torsdag 25 oktober 2012

Inköp Fortum

Även denna månad föll valet på Fortum. Med dagens kraftiga nergång i Kungsleden började jag räkna även på det, men jag tycker att priset borde ner lite till för att helt absorbera skatterisken. Därför blev det ytterligare 80 Fortumaktier till priset 14,10 euro. Euron har stigit och står nu i 8,69 kronor.

Så här ser portföljen ut efter dagens köp:

Bolag/aktieAntalPortföljandel
Handelsbanken

28 %
    Handelsbanken A
1 420

    Handelsbanken B
2 045

Hennes & Mauritz
2 740
22 %
Swedbank

13 %
    Swedbank A
17
    Swedbank Pref
2 870

Investor A
1 200
6 %
Sampo A
740
5 %
Industrivärden C
1 600
5 %
AP Möller Maersk A
3
5 %
Teknologiportfölj

4 %
    Apple
10

    Google
8

    Microsoft
170

Fortum
815
4 %
Lundbergföretagen
408
3 %
Wal-Mart Stores
120
2 %
Johnson & Johnson
95
2 %

Portföljvärdet har sjunkit och ligger nu på 2,8 miljoner kronor. Jag kommer nog att skriva någon mer utförlig kommentar om Kungsleden senare, nu är fikapausen slut...

22 kommentarer:

 1. Det skulle också vara intressant med en kommentar om Oriflame (-10% idag)... verkar som att du gillade dem tidigare i alla fall :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det finns en gammal analys här någonstans (klicka på Oriflame i tagg-molnet till höger). Jag har respekt för företaget men har ärligt talat lite svårt för hemförsäljning som affärsmodell...

   Radera
 2. köpte också på mig Fortum idag, blev 200st så nu har jag 600st, tror mycket på den framöver, känns stabil och roligare än sparkonto i dessa tider.
  tänkte köpa Frence telecom också, men den branschen känns lite skakig just nu, skulle hellre fyllt på min Unilever har 150st såg att den stiger just nu med ca 3% efter positiva siffror. Är lite sugen på Wal-mart den känns trygg men ganska dyr?? och inte så stor utdelning

  SvaraRadera
  Svar
  1. Unilever och Wal-Mart håller jag ögonen på, men båda känns för dyra för min smak just nu.

   Radera
 3. Känns det inte lite "value trap" över Fortum?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag ser det som temporärt sänkt lönsamhet knuten till ett ovanligt lågt elpris. Fortum har en energiproduktion som till en tredjedel är vattenkraft, en fjärdedel kärnkraft och övrig produktion innehåller inslag av biobränsle, vindkraft m.m.

   Med andra ord bör nästa högkonjunkturs medföljande höga oljepris, och eventuellt höga gaspris, gynna Fortum.

   Min fantasi räcker inte riktigt till för att finna ett scenario där Fortum har en permanent avtagande intjäningsförmåga, men du får gärna hjälpa mig ;-)

   Radera
  2. Stockholms Stad sålde Stockholm Energi till Fortum för ett decennium sen för pga att den allmänna bedömningen då var att det var en bransch med hopplösa framtidsutsikter. Sen kom råvaruboomen med stigande energipriser och Fortum visade sig vara en kassako.

   Varför är det så otänkbart att Fortum skulle drabbas negativt om råvaruboomen är över som allt fler förutser. Ärligt talat, det vimlar ju av signaler på att bristsituationen i energi och råvaror håller på att ersättas av ett överutbud.

   Radera
  3. Jag är ingen makromästare. Jag spekulerar helt enkelt i att den lågkonjunktur vi är (på väg in?) i kommer att följas av en högkonjunktur och att industrikonsumtionen då kommer att driva upp priserna.

   Några andra, ännu mer spekulativa möjligheter framåt:
   * elexporten byggs ut och priserna är högre utanför Norden, kanske driver upp priserna?
   * oljetillgången kanske minskar framöver?

   Sist, men inte minst, är dagens elprisnivå tillräcklig för att Fortum ska tjäna så mycket att min investering ger en adekvat avkastning.

   Radera
 4. Jag hade också uppskattat en kommentar (eller ännu bättre; en analys) på Oriflame. Känns som ett bra tillfälle att köpa in sig nu!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visserligen 2½ år gammal, men ändå:
   http://www.lundaluppen.se/2010/05/analys-av-oriflame.html

   Radera
 5. Ser fram emot några rader om Kungsleden. Till vilken kurs är den köpvärd? Kan man glömma utdelningen för några år framöver?

  SvaraRadera
 6. Jag äger själv några Fortum men har inte köpt på ett tag.
  Eftersom du köper Fortum så ser du den antagligen som den bästa investeringen för dig just nu när blir det aktuellt att köpa något annat?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tycker jag har en hyggligt meningsfull insats i Fortum nu, och om jag hittat något betydligt bättre alternativ så hade jag varit öppen för det. Det är egentligen bara HM och Handelsbanken jag aktivt avstår från just nu eftersom de är så stora andelar av portföljen.

   Radera
  2. Hade du valt HM och SHB nu istället för Fortum, om du inte redan hade övervikt i dem?

   Radera
  3. Det är alltid svårt att svara hypotetiskt, precis som poker blir det inte samma sak om man inte spelar med riktiga pengar ;-). Men Handelsbanken hade jag nog varit intresserad av.

   Radera
 7. jag ökar närmare PB hoppas min prognos stämmer bättre än andras ;)

  SvaraRadera
 8. Hur tänker du kring att shb prishistorikmässig inte är jättebillig. Kan man beräkna marknadspris i relation till andra faktorer som att den ses som en säker placering och förväntas fotsätta va det eller att de andra bankaktierna är mer volatila? Är det inte riskskabelt att köpa shb nu om den är nära ath i pris och det samtidigt är risk för kommnde börsfall? Är det enbart med tanke på att behålla aktierna mycket länge du skulle köpa eller är det realistiskt att shb aktien kommer fortsätta gå upp?
  Vänligen
  JGM

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tror att SHB med hög säkerhet kan avkasta 9-10 procent årligen från de här nivåerna över tid, det tycker jag kvalificerar bolaget som en bra investering. Jag har ännu så länge aldrig varit nära att sälja några aktier.

   Det kan dock tilläggas att mina inköp har skett på lägre nivåer än dagens.

   Radera
 9. Okej, tack för svar. Om du skulle investera en mindre summa skulle du vänta på dippar eller portionera ut över året? Kör du alltid en summa per månad eller händer det att du går in hårt vid en kraftig nedgång?
  JGM

  SvaraRadera
  Svar
  1. Generellt sett brukar jag investera jämnt över tiden. Även om man har en stridskassa så är det förtvivlat svårt att svara på frågan "är det nu jag ska gå in med allt, eller blir det ännu billigare om en vecka?".

   Radera
 10. Det låter vettigt.
  JGM

  SvaraRadera
 11. Funderar också på Fortum, men vet inte vilken mäklare som är bäst för att handla på andra börser än den svenska. Man vill ju helst förlora så lite som möjligt i courtage och växelkurs. Vilken rekommenderar du?

  SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.