tisdag 30 oktober 2012

Plattstrid

Nu har mina teknologigiganter på kort tid alla presenterat surfplattor. Apple har lanserat sin iPad Mini, Google sina Nexus 7 och Nexus 10, och Microsoft sin Surface.

Bättre än iPad?
Själv har jag en gammal iPad av första generationen och den har på sistone blivit nästan outhärdligt långsam. Varje ny version av IOS har gjort den buggigare och långsammare. Inte helt konstigt kanske eftersom IOS anpassats efter bättre och bättre hårdvara, men det har gjort Safari oanvändbart. Med Chrome som webbläsare går det lite bättre, men även den är ganska instabil.

Nu funderar jag allvarligt på att byta och den jag är mest nyfiken på är faktiskt Surface. Men varför finns den med två OS? Vad tycker läsarna? Ska jag stanna kvar i Apple-fållan eller skifta?

OBS: det blir av någon anledning ofta lite upphettat i sådana här ämnen så jag påminner att kommentera med respekt för varandra

33 kommentarer:

 1. Hade jag inte varit så snål hade jag nog satsat på en Surface.

  När det gäller Apple produkter tycker jag i dagsläget att det främst är deras laptops som är intressanta. När det gäller plattor och telefoner tycker jag däremot att Google/Samsung har lyckats leverera likvärdiga produkter till ett lägre pris och jag är även mycket förtjust i att använda mitt Google konto för att synkronisera mina aktiviteter.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad tycker du om "beslutet" att ha två alternativ som låter konsumenten välja mellan "Windows RT" och "Windows 8 Pro"?

   Radera
  2. En mycket konstig halvmesyr som jag tror är att skjuta sig själv i foten.

   Folk gillar inte att välja bort saker och genom att splitta sitt operativsystem tvingar man folk att göra just det. Apple förstod det här och var oerhört smarta när de gjorde det möjligt att köra Windows på en Macbook.

   Att folk faktiskt använder funktionen är ovanligt men det innebar att folk slapp välja och det var guld värt för Apple.

   Radera
 2. Windows 8 Pro och Windows 8 RT är precis samma uppdelning som Apple gjort i OSX och IOS. Det sätter saker och ting i perspektiv. Plus att du med Windows RT får Office paketet. Det kanske är något som du använder ofta?

  Apples platta har ett bättre eko-system.

  Smaken e som baken :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. OSX levereras väl inte som alternativ på en iPad?

   Problemet med Microsofts beslut är att man tagit det cyniska beslutet att sälja en sämre instegsmodell parallellt med den fulla funktonaliteten.

   Radera
  2. Fast så har inte jag tolkat deras uppdelning. Windows 8 "Pro" och alla andra tablets med fullvärdiga Windows 8 ser dem som en PC, alltså inte en platta i stil med Ipad och Windows RT. På en sån platta som har Windows 8 kan du installera windows applikationer och på en RT kan du köra windows app-store. Så "full funktionalitet", det har den för det är två olika grenar. Inte samma.

   Så uppfattar jag det iaf.

   Radera
 3. Vill du vara sparsam så rekommenderar jag en nexus 7. Kostar dubbelt så lite som en iPad, och är faktiskt inte mycket sämre. Nexus 10 kan också vara värt att titta närmare på.

  Om du funderar mellan ipad och surface, då är valet ganska enkelt. Med iPad vet du vad du får, surface är ett oprövat kort och sämre har sämre hårdvara än iPad. Utbudet av appar är också något som gynnar ipad/nexus.

  /Effex

  SvaraRadera
 4. Om du använder plattan mest för webb/mail tycker jag att Googles Nexus 7 är riktigt prisvärd. Om du använder den även för appar (magasin, spel etc) så är iPad bättre. Jag har inte provat Surface så har inga åsikter om den.

  SvaraRadera
 5. Jag har en android telefon och en ipad. Nästa platta för mig blir en sju tums platta med andriod, antagligen Nexus.
  Det finns flera anledningar till det.
  * Google Reader. Den appen jag använder mest. Finns inte på ipad och gillar inte alternativen.
  * Android 4.2 har stöd för multiuser. Betyder att jag inte beöver vara så orolig när jag lånar ut min platta till min dotter.
  * Den är dessutom billigare.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag känner igen mig gällande RSS-läsare, men sedan hittade jag appen River of News. Ladda ner och testa om du inte redan har testat den.

   Radera
  2. "Reeder" finns till ipad o funkar utmärkt att använda till ditt google reader konto

   Radera
 6. Hade valt MS Surface Pro, dvs den med Intel CPU och Windows 8

  Varför:
  * Riktigt windows 8 och allt den möjliggör
  * virtualisering i Hyper-V (motsvarigheten till vmware)
  * installera vanliga applikationer, tex Office, notepad++, vlc osv.
  * AD integration
  * tangentbord

  SvaraRadera
  Svar
  1. Virtualisering? Låter lite overkill, men Office vore bra :-)

   Radera
  2. Möjligen, dock en Feature som ingen annan platta har.
   Dvs möjlighet att köra ett/flera andra OS i plattan

   Det som även glöms bort är RDP (remote desktop), att från sin vanliga klient RPD:a till plattan

   Radera
 7. Nexus 10 tycker jag är det starkaste kortet om du inte vill stanna kvar i IOS.

  Ska du släpa med din platta när du reser i jobb osv så är 7" plattor att föredra. Annars är det bara dumt att gå ner i storlek.

  Windows är inte ens att tänka på än. Kan bara föreställa mig vilka barnsjukdommar deras första plattor har.

  SvaraRadera
 8. Jag har en iPad2 och älskar den fortfarande, då den både är snabb och skarp (trots att nyare modeller kommit). Det stora utbudet appar gör iPad till en vinnare.

  SvaraRadera
  Svar
  1. att IPAD har större utbud av appar stämde kanske för tre år sedan. Idag finns alla och lite till på google play

   Radera
  2. Google ties Apple with 700,000 Android apps

   http://news.cnet.com/8301-1035_3-57542502-94/google-ties-apple-with-700000-android-apps/?part=rss&subj=news&tag=title

   Radera
  3. Ja, fast vad gäller appar specifikt för tablets leder ju iPad solklart. Har själv en Galaxy Tab 10.1 och det finns otroligt lite appar specifikt för den. Så himla kul är det inte med appar skapade för 4-tumsskärmar, som förstoras upp med fult resultat som följd. /F

   Radera
 9. Skall du ha den att jobba på och endast ha en pryl självklart en win8 intel platta med office. Har man en ipad måste man ha en riktig dator också.

  Men skall du bara ha en platta så ta en billig nexus 10.

  Men jag håller med att MS surface är riktigt snygg. Skulle inte tacka nej till en sådan.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag skulle gärna ha bara en pryl, men jag undrar om inte Macbook Air egentligen är en bättre lösning för mig i så fall, helt klart klumpigare men fullt funktionell...

   Radera
  2. MacBook Air är underskattad, en fantastiskt smidig sak.

   Radera
 10. Jag tycker Microsoft Surface verkar riktigt bra, både platta och tangentbord är precis vad jag behöver. Men jag känner mig lite osäker över Windows 8. Skulle nog egentligen avvakta några månader så de värsta barnsjukdomarna hinner upptäckas och åtgärdas.

  SvaraRadera
 11. Utan att ha gjort någon djupare analys så hade jag nog valt en Nexus 7 eller 10. Jag har en iPad 3 (eller vad man nu kallar modellen efter iPad 2) och kan inte säga att jag är missnöjd, men inte heller så imponerad. Den håller med andra ord vad den lovar, men jag börjar ärligt talat att så smått tröttna på Apples produkter. iPhone var en jordbävning, men allt annat har bara varit efterskalv.

  SvaraRadera
 12. Byt till Microsoft Surface! Apples mjukvara är så trist, det har inte hänt någonting med den sedan de släppte sin första version. Surface är plattan konsumenten vill ha idag!

  SvaraRadera
 13. Vad har du för dator idag förutom den gamla paddan?

  Har själv investerat i en ny bärbardator med windows 8. Var rätt osäker inför köpet och inte är jag mer säker nu när jag har testat datorn ett tag. Windows 8 är verkligen helt annorlunda än ex windows 7. Som tur är har man ju 30 dgr ångerrätt på elgiganten. Funderar på ett byte till en imac men inväntar i så fall den nya modellen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Byt till iMac! Du kommer inte att ångra dig - jag lovar.

   Radera
 14. Börja med att fabriksåterställa din gamla ipad.
  Har en ipad av första generationen som fungerar utmärkt.

  SvaraRadera
 15. Jag är inne på min andra iPad (nu har jag 3an). Den är verkligen bra och användarvänlig. Har också en Nexus 7 och måste säga att den är grym när man är på resande fot. Så liten och smidig.

  SvaraRadera
 16. http://www.svd.se/naringsliv/branscher/teknik-och-telekom/om-fem-ar-kan-google-vara-historia_7603108.svd

  Har luppen läst?orolig?tankar?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har läst den, ja. Det är svårt att sia om teknikutvecklingen och hur den påverkar branschens företag, därför har jag valt att göra en gruppinvestering med tre bolag och inte bara ett.

   Man kan ju konstatera att samma tidning några dagar senare publicerade en annan analys där framtiden tillhörde Google :-)

   Radera
 17. Om du inte behöver den för att skriva word dokument ska du stanna kvar med Apple. Även om du behöver en dator som arbetsverktyg tvivlar jag på att surface's tangentsbord duger.

  Windows Pro betyder att du ska kunna använda dina befintliga windows program och installera dem i din Surface platta, förmödligen även "gratis" program.

  I Windows RT allting måste handlas på nytt via deras surface butik.

  Jag vet inte vad poängen med den där var när det borde vara mycket bättre och billigare att kunna utnyttja de befintliga program som finns redan, även om de gamla är inte anpassad till det nya operativ system. Men Microsoft är inte känd för att vara lätt och enkelt.

  SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.