fredag 12 oktober 2012

Rapport från Avanza

En av mina ständiga kandidater - som turligt nog inte letat sig in i portföljen ännu - är Avanza, som igår släppte sin niomånadersrapport för 2012.

När man sitter och tittar på prishistorik ser man hur enkelt det är att pricka toppar och bottnar. Det är bara köpa när bolaget är billigt och sälja när det är dyrt. Avanza är ett skolexempel på hur svårt detta är i praktiken. Nu har priset sjunkit med ungefär 45 procent sedan topparna för 1,5 år sedan. Hela den här vägen har jag varit övertygad om att motgångarna huvudsakligen är av övergående art, men nu när priset är bättre än någonsin tvekar jag återigen. Och jag är i gott sällskap, se gärna den här analysen från placera.nu...

Lärdomen från resan är att det är väldigt lätt att titta bakåt på prishistorik och se mönster, men det är otroligt svårt att veta hur framtida prisutveckling blir, i synnerhet i korta loppet. Att jag inte köpt in mig på vägen är till stor del beroende på tur, det har alltid funnits något annat som sett mer prisvärt ut. Som värdeinvesterare tittar jag gärna på historiska resultat och enligt dem ser Avanza billigt ut, men hur bra representerar historiken framtiden? Är Avanza en möjlighet eller en value trap?

Det är mycket svårt att hitta ljuspunkter i rapporten, desto enklare att hitta oroande utfall och tendenser (alla jämförelser är med motsvarande niomånadersperiod 2011):
 • Intäkterna faller 20 procent
 • Med huvudsakligen fasta kostnader faller resultatet 46 procent
 • På rullande tolv månader har man tjänat 6,48 kronor jämfört med 8,30 som jag klassade som normal intjäningsförmåga i min analys, i och för sig inget katastrofalt om det är övergående
 • Avanzas del av nettoinflödet till sparmarknaden har senaste året varit 1,7 procent, och man har 1,8 procent av sparmarknaden sedan tidigare - för första gången någonsin tappar man alltså marknadsandelar!
 • Den numera ganska mossiga sajten väntar fortfarande på en ersättare och mottagandet av den nya varianten har inte varit 100-procentigt (vilket det i rättvisans namn sällan är för betaversioner)
 • Bolaget säger upp personal, det är ganska naturligt i denna situation att man vill minska de fasta kostnaderna
 • Burgundy värderas numera till noll, men börsens blotta existens har enligt VD skapat konkurrens och sänkt omkostnader
De allra mest oroande delarna i detta är att man förlorar marknadsandelar, konkurrensen närmar sig alltså och till och med gammelbankerna verkar kunna dra kunder numera. Eftersom det inte är förknippat med någon kostnad att ha ett Avanzakonto fäster jag inte så stor vikt vid att antalet konton ökat, något man själva lyfter fram i rapporten.

En annan sak som oroar mig är att man inte kommer ut med sin nya sajt. Vad hände med den snabbfotade kulturen och den flexibla uppstickaren? Nu får man storbankernas utvecklingsavdelningar att se normala ut.

För mig känns det allt svårare att förutspå Avanzas framtida utveckling. Att lönsamheten ökar i en bättre konjunktur är helt självklart, men kommer man även att återgå till att ta marknadsandelar? Det är möjligt men jag får nog fundera vidare på det, vad säger du?


18 kommentarer:

 1. Jag instämmer i din osäkerhet. Det är inte direkt en slump att priset är lågt. Hur ser du på deras närmaste konkurrent Nordnet? Har själv en mkt liten position i bolaget. Känns som att de skärpt sig och justerat sin affärsmodell samt dragit tillbaks de dumdristiga tysklandssatsningarna osv osv. Priset är inte så högt där heller.

  trevlig helg//

  SvaraRadera
  Svar
  1. Rent kvalitativt har Nordnet ett klart högre K/I-tal vilket kan vara förödande om svackan i aktiehandeln dras ut eller förvärras. Att vara low-cost-provider kan visa sig kritiskt.

   Radera
 2. Mycket intressant. Har själv avanza sen länge och sitter nog still i båten. Jag tycker att det ännu har gått alldeles för kort tid för att kunna säga något helt klart, men nånstans måste man dra gränsen. har för mig att Fischer pratade om 2 års usel prestanda för att sälja.

  Det som talar mot avanza är en finanskris och ständiga kriser här och där som nog inte gör spararna så sugna på att handla aktier. För att parera måste de nog börja erbjuda säkrare akternativ, eller andra kringtjänster.

  En annan fråga är hur det blir med flytträtt av pensioner. Det kanske kan få avanza att klättra lite.

  Nåja, den som lever får se, och tack vare diversifieringen så är det inte hela världen heller.

  SvaraRadera
 3. Det som oroar mig är just den där siffran 1,7%. En sjunkande marknadsandelen är aldrig positivt. Är det något ihållande så säljer jag, men jag tror att det är något övergående. Eller så är jag färgad av mitt eget innehav(går det att vara objektiv?)!

  Jag håller med dig om att det är betydligt enklare att göra affärer backspegeln. Sedan göra uträkningar på hur mycket mer man skulle ha haft i avkastning om man prickade botten, men det känns både självklart och omöjligt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, frågan är vad som är Avanzas "moat"? Har bolaget någon? Low-cost provider möjligen.

   Radera
  2. Som jag ser det är det fortfarande för liten del av kakan som de stora bankerna förlorar mot Avanza för att göra något. Billigast med mest nöjda kunder tycker jag är väldigt stark. Vi får se hur länge det håller i sig, men jag behåller mina aktier och tror att Avanza kommer att fortsätta generera pengar i framtiden. Men moat är väldigt intressant, även om det är ett svårt begrepp. Det svåraste tycker jag nog är om det finns några investeringar, är inte allt bara spekulationer(med mer eller mindre goda grunder)?

   Radera
 4. Jag gjorde en analys i somras och blev utskrattad när jag menade att aktien är intressant under 100-lappen men som det ser ut just nu väntar jag nog helst tills vi når 90 innan jag tar ny ställning till om jag skall ta in aktien eller inte.
  Jag har inget emot aktien på något sätt alls utan är intresserad av att ha den i min portfölj däremot vill jag köpa den till ett pris som känns rätt för mig men anser andra den är värd mer har jag inga problem med det utan konstaterar det inte blev något långsiktigt köp för min del, det går alltid specka via TA men här gäller andra regler för mitt agerande.

  Apropå en aktie jag tycker du saknade i din fina portfölj så varför inte titta närmare på Caterpillar?

  SvaraRadera
 5. Angående nettoinflödet sägs följande i rapporten:

  "Avanza Banks tillväxtmöjligheter är samtidigt inte begränsade av sparmarknadens tillväxt. Detta då Avanza Bank idag har knappt 2 procents marknadsandel av svenska sparmarknaden i kombination med att kapital som flyttas från andra sparinstitut till Avanza Bank inte ingår i nettoinflödet till svenska sparmarknaden."

  Funderar på vad det sista innebär... Avanza växer väl just genom att kapital flyttas från andra sparinstitut. Är då nettoinflödet verkligen ett bra mått på hur Avanza lyckas? Eller så missar jag något?

  Mvh
  Gustav

  SvaraRadera
  Svar
  1. Citatet du återger säger ju i princip att "vi kan växa snabbare än marknaden", det säger inte så mycket mer tycker jag.

   Radera
 6. Är det någon som har någon uppfattning/kunskap om hur avanzas "kund/kundgrupp ser ut och om/hur den har förändrats över tid? // stavros

  SvaraRadera
 7. Som kund på Avanza (och även aktieägare) känner jag att det som behövs är en breddning av utbudet. Jag tycker också man håller en alltför låg profil vad gäller marknadsföring.

  Betal/kredit-kort, fler typer av lån med konkurrenskraftiga avgifter och räntor kan tilltala konsumenter. Det kan man kanske lösa med hjälp av någon samarbetspartner, precis som man idag samarbetar med andra företag för att kunna erbjuda högre ränta på sparkonton. Det kan sedan marknadsföras till helt andra kunder än vad man har idag.

  För mig som investerare skulle Avanza bli mer attraktivt om de erbjöd direkt handel över internet på fler börser. Tex i Europa samt Asien.

  SvaraRadera
 8. Avanza har haft en hög utdelning i förhållande till företagets vinst och föregående år har nästan hela vinsten delats ut till aktieägarna. Nu när vinsten kraftigt minskar kommer även utdelningen sänkas, frågan är hur mycket kommer Avanza sänka utdelningen?

  SvaraRadera
 9. Äntligen, väntat mig ett inlägg av dig av denna rapport. Sitter själv med ett innehav i AZA och efter rapporten så har jag gruvat mig länge om jag för första gången som s k värdeinvesterare ska sälja ett företag eftersom just framtidsutsikterna ser dåliga ut. Dessutom är priset i förhållande till vad de verkar tjäna under helåret fortfarande ganska högt och fortsatt nedgång är att vänta enligt min analys.

  Själv investerar jag med en tidshorisont på minst 10 år så i det långa loppet gör ju inte enstaka års tapp så mycket men frågan är som du diskuterar om det är ett övergående problem eller inte... Det är ju ren spekulation vilket jag vill hålla borta så mycket som möjligt från mina investeringar.

  Däremot tycker jag att trenden med ökande mängd konton visst betyder något eftersom när väl börshumöret vänder för någon gång vänder det... så kommer allt på samma gång och väntas fina siffror.

  Så mitt bekymmer är om jag kan förränta pengarna bättre på annat ställe än i AZA aktien...

  SvaraRadera
 10. Jag är en aktiv handlare och mångmiljonär, som varit kund hos Avanza ca 10 år. Nu har jag emellertid fått nog, och bytt till Nordnet. Avanza har ingenting att sätta emot AutoTrader. Avanzas nuvarande organisation känns lika trött och oinspirerad som en gammal storbank. Att de sedan tillsätter en vd som har noll och intet i form av kunskap om finans, det är rent av korkat. Det syns såväl att han inte är rätt man på rätt plats. Vad gäller Avanzas "satsning" på ny site, så tycs det gå lika snabbt som SEBs berömda misslyckande.

  SvaraRadera
 11. Avanza kommer säkert att gå bra när den nästa/sista sell-offen sen år 2000 varit om några år...troligen kan man köpa aktien för runt 60/70 kronor på botten....min rek:köp guld/guldaktier istället....
  /Erik

  SvaraRadera
 12. Hej Lundaluppen!
  Jag är en 21 årig kille som precis har börjat investera i aktier efter att jag läst och blivit inspirerad av bland annat din blogg. Så jag ville bara passa på och tacka så mycket för alla dina intressanta och lärorika inlägg.
  Ha det gott!

  SvaraRadera
 13. Så innebär din senast analys att du inte längre är intresserad av att köpa Avanza? har funderat på att titta på en bank men har är inte säker på att jag har kunskapen ännu.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag agerar oftast ganska självsäkert utifrån mina egna analyser (rätt eller fel), men just nu börjar jag tvivla på den egna analysen. Detta innebär inte att Avanza inte skulle vara köpvärt, mest att det motiverade priset faller.

   Radera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.