torsdag 24 januari 2013

Rapport från Apple

Gårdagens Q1-rapport från Apple (bolaget har brutet räkenskapsår där kalenderns Q4 är bokföringsårets Q1) utlöste en hel del drama på NASDAQ:s efterhandel med en prissänkning på 10 procent för Apple-aktien, vad var orsaken till raset?

Först lite hårda fakta från rapporten:
 • Omsättningen ökade med 18 procent till 54,5 miljarder dollar jämfört med motsvarande kvartal föregående år
 • Resultatet per aktie sjönk med 0,4 procent till 13,81 dollar
 • Bruttomarginalen sjönk relativt kraftigt från 44,7 procent till 38,6 procent, vilket i princip är hela förklaringen till hur vinsten kunnat bli närapå oförändrad trots omsättningsökningen
 • Bolagets guidning för Q2 talar om en ytterligare marginalsänkning till mellan 37,5 och 38,5 procent och en omsättningsökning på 5-10 procent jämfört med föregående år
 • Jämförelseperioden  förra året innehöll 14 veckor medan årets period innehöll 13 veckor. Det är inte helt enkelt att bedöma hur stor den kalendereffekten var, försäljning av konsumentvaror är inte jämn över veckorna och hela den kritiska julhandeln bör ha rymts inom årets veckor.
 • I vanlig ordning ökade iPhone- och iPad-försäljningen, medan Mac, iPods och annat minskade
Bruttomarginalförändringen är säkert det som kommer att diskuteras mest. Är den tillfällig på grund av införande av nya produkter där skalfördelarna växer lite senare eller är den bestående? Guidningen pekar på att den i alla fall inte kommer att förbättras radikalt i nästa kvartal. Bolagets produktmix med tillkomsten av iPad Mini får antas vara orsaken förändringen. Om den fortsätter sälja bra kanske marginalen inte kommer till iPhones nivå, men man bör kunna pressa komponenttillverkarna.

Efterhandelns prissänkning med 10 procent framstår för mig som en överreaktion. P/E på de senaste tolv månaderna landar då strax över 10 och om framtidsutsikterna är fortsatt resultat- och omsättningstillväxt måste det ses som billigt. Apple är i mina ögon prissatt som att bolagets produktpopularitet är en bubbla som alla väntar på ska spricka. Konsumenter är lynniga så det är självklart inte omöjligt, men var detta verkligen början på slutet

38 kommentarer:

 1. Helt ärligt tycker jag inte rapporten var så dålig. Justerat för fjolårets extravecka (vilket jag rätteligen tycker man ska göra), såg Apple sitt resultat stiga med 7,7 procent och sin omsättning stiga med 26,7 procent. Dessutom ökade "kassan" under samma period med 13,2 procent (vilket innebär att bolagets "verkliga" vinsttillväxt sannolikt ligger närmare 13,2 procent än 7,7 procent).

  Visst är marginalen ner, men det är ner från exceptionellt höga nivåer. Jag ser det snarare som att marginalerna kommer ner till lite rimligare nivåer än att bolaget håller på att haverera.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Man bör justera för extraveckan, men jag tror inte man kan lägga till så mycket. En korrigering skulle dock göra att vinsten per aktie går från en svag minskning till en svag ökning.

   Radera
 2. He,he - början på slutet? Rolig länk, men nog tror jag Apple kan leva ett slag till.
  Däremot kan det kanske vara början till en rimligare tillväxt och utveckling.
  Man bör inte överdiva förhoppningarna på att de skall kunna hala upp en ny iPhonegrej ur bakfickan rätt vad det är.

  SvaraRadera
 3. Det är fortfarande marginlerna som är frågan. Ska de ner till sina konkurrenters så är värderingen idag hög. Att bruttomarginalen börjar sjunka är ett varningstecken. Sen är produktcyklerna korta vilket kräver ständig innovativitet och konsumenterna är lynniga. Ett par missar avseende lansering av nya produkter och man är illa ute. Jag börjar bli lite sugen kring de här nivåerna dock.

  mvh
  ägamintid

  SvaraRadera
 4. En novis fråga:
  Nettovinsten låg på $13,08 miljarder att jämföra mot $13,06 miljarder ifjol. Att marginalen har sjunkit påverkar givetvis att inte vinsten blir större trots ökad försäljning men lägg där också på den utdelning som man hade på $2.5 miljarder (första någonsin). Säg att man inte delat ut pengarna till ägarna så hade vinsten blivit $15,58 miljarder. Det innebär en ökning med runt 19%.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det funkar inte så med utdelningar. När den betalas ut påverkar den inte resultaträkningen, däremot påverkar den ex. kassaflödet.

   Radera
  2. Ok tack. Tyckte det såg lite för bra ut :)

   Radera
 5. Ärligt talat förstår jag inte varför du har Apple aktier. Du om någon borde veta att det inte är hållbart i längden. Finns det någon annan marknad som är så konkurrenskraftig som teknikbranchen? Apple har lyckats oerhört bra, absolut. Men hur många ipads, iphones ska de pumpa ut? Det är vi människor som bestämmer, allt bygger på våra förväntningar. I början var det exklusivt med iPhone, det var nytt och först på marknaden. Alla ville ha dem, aktien flög upp. Men nu då? Nu finns det hur mänga varianter som hellst av smartphones. De förlorar marknadsandelar.

  Detta med iPhone är ett exempel bara.

  Säkerligen är dina investeringskriterium uppfyllda, men komigen. Think outside the box.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Anledningen att jag äger Apple är att de fundamentalt är väldigt lågt värderade om man tror på scenariot att företaget inte kommer att kollapsa. Det behövs ingen som helst tillväxt för att motivera dagens pris.

   Sedan är jag medveten om att risknivån ligger högre än vad jag normalt ger mig in på, så jag har försökt hitta en halvt-om-halvt självhedgande portfölj med Microsoft/Apple/Google, där mitt investeringsantagande är att högst ett av dessa faller ihop och dör inom ett decennium. De andra två kommer fortsätta tälja guld.

   Radera
 6. Allt handlar som du kriver om marginalen som alltid sjunker vid nyintroduktioner. Det har bara blivit mer kännbart pga att iPad tillkommit med nu stora volymer och sexmånaderscykler samt de enorma volymerna öht.

  Dock måste man räkna om allt med anl av den 14:e veckan i fjol annars blir det fel.

  Mina kommentarer i övrigt: http://fundamentalanalys.blogspot.se/2013/01/kommentarer-till-apples-rapport.html?m=1

  SvaraRadera
 7. Jag hoppas Apple har något i backfickan och gör fler coola prylar med den stora kassan och inte börjar köpa upp andra bolag, höjer aktieutdelningen eller köper tillbaka egna aktier.

  Google X Lab: Project Glass, Driverless Car
  Microsoft: AI, Robotics Developer Studio(RDS4)
  IBM: Deep Blue Chess, Watson Jeopardy

  SvaraRadera
 8. Apple handlas nu till ett p/e på 10,4 och utan kassa på 7.1. Eget kapital per aktie uppgår till $144 nästan 1/3 av aktiekursen.

  SvaraRadera
 9. Påminner lite om Nokias glansdagar... H
  De gjorde hur bra resultat som helst, men det var inte tillräckligt för marknaden.

  SvaraRadera
 10. Hej Luppen!
  Även om det kanske ännu inte är läge att sälja Apple så verkar det som att fler och fler börjar uttala tvivel/oro för hur framtiden kommer att se ut för Apple(likväl som för en hel del andra företag). Jag undrar därför om du har någon uttalad "exit strategi" och/eller hur du tänker kring att sälja hela eller delar av dina innehav?//S

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag är inte precis snabb i vändningarna, jag kommer inte sälja förrän bolaget ser övervärderat ut eller bolaget börjar gå kraftigt tillbaka.

   Radera
  2. Rent allmänt, har du någon tumregel/något kriterium för hur övervärderat ett bolag ska vara eller hur stort ett fall ska vara innan du överväger att sälja en aktie?//S

   Radera
  3. Jag ser det inneboende värdet som ett intervall där jag i köpläget förhåller mig till den lägre gränsen och vid ett säljbeslut vid den övre. Den enda gången jag verkligen sålt på grund av högt pris, och inte på grund av kvalitetsbetänkligheter eller portföljtänkande är när jag sålde Ratos. Och då var Ratos rejält och tydligt övervärderat i mina ögon.

   Radera
 11. Många Appleaktieägare gör misstaget att tro att Iphone är världens bästa smartphone, att Ios är ett överlägset system, att Apple uppfinner saker. Fakta är ju att Iphonen är en högst ordinär men ordentligt överprissatt telefon som säljer i mängder pga smart marknadsföring och inget annat, Ios är ett inlåst och efterblivet system som utklassas av open-source Android på varje punkt och Apple har inte uppfunnit någonting.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad fattar du för investeringsbeslut baserat på det? :-)

   Radera
 12. Eftersom Apples framgångar helt baseras på att kopiera konkurrenterna och smart marknadsföring anser jag risken vara extremt hög för kraftigt minskade marknadsandelar både vad gäller smartphones och surfplattor och i längden går det heller inte att ta ut premiumpriser för produkter som är sämre än konkurrenternas vilket ger extrem risk även för kraftigt sjunkande marginaler. Mitt råd är att ta långa negativa positioner i aktien, som kommer halveras i värde inom två år.:)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Apple tappar marknadsandelar främst pga att marknaden växer snabbare än deras försäljning. När Apples försäljning börjar sjunka då är det dags att börja oroa sig.

   Radera
  2. Herregud... Apple II, Macintosh, Mac OS, den första moderna laptopen, den första moderna smartphonen, iMac, iTunes osv. Är det inte innovationer? Vad är din definition av innovation/uppfinning? Att INGEN någonsin tidigare tänkt i liknande banor?

   Blint hat mot ett företag är patetiskt och inget man grundar investeringar på. Antar att du inte var med på 80-talet och såg vilken enorm betydelse Apple hade. För oss som var det blir dina påståenden bara fåniga.

   Radera
  3. Jag ser inga uppfinnningar bland det du radade upp. Kul förresten att du också gått på Apples bluff om att de var först med "smartphone". Jag skall ge dig en skoluppgift Lou, nämn tio saker med Ios/Iphone som är bättre än Android/Androidflaggskepp.

   Radera
  4. Nehänä... Så den första PC:n (Apple II) var inte en innovativ produkt? Den första PC:n med grafiskt användargränssnitt var inte banbrytande på något sätt? Den första laptopen? De första små bläck- och laserskrivarna? Den första moderna plattdatorn?

   Ta en titt på hur smartphones (jag sa inte "första smartphone" utan "första moderna smartphone") såg ut innan iPhone kom. Android började som en BlackBerry-kopia men blev sen en iPhone-kopia. Imponerande, Google!!! Det enda Android lyckas med är kopiering. Den har dock av naturliga skäl ingen iTunes, säker och innehållsrik app store, iCloud, enhetlig versionshantering, poscasts

   Radera
  5. Du hatar uppenbarligen Apple (själv hatar jag inte Google f.ö.), kanske blev du skrämd som barn av en Macintosh Classic, vad vet jag. Om du provade en iPad eller en MacBook Air för att inte tala om en iPhone 5 så skulle du förstå vad vi pratar om. Dina fördomar avslöjar dig.

   Radera
  6. Jag har inga som helst problem med att du tycker att Apple är en bra aktie att äga. Problemet är bara om du kommit fram till detta beslut genom felaktiga uppfattningar om teknisk nivå, innovationsförmåga osv hos Apple. Du anser uppenbarligen att Iphone är världens främsta smartphone men kan trots det inte nämna en enda punkt som styrker ditt påstående. Det finns något religiöst över din Appledyrkan.

   Radera
  7. @Gustav: Vad är det som gör ett OS bra? Är det att man kan göra många inställningar? Är det att OS:et är open-source? Själv så tycker jag ett OS aldrig blir bättre än de program som finns skrivna för det. Om det finns en app som bara finns för iOS som en användare verkligen inte kan klara sig utan. Då är det OS:et bäst för denna användare. Då kvitter det om en Android-telefon har fyra kärnor eller mängder med minne eller en skärm i full HD-upplösning. När jag jämför Android och iOS så tycker jag personligen att iOS har bättre respons när man använder touchskärmen även fast Android-telefonerna har kraftigare CPU:er. Har man inte optimerat OS:et så krävs det kraftigare CPU:er för att det ska flyta lika bra som i ett optimerat OS. Själv så har jag en Nokia N8 som passade mig bäst vid den tiden jag skulle köpa en ny telefon. För mig så var en smidig storlek, bra kamera, bra ljud och mottagning samt bra gratis navigering (Nokias Navteq) avgörande. Inte att telefonen hade två kärnor på 1.5GHz eller en skärm på 5". Det enda som hindrar mig från att köpa en iPhone eller iPad är att jag inte kan koppla in den till datorn via en USB-sladd och föra över filer fram och tillbaka. När man läser dina inlägg så får jag i alla fall den uppfattningen att du är lika mycket fanatiker som en Apple-dyrkare är.

   Radera
  8. Vilka appar menar du finns till Ios men inte till Android? Nämn tio exempel som visar att det är ett stort problem. Diverse spel har naturligtvis inte i en diskussion om operativsystems förmåga att göra, men det utgår jag ifrån att du fattar själv. Jag vill ha exempel på användbara appar.

   Radera
  9. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  10. Lite felstavat, därav borttaget. Nytt försök:

   Vår Android-fantast är helt fast i sin övertygelse. Till att börja med: inte ens du kan väl påstå att utbudet för appar till plattdatorer inte är oerhört mycket större och bättre för iOS än Android? Denna viktiga marknad är alltså avgjord till iOS fördel.

   Har du öht märkt vilken plattform som föredras av nästan alla utvecklare? Typ den som är mycket mindre arbete att både skriva, uppdatera och hålla efter apparna i pga den minimala fragmentationen och ger oerhört mycket bättre betalt tack vare att ios-användarna köper appar till skillnad från de allra flesta anroidanvändare.

   Om du är så inne i ditt Anroidanvändande som det verkar så borde du ha stört dig många gånger på att programutvecklare/företag meddelar att "en Anroidversion kommer..." Angry Birds, typ?

   Det finns många exempel på appar som aldrig kommit eller kommit mycket senare på Android, kända namn som Flipboard och Instapaper fanns väl i typ två år för iOS innan de kom till Android, Instagram, Everplaces, One Note, Tweetbot och liknande.

   Vad som säkert är mycket mer viktigt är att det fins tusentals appar bara från svenska företag, som din lokala Ica Maxi, gallerior osv som garanterat inte lägger några resurser på någon androidversion eftersom pengarna för utvecklingen inte kommer tillbaka.

   Därutöver har vi väl utvecklade appar som alla som använder iOS använder utan att betala eller (för kommunikation mellan vänner) behöva välja samma klient eller telefontillverkare- det finns redan där i iOS för ALLA: iMessage, iCloud, Hitta vänner, iTunes, Podcaster osv.

   Det är inte så att det saknas appar för Android, men den plattformen är sekundär och innehåller ortoligt mycket skräp och malware, sånt du inte behöver tänka på som iOS-användare. Den som inte använder iOS får en fattigare upplevelse, om det är "ett stort problem" är för den enskilde att avgöra, men alltför många Android-användare har ingen aning om detta. Att bytena sker till den allra största delen från Anroid till iOS visar all tillgänglig statistik, vilket väl tyder på att sanningen börjar dyka upp för dem som öht bryr sig om att använda sin smartphone till annat än tal och text (vilket en stor del av androidanvändarna inte gör, deras mobiler är bara billiga ersättare till deras tidigare dumbphones, även detta finns det gott om statistik för).

   Radera
 13. Apple aktiens tråkiga utveckling de senaste månaderna visar att man inte ska investera en stor del av portföljen i teknikaktier. För mig verkar det som att marknaden ofta värderar denna typ av aktier fel, tex att FaceBook och Amazon värderas till skyhöga P/E tal, medan bolag som tjänar stora pengar har låga P/E tal.

  Kanske någon kan förklara varför IT aktier värderas så konstigt?

  SvaraRadera
 14. Förträfflig blogg du driver, tack!

  Hoppas det är ok, att be om en synpunkt?

  Brukar generellt sitta fulltankad i aktier, men sitter med en potentiell affär utanför börsen, som har goda chanser att sitta men kommer säkert ta 1-2 år att få igenom. Står i valet och kvalet att ligga likvid på den summa jag tror jag behöver, cirka en halv mille, då blir det typ bankränta.

  Alternativt köra Balder preferens eller dylikt. Eller kanske bara plöja in det som vanligt i aktier. Egentligen känns aktier som det rätta valet men med tanke på den korta horisonten, så tvekar jag.

  SvaraRadera
  Svar
  1. När jag själv behöver pengar vid en given tidpunkt tar jag alltid noll risk, dvs. bankränta.

   Radera
 15. Hej,

  Vad tror du om denna artikel (http://www.reuters.com/article/2013/01/24/us-column-apple-saft-idUSBRE90N15X20130124?feedType=RSS&feedName=PersonalFinance&utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed%3A+news%2Fwealth+%28Reuters+Wealth+News%29)?

  Vore kul att höra dina tankar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Man kan ju resonera att Apples aktiepris uppvisar bubbeltendenser med stora nervösa rörelser där ingen vill bli sittande med aktien den dagen kejsaren visar sig vara naken. Att jag (som generellt sett är långsiktig i investeringar) fortfarande äger aktien beror på att jag tror mig se kläderna ;-)

   Radera
  2. Tack för svaret! =) Jag sitter själv och velar. Har funderat på att köpa Apple sen två månader tillbaka. Jag gillar deras kassa och deras nuvarande värdering.

   Problemet är att jag avskyr företaget och deras sätt att göra affärer och hur de låser in sina kunder. Tyvärr har jag själv en Macbook 11.6" men det är endast för att det inte fanns något annat alternativ när jag köpte den. Nu finns PC i samma storlek, så det blir garanterat en sådan nästa gång.

   Så frågan är då vad man ska göra? Investera i ett företag som man inte personligen gillar, för att det är billigt, eller leta efter andra möjligheter som är billiga _och_ där man gillar företaget?

   Vi får se hur jag gör. =)

   Radera
 16. Kan det vara läge för dig att köpa mer Appleaktier nu när den sjönk?

  Jag var ju tvungen att köpa efter raset, kunde inte motstå.

  Dagens teknik går ju ut på att man väljer lag/märke/stil/kompabilitet. Har man en iPhone så går den bra ihop med en iPad och en appleTV osv osv osv och tillhörande molntjänster till det. Lyckas man nu bara fortsätta i det spåret, att få användaren att känna sig fast så har man ju lyckats. Om jag nu kunde lista ut det så kan väl Apple det också? :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag vill köpa Apple+MS+Google tillsammans och det sammanlagda priset för de tre har inte rört sig särskilt dramatiskt. Jag kommer handla imorgon om allt går enligt plan och det lutar mot Fortum.

   Radera