lördag 20 oktober 2012

Rapportfloran

Jag har inte hunnit med alla rapporter från portföljbolag på sistone, så jag tänkte kort kommentera de som trillat in och jag inte har kommenterat tidigare.

Rapportrusk?
Johnson & Johnson kom med en rapport "på räls" utan några egentliga överraskningar. Resultatet belastades med ett antal engångskostnader, där nedläggningen av ett preparat i fas 3 nog får anses vara en del av bolagets normala affärer, medan förvärv och avyttringar som gjorts är äkta engångseffekter. Utan samtliga dessa effekter var resultatet per aktie 1,25 dollar, vilket ligger i linje med mitt investeringsantagande.

Tillväxten på för omsättningen var 6,5 procent medan tillväxten i vinst per aktie var blygsamma 0,8 procent. Skillnaden kan förklaras med valutaeffekter och utspädning på grund av förvärv. JNJ är fortfarande inte helt igenom sina kvalitetsproblem så det finns mycket förbättringspotential. Priset på aktien har stigit ganska kraftigt efter rapporten, från dryga 69 till omkring 72 dollar per aktie.

Microsofts rapport innehöll en del besvikelser där större delar dock var känt sedan tidigare, exempelvis att man skulle ta en del kostnader för erbjudanden i samband med Windows 8-lanseringen. Intäkterna ökade med 6 procent medan vinst per aktie sjönk en cent till 60 cent. Intjäningsnivån ligger något under mitt investeringsantagande vilket såklart är en besvikelse, men kanske naturligt inför bolagets stora lanseringar.

Samtliga affärsområden ökade sin omsättning utom "Entertainment & Devices", där Xbox-försäljningen nu sjunker rejält och därmed förpassat segmentet till röda siffror. Den nuvarande TV-spelsgenerationen börjar bli gammal och om någon månad lanseras Nintendos Wii-U, det börjar nog bli dags för en ny Xbox nu. Xbox:ens popularitet är något Microsoft tänker sig att bygga sin konsumentbas på, bland annat med den nya musiktjänsten, så det är viktigt att den står sig.

Fortum släppte sin rapport idag (det hann visst bli igår innan den här texten publicerades) och var den enda aktien i min portfölj som steg denna baisse-dag. Jämförbar vinst sjönk med 26 procent mycket på grund av lägre elpriser i Norden. Man får väl tolka börsreaktionen som att detta låg inprisat i aktien. På rullande tolv månader ligger nu vinsten per aktie på 1,38 euro, ganska mitt i prick på mitt investeringsantagande. Mycket talar dock för att denna siffra kommer att sjunka de närmaste kvartalen om inte diverse makroparametrar börjar peka i annan riktning - från väder till pappersindustrins konsumtion.

Resultatförsämringen ligger i princip helt i kraftproduktionen; värme, distribution och Ryssland är tillsammans oförändrade jämfört med Q3 2011. Ryssland är den enda marknaden som för tillfället visar efterfråge- och prisökningar och bolaget håller fast vid sin plan att genomföra det omdebatterade investeringsprogrammet. Kvarvarande investeringar är ca 750 miljoner euro och de förväntas vara klara 2014. Målet är att nå ett rörelseresultat på 500 miljoner euro årligen i Ryssland, de senaste 12 månaderna ligger man på 75 miljoner så det finns en väg kvar att gå...


1 kommentar:

  1. Vinsterna verkar generellt ok och visar att många företag trimmat sina organisationer men flera visar oxå försäljningtapp vilket borde oroa i förlängningen jag menar skall man avskeda samtliga i företagen?

    SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.