onsdag 23 januari 2013

Rapport från Google

Doktorand för 15 år sedan
Rapportsäsongen börjar komma igång på allvar och igår kväll släppte Google sin bokslutskommuniké för 2012. Sedan köpet av Motorola Mobility redovisar man resultatet i två delar, den helt annonsdominerade huvudverksamheten i Google, samt mobilförsäljningen i Motorola. Motorola Home som tillverkade TV-boxar m.m. är numera såld.

Google rapporterar både nyckeltal enligt GAAP och nyckeltal som inte följer GAAP. Skillnaden mellan de båda är att non-GAAP exkluderar aktieersättningar. För mig som aktieägare är utspädningseffekterna av dessa ersättningar högst verkliga, så jag tittar endast på GAAP-siffrorna.

Försäljningen inom Google ökade 22 procent jämfört med Q4 2011. För Motorola saknas jämförtal men verksamheten står nu för 11 procent av hela koncernens försäljning. Motorola var dock ett bolag i kris när man köpte det och bolaget blöder fortfarande rejält. På en omsättning av 1,5 miljarder dollar förlorar man 350 miljoner dollar vilket äter upp ungefär en tiondel av koncernens vinster.

Google får nog finna sig i att värderas med en substansrabatt framöver på grund av Motorola, Google utan Motorola skulle troligen värderas högre än den sammanslagna koncernen. Vi ägare får hoppas att de strategiska fördelarna med en egen mobildivision i längden väger upp detta.

Hönan som lägger de gyllene äggen, annonsverksamheten, fortsätter att värpa i ungefär samma stil som tidigare. Antalet klick ökade med 24 procent jämfört med Q4 2011 medan intäkten per klick fortsatte minska, nu i något lägre takt dock, 6 procent.

Vinst per aktie landade på 8,62 dollar för kvartalet och 32,32 dollar för helåret. Det är en ökning på årsbasis med för Google blygsamma 9 procent, något som huvudsakligen förklaras med Motorolaköpet. I NASDAQs efterhandel värderas aktien upp ca 5 procent, vilket skulle innebära att dagens P/E ligger på knappt 23. Med Googles tillväxtutsikter de kommande åren, då annonsmarknaden förmodligen vänder upp igen, så är det ingen orimlig värdering på något sätt.

3 kommentarer:

 1. Hej!
  Måste tacka för tipset om bloggaren miljonär innan 30. Var något av det roligaste jag läst på dessa ekonomibloggar. Bloggarens flickvän bör ju vara ett synnerligen intressant psykologiskt fenomen.
  MvH
  Lars

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hon lämnade ju faktiskt honom efter miljonmålet nåtts ;-)

   Radera