tisdag 22 januari 2013

Rapport från Johnson & Johnson

Idag kom Johnson & Johnson med sin bokslutskommuniké för 2012. Det amerikanska jättekonglomeratet inom läkemedel, hygien- och hälsovårdsprodukter samt medicinsk teknik lämnar som vanligt en relativt odramatisk rapport nära analytikerestimaten. Som vanligt de senaste åren har man också en uppsättning engångskostnader, även den här gången hänförliga till utvecklingen av Depuy ASR Hip (höftprotes) och förvärvet av Synthes.
 • Resultatet under Q4 blev 1,19 dollar per aktie utan extraordinära poster, 91 cent inklusive desamma. Detta är en ökning med 5,3 procent, en ökning som till stor del berodde på förvärvet av Synthes.
 • Konsumentsegmentet har backat i försäljning räknat i dollar medan framförallt medicinsk teknik gått fram starkt med 6,4 procents försäljningsökning
 • På helåret har resultatet per aktie ökat till 3,86 dollar, eller 5,10 dollar om man exkluderar extraordinära poster. Om de extraordinära posterna verkligen är extraordinära (vi har sett sådana i några år nu) så är intjäningen bättre än mitt investeringsantagande och jag får vara nöjd med mitt köp.  
Dagens kurs på 72 dollar är mer än jag skulle betala innan bolaget visar på ett "normalt år", men när det året kommer har kanske kursen flyttat sig en del. Det är svårt att fynda de amerikanska konsumentgiganterna. Hittills har jag lyckats någorlunda med att snappa upp dem vid tillfälliga nedgångar, men sådan tur kan man inte räkna med i längden. Jag är inte nöjd med min lilla insats i bolaget (lite drygt 1,5 procent av portföljen) utan skulle vilja ha mer, vi får väl se om mitt tålamod betalar sig.

Läs gärna Defensivens sammanfattning av rapporten också.

3 kommentarer:

 1. ert vinstantagande är nog inte så pjåkigt. J&J kommer fortsätta ha märkbara "extraordinära" kostnader även fortsättningsvis.Rättegångskostnader från tvister och stämningar är normalt för ett större läkemedelsbolag men räknas som extraordinärt. Denna kategori svarade för 66 respektive 28% av de extraordinära posterna 2011 respektive 2012.

  Kan nog ha sin poäng i att exkludera för att bedöma årets resultat jämfört med fjolårets men bör nog inkluderas vid bedömning av intjäningsförmåga.

  SvaraRadera
 2. Har du någon åsikt kring att buffet säljer av sitt innehav, vad ger det för signaler kring att äga långsiktigt i denna aktie?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag vet inte vad Buffett/B-H har för motiv att sälja, mig veterligen har han inte kommenterat det konkret. Han kan ha sett bättre investeringsmöjligheter på annat håll eller ogillat den negativa publicitet JNJ fått i USA pga produkttillbakadraganden.

   Radera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.