fredag 11 januari 2013

Stenbeck

Om någon missat den vill jag rekommendera dokumentärserien om Stenbeck, där hela serien i tre delar nu finns tillgänglig på SVT Play fram till den 2 februari.

Serien berättar historien om Jan Stenbecks liv med fokus på affärslivet. Den målar upp en bild av en lustdriven och impulsiv person som snarare är känslodriven än kallt kalkylerande som de flesta företagsledare brukar utmålas.

På något sätt öppnar ärvda förmögenheter upp dörren för betydligt intressantare karaktärer. Tjänstemannakarriärister lider av samma problem som toppolitiker, de straffas stenhårt för misstag, och personer som Jan Stenbeck gör många och stora misstag. Därför är toppmän som gått tjänstemannavägen (Percy Barnevik är ett exempel som dyker upp i serien) otroligt korrekta, vältaliga och tråkiga i jämförelse.

15 kommentarer:

 1. Håller med, välgjord serie om en intressant person.

  SvaraRadera
 2. Barnevik är väl mest tråkig för att han var en sådan kapitalförstörare på ASEA? Åtminstone enligt de ASEAner jag talat med.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag talar mer om hans person och publika (brist på) utstrålning. I privata sammanhang kan han säkert vara en annan.

   Radera
 3. Man får uppfattningen om att det ska vara roligt att göra affärer. Som att leka monopol på riktigt.

  Underbart att få de många strategiska affärerna beskrivna. Om de tidiga åren som TV4-ägare, när man lät SVT producera hela håkky-VM och de tidiga millicomåren.

  Dock har jag dålig koll på hur mkt pengar han startade med och vad han slutade med. Hans årliga procent om man får vara så tråkig att undra en sådan sak.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har drivit företag med både kompanjoner och släktingar och jag känner inte riktigt igen den bild som målas upp. Samtidigt har ju inte mina företag varit i riktigt samma skala ;-)

   Radera
 4. Har inte sätt sista delen än men ser framemot att sätta mig i kväll kan bara hålla med att det är en mycket intressant dokumentär.

  SvaraRadera
 5. På tal om stenbeck. Vad anser du om BillerudKorsnäs. Känns som ett bra tillskott till en långsiktig portfölj.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är alltid svårt att bedöma en ny konstellation, det ser i alla fall inte jättebilligt ut i mina ögon.

   Radera
 6. Lundaluppen, du bara måste läsa Per Anderssons fantastiska bok om Stenbeck. På pocket, han är researcher till TV-dokumentären. Jag har skrivit om den boken vid ett flertal tillfällen på min blogg. Läste den för tredje gången under julhelgen...oerhört nyanserat, balanserat, kunnigt och poetiskt.

  SvaraRadera
 7. En strålande dokumentär om en av de största inom svenskt näringsliv. För mig är Stenbeck en stor inspiration.

  SvaraRadera
 8. Intressant dokumentär. Det hade känts riktigt obekvämt men spännande att vara Kinnevik-ägare under Jans år. Christina håller en betydligt lägre profil och har en stabilare pengatryckarmaskin i grunden i form av Korsnäs som finns kvar men som har bytt skepnad lite plus det Jan byggde upp. Det är nog en bra grund för hennes egna experiment inom IT/jordbruk/mikrofinansiering som hittills inte heller har gett resultat ordentligt, men man kanske ska ge det 10-20 år att döma av dokumentären? :-)

  SvaraRadera
 9. Hej och tack för en jättebra blogg. Jag tycker dokumentären (del 1 o 2)nästan är mest värdefull som en beskrivning av Sverige under denna tidsepok. Funkar bättre som tidsdokument än Palme-dokumentären som gått samtidigt.

  SvaraRadera
 10. Hej,

  En off-topic fråga ang ratos. Det har uppkommit en skillnad på nästan 15%! mellan A och B aktien. Vet att du tidigare ägde ratos så undrar om du vet känner till någon anledning varför skillnaden är så pass stor?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är väldigt låg likviditet i A-aktien och det skulle inte förvåna mig om några av storägarna ligger och dammsuger marknaden efter dem, för A har ofta legat en bra bit över B.

   Som småägare finns det ingen anledning (annat än rent spekulativt) att köpa A.

   Radera
 11. tack för tipset, blir bra till helgen

  SvaraRadera