lördag 8 oktober 2016

Reinkarnerad precis som förut?

Innan jag beskriver nuläget i portföljen och vad jag gjort under 2016 rekommenderar jag er som är återkommande läsare från 2014 att läsa igenom portföljrapporterna från 2014-2015 som jag publicerade idag.

Förutom det vanliga; aktier har köpts, aktier har sålts, noterar den uppmärksamme läsaren några ändringar:
 1. Från och med 2015 rapporterar jag inte längre portföljens storlek i absoluta termer. Tidigare skrev jag alltid ut hur stort belopp det rörde sig om, inte för att skryta (som en del verkade tro) utan som en varudeklaration. Det är stor skillnad att förvalta tiotusen kronor jämfört med några miljoner, och jag ville att läsarna skulle veta så mycket som möjligt om min situation för att kunna översätta till sin egen.
 2. Från och med 2015 jämför jag med SIX30RX, inte SIXRX. Jag noterade under året att Avanza ZERO diffade alltmer från SIXRX och gick därför över till det snävare indexet. Jag har ju alltid sagt att Avanza ZERO är min fallbackplan om min egen investering visar sig värdeförstörande.
 3. Vissa aktier nämns inte vid namn utan grupperas som "illikvida aktier". Jag är medveten att detta sänker värdet lite för läsaren, men trots transparensen i bloggen har syftet aldrig varit att ha läsare som tar rygg. Om den delen av portföljen skulle bli dominant så blir såklart hela portföljredovisningen meningslös, men så är inte fallet ännu.
Dessa förändringar kopplar delvis tillbaka till varför jag ansåg mig tvungen att sluta för två år sedan, så jag behöver hålla fast vid dem även om vissa läsare säkert saknar den totala transparensen. Tidigare kunde man backtrada min portfölj och kontrollera att jag inte ljög, nu tvingas man lita på mig angående avkastningen, jag hoppas mitt renommé är tillräckligt för det.

Vad har då ändrats som gjorde att jag kunde komma tillbaka? Förutom begränsningarna ovan som underlättar för mig har jag skaffat mig en skrivarstuga där jag kan sitta ostört och skriva, så jag slipper smussla för mina allt äldre barn. Men som vanligt när man radar upp rationella skäl finns det några emotionella skäl i bakgrunden och för mig är det avsaknaden av skrivandet som vägt väldigt tungt.

Lundaluppen har alltså inte förändrats i grunden på något sätt, men jag är lite äldre, förhoppningsvis lite klokare och har hittat ett sätt att väva in bloggen i livet igen. Ett stort tack till alla för det varma välkomnandet och jag lovar fler inlägg. Den här helgen blir det mycket tillbakablickar och information om vad som hänt under min frånvaro, men självklart kommer jag sedan kommentera utvecklingen i H&M, Handelsbankens turer och allt möjligt annat som pågår.

33 kommentarer:

 1. Är det även för frun du gömmer ditt bloggande? Hur går tankarna kring att inte låta barnen bekanta sig med din blogg?

  Välkommen tillbaka!
  /Alfred

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej, anonymitet är en hemlighet är en börda. Den bördan vill jag inte lägga på mina barn. Min fru har lovat i nöd och lust så hon vet självklart :-)

   Radera
 2. Mycket bra. Vad skall en bloggare med detta "ta rygg på" kollektivet? På vanlig svenska är det ett gäng som är för lata för att anstränga sig det minsta. Man ser helst att någon annan gör jobbet.

  Själv har jag kommenterat Vardia och händelserna kring detta när några prestigebloggare lanserade Vardiacaset. Man får finna sin egen stil, och klura ut vilken risk man är bekväm med.

  Med vänlig hälsning

  Lars

  SvaraRadera
  Svar
  1. @Lars

   Att skriva om lite mer obskyra aktier har sina sidor.

   O ena sidan får man feedback på sin "analys" vilket jag tycker är en av de stora fördelarna med bloggandet.

   O andra sidan så kommer många hänga på blint oavsett brasklappar och annat.

   Med det sagt får vi hoppas på fortsatt god utveckling för Boston Pizza Royalties Income Fund för alla oss aktieägare ;-)

   Radera
  2. Hej @lars

   Hur resonerar du egentligen kring Novo? Förstod att du gillade något i stil med "tåg som tuffar på"

   Samtidigt har du en stoploss-funktion.

   Är du utstoppad? Men nu igen inhoppad?

   Raljerar inte nu alltså utan undrar genuint hur dina tankar går kring detta forna lokomotiv.

   Tillväxtbolag som får problem med tillväxten brukar straffas hårt, det är väl det som hänt men bolaget är ju lika fint som för 12 månader sedan, eller?

   Bygger upp en läkemedelsgenre i portföljen, Novo är inte där än, men kanske snart? Handlar du nu?

   BTW - Du borde starta ett twitterkonto, det är där det händer och jag tror du skulle gilla det.

   //Anders @andersolwe

   Radera
  3. @Stefan

   När det gäller Boston Pizza har aktien utvecklats bra för min del.Jag köpte den inte bara utan beskrev mina motiv, och gav en viss feed-back. Var visst en fältstudie med också.

   Som jag skrev tycker jag det är mycket bra att LL inte namnger några illikvida aktier. Många av de stora bloggarna som Lundaluppen och Fundamentalanalysbloggen kan ju move the market om man vill.

   Fallstudie: Vad tror du hade hänt om Lundaluppen meddelat att han köpt Avensia inspirerad av Olle Snåljåps skriverier?

   Själv tror kursen hade börjat röra sig uppåt redan imorgon. Själv kan jag inte påverka någon. I mitt fall är det mest undringar kring vilka skor jag använder.

   Ha det bäst

   Lars

   Radera
  4. Lars: Jag har länge försökt få LL att få upp ögonen för Avensia men av någon anledning fortsätter han yra om Lundbergs och Handelsbanken. Skam den som ger sig ;).

   Mvh,
   Snåljåpen

   Radera
  5. Olle,

   Det tror jag säkert. Fast min erfarenhet av dessa övningar är att det skulle inte förvåna mig det minsta ifall Avensia återfinns i Lundaluppens portfölj.

   En del kringgående rörelser i terrängen hör ju liksom till spelet.

   Ha det bäst

   Lars

   Radera
 3. Återigen - välkommen tillbaka. Jag kan känna igen mig i att sakna skrivandet. I mitt fall skriver även jag några rader då och då, men inte i närheten av herr Luppens kvalitet.

  Mvh

  Egon

  SvaraRadera
 4. För min del spelar det ingen roll vilka regler du sätter upp för dig själv och läsaren eller vilken plattform du använder. Bara att få ta del av dina funderingar räcker långt. Kostnadsfritt, dessutom.

  En fråga jag är nyfiken på är om du deltog i Castellums nyemission?

  /Redaktörn

  SvaraRadera
 5. Hej,

  Så jävla underbart att du är tillbaka.

  Nu till min fråga. Hur ser du på Novo Nordisk nu när den fallit med över 30% ? Är det yielden som är för låg eller är det något annat som gör att du ej har den på bevakningslistan?

  Mvh Sebastian

  SvaraRadera
  Svar
  1. Novo förtjänar en analys, men då jag inte gjort den ännu är det svårt att kommentera. Jag har alltid haft rätt svårt för läkemedelsföretag, de är svårgenomträngliga.

   Radera
 6. Hej! kommer du att publicera din bevakningslista?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, men eftersom den innehåller de illikvida aktierna behöver jag städa den lite först.

   Radera
 7. Kul att se dig på banan igen! Denna blogg var en riktigt bra resurs när jag själv var nykläckt i aktievärlden. Underlättade, minst sagt, att kunna applicera traditionell värdeinvestering i rådande samhälle.
  Kvalitetsfokuset saknas i en bloggosfär som allt mer övergår till att stirra sig blind på pris, och fastnar då för ålderdomshem i Storbrittanien och getmjölksmejerier. Hoppas att fokus här fortsatt kommer vara riktigt fina bolag!

  SvaraRadera
 8. Hej Luppen,

  Det hade varit intressant att höra om investeringarna i de så kallade "illikvida aktierna" också har inneburit att du frångått investeringskriterierna, jag tänker främst på kriteriet tillräcklig storlek? Illikvida aktier är trots allt oftast (men inte alltid) mindre bolag. Jag antar att min fråga egentligen är om investeringskriterierna kvarstår oförändrade 2016?

  Tycker för övrigt att det är helt rätt av dig att inte redovisa innehav i "illikvida aktier". På senare tid upplever jag att det blivit allt mer vanligt att främst twitter-profiler köper "illikvida aktier", twittrar om det och sedan (antagligen) säljer in i flödet.

  Jag ser fram emot kommande inlägg. Det hade varit intressant att höra dina tankar om IPO-hysterin.

  //Henning

  SvaraRadera
 9. Julen har kommit tidigt i år! Jag hoppas att du kommer att trivas bra i skrivarstugan och att du delar med dig av allt mellan himmel och jord.

  Varmt välkommen tillbaka Lundaluppen!

  //Humankapitalisten

  SvaraRadera
 10. Där var du träffsäker och tog upp några "farhågor" jag haft efter dagens två första inlägg.

  På ett sätt känns det givetvis lite synd att bloggen inte blir lika transparent men jag kan verkligen förstå det från din synvinkel. Du slipper "outa" en stor del av din ekonomi och du slipper känna personlig press i de fall där läsare tar rygg; vilket jag tror är omöjligt att undgå att känna.

  Tanken slog mig också, i morse, att man inte längre kan backtrada din portfölj som du nämnde nu, och helt enkelt får lita på den avkastning du noterar i dina inlägg. Anser att din renommé är tillräckligt god och för egen del läser jag inte bloggen för att kontrollera/följa din avkastning på något sätt. Dock är jag såklart otroligt nyfiken på de illikvida innehaven och funderar också på om du frångått några av dina principer. Har till stor del själv anammat dina idéer om endast Large Cap och möjligtvis Mid Cap. Tack för det förresten.

  Allt bra så långt. Min stora farhåga är att du inte längre kommer att publicera din bevakningslista(?). Den har varit enormt värdefull att stämma av emot och jag hoppas verkligen på att få se dina uppdaterade motiverades priser för att jämföra dem med mina egna. Har jobbat hårt på att hålla dem uppdaterade de senaste åren och har som vana att stämma av dem mot andra bloggare vilket är väldigt värdefullt.

  Kul att du hakat på mig med SIX30RX som jämförelseindex. ;) Undrade alltid varför du körde med SIXRX.

  Ser verkligen fram emot dina tankar om bolag, rapporter, analyser i den mån du har tid och dessutom de diskussioner som inläggen genererar.

  Stort tack LL för allt du lärt mig hittills.

  Mvh DF

  P.S. @Lars - är även jag nyfiken på dina tankar om Novo Nordisk (samt vilka skor du bär nu i höst).

  SvaraRadera
  Svar
  1. Enligt tidigare kommentar från LL kommer bevaknkngslistan tillbaka, men först efter att den rensats från de illikvida bolagen.

   /Johan84

   Radera
  2. Skall skriva en kommentar kring Novo vid tillfälle. Lite hur jag resonerar kring bolaget.

   Med vänlig hälsning

   Lars

   Radera
  3. Tack Johan84 och tack för svaret Lars. Jag kände inte till Novo Nordisk innan du började skriva om företaget på den här bloggen för 2-3 år sedan så det blir intressant att höra hur du resonerar nu.

   Mvh DF

   Radera
 11. Välkommen åter!
  Gillar verkligen förändringen och att du inte visar de illikvida innehaven.

  Det är alltför lätt att vissa börjar ta rygg, och att det blir en självuppfyllabde profetia. Det är min uppfattning att ingen seriös bloggare vill ha en svans som okritiskt följer de inköp man gör. Jag vågar nog påstå att det förmodligen har inträffatt att sådant har missbrukats, eller iaf att det har gjorts försök att snacka upp kurser i olika forum.
  //Stavros

  SvaraRadera
 12. Välkommen tillbaka!
  Kommer det en uppdatering av hur Fika-/Lundaportföljen har gått också?

  Mvh

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den sålde jag faktiskt. Jag orkade inte hålla intresset uppe för ett 20-tal forskningsbolag på väg att slå igenom ;-)

   Radera
 13. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 14. Välkommen tillbaka!

  Full förståelse att du inte vill exponera din privatekonomi. Tänker på samma sätt själv, och rapporterar bara procentuell sammansättning och relativ förändring av utdelning.

  Sedan det där med att folk tar rygg. För egen del ser jag inte det som ett problem, men med din volym läsare blir det såklart annorlunda. Skulle kanske själv tänka om.

  SvaraRadera
 15. Sveriges bäste aktiebloggare genom tiderna lyssnar(?) på Sveriges bästa rockband genom tiderna.

  Oerhört kul att din blogg är tillbaka!

  SvaraRadera
 16. Vi är många som saknar dina utmärkta bolagsanalyser och därför undrar jag om analys av ett nu lite annorlunda RATOS möjligen "ligger i din planerade pipe" ?
  Välkommen tillbaks...du är efterlängtad av många.

  SvaraRadera
 17. Inga djupare tankar här än att hälsa dig välkommen tillbaka. Du var en av den handfull bloggare som fick mig att bli värdeinvesterare och viktigare förbli det.
  Sedan skall jag väll erkänna att jag är slö Svensson och gärna tar rygg på betrodda personer som dig efter att själv gjort en enklare analys av bolagen.

  SvaraRadera
 18. Inga djupare tankar här än att hälsa dig välkommen tillbaka. Du var en av den handfull bloggare som fick mig att bli värdeinvesterare och viktigare förbli det.
  Sedan skall jag väll erkänna att jag är slö Svensson och gärna tar rygg på betrodda personer som dig efter att själv gjort en enklare analys av bolagen.

  SvaraRadera
 19. Woho, vilket bra beslut av mig att kika förbi här. Välkommen tillbaka!

  SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.