpa upp andra bolag och sedan krympa?

    Jag har själv fortum och fortsätter vara intresserad köpa fler fast då som sagt närmare P/B 1 eller blligare :)

    SvaraRadera
  8. Ratinginstitutet Fitch sänker utsikten för den finländska kraftkoncernen Fortum Oyjs kreditbetyg från stabil till negativ.

    SvaraRadera
  9. >Ratinginstitutet Fitch sänker utsikten för den finländska >kraftkoncernen Fortum Oyjs kreditbetyg från stabil till >negativ.

    De gjorde det för över två veckor sedan

    SvaraRadera
  10. Alltså, Fitch har kvar A- rankingen på Fortum men tycker att framtidsutsiketerna är negativa pga. låga elpriser.

    SvaraRadera
  11. Hur resonerar ni runt innehav som Fortum med stora utdelningar (och därmed kännbar utländsk källskatt på utdelning) i ISK?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag tycker den diskussionen är märkligt bakvänd. Alternativet hade varit att äga Fortum i en depå och betala 30 procent skatt på utdelningen. Nu får jag betala 15 procent som sedan kan kvittas mot den schablonskatt som ISK belastas med. I allra värsta fall betalar jag 15 procent på utdelningen, dvs. hälften mot alternativet.

      Radera
  12. Tack Lundaluppen, låter vettigt gällande ISK.
    Robert

    SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.