måndag 6 oktober 2014

Kommentarfältet

... i förra inlägget var inte alls fullt, bara svårnavigerat (klicka på "Läs in mer" för att se mer än 200 inlägg, tack @mikekm).

128 kommentarer:

 1. Då fortsätter jag här. Tack, tack och tack! Jag har inte sett att du skrivit någonstans om varför du lägger ner. Vill du kommentera det?

  Mvh,
  Frihetsfonden

  SvaraRadera
  Svar
  1. För mig funkar inte länken till att komma direkt till ditt utförligare svar till Carolus i förra inlägget(antar det är för att det ligger dolt och man först måste visa mera längst ner och sedan scrolla upp å leta rätt på svaret) så här svarade LL (om det är fler än jag som inte länken funkar för.) @ LL du kan ta bort detta inlägg om länken funkar, alternativt ny fungerande länk. LLs svar: "Bloggen började inte som en stor sak, och hade inte så många beröringspunkter med min vardag och arbetsliv. Barnen undrade inte vad pappa gjorde på kvällarna. Datorjobb som datorjobb.

   Gradvis har allt det där ändrats. Bloggen har blivit känd (till min stora förvåning) och välbesökt. Det skulle av arbetskamrater kunna tolkas som att jag har fel fokus. Barnen undrar vad pappa pysslar med, ska jag mörka för dem eller be dem vara tysta för sina kompisar? Att vara hemlig med en viktig del av sitt liv blir till slut ohållbart mot omgivningen.

   Detta är alltså inget plötsligt, men tråkiga insikter har en tendens att ta lång tid att sjunka in. Jag är väldigt glad för vad vi byggt upp här och har väl inte velat se den oundvikliga konsekvensen.

   Jag har inte tröttnat på frågorna. Nya läsare betyder att vissa frågor återkommer. Jag införde en FAQ som hjälpte litegrann. Att diskussioner spårat ut åt olika håll har jag aldrig lidit av, det har varit en del av kulturen och öppenheten.

   Jag sa också väldigt tidigt till mig själv att det aldrig fick bli någon press, då hade inte bloggen överlevt så länge. Jag har alltid skrivit så mycket jag känt för, ibland en gång om dagen, ibland en gång i månaden.

   Separationsångesten kommer att bli stor även för mig, så det är skönt att se att jag inte är ensam :-)"

   Radera
  2. Tack för det. Förstår ditt beslut. Fast om du finner motivation att nån gång ge oss någon portföljuppdatering så vore det mycket uppskattat av mig och garanterat många med mig. Lycka till med allt Luppen och hoppas man får ta del av dina investeringar någon gång igen.

   Radera
  3. Anonym 00:22,

   Stort tack för att du återgav Lundaluppens svar!

   Hur gjorde du? Jag får det inte att fungera... Det sista inlägget jag kan läsa är från Varg 15:06... När jag klickar på "läs in mer" händer ingenting; inga inlägg tillkommer...

   Mvh

   Carolus

   Radera
  4. @Carolus Det funkar bara ibland att se mera inlägg, just nu inte tydligen. Kanske överbelastning från alla kondoleanser!?! Ha det gött/ Anonym 00:22

   Radera
 2. Flere af kommentarerne beskriver din blog som "Sveriges bedste aktieblog". Det synes jeg, som en af dine trofaste, danske læsere, er ALT for beskedent. Din blog er Skandinaviens bedste blog om investering. Derfor er jeg også utrolig ked af, at du stopper. Du har vist os mange originale analyser, en systematisk tilgang og et inspirerende kommentar-miljø. Tak for det.
  Jeg håber du vender tilbage på et tidspunkt, hvor livet giver mere plads og lyst til skriveriet.
  /Orbak

  SvaraRadera
 3. Tråkigt att höra. Reinfeldt slutar. LL slutar. "Institutionen" Widerbergs i Lund är sålt. Det är en tung höst.
  Tack för alla dina inlägg! I förändringen ligger vår trygghet.

  SvaraRadera
 4. Tack luppen! Jag har tjänat lite pengar pga dig!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har tjänat rätt mycket...!

   Radera
 5. Han är tillbaka!!

  SvaraRadera
 6. Usch vad tråkigt!

  SvaraRadera
 7. Hoppas att alla dina inlägg fortsätter öppna för alla. När man drar ner finns Google Översätt, jag rekommenderar till mina vänner som kan engelska, kinesiska och japanska läser dem.

  SvaraRadera
 8. Ge en man en fisk och du föder honom för en dag. Lär en man att fiska och du föder honom för hela livet.

  Tack så mycket! Jag lärde mig mycket från dina inlägg.

  SvaraRadera
 9. Skriver igen då det tydligen blev fullt. Ville bara säga att det är fantastiskt vilken betydelse en blogg får för många, och då tänker jag på alla känslor som svallar i kommentarerna. En och annan tår föll igår när jag läste igenom allt..

  Jag har haft mycket nöja av att läsa dina inlägg och följande kommentarer och kommer att sakna det.

  Önskar dig all lycka med vad du än tar dig för :) Lilla My

  SvaraRadera
 10. Käre LL,

  jag har följt din blogg sporadiskt under ett år eller två och har hela tiden sett upp till din filosofi och disciplin. Ibland har det hänt att impulser har börjat bubbla inom mig, men då har jag lugnt surfat in på din blogg och fått bekräftat att risk inte är nödvändigt för att skapa avkastning och att det är bättre att vara disciplinerad än att låta impulserna styra.

  Jag förstår att du inte vill lägga mer tid på bloggen, men skulle du kunna hålla igång bevakningslistan? Antar att du fortfarande kommer att bedriva en bevakningslista i någon form och du kanske skulle kunna fortsätta använda samma googledokument?

  Tack för allt,

  Mvh L

  SvaraRadera
  Svar
  1. Instämmer med ovanstående talare, att bevakningslistan hade varit guld att få ta del utav.

   Radera
 11. Tack för en bra blogg! Nästan alltid intressant läsning.

  Får vi en slutställning för "lund-portföljen" också?

  SvaraRadera
 12. Lars (4/10, 17:18),

  Tack själv! Vi var lite på kollisionskurs i början och jag hade svårt för dina ofta, i mitt tycke, lite väl hårda och raljanta inlägg. Med tiden har jag dock kommit att uppskatta dem för det annorlunda perspektiv du står för och den roliga bitskheten.

  Min favorit är nog "Jag ser att det varit högmässa i Lundaluppenkyrkan" (eller någonting ditåt). Jag skrattade högt och länge...

  Jag har extremt dålig koll på övriga bloggar då ju Lundaluppen varit så bra. Det har inte funnits tid (eller anledning) att besöka någon annan. Var hittar jag dig framöver någonstans?

  Lars (6/10, 11.42),

  Jag tror du misstar dig när det gäller Lundaluppen. Kanske skulle en björnmarknad rensa bort några bloggar, men jag tror definitivt inte att Lundaluppen skulle vara bland dem. Det gör det hela än bittrare... Lundaluppen skulle ha haft (har) en förmåga att gjuta mod i många med sitt trygga agerande om det börjar blåsa snålt...

  "Ryggtagandets tid är över": Som vanligt går du ut hårt... ;-) Tror du underskattar en del av oss här. Kan bara tala för mig själv, men jag följer inte John på det viset.

  Inte heller kommer jag att sluta med investeringar om börstiderna förändras. Jag köpte mina första (svenska) aktier i början av 1990-talet, så jag vet att det inte bara går upp. När björnen visar sig kommer det inte heller att gå ner för evigt...

  Hälsningar

  Carolus

  SvaraRadera
  Svar
  1. Appropå det, när LL försvinner. Kommer du starta eget, kommentera på andra platser eller tystna du också?

   Lars ställer de bästa frågorna men bland bra svar brukar du ligga högt.

   Radera
  2. Skulle man inte kunna starta ett forum där vi som följt Lundaluppen kan fortsätta diskutera investeringar? Med tanke på att vi som kommenterar här har en någorlunda homogen syn på investeringar. Kanske skulle t o m Lundaluppen vilja ansluta dit, utan krav på analyser eller redovisningar av innehav osv? Visionen skulle med andra ord vara ett forum med högkvalitativa inlägg, jämfört med placera och börssnack.

   Radera
  3. Aktieingenjören,

   Stort tack. Jag har haft ett mycket stort utbyte av dina inlägg!

   Just nu är jag mest förtvivlad. Det här låter patetiskt, men jag behöver nog gå igenom ett sorgearbete först. Känns svårt att bara kasta sig på en annan blogg direkt; jag känner inte heller till så många (vet att du driver en).

   Tanken på en egen blogg finns där faktiskt, men jag är dels fruktansvärt dålig med tekniken, dels är jag inte säker på att jag har ett tillräckligt stort kunnande för att det ska bli intressant för andra. En rädsla att göra människor besvikna, helt enkelt, och det är nog ingen bra grogrund för en blogg.

   Mitt intryck är också att många söker sig till bloggarna för att få analyser och köpråd. Det är mindre intressant att skriva om i mina ögon. Jag har ett starkt historiskt intresse, inte minst gällande de finansiella marknaderna. Är även mycket intresserad av investerarpsykologi.

   En blogg skulle alltså ha en vinkling åt det hållet, kanske kryddat med en del analyser. Många bokrecensioner skulle det bli i alla fall! :-)

   Jag skulle definitivt inte lägga upp mina egna aktieportföljer, erhållna utdelningar, portföljutveckling etc. Anonymiteten är helig för mig.

   Det känns i alla fall tryggt att veta att så många Lundaluppenläsare har egna bloggar. Det finns kanske hopp om en viss kontinuitet?

   Anonym (13:24),

   Nu har jag inte varit inne på Börssnack sedan 2007-2008, men det är ju snarare ett avskräckande exempel. Givet att det är DIs forum vi talar om och ingenting dramatiskt hänt med nivån sedan dess...

   Hälsningar

   Carolus

   Radera
  4. Menar till skillnad från placera och börssnack :)

   Radera
  5. Ah, då förstår vi varandra bättre! :-)

   Det skulle komma att behövas moderatorer, struktur och någon form av övergripande ansvarstagande... Går det att koordinera, månntro?

   Undrar om inte det är enklare med befintliga bloggar, trots allt?

   Hälsningar

   Carolus

   Radera
  6. @Carolus

   När lundaluppen meddelade att han skulle lägga ner skulle jag precis skriva ett inlägg om blended whisky kontra single malt. Har varit rätt okunnig i ämnet, men när grannen igår vinkade in när jag var ute på en promenad, och meddelade att nu var det dags att gå till botten med detta. Okunnighetens tid är förbi meddelade han. Dumt nog tackade jag ja. Det blev en ansträngande kollation. Lite blindtester. Han hade anförtrott sin sekreterare att han omöjligt kunde dricka blended för det var något skottarna använde till cleaning windows with.

   Har inte varit vislig på hela dagen . Bar solglasögon när jag gick och handlade i eftermiddags. Hade tänkt koppla detta till köpen i Philip Morris( PMI), men det får anstå.

   Själv sitter jag och hoppas på ett proffserbjudande från Nordnet. Jag menar nu när Avanza har engagerat bloggaren Kavastu är ju allt möjligt. Tittade in där idag hittade följande: Handlade Electrolux idag till den långa portföljen. Blir nog att kliva av redan imorgon.
   Med vänlig hälsning
   Lars   Radera
  7. Off topic

   Om någon undrar så bar jag Ray Ban solglasögon, och ett par destroyed and mended jeans som jag hoppades skulle ge mig en white trash outfit. Hoppas ingen kände igen mig.
   Med vänlig hälsning
   Lars

   Radera
  8. Ha, ha, ha! De inläggen var bara för sköna, Lars! Definitivt off-topic bland alla (nåja, mina) tårdrypande inlägg; tur vi har en tolerant moderator...

   Vi har ont om tid, viktiga saker att avhandla och du undvek min fråga ovan. Var kommer du att häckla oss fritidsspekulanter fortsättningsvis? Vore tråkigt att tappa bort dig...

   Låt nu bli whiskyn fram till helgen. Då kommer det tyvärr finnas en rejäl anledning att skruva av korken...

   Carolus

   Radera
  9. Jag ogillar att döma ut någonting innan jag satt mig in ordentligt i det, men efter att ha läst de tre översta inläggen på Arne Talvings blogg vågar jag nog påstå att det är så långt från Lundaluppen man kan komma...

   Carolus

   Radera
  10. @Lars

   Det är väl mer förvânande att Avanza startade ett sammarbete med Lundaluppen än att dom har nu startat ett med Kavastu, eller hur?

   Radera
  11. @Fredrik

   Tycker jag med. Detta bloggsamarbete handlar bara om transaktioner.
   Ha det bäst
   Lars

   Radera
  12. @Carolus, kolla Lundaluppens "läser alltid" lista. Använd den och kommentera loss på de olika bloggarna. Det var så min bloggkarriär började. Dessutom var jag för lat för att kopiera kriterielistan från Grahams bok utan byggde om Lundaluppens sammanställning till oigenkännelighet =).

   Radera
  13. @Lars, på temat oväntade bloggsamarbeten vill jag bara påpeka det här inlägget: http://cornucopia.cornubot.se/2013/09/gastinlagg-billstrom-och-northland.html

   Låter inte som en bra Avanza-partner :P.

   Radera
  14. @ Aktieingenjören

   Det tycker jag absolut. Själv hoppas jag Nordnet hör av sig. Fast vi närmare eftertanke så skulle nog Nordnet inte få ut så mycket av vårt samarbete. Att meddela läsekretsen att jultomten inte finns är en för besk medicin att ta till sig. Många drömmar hos läsarna hade på ett för brutalt sätt krossats.
   Med vänlig hälsning
   Lars

   Radera
  15. Aktieingenjören (8/10, 17:24),

   Heh, heh!

   Tack för tipset, men jag kommer nog att tystna ett tag. Dels är det sorgearbetet jag talade tidigare om, dels praktiska anledningar.

   För det första litar jag inte alls på de tekniska gudarnas välvilja. Det vore en mardröm att surfa in här och få "Webpage not found" i ansiktet. Det mödosamma arbetet med att spara inlägg börjar på måndag och lär ta ett par månader (jag reder nog inte ut hur man sparar allting elektroniskt i ett svep).

   För det andra måste jag läsa in mig på andra bloggar och se vilka som verkar bra. Lundaluppens lista är ju en given startpunkt så klart.

   Hälsningar

   Carolus

   Radera
 13. Held og lykke fremover, LL, både med livet og dine investeringer. Det har været en fornøjelse at følge din blog. Tak for inspiration og gode indlæg.

  Alt godt,
  Christian

  SvaraRadera
 14. Anonym (6/10, 12.41) och Lundaluppen,

  Även jag är väldigt tacksam för en förvarning om bloggen skulle tas bort. En vecka är rätt kort om tid, men bättre än ingenting. Värddatorn kan ju också haverera...

  Jag är tekniskt obevandrad. Hur sparar jag bloggen lokalt (antar att du menar elektroniskt)? Vilket sätt överhuvudtaget är bäst att arkivera inläggen på? Det är ju möjligt att markera och skriva ut inlägg, men kan man även spara ner hemsidorna på något sätt?

  Skärmdumpar känns otympligt och oprecist... Utskrifter kommer att ta lång tid och kanske är ett klumpigt sätt...

  Med en fyraåring som dessutom tycker om att rita på väggar och viktiga papper kan det vara en god idé med elektronisk back-up... ;-)

  Hur har ni andra gjort?

  En annan fråga (konstig kan tyckas, men jag är oerfaren): Är e-postkonto hos Google anonymt? Måste man uppge en massa information om sig själv när man skapar ett gmail-konto? Tidigare var man dessutom tvungen att bli inbjuden av en befintlig användare; är det fortfarande på det viset?

  Tack för eventuella svar!

  Carolus

  SvaraRadera
  Svar

  1. Någon har redan skickat en länk i ett inlägg till en arkiverad version av bloggen, men den kanske man inte kan lita på för evigt. Om det finns program för att ladda ned hel bloggar är bortom min kompetens, men du kan alltid skriva ut sida för sida elektroniskt och spara som PDF på din dator. Det finns gratisprogram att ladda ned, t ex Cute, annars följer det kanske med något om du har en nyare dator. Det är en mödosam operation, men sedan sitter du på en guldgruva (se till att ha backup!). Bäst är kanske att lagra i underkataloger enligt Luppens egen indelning.

   Google-konto var det ett tag sedan jag skapade. Men inte behöver du uppge ditt eget namn! Du kan ju skriva Carolus som förnamn och Rex som efternamn, eller något annat. Inbjudare behövs inte. Du tänker kanske på Linked In.
   //V-a

   Radera
  2. Carolus,
   Du kan ta en kopia på hela bloggen med någon typ av offline browser tex. Sedan surfar du på sajten med enda skillnaden att den ligger på din egen dator (och förstås inte uppdateras).

   Hittade den här mjukvaran som ser ut att vara gratis efter en snabb sökning. Har inte testat det själv: http://www.httrack.com/

   Om någon testar kan ni ju dela med er av resultaten här.

   Mvh DF

   Radera
  3. Tack till er båda!

   V-a: Du minns inte var denna länk finns? Antar att det är i ett inlägg här på bloggen?

   Hälsningar

   Carolus

   Radera
 15. Storugglan (6/10, 14.36),

  Tack så mycket för tipset, men böcker är något av en passion för mig. Jag har två exemplar av "The Intelligent Investor". Dels en som är kommenterad av Jason Zweig, dels en härlig återutgivning (från 2005 med förord av John Bogle) av originaltexten från 1949.

  Sidorna är till och med asymmetriskt skurna på den senare för att den ska se ut som böcker gjorde vid tiden för dess utgivning. Kommer det en ny utgåva med uppdaterat förord av Munger och Buffett slår jag till direkt...

  Klarmans bok vill jag alltså gärna ha i fysiskt och inbundet skick. Vårens utdelningar ska ju användas till någonting... ;-)

  Jag har lärt mig väldigt mycket av dina kloka, men tyvärr alltför få, inlägg. Undrar var du kommer att finnas framöver? Läser och kommenterar du på någon annan blogg?

  Hälsningar

  Carolus

  SvaraRadera
 16. Hej Luppen,

  ville också passa på att tacka för de år som varit. Som någon skrev så har betydelsen av ekonomibloggar ökat i och med urvattningen av affärspressen. Det finns en hel del att ta lärdom av för de etablerade medierna. Jag tycker mig även sett oftare och oftare att analytiker hos banker och mäklarfirmor börjat uppmärksamma de bolag som diskuteras i bloggarna - de är väl tacksamma för tips och att någon gör så bra fotarbete som du och andra gör.

  Återigen stort tack med hopp om på återseende!

  SvaraRadera
 17. Det är svårt att vara 200+ på bollen… ;-)

  Mycket av det jag själv tycker så mycket om här har redan nämnts, men jag vill ändå skriva en liten tribut till Lundaluppen. Får dela upp det på två inlägg på grund av teckenbegränsningen.

  Under 2007 och tidigt 2008 läste jag Per Pennings blogg hyfsat regelbundet samt följde en blogg skriven av en kvinna som hade MS och kämpade med sin privatekonomi. Minns tyvärr inte den bloggens namn, men Per Penning länkade dit och var också ofta där och kommenterade. Hennes livsöde och optimistiska kampvilja i vardagslivet berörde mig starkt.

  Sedan följde en hektisk period på arbetet. Till detta blåste finanskrisen upp till rejäl orkan hösten 2008 och all min lediga tid gick åt till att försöka förstå vad som pågick, läsa på och försöka göra vettiga aktieköp.

  Det var en oerhört spännande tid, men givetvis också ytterst påfrestande. Blev så småningom pappa med allt vad det innebär av nya vardagsrutiner och erfarenheter.

  Allt detta bidrog till att jag inte följde Per Penning under en längre tid. Saknade Pers visdomsord, surfade in igen runt årsskiftet 2011/2012 och fann då något som hette ”Lundaluppen” i blogglistan. Eftersom jag bor och arbetar i Lund klickade jag mig vidare och kom alltså hit. Jag var fast från dag ett...

  Jag var blyg i början, skrev nog ingenting förrän i mars eller april 2012. När du drog igång genomgången av The Intelligent Investor kändes det naturligare att börja delta mer aktivt; det bröt isen för mig.

  Carolus

  SvaraRadera
 18. Beundrar dig på oerhört många plan. Det som stack ut direkt var den analytiska skärpan, men också en fantastisk stilistisk förmåga.

  Kunnig och pedagogisk, det goda språkbruket, logiken, bildningen. Tycker också att det finns mycket humor och självdistans mellan raderna, något som bjuder in andra att delta. Att du fått så många att vilja ta tag i sina finansiella liv är mycket talande.

  Något jag imponerats mycket av är din självständighet och dina nyktra analyser. Det är svårt att inte influeras av allt brus som florerar i denna ”bransch”; där är du ett verkligt föredöme. Detsamma gäller den disciplin med vilken du agerar.

  Bloggens bredd är fantastisk! Från fundamental analys à la Graham via recensioner av böcker och tidskrifter till mer filosofiska inlägg om effektiva marknader och indexering; belåning och investerarpsykologi.

  Alla dina stringenta analyser (och klarsynta kommentarer av diverse rapporter) till trots, är det nog ändå de mer filosofiska inläggen som jag uppskattat mest att läsa.

  Det har varit så många kunniga och initierade läsare som deltagit i dem! Jag är djupt tacksam till alla dem som, liksom du, så frikostigt delat med sig av sina insikter.

  Det är just detta jag har så svårt att förlika mig med: att skäras av inte bara från dig (illa nog), men att även förlora Lundaluppenfamiljen.

  I något inlägg skrev du om att tala ekonomi med familj och vänner. Jag beskrev då att jag kände mig ensam om ansvaret för de ekonomiska besluten i min lilla familj. Din blogg har varit en viktig kanal för mig att delvis komma ur den ensamheten.

  Inget ont som inte har något gott med sig. Mina Lundaluppenvanor har varit osunda. Får nog erkänna att jag varit beroende, om än i vågor.

  Upp i ottan med en kopp kaffe för att i lugn och ro se om något nytt spännande inlägg kommit (du har ju ofta skrivit sent på kvällarna). Om du hade känt mig och vetat vilken sjusovare jag är, hade du förstått hur konstigt det beteendet är… ;-)

  Efter frukost och lämning på dagis, snabbt till jobbet och nästa kopp kaffe framför Lundaluppen. Det hinner ju komma så otroligt många inlägg mellan 07.00 och 09.00... ;-)

  Otaliga besök på din blogg under dagen; sista sajten jag tittar till före läggdags. Abstinens och en hel del mental frånvaro när jag varit med familjen…

  Jag ogillar ju smarta telefoner (äger ingen själv) och hur de distraherar oss. Ändå har jag till min stora förvåning befunnit mig vid stadsbibliotekets terminaler med ett öga på din blogg och ett på min dotter i barnavdelningen…:-) Kanske infinner sig någon form av normalitet nu.

  Några har nämnt att du bör skriva en bok. Det var faktiskt också en tanke jag bar på under söndagens utflykt. Om aktieplaceringar (värdeinvesterarnas Bo Balderson?); om dina erfarenheter av att driva en blogg. Du har alla förutsättningar för det; tror resultatet skulle bli mycket gott. Ett exemplar skulle du definitivt sälja i alla fall...

  Detta är inte mitt sista inlägg. Undrar när du kommer att stänga av kommentarsfälten? Du skrev en vecka, har du en mer exakt uppfattning?

  Hälsningar

  Carolus

  SvaraRadera
  Svar
  1. Stort tack för alla vänliga ord här :-). Jag kommer stänga ner kommentarfältet på lördag.

   Radera
  2. Oj, vad snabbt du redigerade!? Lugnt på arbetet idag? Verkar nästan som du sitter klistrad själv vid bloggen... ;-)

   Inga instruktioner behövde du heller; gjorde precis som jag önskade... Tack!

   Det finns inget hopp om tillfälliga aktiveringar av bloggen kring jul och liknande? (Ursäkta tjatet...)

   Carolus

   Radera
  3. @ Carolus: Utan att jag själv har gjort det, så får jag den uppfattningen av att det inte borde vara särskilt svårt att skapa ett diskussionsforum för att även i fortsättningen kunna tjöta lite med LL gänget. Blogspot använder ju många, så testa du att skapa en blogg som bara kan vara tjöt utan speciella inlägg. Jag och säkert många med mig som skulle kolla in ibland och läsa/kommentera. Tom de tyngre missbrukarna kör ju med nertrappning/avvänjningsprogram, så varför skall vi med lättare LL missbruk sluta tvärt;) /Anonym 00:22

   Radera
  4. @Carolus: ibland är jag snabb :-)

   Radera
  5. Fast där var du overkligt snabb. Det tog ju inte ens en minut och min förfrågan om hjälp hann jag inte posta heller innan du agerade...

   Apropå det så undrar jag över hur det fungerar rent tekniskt att driva en blogg från din ände så att säga.

   Får du automatiska noteringar när någon postar; du hittar ju alltid alla nya inlägg i äldre trådar? Man vill ju inte heller att en massa konstiga inlägg helt plötsligt smyger sig in bland de tidiga diskussionerna... Sådant måste gå att övervaka på ett smidigt sätt?

   Har också en del frågor kring anonymitet: om du ser våra IP-nummer och liknande; vilka slags digitala spår man som bloggare själv lämnar efter sig.

   Jag har nämligen lite lösa funderingar på en egen blogg, men det ligger långt fram i tid i så fall. Eftersom jag är usel på det tekniska och värnar anonymiteten är jag aningen skeptisk till idén.

   Undrar därför om man kan nå dig via din e-postadress med några sådana frågor framöver eller fasas den också ut?

   Carolus

   Radera
  6. Jag tog samma beslut som du önskade medan du skrev ditt förslag :-)

   Jag får mejl när någon kommenterar, oavsett vilket inlägg det kommer i, därför missar jag inga kommentarer. Jag svarar inte på alla, en del för att jag inte har något att svara och ibland för att låta andra läsare svara.

   Nej, jag ser inget sådant via Blogger, det går säkert att snoka om man är lagd åt det hållet men då behöver man lägga in extra funktioner själv.

   Tveka inte att mejla, jag kommer att bevaka adressen. Jag kommer inte att ge några investeringstips om någon undrar ;-)

   Radera
  7. Ha, ha!

   Nej, det är ingen risk att jag kommer bombardera dig för att få köpråd.

   Vad glad jag blir att e-postadressen finns kvar! Tvekade att ställa frågan öppet här av den anledning du nämner sist, men hade inget val. Alla mina e-postadresser innehåller mitt riktiga namn; måste sätta mig in i hur gmail fungerar integritetsmässigt först.

   Hur mycket tid har du lagt i genomsnitt per dag på att driva bloggen (mellan tummen och pekfingret)? Nu inkluderar jag inte bok- och rapportläsning (det gör jag ju redan) utan menar det "trafiktekniska": skriva och svara på inlägg; bevaka bloggen osv. Jag delar ju ditt "problem" med barn och familj; vore intressant att veta hur tidskrävande det är.

   Undrar också om du släppt bloggen under semestern? Det verkar så då inläggsfrekvensen sjönk betydligt vissa veckor. Själv skulle jag vara orolig att någon tokstolle postar otrevligheter när jag är i "radioskugga". Ser alltså ett potentiellt problem att inte kunna slappna av...

   Din blogg är väldigt läsvänlig jämfört med många andra. Färgerna, typsnittet, strukturen, inte en massa reklam överallt. Är det standardinställningar (varför har inte fler det på samma sätt i så fall kan man ju tycka) eller har det att göra med att du är tekniskt duktig? Måste man själv kunna knacka kod som bloggdrivare eller är formatet helt uppstyrt? (Gissar på det senare, annars skulle bloggande inte vara lika vanligt)

   Hälsningar

   Carolus

   Radera
  8. Det där om köpråden var inte riktat till dig, jag får dock väldigt många sådana mejl och ville inte öppna upp för det framöver. :-)

   Jag svarar på dina frågor lite senare.

   Radera
  9. Du skrev att du kommer att fortsätta dokumentera dina inköp. Jag förstår att du menar privat, men undrar hur du gör rent konkret. Använder du Excel eller har du något mer professionellt program du kan rekommendera?

   Carolus

   Radera
  10. Hej, lite svar på frågor som utlovat:
   - det går att starta konton med fejknamn Gmail
   - har ingen aning om hur mycket tid jag lagt, från 5 minuter om dagen och uppåt
   - jag har tidvis släppt bloggen, som mest kanske en vecka, påminner dock om Godwins lag som jag länkade till i förra inlägget...
   - utseendet är en standardmall från Blogger, måttligt modifierad, det finns bloggar som ser i princip likadana ut
   - man behöver inte kunna knacka kod, men om man vill justera saker så skadar det inte
   - jag dokumenterar i Google Docs främst, funkar utmärkt

   Radera
 19. Hej,

  Det var väldigt tråkigt att höra och något av en chock. Jag såg mycket fram emot att få följa den nya investeringen i bonheur tillsammans med dig.

  Jag har följt din blogg sedan 2010 då jag köpte mina första aktier och besöker den nästan dagligen. Det är den i särklass bästa aktiebloggen jag känner till.

  Jag är mycket tacksam för allt arbete du lagt ner och allt jag lärt mig. Din blogg har varit min främsta inspiration och motivation vad beträffar mitt sparande.

  Jag hoppas vi får återse dig snart igen.

  Tack för allt och lycka till!

  SvaraRadera
 20. Tack för allt! :)

  SvaraRadera
 21. (Del 1)
  Det är en speciell känsla att gå in på bloggen, nästan veta att något har hänt (vetskapen om ett väldigt kommentarerat inlägg), för att sedan sakta nås av insikten att anledningen till den höga aktiviteten är vad den är.

  Jag lider själv och känner igen mig i Carolus beskrivning av ett till och från nästan hjälplöst tillstånd. Jag måste dock säga att mellan vågorna av förtvivlan så infinner sig en känsla av respekt för ditt beslut och grunderna för det som gör dig än större som person. Det är beundransvärt (och helt åt h*lvete fel ;-)) att bara släppa det som du gör, ett lika fint och distinkt snitt som i övrigt när Lundaluppen opererar.

  Jag ber om ursäkt för att jag frågar och egentligen är det bara att plåga sig själv att be om fler inlägg (det är svårt att vara vänner efter en kärleksaffär, distans är bästa behandlingen) men min självdisciplin är inte i nivå med din och därför hade även jag uppskattat:

  - Ett bokslut för ”Lundaportföljen”.
  - Ett ”Bloggbokslut” (Hur har trafiken sett ut såhär innan stängning?)

  //F

  SvaraRadera
  Svar
  1. Väl formulerat... En total känsla av maktlöshet. Analogin med ett avbrutet förhållande är kusligt mitt i prick, allmäntillståndet som följer identiskt.

   Försökte läsa i sängen igår kväll, men låg och stirrade i taket i två timmar. Släckte vid 00.30, men vet inte när jag somnade.

   Det känns som att gå och vänta på att ett livsuppehållande system ska stängas av eller något... En mardröm som du skrev i andra tråden...

   Carolus

   Radera
 22. (Del 2)

  Hela din portfölj är en saga som jag hade trott och hoppats att jag skulle få följa längre men den vet vi vad den står nu, ovanstående minisagor har vi inte fått samma information nu på slutet om.

  I övrigt förstår jag inte riktigt folks vilja att betala för din bevakningslista, den går ju lätt att uppdatera själv varje månad, det är först när det trillar in nya bolag den får en ”ny funktion”. Just detta kommer jag dock sakna extremt, dina analyser och diskussionerna som följer dem. Inläggen i sig själva är lärorika inte bara när det kommer till det analyserade bolaget utan även som skola för fundamental analys i stort. Diskussionerna bland kommentarerna lyfter ofta denna redan höga nivå till en nivå som inte går att hitta någon annan stans om man inte själv besitter kunskapen.

  Ångesten växer för varje dag, sista inlägget är skrivet och på lördag dör aktiviteten på Sveriges i särklass bästa aktieblogg. Jag följer varje stavelse i kommentarerna med spänning och förtvivlan fram till dess. Kvalitén på bloggen och personen bakom kommer att vara saknad fram tills den dag du dyker upp på nytt.

  //F

  SvaraRadera
 23. Timing är som bekant inte helt enkelt, ja näst intill omöjligt enligt vissa. Jag tillhör själv de som har varit skeptiska till börsen som helhet sedan i våras och jag har tyckt mig känna igen "järtecken" från tidigare nedgångar och jag har agerat utifrån min uppfattning och tagit ner min risknivå ytterligare. Den senaste tidens utveckling har naturligtvis till viss del stärkt mig i min uppfattning även om jag hoppas att jag har fel. Jag skulle mer än gärna ha velat se "cirkeln slutas" och följt hur du agerar i din portfölj genom en nedgång då det börjar att handla om att begränsa förlusterna snarare än att maximera intäkterna. Nu blir det inte och jag ska i stället försöka glädjas åt den tid som har varit.

  Jag är mycket tacksam för att du förklarade dina skäl till att du stänger din blogg och det gläder mig att det verkar handla om att du gör "rätt prioritering" snarare än att du har drabbats av något personligt bakslag.

  Återigen, tusen tack för den tid som ha varit och jag hoppas att du får ett fortsatt bra liv! // Stavros (Som önskar att Vanguards fonder vore mer lättillgängliga för alla oss som liksom Buffett tycker att de har rätt fond(er) för änkor).

  SvaraRadera
  Svar
  1. Stavros,

   Har du en tillflyktsort när Lundaluppen upphör? Läser och kommenterar du på någon annan blogg?

   Hälsningar

   Carolus

   Radera
  2. @Carolus Jag har ingen självklar tillflyktsort och läser andra bloggar mer sporadiskt och kommenterar (liksom de flesta andra här verkar göra) mycket sällan i andra bloggar och då främst i de som "luppen alltid läser".

   Jag har förstått att det finns ett behov av ett forum där man under avslappnade och ordnade former kan ha en dialog kring investeringar utan att det spårar ur. Jag tror säkert att det kommer att uppstå bra dialoger även i andra forum men det är i dag svårt att säga vilka. Jag är däremot inte så säker på att "innehavarna" kommer att uppskatta om dialogen blir alltför omfattande det då det kan komma att innebär en hel del "modererande" för dessa.

   Jag är övertygad om att vi fortsätter dialogen på annat håll och i annan form men jag är rädd att utan "Luppens" regelbundna och kvalitativa inlägg så kommer den att se annorlunda ut.

   Ha förtröstan, det kommer att lösa sig och med lite tur kanske "Luppen" tom dyker upp och komenterar som oss andra, jag känner mig relativt trygg med att hans aktieintresse inte har försvunnit bara för att han slutar att blogga.
   //Stavros

   Radera
  3. Tack för de trösterika orden och din trygga hållning!

   Jag är också övertygad om att Lundaluppens aktieintresse är livslångt, precis som för mig. Vad jag har hört så växer barn upp och flyttar hemifrån... ;-)

   Det kanske öppnar sig en möjlighet i en avlägsen framtid...

   Hälsningar

   Carolus

   Radera
 24. Jag har ett brokigt förflutet med mina tidigare aktieinvesteringar, min första egna aktie var 10 st HM för ngn hundralapp (säkert på all time high ;)) kring Jag var då när jag var 13-14 år och jag kan fortfarande komma ihåg hur jag betalade över disk på banken och att kvinnan bakom kassan sa att det nog var bra att köpa HM, courtage visste jag knappt vad det var. Det började alltså bra men sen "körde jag i diket" och det blev förhoppningsbolag för en stor del av slanten tex REC och Vestas vilka fick mig att totalt hålla på att tappa aptiten på aktier och investeringar.

  Tack och lov fann jag din blogg i denna fas och utan dig hade jag nog inte återfått mitt intresse och min vilja att lära mig mer. Till slut tog jag mig sen mod att skriva en fråga i ditt kommentarsfält (det har bara blivit en gång) och jag bad om vägledning gällande min portföljsammansättning mellan fonder och aktier. Du svarade på min fråga men gav mig också en tankeställare då du skrev nåt i stil om att jag nog behövde fundera över min egen investeringsfilosofi och mina kriterier. I och med detta så blev jag där och då en av dessa (som enligt Lars ;)) började släppa sargen och det blev min morot. Så nu sitter jag, några månader senare, djupt försjunken i kapitel 7 av The intelligent investor och läser med nöje din sammanfattning och alla era andras kommentarer. :)

  Så stort tack LL och tack även till Lars, Carolus mfl som berikat denna blogg. Jag skulle utan tvekan följa er fortsatta diskussion på ett annat forum. Men min bevakningslista ska jag nu knåpa ihop själv!

  Anders

  PS. Trots egen framtida bevakningslista kommer jag följa dig från dag 1 om du återupptar ditt bloggande. DS

  SvaraRadera
 25. edit: "...kring 1990. Jag var då 13-14 år..."
  //Anders

  SvaraRadera
 26. @Carolus: "Why do all good things come to an end?" Lundaluppen har etablerat ett nytt högvattenmärke som vi andra bloggare kan sträva efter. Han har satt en mall och en nivå som kommer att definiera svenska (och kanske nordiska) värdebloggar under lång tid framöver. Vi som följt luppen och präglats av densamme kommer att föra filosofin och diskussionerna vidare i olika forum och andra bloggar. Att kommentarsfältet på denna blogg tystnar är nog starten till många nya bloggar och forum!

  SvaraRadera
 27. Vad välja vid skilsmässa aktieportfölj eller hus båda med värde 5 miljoner?

  SvaraRadera
 28. Tack för en bra blogg! Du kommer att vara saknad!

  Kampen mot index

  SvaraRadera
 29. Någon som har koll på någon amerikansk bloggare som liknar lundaluppen?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Absolut!

   Just idag har jag mycket på arbetet och hinner nog inte posta mer. Lovar återkomma i morgon.

   Lustigt att du frågar... Hade tänkt skriva om honom här innan det är för sent. Jag vill dock skriva lite mer än att bara ge namnet, men återkommer helt säkert under morgondagen.

   Mvh

   Carolus

   Radera
  2. Gärna flera om du har, Carolus :)

   Radera
  3. Den jag har håller mycket hög värdeinvesterarklass IMHO (nästan Lundaluppenklass). Jag tror du kommer att få ditt lystmäte tillgodosett... ;-)

   Usch, nu måste jag verkligen ta tag i arbetet... :-(

   Carolus

   Radera
  4. Arbete, studier, förhållanden, fritid - allt överskuggas av sorg och förtvivlan.

   Lundaluppen, det är dags att avslöja en(da) av dina svaga sidor - hjärtlös humor. Deklarera att du fortsätter och att detta var ett skämt, på så sätt kan jag ta tag i livet på nytt. :-)

   //F

   Radera
  5. Skickar en påminnelse till Carolus om bloggförslag! ;)

   Radera
  6. Skriver just nu i Word; får dela upp det på två inlägg. Kommer att posta längre ner för radbreddens skull, men det kan ta någon timme till.

   Usch, fick lite prestationsångest. Hoppas inte ni blir besvikna...

   Carolus

   Radera
  7. Haha, du hade ju kunnat länka direkt så hade du sluppit hypen! ;)

   Radera
 30. @Carolus Jag tar gärna dina tips! Har ju svårartad Lundaluppen-abstinens nu... :-(

  SvaraRadera
 31. Marknaden tycks inte gilla denna nyhet!

  SvaraRadera
 32. Deere nere på 79kr. Bonheur är nere på 2005 års nivå. Är det början på slutet eller är det slutet på början vi ser nu?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, 79 kr är illa (ungefär 11 dollar)... Har du satt din stop-loss strax under den nivån lär det dröja lite innan du kommer ur dina Deere... ;-)

   Carolus

   Radera
  2. Jag kunde inte hålla mig, mitt "långsiktiga" ägande i Deere tog slut 15 sept på 82. Köpte istället en favorit i form av Gopro nån dag senare på 65 som faktist såldes för en timme sedan på 91. Mina svenska papper har tappat ganska mycket senaste tiden, något jag inte misstänker att jag är ensam om. Så där kanske en del av Gopro-slantarna går in om jag inte avvaktar ett tag. "The bottom" kanske inte är nådd ännu.

   Jag har i min enfald hela tiden hävdat att vi skulle få ett ras INNAN valet, men det kom strax efter.

   Radera
  3. Hur "illa" är det med Lundaluppens innehav i Deere egentligen?

   Två inköp: ett för 13 588 kr i augusti och ett på 31 282 kr i september, totalt 44 870 kr för 75 aktier.

   Kurs igår: 81.15 dollar, vilket är ca 4.68 procent ner från från första inköpet (85.13 dollar ).

   Innehavets värde idag: 43 967 kr (en USD är värd 7.22398 kr).

   Utveckling (inga utdelningar än så länge): Ner med 903 kr, lite drygt 2 procent.

   Inte ens Lars skulle ju sälja (krävs sju procent ner)... ;-)

   Första utdelningen kommer att ge 45 dollar, ca 325 kr med kursen ovan.

   Visst, innehavets värde faller lika mycket när utdelningen skiljs av, men "återbetalningarna" kommer ju förmodligen att fortsätta.

   Än är det väl ingen ko på isen?

   Mvh

   Carolus

   Radera
  4. Självklart är det ingen ko på isen. Jag tycker du har en underbar inställning som ser det positiva i något som egentligen i grunden är negativt. Du har ju många gånger påpekat det negativa i mina affärer. Jag hade faktist förväntat mig nån form av gliring när jag ställde Gopro mot Deere i föregående inlägg. 50% upp på nån månad räknas väl som spekulation och 2% back räknas väl som en investering...trots allt :)

   Radera
  5. Ha, ha! :-)

   Tompamannen, jag är inte alls negativ till resultaten av dina affärer. Det är snarare metoden (som jag i och för sig inte vet så mycket om då du inte beskrivit den) och det kortsiktiga perspektivet som inte tilltalar mig.

   Som tur är behöver du ju inte mitt godkännande. :-) Det viktiga är att du känner dig bekväm med det du gör och varför skulle du inte göra det med 50 % upp på en månad... ;-)

   Min poäng var väl snarare att Deere inte gått så illa som man kan tro när man läser en del inlägg här. Buffett gillar ju när bolag han tycker är attraktivt värderade faller, trots att han äger dem.

   Det är två i grunden olika synsätt och det finns nog plats för båda.

   Hälsningar

   Carolus

   Radera
 33. Well har konstaterat att bloggaren Kavastu är nu på förfest inför något som kallas Avanzas börsbärs!

  När jag läser detta kommer jag att tänka på Mikael Wiehs- Andraklasspassagerarens sista sång. Handlar om Tictanic.

  "Vi tänkte, havet är alltför stort och kallt och vilt. Och i dem båtar som satts i sjön fanns inte plats för en enda till".

  Japp! Vad gör nu läsekretsen med sina Ganger Rolf och Bonheur, och för den delen John Deere??? Har inte hört ett pip om detta!!!??

  Lars

  SvaraRadera
  Svar
  1. Varför i hela världen ska man skriva om det nu? Är du helt utan känslor, Lars? Har du missat att Lundaluppen upphör och det ganska så snart? Även du måste väl tycka det är tråkigt, så ofta som du är här?

   Kavastu... Jag fick Börssnackvibbar när jag läste hans blogg häromkvällen. Det är väl inte precis där vi ska höras framöver, misstänker jag (även om dina sågningar verkligen skulle komma till sin rätt)... ;-)

   Jag hängde på Börssnack runt 2005 till 2007/2008. Fanns inte mycket annat då (någonting som hette VCW också har jag för mig, men det var lika illa).

   Visst fanns det vettiga skribenter. Petrusko läste jag allt av; 40 procent 20 år var också där. Vi syndade lite genom att extrapolera H&Ms utdelning något decennium vill jag minnas. Vore kul att se de siffrorna igen och jämföra med utfallet. Tror inte vi hamnade så snett...

   Dessa och många andra drunknade tyvärr i kakafonin av tjatter. Herregud, snacka om vitt brus! Det var därför det var så otroligt att komma hit. Äntligen hittade jag vad jag letat så länge efter! Det var som att ha svår tinnitus och en dag vakna upp i fullständig harmoni och inse att tinnitusen för alltid är borta.

   Mvh

   Carolus

   Radera
 34. Äger inte och har aldrig ägt. Men när du nämner Mikael Wiehe kommer jag att tänka på raden "Vem i hela världen kan man lita på?" från hans låt med ungefär samma namn.
  //V-a

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ska vara "Buffett" givetvis...

   Carolus

   Radera
  2. Och kanske man skulle byta ut "världen" mot "bloggosfären" på sista raden? Åtminstone blir det on-topic igen... ;-)

   Carolus

   Radera
  3. (Ursäkta spammandet; hoppas på överseende)

   "När Buffett och Munger är döda
   och Lundaluppen lagt ner
   och alla våra mäklare har valt sej själva
   och vår käre Lars och Kavastu
   har gått och startat en hedgefond
   och nu när stop-losserna har slutat hjälpa
   och när vår rådgivare från banken
   står och pekar i det blå
   och ingen fattar om han visar vägen
   eller känner vilket håll börsvinden blåser åt,
   då kommer Tompamannen hem till mej
   med rösten fylld av gråt
   och snyftar, vem i hela bloggosfären kan man lita på?"

   En tidsanda kan verkligen vända... Göran Skytte höll på med aktier för ett decennium sedan. Skrev börskrönikor under superkonjunkturen (minns inte var).

   Carolus

   Radera
  4. Ha, Ha!

   Suveränt Carolus
   Med vänlig hälsning
   Lars

   Radera
  5. Att Hoola Bandola var så profetiska hade jag glömt. Lysande! :-D
   Själv har jag i dessa yttersta tider kommit att tänka på en helt annan låt, "The Lundaluppen Blues" (efter Povels blues utan all annan likhet) med första rad: "Det är söndag morgon och bloggen har släckts ned".
   //V-a

   Radera
 35. Nej nej nej, vilket enormt tråkigt besked. Det här har blivit den enda blogg jag funnit värd att följa och dina tankar, analyser, värdefilosofi och stenhårda disciplin har ofta satt grillor i huvudet på mig. Tack för all inspiration och tack för allt du delat med dig av.
  Trots allt så är det glädjande att läsa anledningen till beslutet och jag önskar dig och din familj all lycka till i framtiden. Hoppas på att du, liksom Reinfeldt, skriver en bok i framtiden. Om inte annat är det ytterligare en inkomstkälla. Tack också till Lars och alla andra som förgyllt bloggen med intressanta kommentarer.
  Jag hoppas du väljer att låta blogginläggen ligga kvar!
  Tack!!! // Linnea

  SvaraRadera
 36. Aj aj aj! Precis när det är börjar bli intressant.
  Tack för den tid som varit.
  /F

  SvaraRadera
 37. Här är tipset. Jag får dela upp det på två inlägg.

  Chuck Carnevale på Seeking Alpha:

  http://seekingalpha.com/author/chuck-carnevale/articles

  Det krävs registrering för tillgång till artiklarna i sin helhet, men det kostar ingenting. Inte heller plågas man av spam från sajten (om man inte vill förstås).

  Denne man kan verkligen Benjamin Graham och Warren Buffett från topp till tå. I sina texter citerar han ofta ”The Intelligent Investor”, ”Security Analysis” och Buffetts aktieägarbrev. Det är en fröjd att läsa! Jag är osäker på att man kan klassa honom som en renodlad värdeinvesterare, men definitivt läsvärd IMHO.

  Han ligger dessutom bakom F.A.S.T. Graphs, ett fantastiskt visuellt redskap. Låt mig vara tydlig: Chuck Carnevale delar generöst med sig av sina analyser. Det finns inget köptvång alls av produkten (jag har inte köpt programmet; man kan göra exakt samma sak själv i Excel).

  Han har en ängels tålamod och svarar i stort sett på alla frågor och kommentarer. En kunnig, ödmjuk och sympatisk person.

  Man behöver sätta sig in i hur hans figurer är uppbyggda, men han har flera ”tutorials” (såväl skriftliga som videor). En finns här:

  http://seekingalpha.com/instablog/426415-chuck-carnevale/3193055-the-interpretation-of-the-earnings-and-price-correlated-f-a-s-t-graphs-made-simple

  I korthet går det ut på att visualisera faktisk vinst per aktie värderad till P/E 15 (grönt område i figurerna). Standardfallet brukar vara P/E 15, men han modifierar P/E-talet beroende på hur snabbt företaget växer; där gäller det att vara uppmärksam.

  Ibland använder han ett högre P/E-tal för kvalitetsbolag (à la Lundaluppens P/E 20 för H&M), gärna då baserat på vad bolaget värderats till historiskt. Det är ju ack så svårt att få köpa KO till P/E 15…

  Den orangea linjen visar alltså när ett företag är fullvärderat. Till detta infogar han en svart linje som speglar det faktiska slutpriset varje månad för aktien i fråga. När den svarta linjen vandrar under den orangea och in i det gröna området är företaget undervärderat; ligger den ovanför är det övervärderat.

  Det finns väldigt mycket mer att säga om detta (utdelningar läggs till med mera). Hoppas jag fick ner de stora dragen rätt i hastigheten och hänvisar er till manualerna för detaljerna.

  Självklart måste man som alltid göra hemläxan själv. Diskussionerna som följer Chucks inlägg är ofta också värdefulla.

  Följande artikel från den 18/9 2014 var mycket givande för mig:

  http://seekingalpha.com/article/2504735-retired-investors-should-not-fear-recessions-or-a-bad-market-part-1

  Han eliminerar i detta inlägg de månatliga slutpriserna i sina figurer (den svarta linjen saknas). Redovisar endast vinst per aktie, utdelningar med mera för ett antal bolag under de två senaste recessionerna, inklusive (givetvis) finanskrisen.

  Poängen är så klart att ta bort den negativa påverkan fallande aktiekurser har på oss. I stället bör vi fokusera på det viktiga för ett företags värdering på lång sikt. När bruset från fallande priser är borta ser vi att många bolag fortfarande gör positiv (och i många fall stigande) vinst per aktie och fortsätter lämna (ofta en högre) utdelning under de två recessionerna.

  Man skulle inte kunna tro att den värsta krisen sedan 1930-talet härjar för fullt när vi tittar på vinst- och utdelningsutveckling isolerat från kursutvecklingen. Oerhört nyttigt att se och att ta med sig till nästa möte med björnen IMHO.

  Och ja, samma grafer över en himla massa nordamerikanska banker hade inte varit lika trevliga att skåda. ”Survivorship bias”, aktier kan vara skadliga för din hälsa och allt det där… ;-)

  Nu till del 2.

  Carolus

  SvaraRadera
  Svar
  1. Chuck illustrerar även för den delen bolag som det går sämre för, ofta i jämförande syfte. Tror till och med Lars skulle hitta en rolig graf, nämligen en över Eastman Kodak (minns tyvärr inte i vilken artikel).

   Vinsten per aktie minskar och minskar och minskar. Kursen följer efter tills den når den horisontella axeln och inte kan falla längre... Game over!

   Allt detta illustrerar det vi redan vet gäller (på lång sikt): "So go the earnings per share and the dividend, so goes the stock"...

   Ska jag säga någonting negativt om Chuck, så är det att det blir lite enahanda. Ständigt dessa F.A.S.T. Graphs! Inte så konstigt; vi får komma ihåg att han säljer ett program och gärna marknadsför det. Han känns dock som en genuin person med stor omsorg om sina läsare.

   Artikelfrekvensen är inte hög och det är ju inte heller alla bolag man är intresserad av.

   Carolus

   Radera
 38. Del 2.

  Chuck skriver i artikeln ovan (aningen långt, men för att få en smak av hans grundfilosofi):

  Value investors are best thought of as business owners, not stock market speculators. Therefore, they consider themselves partners in wonderful businesses that they are both proud and desirous of owning for a long time.

  This implies that they are not interested in selling their business anytime soon; therefore, they are most concerned with how well the business performs on an operating basis long term. This owner/shareholder attitude and mentality empowers them to being capable of ignoring short-term price volatility, while focusing instead on the fundamental strengths and merits of the business behind the stock.

  Moreover, they concurrently acknowledge and understand that their businesses can be bought and sold daily in the auction called the stock market. However, since they are interested in owning their business, not selling it, the most accomplished value investors have learned to calmly ignore daily price volatility.

  On the other hand, this does not mean to suggest that accomplished value investors are proverbially sticking their heads in the sand. They understand that stock markets can be quite inefficient in the short run, either overvaluing or undervaluing the true value of their businesses.

  They are fully aware of this aspect of an auction market, but at the same time they have learned to control their emotions during tumultuous times. They can do this because they are also aware that the intrinsic value of a business will inevitably manifest in the long run. Ben Graham and David Dodd put it this way:

  "Over the long run, however, as investors perform fundamental analysis, and corporate managements explain their strategies and manage their capital structures, share prices often migrate towards underlying business value. In particular, shares priced significantly below underlying value will attract bargain hunters and, ultimately, corporate acquirers, reinforcing the tendency toward longer-term share price efficiency. This tendency, however, is always subject to interruption by the short-term forces of greed and fear."

  Visst känns det bekant? :-) Mr Market stöter man på titt som tätt i Chucks artiklar.

  En annan fin funktion på Seeking Alpha är ”My Portfolio”. Utmärkt för att skapa bevakningslistor, men jag skulle aldrig ta deras siffror som sanna. Om något ser intressant ut där går jag till företagens egna rapporter. Även ett fint redskap för en trader då det finns en del kring diverse glidande medelvärden (under ”Momentum”).

  Det finns många skribenter på SA och allt (det mesta?) är inte intressant. Därför har jag aktat mig för att slå på annonseringen för när något skrivs kring de bolag jag är intresserad av, men möjligheten finns.

  Hälsningar

  Carolus

  SvaraRadera
  Svar
  1. En annan mycket kunnig skribent på Seeking Alpha är David Van Knapp. Han är mer av en "dividend growth investor", har väldigt många goda insikter och en del andra investeringskriterier än Chuck Carnevale. De verkar dock känna varandra och han syns ofta i kommentarfältet till Chucks artiklar.

   Till sist vill jag nämna David Fish (fortfarande på SA). Detta är mannen bakom det mest kompletta dokument som finns för alla utdelningsälskare. Ni hittar numera samma dokument via Avanza, men gå hellre till SA och sök upp honom. Han skriver lite där, dock inga fullödiga analyser. Mest uppdateringar kring kommande eller sänkta utdelningar.

   Hans "hall of fame"-status kommer från den statistikinsamling han ägnar sig åt, fritt tillgänglig i en Excelfil eller som pdf. Dokumentet innehåller betydligt bättre (mer korrekt) information än något annat ni kan hitta, inklusive Standard & Poor's "Dividend aristocrats" och liknande. Även denne David syns ofta i kommentarfältet hos Chuck.

   Chucks värdeinvesteringsfilosofi, David Van Knapps utdelningstillväxtstrategi samt David Fishs utmärkta data är ingen dålig kombination IMHO.

   Carolus

   Radera
 39. Jaha då var det dags att stå på egna ben. Fick genast ställa en helt retorisk fråga till mig själv: Hur var det nu jag tänkte med dom där köpen av Castellum, Industrivärden, SHB, WalMart, Deere och Bonheur?

  Eftersom det nu ändå blivit osunt mycket besök hos lundaluppen det senaste året - i väntan på nästa inlägg har ju alla kommentatorerna fyllt ut tiden mästerligt - så är det ändå skönt att konstatera att "ryggtagandets tid är slut" (Lars) och att jag känner mig mer motiverad än någonsin att börja göra mina egna antaganden. Tack för det Luppen! :)

  /Sistevi

  SvaraRadera
 40. @Sistevi

  Ett utmärkt inlägg! Vem är jag? Hur reagerar jag på stress? Är jag 30 år eller 60 år? Hur allokerar jag mitt kapital? Hur ser mitt risktagande ut? Hur ser min investeringsstil ut? Sitter jag bara och tigger tips, för att få svar på frågan vilken aktie stiger i pris i morgon? Hänger jag bara på blogghaken för att se vad som är på gång? Vet jag vem jag är? Svåra frågor. Tycker det är härligt att du kommit till det stadiet att du skall göra dina egna antagande.
  Ha det bäst
  Lars

  SvaraRadera
 41. Har lite funderingar kring analys av försäkringsbolag. Det finns flera amerikanska försäkringsbolag jag vill kolla närmare på, men vet inte riktigt hur man beräknar den finansiella styrkan om man ska ta hänsyn till om "float" räknas som en tillgång. Vet inte om LL gått igenom detta eller om det finns utförliga beskrivningar hos någon annan bloggare.

  mvh Karl-Johan

  SvaraRadera
 42. Jag ska försöka hålla mig från beklagande över bloggens slut även om tiden framför oss med nedgångar och politisk oro hade gjort bloggen och dina tankar än mer intressanta att följa.

  Det känns inte fullkomligt omöjligt att bloggens upphörande åtminstone påverkat Bonheurs kurs någon procent..

  Hur som helst, två fråga angående din bevakningslista:
  - Hur gör du för att bolagen ska sorteras efter K/M automatiskt? Utgår från att du inte ändrar varje gång så att de ligger i ordning efter det?
  - Hämtar du kurserna automatiskt? (För mig detta diskuterats tidigare på bloggen men vet inte vart).

  (Utgår från att det är Excel du använder?)

  En dag kvar. Njuter (i min förtvivlan) så länge det varar..

  //F

  SvaraRadera
 43. Tråkigt att LL lägger ner just nu när en stor korrektion börjar, hade sett fram emot att höra hur man känslomässigt hanterar en kraftigt decimerad mångmiljondepå.

  SvaraRadera
 44. @Anonym

  En synnerligen intressant fråga. En miljon på en fyra miljonersportfölj som ligger vidöppen mot endast aktiemarknaden kan försvinna snabbt. Såg i en bok om investeringar att det lär finnas något som författaren kallar a Swedish proverb. Något i stil med in calm water every ship has a good captain. Nu blåser det upp till storm. Det är nu det börjar dra ihop sig till slutspel.

  Precis som Buffett säger: När floden drar sig tillbaka kan man se vem som har simmat naken. Vill inte kritisera lundaluppen för jag har verkligen uppskattat bloggen, och dragit mitt strå till stacken för att göra den levande, och intressant.

  Fast det hade varit kul, att få en uppdatering av portföljen en gång i halvåret.
  Med vänlig hälsning
  Lars

  SvaraRadera
  Svar
  1. Anonym (10:33) och Lars,

   Även jag hade gärna följt Lundaluppen i en nergång, inte minst hur man mentalt hanterar stora pappersförluster.

   Tror dock inte att så mycket ändras när det gäller analysmetod och investeringsbeslut. Det är ju det som är poängen med en värdeinvesteringsansats (alla ansatser?). Börja man skruva på det beroende på hur marknaden rör sig har man ju ingen metod alls...

   Intressant vore också att ta del av hur man väljer godis när allt är billigt...

   Hälsningar

   Carolus

   Radera
  2. Ett slags inverterat inlägg till "När det inte finns någonting att köpa"... Det vore mumma!

   Carolus

   Radera
 45. Lundaluppen, hur ställer du dig till att exempelvis uppdatera portföljen på kvartals- eller halvårsbasis?

  Jag inser att du själv inte får ut så mycket (läs något?) av det men det hade vart otroligt intressant för många andra. Det skulle ju verken kräva något större jobb från din sida eller för den delen påverka anonymiteten - bloggen finns uppe, du blir inte mer exponerad för att du uppdaterar den med portföljen någon gång om året. Det skulle ju inte heller vara halvhjärtat, det är ju bara att åtagandet är mindre.

  Men jag förstår om du vill klippa banden helt, det är bara en tanke..

  //F

  SvaraRadera
  Svar
  1. En prediktion rörande trafiken till bloggen. Visst kommer den att minska en del, men jag tror inte den går till noll. Ganska många här kommer nog regelbundet tillbaka för att läsa gamla inlägg, jag kommer definitivt att göra det.

   Antar att sidvisningarna kommer att fortsätta uppdateras automatiskt även om vi inte kan kommentera längre. Vi får se hur det blir med besöken.

   Kanske fortsätter Lundaluppen vara Sveriges mest besökta aktieblogg år in och år ut... :-)

   Carolus

   Radera
 46. @Carolus

  Nu har jag inte läst igenom alla inlägg då tiden i vanlig ordning är en bristvara.

  Har du eventuellt några funderingar på att starta en blogg där vi alla kan fortsätta diskussionerna? Det vore fantastiskt tråkigt att gå miste om all trevlig läsning som varit en stor del av Luppens förträffliga blogg :)

  med vänlig hälsning

  J

  SvaraRadera
  Svar
  1. Oj... Tack!

   Det är förståeligt (att inte läsa alla inlägg); jag har ångestspammat som en galning de senaste dagarna...

   Faktiskt har jag det, men jag vet inte hur pass realistisk idén är (se några av inläggen ovan).

   Sedan är det ju så att om det finns andra bra svenska bloggar där ute (jag har dålig koll just nu), så verkar det onödigt. Det går kanske att fortsätta diskussionerna på dem vad det lider?

   Mvh

   Carolus

   Radera
  2. Carolus, varför skulle det vara onödigt? Jag tror att vi alla se fram emot att besöka din blogg så småningom! Hur som helst skulle jag vilja ge dig ytterligare ett par tips: det finns böcker om att starta bloggar, och bland all information på internet som man kan hitta i ämnet vill jag speciellt rekommendera Youtube: där finns instruktioner över i stort sett allt man kan göra med en dator. Det underlättar när man ser någon utföra handgrepp istället för att läsa hur man ska göra.
   Ha det bra!
   //V-a

   Radera
  3. @Carolus

   Jag tycker sista inlägget bör vara en länk till en ny blogg, sen får vi alla hjälpas åt att göra den så bra vi kan. Jag skulle med glädje se dig som bloggägaren. Det kan vara värt ett försök,

   PS

   Jag skulle även med stor glädje läsa en blogg skriven av Lars, men jag misstänker att han inte är intresserad?

   med vänlig hälsning J

   Radera
 47. Lundaluppen,

  Då har det blivit dags… Tror inte jag vågar surfa förbi i kväll på grund av den emotionella anspänningen, men osvuret är bäst.

  Nyckeln till att vara en framgångsrik investerare är att känna till sina styrkor och svagheter. Mina absolut två främsta egenskaper i det sammanhanget är ett stort tålamod och en förmåga att kunna skjuta upp (eller helt avstå) belöning.

  Jag är därför säker på att om du börjar skriva igen i något sammanhang, så kommer jag att läsa dig. Spelar ingen roll om det är först om 15-20 år när dina barn är vuxna; jag kan vänta.

  Önskar dig och din familj allt gott! Några lyckönskningar för dina framtida investeringar behöver du inte, men du får dem i alla fall. :-)

  Du lämnar ett stort tomrum efter dig i min lilla värld; jag kommer att sakna dig djupt. Tack för allt du delat med dig av!

  Varma hälsningar

  Carolus

  SvaraRadera
 48. Reggade mig på Seeking Alpha igår men inte fått nåt välkomstmejl, brukar det normalt ta så lång tid eller skall jag regga om mig tycker ni?

  SvaraRadera
 49. För övrigt så kan ni få använda min blogg som "Forum" för vidare samverkan. Nu har jag inte så mycket speciellt att komma med men de flitigaste skribenterna här kan ju få inloggningsuppgifterna så att alla dessa kan få skriva ned sina tankar. Som en internettidning med olika skribenter helt enkelt. Går ju oxå starta en helt ny blogg eller forum men var bara en idé :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vill ärligt talat helst inte hänga på ett forum med f-n i titeln... ;-) Men lycka till!

   Radera
  2. :)

   Tycker Fri som Fan är ett bra namn om man vill bli ekonomisk fri och i mitt fall fri i största allmänhet.. men förstår vad du menar :)

   Radera
 50. Kom igen nu Carolus! Om du startar en blogg så lovar jag att hålla igen på inläggen..lite:)
  Om vi nu ser en trend med fallande börser som kommer att hålla i sig så börjar en spännande tid.

  SvaraRadera
 51. Jag hade kunnat dra igång ett nytt forum för folk som brukar hänga här för vidare diskussioner om LL, värdeinvestering, en möjlig nedgång osv. Den hade fått ett eget domännamn och inte haft med min blogg att göra då givetvis. Moderering och sånt hade man löst ganska lätt då det hade krävts inlogging för att kunna skriva inlägg medan man kan läsa utan inloggning. Ämnen/rubriker hade vi kunnat ta fram tillsammans.

  Men frågan är hur stort intresset av ett forum hade varit?

  Grejen med LL för mig har varit hans inlägg med påföljande diskussioner och att jag tycker om bloggformatet. Men det är också många som skrivit här som har mycket att ge själva, och det är synd att gå miste om det ifall de inte är alls intresserade av att ha en egen blogg. Om man pratar blogg har ju Fri som fan här ovan en idé.

  Mvh DF

  SvaraRadera
 52. Adjö kära Lupp! Det jag kommer att minnas mest är du så principfast följer dina uppställda kriterier och den konsekvens med vilken du investerar varje månad. Detta är det absolut bästa jag bär med mig. Men dina texter och ditt klarsynta sätt att resonera är i en klass för sig.

  Jag minns hur jag snubblade över din sajt för 4 år sedan och direkt slogs av att texterna var underbyggda av genuint kunnande och inte bara innehöll massa svammel.

  Tack och farväl... (snyft)

  SvaraRadera
 53. Sitter i min jaktkoja där el, vatten och andra bekvämligheter saknas och uppkopplingen ofta är misserabel. Jag har under innevarande år systematiskt tagit ner riskerna (hoppas jag iallafall) och ökat min likviditet och jag har i kväll ställt mig frågan om jag känner mig bekväm med att låta portföljen ligga som den är ochsedan klippa av all kontakt med omvärlden. Jag kom fram till att jag vill göra ytterligare några förändringar och jag insåg även att jag aldrig skulle kunna känna mig helt trygg med min portfölj hur den än ser ut, utan att ha omvärdsbevakning. Lundaluppen har under de senaste åren varit en av mina viktigaste källor för just omvärdsbevakning och jag vet på rak hand inte hur jag ska kunna ersätta den. Jag tänker sticka ut hakan och säga att ni läsare och kommentatorer har varit nog så viktiga, ja för mig skulle denna blogg inte vara hälften så intressant utan er, för att använda en (gud förbjude) marxistisk term, ni har tillfört denna blogg mervärde och jag hoppas att ni fortsätter att göra det någon annanstans. //Stavros

  SvaraRadera
 54. Även jag skulle vilja stämma in i hyllningskören. Jag har följt bloggen och kommentarerna i två år nu och baserat mycket av min strategi på din.
  Det var oväntat tungt att läsa att du lägger ner, så det har tagit nästan en vecka att smälta och kunna lämna en kommentar. Du ska veta att lämnar ett stort tomrum.
  Jag önskar dig lycka till i framtiden, men jag är också lite sur på dig för att du lämnar alla oss i sticket.

  /Johan

  SvaraRadera
 55. Nu börjar slutet närma sig, tyvärr. =(

  Tack så mycket för allt, Lundaluppen! =)

  SvaraRadera
 56. Enjoy life, it has been a pleasure to follow a fellow mindset regarding investments!

  SvaraRadera
 57. Här stänger jag kommentarfälten för Lundaluppen. Att läsa era kommentarer de senaste dagarna har både varit trevligt och vemodigt, ett stort tack för alla vänliga hälsningar!

  Som rendez-vous-punkt för vilsna kommentatorer föreslår jag (utan att ha bett om lov) bloggarnas sociala centralfigur Gustav. Han brukar samla bloggare i Belgobaren i Stockholm så det passar kanske att han samlar läsare också. Om ni vill komma i kontakt med varandra kan ni kommentera på hans blogg.

  Nästan fem år blev det och om någon får abstinens finns det 788 inlägg och 13278 kommentarer att läsa, historien börjar här.

  SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.