torsdag 6 oktober 2016

På minuten

... två år sedan senaste inlägget vill jag berätta att bloggen vaknar till liv igen. Kanske inspirerad av Finanstankar, kanske sporrad av en bättre privat situation känner jag mig redo att damma av Lundaluppen. Inom kort öppnar jag upp kommentarsfältet igen och i helgen berättar jag mer.

Två år har gått och väldigt mycket har förändrats i aktiebloggosfären. Storbolagen är helt ute, det handlar numera helt om att hitta mindre bolag med en trigger som ger en kursuppvärdering. Småbolag är lite som lägenheter i Stockholm; för en skicklig stockpicker kan de bara gå upp. 30 procent årsavkastning är en rimlig förväntan. Många av mina gamla bloggfavoriter har antingen tröttnat, hittat någon affärsmodell för sitt skrivande eller vridit om mer mot Twitter. Bloggmediet verkar vara föråldrat och långsamt.

Jag vet att jag behöver skriva, jag hoppas att det finns en plats för Lundaluppen 2016 också.

123 kommentarer:

 1. Välkommen tillbaka! Håll det hela på en nivå och distans som känns lugn för dig så att du aldrig tröttnar! ;-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack, jag tröttnade faktiskt inte senast heller, men jag tyckte inte att det fungerade för mig att skriva.

   Radera
  2. Allright, vad det än gäller nästan så kan det vara nyttigt att ta ett steg tillbaka ibland för nya perspektiv. Ser fram emot kommande inlägg!

   Radera
 2. Trevligt att du är tillbaka! Ser fram emot dina kommande inlägg.

  SvaraRadera
 3. Fantastiska nyheter, välkommen tillbaka.

  Med vänlig hälsning,
  /Grazing Lady

  SvaraRadera
 4. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 5. Välkommen Luppen!

  SvaraRadera
 6. Välkommen tillbaka, ser fram emot att läsa din blogg igen! Eller ja, nya inlägg på bloggen om man ska vara korrekt :-)

  SvaraRadera
 7. Kör på i den gamla goa stilen bara! Tråkigt och stabilt.
  Välkommen tillbaka.

  SvaraRadera
 8. Välkommen! En välbehövlig comeback i bloggosfären!

  SvaraRadera
 9. Grymt! Min favoritblogg. Du har inspirerat mig och faktiskt satt grunden för min egna investeringsstrategi. Är väldigt konservativ när det gäller att köpa aktier. Vilket förklarar varför jag inte alls köpt mycket under senaste tiden då jag tycker alla kvalitetsbolag är alldeles för dyra. Precis som du nämner så är det mest fokus på small och midcap och högre avkastningar.

  I min mening så går det jävligt bra med small och midcap under starka bulltrender då det oftast har en hävarm mot större bolag när det kommer till tillväxt. Tror inte läget är riktigt lika roligt när det blir en börskrasch.....

  http://fuckyoufonden.blogspot.se/

  SvaraRadera
 10. Så fantastiskt kul att du är tillbaka!

  SvaraRadera
 11. Ska bli väldigt intressant detta.

  SvaraRadera
 12. Välkommen tillbaka! Det kommer alltid att finnas en plats för Lundaluppen!

  SvaraRadera
 13. Kul. Välkommen tillbaka. Tog själv ett uppehåll med bloggen. Men nu är det roligare än någonsin att blogga igen.

  SvaraRadera
 14. Yes yes yes, och nu kan jag sluta att sitta och trycka F5 på bloggen som jag gjort i stort sett hela dagen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har spammat F5 i två år...
   /M

   Radera
 15. Fantastiskt! Du har redan skapat helgstämning här hemma.

  SvaraRadera
 16. Efterlängtade nyheter! Kul att du är tillbaka!

  SvaraRadera
 17. Oj vad jag saknat dig. Har i mitt hem talat om dig som en legend (nästan som buffet aldrig funnits) när vi pratat aktier! Tolka mig inte fel nu. Du behöver ju leverera som innan. Men känn ingen press ;)

  SvaraRadera
 18. Delar inte din uppfattning att bloggmediet är på utdöende, men jag är dock partisk. ;) Oavsett vilket är bloggosfären i och med din återkomst en skicklig skribent rikare! Välkommen tillbaka!

  SvaraRadera
 19. Gött att ha dig tillbaka!

  SvaraRadera
 20. Bästa nyheten på länge
  Välkommen åter du saknade.

  SvaraRadera
 21. En dag händer det!

  Måste vara för jag funderade på dig idag, när jag passerade Lund!��
  Kalle56

  SvaraRadera
 22. Välkommen tillbaka. Funderar på vad jag brukade kalla mig i kommentarsfältet, tror nog det var James...

  SvaraRadera
 23. Du slutade innan jag började läsa. Typ samtidigt, känns väldigt trevligt att på något sätt ändå få vara samtida med dig. Ser fram emot inläggen =)

  SvaraRadera
 24. Those who are about to die; we salute you!

  Välkommen tillbaka!
  Ser fram emot matnyttiga inlägg och givande kommentarsbataljer!

  /Sofokles

  SvaraRadera
 25. Välkommen tillbaka! Du har varit saknat. Håller med om att det köpts på väldigt "ytliga" grunder sedan du lade av. Ser fram emot intressanta diskussioner och kommentarer.

  Vänligen
  Orvar

  SvaraRadera
 26. Välkommen tillbaks! Fantastiskt kul!

  SvaraRadera
 27. Vad kul. Varmt välkommen i retur. Jag ser fram emot att läsa det du skriver och intressanta diskussioner.

  Mvh petrusko

  SvaraRadera
 28. Välkommen tillbaka! Du har varit saknad

  SvaraRadera
 29. Kul att du är tillbaka.

  Gällande bloggarnas inriktning beror det helt och hållet på vilka bloggar man läser. En gång nämnde jag trigger warnings på universitet men annars tror jag det är lugnt från min sida.

  SvaraRadera
 30. Det var en nedräkning. Underbart.

  Kul att ha dig här igen.

  SvaraRadera
 31. Nja, storbolag är inte alls ute! ☺

  SvaraRadera
 32. Som jag skrev på Twitter är det verkligen kul att du är tillbaka igen!

  SvaraRadera
 33. Enormt välkommen tillbaka.

  MVH Göran

  SvaraRadera
 34. Underbart att du är tillbaka, välkommen! Det är med stor förväntan jag ser fram emot kommande inlägg och efterföljande diskussioner.

  /Henning

  SvaraRadera
 35. Enormt välkommen tillbaka.

  MVH Göran

  SvaraRadera
 36. Välkommen tillbaka!
  Det känns mycket intressant att se hur din portfölj ser ut efter två år. Jag är också väldigt nyfiken på vad du har köpt nyligen. H&M eller Novo Nordisk kanske? :)

  SvaraRadera
 37. Välkommen tillbaka, du har varit saknad i bloggosfären.

  SvaraRadera
 38. Oj där blev det +1000 i karma om jag lyckats bidra till the return of Lundaluppen! Härligt att ha dig tillbaks! Ser fram emot lite erfarenhet och perspektiv i bloggosfären då de yngre förmågorna med smallcap-portföljerna som dragit iväg på sistone till och med börjar få Finanstankar att leta sig nedåt i market cap i jakt på avkastning.

  SvaraRadera
  Svar
  1. I ärlighetens namn hade jag bestämt mig innan jag såg att du var tillbaka, men det gladde mig mycket!

   Radera
 39. Vilken rolig nyhet att du är tillbaka! Jag ser fram emot att läsa dina inlägg igen :)

  SvaraRadera
 40. Kul att ha dig tillbaka! Du har varit saknad. Just synen på storbolag vs småbolag och risk är nog ett av få områden där jag känt att jag inte alls hållit med dig. Vi har haft några kommenterarsdiskussioner där jag menat att du om någon skulle ha förmågan att identifiera och investera i fantastiska småbolag (och då pratar jag inte om de som kan flyga upp 50% på en vecka, de är för mig helt ointressanta) men du sorterade bort exemplen jag gav snabbt, ofta för att de var just för små och då mkt riskfyllda/osäkra. Jag försökte hävda att storleken inte är det centrala utan kvalitén och att du missar fantastiska bolag. Exemplen var Xvivo, Vitrolife och Vitec som jag kallade för några av börsens bästa och säkraste bolag, storlek av helt underordnad betydelse. Detta var feb 2013, titta på kursutvecklingen sedan dess, den talar för det jag ville argumentera för. Tex Vitrolife valde du bort i "tipstisdag" för att det var för litet, du valde hellre Getinge. Men stort är inte alltid tryggt som vi har sett så många ggr de senaste åren, snarare tvärtom om vi ser oss om globalt.

  Idag är småbolagen jag nämnde upp- och fullvärderade men det finns fler där ute. Hoppas jag kan få dig att bredda dig och titta på fler småbolag, det vore spännande!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej och välkommen tillbaka! Sådan kategorisk screening har två syften: a) skydda från avarter som i större utsträckning förekommer i mindre företag - vilket även gör att man missar pärlor, och b) spara tid :-)

   Radera
  2. Tackar. Jag tycker nog att de värsta avarterna senaste åren är:
   Wells Fargo. "Vi öppnar 1000 tals fuskkonton och hoppas ingen märker"
   Och detta skulle vara en av världens mest kvalitativa och pålitliga banker, med Warren Buffet som "garant"..
   VW - "Vi mixtrar lite med avgasvärdena". Nej, vi är inte den lokala bilfirman i källaren, vi är världens största biltillverkare.
   Deutsche Bank - vi fuskar här, vi fuskar där. Vi fuskade då och vi fuskar nu. Vi fuskar alltid. Och nu tycker vi det är jäkligt orättvist att nån vill klämma oss på +100 miljarder. Kan vi inte få fuska ifred?

   Skämt å sido, du har givetvis rätt i att man måste vara extra försiktig i småbolag, och dessutom måste man ju fokusera sitt investerande till det man är mest bekväm med, men jag hade tyckt det var så spännande att se i något kommande inlägg vilka mindre bolag Lundaluppen hade fastnat för. Å andra sidan har ju din blogg sånt genomslag så vi kanske ska vara glada för att du inte fokuserar på småbolag med begränsad likviditet, det hade kunnat ge skrämmande kurseffekter.-)

   Radera
  3. @Signs

   Klockrena exempel på att små såväl som stora kan råka illa ut!

   Radera
  4. Håller med Signs och Stefan!

   Vore väldigt intressant att få detta belyst mera. Att gå ner i bolagsstorlek behöver inte alls betyda att du går ner i bolagskvalitet. Och så lång tid behöver de inte heller ta att analysera eftersom småbolag är mindre komplexa och du kan screena dem ganska effektivt.

   Den största invändningen mot Lundaluppens synsätt (har ytterst få invändningar i stort ska sägas) är att man väl rent statistiskt sänker sina chanser till god avkastning om man enbart satsar på storbolag. I alla fall över lång tid. Tänker tex på statistik på bland annat www.portfoliovisualizer.com

   Helt klart värt ett eget inlägg, om man får drista sig till att önska :-)

   Radera
 41. Jaaaaaaaa... Sitter med ett leende på läpparna när jag skriver detta. Helt oväntat, men fantastiskt roligt! Välkommen tillbaka med dina kloka och sunda resonemang!

  /Alexander

  SvaraRadera
 42. Nu saknas det bara att Lars och Carolus hittar tillbaka så är allt som vanligt igen! Ser fram emot dina inlägg.

  SvaraRadera
 43. Nu saknas det bara att Lars och Carolus hittar tillbaka så är allt som vanligt igen! Ser fram emot dina inlägg.

  SvaraRadera
 44. HÄRLIGT! Tack. Otroligt uppskattat.

  SvaraRadera
 45. Wow här var det drag. Måste varit en populär Blogg med så många kommentarer på Comeback dagen. Jag ser fram emot fortsättningen....

  SvaraRadera
 46. Välkommen tillbaka, det finns alltid plats för Lundaluppen i finans-bloggostwittersfären! Intressanta iakttagelser, jag ser också de trender du identifierat; mer twitter poster och mindre blogginlägg (även jag själv), större fokus på små bolag och mindre fokus på stora bland aktieskribenter på twitter/blogg etc, och flera duktiga skribenter har kommersialiserat sitt skrivande med en mångfald av intressanta projekt. Om skribenter agerar som de skriver så verkar många göra ganska kortsiktiga affärer och relativt få verkar vara långsiktiga och ge sina investeringar tålamod och tid.

  SvaraRadera
 47. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 48. Härligt att se dig tillbaka i bloggosfären. Ser fram emot dina nya inlägg. :)

  SvaraRadera
 49. Välkommen tillbaka! Tänk att få vakna upp en helgdag och njuta av en kaffe och ett Lundaluppen inlägg igen.

  SvaraRadera
 50. Kul! Jag lärde mig väldigt mycket från din blogg.

  SvaraRadera
 51. Härliga nyheter! Det uppstod ett tomrum när du lade av som aldrig fylldes av någon annan.

  Hoppas att du fortsätter i samma stil som tidigare och med liknande inriktning.

  Välkommen tillbaka!

  SvaraRadera
 52. Välkommen tillbaka Lundaluppen, ser fram emot dina inlägg!
  Anna-Karin

  SvaraRadera
 53. Vilken fredagsnyhet!!!
  Efter att första lyckan lagt sig så kom jag direkt in på hur Carolus kommer reagera :)
  Han grät ju nästan och skickade ett par riktigt känslofyllda kommentarer efter ditt besked om att lägga av...
  Ska även bli kul att få ta del av Lars och förhoppningsvis lära sig mer om dyra skor mm.
  Välkommen och tack för att du är tillbaka!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kan ingen höra av sig till Carolus? Han avled ju mer el mindre för två år sedan :D

   Radera
  2. Halle,

   Inte "nästan"; det var många tårar som fälldes... Precis som i morse, men då av betydligt angenämare skäl. :-)

   Billiga aktier,

   Liket lever... ;-)

   Med vänlig hälsning

   Carolus

   Radera
 54. Gud vad kul, jag blir genuint glad! Welcome back!

  SvaraRadera
 55. Otroligt kul! Bloggosfären kan nog behöva en oas av långsiktighet & konservatism just nu =)

  SvaraRadera
 56. Verkligen veckans bästa nyhet. Bloggen är den enskilda inspirationskälla som betytt mest för mig som investerare

  SvaraRadera
 57. Ja, jag ska väl inte sticka under stolen med att detta var den trevligaste ekonomirelaterade nyheten på två år. Välkommen tillbaka!

  -Konservativ

  SvaraRadera
 58. Välkommen tillbaka. Måste säga att jag blev överraskad när jag såg att du skulle börja blogga. Skall bli kul att få veta hur det gick med HM och SHB. Finns bolagen kvar i portföljen? Bonheur?

  Blev ett snabbt avslut när bloggen avvecklades. Lite som när sista kapitlet i en kriminalroman saknas och man skulle få reda på vem mördaren var.

  Ha det bäst

  Lars

  SvaraRadera
 59. Mkt trevlig återkomst!!
  /långtradarn

  SvaraRadera
 60. Äntligen! Välkommen tillbaka!

  SvaraRadera
 61. Fantastisk. Velkommen tilbage.

  SvaraRadera
 62. Bästa presenten sedan jag konfirmerade mig =)

  MVH JB

  SvaraRadera
 63. Välkommen tillbaka även från mig!

  Vist finns det stora bolag som inte "levererar" och kanske finns det några förhoppningsbolag som går bra.

  Men den enkla vägen till framgång är effektivitet (begränsad tidsåtgång) och sunt förnuft (stabila och lönsamma storbolag), precis som vanligt.

  Besser

  SvaraRadera
 64. Så kul att se dig skriva igen! Ser fram emot alla kommande inlägg :) Trevlig helg på dig också!

  SvaraRadera
 65. Så otroligt kul! Började med aktier för fyra år sedan och tack vare dig har jag sluppit gå på väldigt många minor som jag säkerligen trampat på annars. Ovärderligt att kunna komma in någorlunda rätt från början. Intresset har hållt i sig men utan dig men detta känns väldigt trevligt! Kör så det ryker!

  SvaraRadera
 66. Välkommen tillbaka! Blir riktigt kul att läsa om vad du har haft för dig senaste åren.
  Trevlig helg! /Placeraren

  SvaraRadera
 67. Förra veckan slutade jag använda Lundaluppen som första blogg att utgå ifrån när jag börjar mitt dagliga bloggläsande. Blogglistan försvann helt plötsligt av någon anledning ;) Kände ett djupt tomrum när jag tog beslutet att för alltid lämna Lundaluppen. Nu är ordningen återställd och jag antar att vi får en uppdaterad blogglista inom kort. Jag är en väldigt tacksam läsare sedan hösten 2011. Har utvecklat dina principer till något som passar min personlighet och riskvilja.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Förstår inte vad som hänt med blogglistorna, nu måste jag bygga om dem från början. Det känns lite som att komma tillbaka till ett gammalt hus och upptäcka läckande rör ;-)

   Radera
 68. Detta blir ett trevligt återseende minst sagt, välkommen tillbaka!

  SvaraRadera
 69. men för fan börja skriv något då, du har ju vilat i 2 år !!!! :)

  SvaraRadera
 70. Välkommen tillbaka Lundaluppen. Det är med stor glädje att se ett livstecken från dig. Ser fram emot att följa dig igen efter denna långa tid. Mvh Slimis

  SvaraRadera
 71. Välkommen åter bästa Lundalupp!
  Det ska bli spännande att läsa dina kommande inlägg.
  Mvh från en fortfarande Fattigbonddräng

  SvaraRadera
 72. Well,

  Lundaluppen har en rubrik som heter BÖRJA HÄR jag läste genom de 117 inläggen som fanns under rubriken Luppen mot indexinvestering.

  Flera som kommenterar visar korten så även jag. Tycker det är ett bra programblad att läsa innan andra akten går upp i detta defensiva värdeinvesterar drama.

  @Lundaluppen

  Jag är verkligen imponerad att du vågar gå upp på scenen efter denna enorma förväntningsbild som byggts upp.

  Med vänlig hälsning

  Lars

  SvaraRadera
  Svar
  1. Välkommen tillbaka Lars. Vi får väl se vad som händer när jag börjar visa korten ;-)

   Radera
 73. Äntligen! Hoppas att man kan lära sig ännu mer av dig!
  Lycka till!
  Mvh.jacke77

  SvaraRadera
 74. Äntligen! Vågade knappt tro att det var sant när jag såg en etta jämte Lundaluppen i min blogglista :) Varmt välkommen tillbaka!

  SvaraRadera
 75. Härligt! Lycka till med nystarten!

  Mvh

  Egon

  SvaraRadera
 76. Välkommen tillbaka Lundaluppen! Ska bli intressant att se hur du valt att investera under din frånvara här på bloggen. Att du nu börjat skriva igen är väldigt inspirerande och ska bli spännande att följa dina reflektioner och analyser. Hur är din syn på kärninnehaven i din portfölj 2016?

  Med vänlig hälsning,

  Atlas Investo

  SvaraRadera
 77. Underbart att ha Sveriges bästa börsbloggare tillbaka!!

  SvaraRadera
 78. Hm, det verkar som om jultomten kommit tidigt i år... :-)

  Fantastiska nyheter! Kunde inte tro mina ögon när jag läste om det hos Fattig bonddräng i morse...

  Vilken känsla när jag surfade hit och insåg att det är sant! Skrek och skrattade rakt ut; en och annan glädjetår blev det också... :-)

  Varmt välkommen tillbaka! Du har varit saknad. Har ofta funderat över vad du gör.

  Behövs Lundaluppen 2016? Behöver människor syre?

  Haha; vilken känsla!

  (Hoppas som någon nämnde ovan att du inte bränner ut dig och stänger igen)

  Med vänlig hälsning

  Carolus

  SvaraRadera
  Svar
  1. Välkommen tillbaka i kommentarfältet Carolus, kul att du hittade hit. Fattigbonddräng ska förresten in på blogglistan...

   Radera
  2. Ja, nog kan jag "hitta hit" alltid. Sedan du lade ner har jag regelbundet surfat in och läst dina gamla inlägg.

   Är oerhört glad över din återkomst!

   Carolus

   Radera
 79. Bästa nyheten på länge! Du har verkligen varit saknad - välkommen tillbaka!

  SvaraRadera
 80. Herregud! Känns som jag är sist på bollen, men välkommen tillbaka!

  Utdelningsinvesteraren

  SvaraRadera
 81. Jippie!!! Som vi har längtat och trängtat efter ett nytt luppeninlägg. bnu känner jasg också att ordningen är återstgälld och att jag ocxkså börjar få tillbaka min blogginspiration som har varit på sparlåga ett bra tag nu.
  ett varmt välkommen tillbaka till dig, Lundaluppen.

  SvaraRadera
 82. Hade inte förmånen (som det verkar!) att följa dig tidigare, men ser med tillförsikt fram emot att få ta del av dina tankar och åsikter. Tack på förhand! /J

  SvaraRadera
 83. Men va roligt att du har börjat blogga igen! Jag började bli intresserad av aktier för ca 2 år sedan och hittade då din blogg som jag tyckte var fantastiskt bra för någon som börjar sätta sig in i det här med aktieköp och fundamental analys. Jag var precis och kollade statusen på mitt aktiekonto på Avanza när jag såg att "Lundaluppen" skrivit ett inlägg för 2(!) dagar sen. Coolt! Jag ser verkligen emot att följa din blogg så länge du vill skriva igen. Du är en stor inspirationskälla!

  SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.