måndag 31 oktober 2016

Inköp Novo Nordisk, försäljning SAS Pref

Efter en veckas kvällsgrävande och analyserande valde jag idag att investera i Novo Nordisk, priset blev 239,80 DKK. Pengarna till inköpet kom från försäljning av SAS Pref för 550 kronor per aktie.

Jag tror att Novos motgångar till viss del är av permanent karaktär, men att aktiepriset fallit fullt tillräckligt för att kompensera för detta.

SAS Pref-innehavet kommer sannolikt avvecklas över det kommande året efterhand som jag förhoppningsvis hittar bättre investeringsmöjligheter i befintlig portfölj eller nya bolag. Investeringen har varit mycket lyckad hittills.

Efter inköpet ser portföljen ut såhär:

Bolag
Andel
Handelsbanken
18 %
Hennes & Mauritz
13 %
Illikvida aktier
12 %
SAS Pref
10 %
Deere & Co
8 %
Industrivärden
7 %
Wal-Mart Stores
6 %
Novo Nordisk
6 %
Investor
6 %
Sampo
5 %
AP Møller-Mærsk
5 %
Castellum
5 %

Jag bryr mig relativt lite om andras analyser (hybris?), även om jag gärna läser dem, så därför brukar jag inte sammanställa andras synpunkter på rapporter. Gottodix har dock gjort ett bra jobb idag med att samla ihop synpunkter från ett antal analytiker, kan rekommenderas.

51 kommentarer:

 1. Intressant och roligt att du tar in denna danska diamant!

  Själv äger jag dem inte och har försökt mig på att analysera dem sedan nedgången började. Bland några, om än betydande, orsaker till att jag ej investerat är att jag är kluven till hur verksamma inom läkemedelsbranschen är bundna till de preparat de tar fram och dess patent. Det "räcker" med att en konkurrent kommer på ett bättre tillika billigare för att skapa svallvågor á la Titanic. Förvisso kan man säga att detta gäller alla branscher men ändå känns läkemedelsbranschen mer utsatt för detta än övriga(?).

  Oavsett TROR jag du gjort ett bra köp. Jag uppskattade din analys om bolaget och den hjälpte mig få lite ordning och reda på min egen. Jag har ej dömt ut bolaget, men så länge en tveksamhet existerar kommer jag inte ta in det.

  /Sofokles

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo, men jag resonerar att detta är livsstilsprodukter i större utsträckning än de flesta läkemedel och att kunderna är mindre benägna att byta något som funkar för dem i vardagen. Därmed bör det finnas en viss tröghet.

   Radera
  2. Tack för ditt svar. Dock kommer ju frågan om kostnader fram här låginkomsttagare, sjukskrivna e.d., och helt plötsligt kmr nytt och billigare medel), vilket vi kan debattera i evigheter då det är ett för osäkert kort att sia om. Likaså gäller ju med min första fråga. Oavsett TROR jag på Novo och hoppas din investering slår väl ut!

   /Sofokles

   Radera
  3. Du sätter ord på mina tankar Sofokles, tack för det! Anledningen till att Novo Nordisk knappt är på min radar är på grund av de orosmoln du lyfter. Jämfört med andra läkemedelsbolag känns det som att Novo Nordisk har en så kraftig kvalitetsstämpel att molnen ser ut att skingra sig för många. Jag känner mig dock inte helt övertygad, även om det såklart rycker i köpfingret med ett kursdyk likt detta.

   //Humankapitalisten

   Radera
 2. Är själv sugen på att öka i Novo men är inte beredd att släppa några SAS Pref än då 9% DA till rimlig risk är svår att hitta.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Betänk att kursen ligger 30 kronor över inlösenpriset om 18 månader så du har lite fallhöjd där. Förväntad avkastning ligger kring 7 % enligt min servettkalkyl.

   Radera
  2. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  3. Du har nog rätt där, man är lite färgad med GAV på 494

   Radera
  4. Ja fast 7% utan "risk" jämfört med andra preffar om ränteläget ändras

   Radera
 3. Logiskt köp med tanke på din analys! Önskar lycka till med placeringen. Nog finns det en risk att man snegla för mycket på historiska siffror här, men allmänt talat så andas Novo kvalitet.

  Det jobbiga skulle vara om nedjusteringen skulle vara början på en större negativ trend för bolaget (tappar de "pricing power"?) men så illa behöver det inte vara.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag hoppas såklart att de, med den gjorda nerjusteringen av framtida förväntningar, bäddat för den nya ledningen och givit dem en möjlighet att överträffa estimaten. Vi får se.

   Radera
 4. Kul att höra dina tankar igen!

  Har du skaffat dig en uppfattning om Protector ännu?

  Hälsningar,
  Ingenjorsliv

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har läst vad Aktiefokus skrivit om bolaget men inte fastnat. Jag är lite rädd för försäkringsbolag och banker som växer fort.

   Radera
  2. Okej, tack för ditt svar :)

   Yes, kan förstå om de seglar under din radar fortfarande, hade däremot varit kul med en Luppen-analys som motpol ^^

   Radera
 5. Har bud liggandes på 231,50. Nu är resten upp till Gud.

  SvaraRadera
 6. Sitter även jag i denna båt, och planerar att fylla på så länge dessa nivåer håller i sig. Det är snårigt med läkemedelsbolag, många olika patentfrågor och liknande att hålla reda på, och dessutom sysslar många med ganska hårt justerad rapportering av EPS varpå det blir svårt att jämföra.

  Novo Nordisk har ingen riktigt "hård" vallgrav i form av patent, åtminstone historiskt. Däremot har man via överlägsen produktutformning kunnat åtnjuta kundlojalitet och därmed pricing power. Exempelvis tyckte FDA att Novo hade bättre utformning av doseringspennan för IDegLira än Sanofi hade för LixiLan. Ett annat exempel är längre hållbarhet för Tresiba än Lantus och AZ:s variant. Nästan fördelaktigt att på detta vis inte stå och falla på patent utan leverera på andra områden, samtidigt som man motsvarar eller överglänser konkurrenternas medicinska verkan. Tyvärr blir man ju inte immun mot gigantiska läkemedelsdistributörer och deras prispress för det, men det är ändå faktorer som får mig att tro på Novo över tid.

  Det som också för många verkar vara lite oklart är att biologiska läkemedel, som insulinanaloger är, inte är lika beroende av patent. Biologiska läkemedel måste prövas från grunden även om de har samma aktiva substans. Till exempel kan vi åskåda Sanofis succé Lantus som mig veterligen inte har några patent kvar, men trots detta finns ingen generisk version att tillgå. Det blir förstås inte lika lockande att vänta på att substanspatentet går ut och sedan försöka formulera sin egen variant, utan istället hitta en ny analog som kan tävla direkt. En stor del av omsättningen är alltså inte generikahotad i den mån övriga läkemedelsbranschen kan vara det.

  Känns som att det mest var en tidsfråga innan konkurrenter skulle få del av denna marknad, och vi lär nog inte se samma marginaler hos Novo igen. Däremot råder inga tvivel om att det är bolaget med mest kunskap om diabetes, och det finns inte mycket som tyder på att de skulle lämna över denna ledartröja inom närmsta framtiden.

  SvaraRadera
 7. Likt många andra redan påpekat tycker jag detta ska bli spännande att följa (jag äger inte Novo Nordisk)!

  Vad är anledningen till att du inte sålde hela innehavet av preferensaktier i SAS? Du brukar ju inte vara rädd för att ta tillfället i flykten och satsa allt à la Buffett och Munger...

  Off-topic, men jag undrar om det bara är jag som har problem (sitter med äldre versioner av webbläsare etc): sidvisningarna syns inte för mig. Ej heller senaste inläggen från "Value Walk", DN och DI etc (det står permanent "Läser in" under dem). Problem enbart i min ände eller har andra samma upplevelse?

  Sedan undrar jag om du har återupprättat ditt samarbete med Avanza?

  Slutligen har jag ett önskemål. Vet att detta öppnar Pandoras ask (fast du är ju van vid alla möjliga önskemål om bolag du ska lägga under luppen), men jag tycker du skrivit en mycket läsvärd serie kallad något i stil med "Värdeinvesterarens tio budord".

  Den förtjänar en plats i solen (IMHO) och jag undrar därför om det finns möjlighet att få se den under "Börja här"? Tror många skulle uppskatta den.

  Påven besökte ju Lund igår; det kanske innebär en något större sannolikhet att bli bönhörd? ;-)

  Vänliga hälsningar

  Carolus

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej,

   SAS Pref: jag ville inte ha större post i Novo till att börja med, så resterande medel får vara kvar i SAS Pref tills vidare.

   Samarbetet med Avanza är återuppväckt igen, ja.

   Jag ska fundera på de tio budorden, de är ju lite "annorlunda" men kanske förtjänar lite mer uppmärksamhet ;-)

   Påven har lämnat Lund, men jag är kvar!

   /LL

   Radera
 8. Luppen när du köpte novo igår. Funderade du något på om novo kan gå ner ytterligare om Clinton vinner valet? Eller tror du detta redan är inräknat på marknaden i dagens pris?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nu är jag inte Lundaluppen, men det där är inget jag skulle fästa någon vikt alls vid.

   Med vänlig hälsning

   Carolus

   Radera
  2. @Carolus

   Jag fäster inte den minsta vikt vid det amerikanska presidentvalet. Jag är helt övertygad om att marknaden vet vilka kandidaterna är. Alternativet vore att marknaden befann sig i ett sovande tillstånd. Detta betraktar jag som högst osannolikt. Vad jag förstått tar värdeinvesterandet inte hänsyn till sådant.

   Med vänlig hälsning

   Lars

   Radera
  3. Lars och Carolus känner mig väl. Jag kan inte prisa in valutgången bättre än marknaden i stort, så jag vänder uppmärksamheten åt annat håll.

   Radera
 9. Köpte du till ISK på avanza? Tänkte på källskatten. Köper själv utländska aktier genom KF på nordnet.

  Hittade ett inlägg från 2015 på petruskos blogg ang just skatt på NOVO.

  Avanza förra året:
  Utländsk Källskatt: -72,41
  Utdelning: 268,19
  72,41/268,19 = 27%

  Nordnet 2015:
  UTL KUPSKATT NOVO B -63,71
  UTDELNING NOVO B 424,76
  63,71/424,76 = 15%

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag skrev om danska källskatter för några år sedan. Detta inköp skedde i KF.

   Radera
  2. När inköpet sker i KF dras det då ingen dansk källskatt? Inlägget du hänvisar till handlar endast om danska källskatter och köp i ISK.

   Radera
 10. Japp!

  Här går det undan. Inköp Novo Nordisk rubriken kom snabbare än jag kunde tro. Tycker det är ett bra inköp till Lundaluppens portföljen.

  När man läser en del kommentarer kring Novo får man intrycket av att det är ett krisbolag. Man skall då komma ihåg att man gjorde ett resultat för tredje kvartalet som var över konsensusförväntan som det så vackert heter.

  Vad har då hänt som föranleder denna oro? Novo meddelar att man sänkt tillväxtmålen från 10% till 5% man ger marknaden ett signalvärde. Lite som om jag skulle meddela mina granne att jag tänker gå ner 10kg efter nyår. I mars meddelar jag att målet blir 5kg.

  Ser man till Novos kassagenereringsförmåga, och ställer den mot hur bolaget värderas tycker jag varje fall att detta är en köpvärd aktie.

  Det är alltid lika intressant att se hur detta värdeinvesterande ter sig i verkligheten. När bolag som HM, och Novo finns att tillgå till attraktiva priser då är man på sina håll så oroliga för allt möjligt att det blir liksom inte av.

  Med vänlig hälsning

  Lars

  SvaraRadera
  Svar
  1. Förstår att du syftar på gemene man ("Avanzakund"), men Lundaluppen har ju faktiskt köpt båda...

   Med vänlig hälsning

   Carolus

   Radera
  2. SAS Pref-försäljningen kom också ganska snabbt :-)

   Radera
  3. @Carolus

   Vill minnas att i värdeinvesterandets värld finns alltid budordet: Pris är vad du betalar värde är vad du får med. Det är nu problemen börjar. Hur bestämma detta i praktiken?

   Jag har själv köpt både HM och Novo Nordisk, och jag är inte värdeinvesterare. Jag ser samtidigt att många som bekänner sig till värdeinvesterarnas kyrka inte är det minsta intresserad av att köpa några aktier i varken Novo eller HM.

   Med vänlig hälsning

   Lars

   Radera
  4. Portföljmässigt passar innehavet in väl tycker jag. Inte helt fel med lite mer läkemedel/livsstil/vård och bolaget har många egenskaper jag uppskattar.

   Radera
  5. Värdeinvesterare eller ej, tycker jag att inköpscasen avlöst varandra mycket väl den senaste tiden, på en annars - historiskt - högt värderad börs.

   Jag började avlossa kapital från buffert i samband med Brexit och köpte banker, då SHB och Sampo. När bankpositionerna var fyllda kom H&M ner på 240, dörren stog öppen och står fortfarande öppen, bara att kliva in. Och till sist, som ett brev på posten, dippar Novo ner till dagens nivåer. Förträffligt. Man hinner inte ens lägga pengarna på hög och fundera över placeringsalternativ.

   -Konservativ

   Radera
  6. Precis likadant ut har det sett ut för mig, men minus Sampo. Plus de sedvanliga månatliga köpen av indexfonder givetvis.

   Med vänlig hälsning

   J

   Radera
 11. Tack för en bra analys av bolaget, extra roligt att du följde din egen analys och slog till. Hoppas på att du får en fin resa i bolaget!

  //Humankapitalisten

  SvaraRadera
 12. @Kenny

  LOL

  Med vänlig hälsning

  Lars

  SvaraRadera
 13. Kanske får vi också se Didner & Gerge göra comback i Novo. En av få fonder värda att lusläsa och ta rygg på. Jag avvaktar, tittar på Didners Q3 rapport och funderar lit under tiden. Långsam och trögrörlig blir man med åldern..
  Lycka till alla som kastar er in i aktien

  SvaraRadera
 14. Profilen AK (@Andreas94969420) på Twitter har bjudit på ett gäng länkar angående Novo som jag gärna passar vidare till er:

  Fierce Biotech
  The Week

  SvaraRadera
 15. @Signs

  Ja det är som det brukar heta det finns a thousand ways to skin this cat. En signatur brukar framhålla att det räcker att följa Anders Lönner så är framgången där. Många tillämpar denna att ta rygg på metodiken. Vilket betyder att man lugnt kan luta sig tillbaka medan någon annan gör jobbet.

  Min erfarenhet av detta är att man får anstränga sig betydligt mer än så. Fast här kan jag givetvis ha fel

  Med vänlig hälsning

  Lars

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, du har rätt, så enkelt är det inte, man får plocka delar från olika håll. Och kombinera med egen analys givetvis. Och låta ett beslut ta tid.

   Men utgångspunkten att det finns de som är och alltid kommer vara bra mkt skarpare än jag själv när det kommer till analys är en viktig utgångspunkt för mig i alla fall. Mina förutsättningar ser lite annorlunda ut när det gäller djup analys.

   Kan jag i rätt sammanhang backa upp ett beslut i den lilla grupp jag verkligen litar på så gör jag det.

   Radera
 16. Hej,

  Är det bara jag som har problemen jag nämner ovan? Ser ni andra sidvisningarna och nyhetsrullen från exempelvis DI?

  Med vänlig hälsning

  Carolus

  SvaraRadera
  Svar
  1. Har sett symptomen någon gång på Safari/IOS, men inte i Chrome, Safari/Mac eller Edge. Jag har uppdaterade versioner av samtliga.

   Radera
 17. Vad tänker du om valutarisken vid att köpa i kf? Den svenska kronan är ju historiskt låg kontra DKK (inte undersökt jättenoggrant)... Tror du vi kommer att befinna vid dessa nivåer i genomsnitt i framtiden?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har faktiskt läst den en gång i tiden :).
   Men tänker vidare på detta du skrev:
   " så i min situation är värdet av valutarisken lika stor som värdet av valutachansen."
   Det stämmer väl mer om valutan befinner sig i nån form av "normalläge". Om man utgår ifrån att Sverige och Danmark kommer att konkurrera på någorlunda lika villkor i framtiden som dom har gjort hittills, då tordes DKK se väldigt övervärderad ut kontra SEK... Det ser sannerligen ut som att DKK är nära en topp om man kollar långt tillbaka på en valutagraf. Så om inte nån form av ny normal mellan DKK/SEK har upprättats av någon anledning så ser det definitivt ut som att det finns mer utrymme neråt.

   Det jag tänker på som nackdelen med att handla på en KF utan valutakonto, är detta scenario:
   Säg att ditt innehav går upp mycket (i lokal valuta), men valutan går ner jättemycket. När du eventuellt ska börja leva på avkastningen på dina DKK-innehav så kan du stå inför en enorm devalvering av av dom som är orsakad av valutaförlusten.

   Detta slipper du om du har möjligheten att få all utdelning (och sälj av aktier) i DKK så att du kan överföra det till en Dansk bank och således ta ut dom i Danmark och köpa Danska varor för dom.

   Dessutom så sparar du skatt på att konsumera vinsterna i DKK i och med att du skattar i SEK. Min poäng är väl helt enkelt att du tar mindre valutarisk genom att du får handlat mer produkter för din DKK-investering genom att behålla valutan på detta sättet. Detta är ju dock kanske betydligt lättare för Norska, Danska och Europeiska innehav än Dollar och andra valutor.

   Radera
 18. @LL

  Kul med en kommentar kring Maersk. Ingår ju i din portfölj. Aktien ner ordentligt i skrivande stund. Precis som med Novo Nordisk finns det ett pris för allting.

  Med vänlig hälsning

  Lars

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tänkte skriva en kommentar om den rapporten ikväll.

   Radera
 19. Off Topic

  Inköp Maersk. Kollat på bolaget rätt länge. Varför nu? Priset, och att Maersk passar som en diversifieringsspelare i en väl allokerad portfölj.

  Med vänlig hälsning

  Lars

  SvaraRadera
  Svar
  1. @Lars
   Inte värdeinvesterare säger du, men ändå sitter du där med klockrena värdebolag som Maersk, Novo Nordisk och H&M. Akta dig, så du inte faller över kanten till oss på den mörka sidan!

   Det är bara Maersk som saknas här i familjens aktieportfölj (som skiljer sig ganska rejält mot min egen) men jag skulle inte bli förvånad om Maersk får ta över rollen från B&B Tools som har gått från 100 till 200 kr eller nåt sånt och börjar se ganska ansträngd ut...

   Mvh

   Radera
 20. Kenny,

  Jag hoppas givetvis att jag har kraft nog att hålla mig på den upplysta stigen. Fast man vet aldrig det kanske slutar med ett abonnemang på Värdepappret. Ni gjorde ju ett bra intryck när ni fick chansen att presentera er. Den där Mossinger gick på som vilken försäljare som helst:-))

  Med vänlig hälsning

  Lars

  SvaraRadera
  Svar
  1. Där ser man, tack för de vänliga orden :-)

   Erik har sagt nån gång på sin nedlagda blogg att han skulle kunna sälja sand i Sahara. Jag vet inte om han har provat på riktigt men jag törs inte säga emot ;-)

   Radera
 21. På tal om Novo, läste just denna i danska business.dk. En åsikt bland flera såklart men det är intressant att se åt vilket håll vinden blåser:

  http://bosserne.blogs.business.dk/2016/11/03/har-bernie-sanders-en-pointe/

  SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.