fredag 25 januari 2013

Rapport från Microsoft

Gamla mjukvarudominanten Microsoft väcker inte längre lika mycket känslor som Apple, och deras Q2-rapport är inte heller lika påpassad. Men jag har såklart läst igenom den och noterar:
 • Stark försäljning av Windows 8, operativsystemssegmentet ökar omsättningen med 24 procent, och vinsten med 14 procent, Surface tycks ha haft en liten positiv inverkan
 • Entertainment & devices, konsumentdivisionen, backar med 10 procent i omsättning men ökar 15 procent i vinst, här lider man framförallt av att XBox 360 börjar bli gammal, ny enhet väntas 2013
 • Den nya Office-versionen har inte lanserats ännu vilket gjort att den viktiga business-enheten tappat omsättning. Räknar man med de förhandssålda uppgraderingspaketen har dock omsättningen ökat något (3 procent).
 • Den stora Server and Tools-avdelningen ökar också, både vinst och omsättningen med 9 procent
 • Resultatet per aktie för första halvåret har sjunkit med 12 procent till 1,28 dollar där merparten av nergången kom under första kvartalet
Givet att man inväntar ytterligare två tunga produktlanseringar under 2013, där nästa Office väntas inom några veckor, så tycker jag rapporten var riktigt imponerande. Windows 8 har sålt bättre än jag vågat hoppas och den stora försäljningen inom Server & Tools ser jag som en bekräftelse på att IT- och utvecklingsavdelningar påbörjat uppgradering till nya serverprodukter samt migrering av mjukvara till nya versioner av utvecklingsmiljöerna.

Microsofts dominerande position i proffssegmentet verkar inte hotad den närmaste tiden, däremot finns det en del kvar att bevisa på konsumentsidan. Men eftersom Apple är på väg att gå under så borde det vara home-run-läge där också inom kort?

5 kommentarer:

 1. Såg att du funderade kring att fylla på Fortum idag. Vad händer nu på morgonen? Är det information om sänkt utdelning eller liknande som läckt ut? Kan skattesmällen ligga bakom?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har redan slagit till på Fortum, har ingen aning om varför priset sjunker men jag ser det som ett bra köptillfälle.

   Radera
 2. Ser du Microsoft som en vettig investering nu inom kort eller hävdar du att det är bättre att ligga lågt och invänta lanseringen av bla nya Officepaketet?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tycker det ser prisvärt ut. Det är svårt att invänta nästa stora release, det finns nästan alltid en sådan på gång ;-). Siffrorna om Office-paketets försäljning lär ju dröja.

   Radera
  2. Ok tack så mycket för snabbt svar!

   Radera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.