söndag 7 oktober 2012

Rapport från Industrivärden

Rapportsäsongen inleds som vanligt med Industrivärden som genom sitt minoritetsägande i stora noterade bolag har en förhållandevis enkel uppgift att sammanställa sina räkenskaper, något de brukar hinna med på några dagar i början av varje nytt kvartal. Niomånadersrapporten 2012 är inget undantag.

Industrivärden är det investmentbolag i Sverige som har intressantast långsiktiga portfölj i mina ögon. Lundbergs är i närheten men jag anser att både fastigheter och Holmen är lite tveksamma investeringar just nu. Investors övervikt i läkemedel och medicinteknik knuffar ner dem till tredje plats för mig. Nästan alla Industrivärdens innehav är intressanta för min portfölj, även om endast Handelsbanken finns representerade just nu.

Industrivärdens centrala organisation däremot, den är jag mycket skeptisk. De senaste åren har den huvudsakligen bidragit till att ge en hygglig substansrabatt och en belåning jag inte tycker är eftersträvansvärd. Belåningen tycks, som jag skrivit tidigare, hämma ledningen och får dem att köpa när priserna är höga och sälja när de är låga.

Genom att endast äga noterade bolag och rapportera före dessa innehav blir de nyheter Industrivärden kan komma med begränsade. VD Anders Nyréns kommentar som fyller en och en halv sida är fantastiskt innehållslös. Först en sida makrokommentarer som snarare hör hemma i en affärstidning än i VDns redogörelse för sin och bolagets insats under kvartalet. Detta följs av endast två upplysningar som har något att göra med Industrivärdens aktivitet:

 • SCA:s strategiska åtgärder för att bli ett hygienföretag är genomförda
 • Den korta handeln har under året hittills genererat vinst på 86 miljoner, vilket nästan täcker förvaltningskostnaderna
Om detta är allt Nyrén kan klämma fram undrar jag om man inte, liksom i Investor, borde fundera på att minska centralorganisationen? Hela resten av VD-kommentaren beskriver hur Industrivärden i en passiv roll betraktar världsekonomins förändringar! Jag är själv företagare. Hade någon av mina chefer kommit med en motsvarande rapport så hade jag skällt ut dem. Jag vill inte höra vad andra gör. Jag vill höra vad du gör!

Nåja, om Nyrén bara sitter stilla i båten och inte går på korståg som i Volvo-fallet så är Industrivärden även fortsatt en intressant och rabatterad paketering av fina bolag men goda långsikta utsikter.

Resten av rapporten bjuder på mycket lite dramatik. De äldre konvertiblerna är nu "in the money" och kan konverteras med vinst, vilket kan leda till en minskning av substansvärdet i Industrivärden. Om man följer den gamla Wall Street-slogan "never convert a convertible" så kommer det att dröja ett tag till (år 2015) innan detta realiseras.

9 kommentarer:

 1. Heja Luppen,

  Klockren analys.Tycker speciellt om dina kommentarer om VD´s ord i rapporten.

  SvaraRadera
 2. Borde inte även Latour vara ett intressant investmentbolag?

  Jag har till och från tittat på olika investmentbolag och jag har lite svårt för Industrivärden eftersom jag inte tycker om deras affärsstruktur med cykliska bolag och dålig timing. Dessutom ser jag det som oroväckande hur de belönade Faxanders insats på SSAB med att flytta över honom till Sandvik trots att han i princip gjorde ett extremcykliskt bolag ännu mer extremcykliskt (http://www.affarsvarlden.se/feeds/nyhetsbrev_allmanna/article3539992.ece).

  Latour har i mina ögon en starkare ägare och dessutom en mer defensiv portfölj men jag kanske har missat något.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Även jag skulle gärna se en lupp lagd över Latour.

   Radera
 3. Anser du fortfarande att Industrivärden är en av de mest köpvärda aktierna i din portfölj? Vet att du angett 130 kr som ett 'motiverat pris' i tidigare inlägg.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ledningens större fadäser ligger några år bakåt i tiden, så egentligen ändras inget med dagens rapport.

   Radera
  2. "dagens" ska vara "fredagens"

   Radera
 4. Intressant Lundberg har ökat i skanska enligt diverse webtabloider alltså med tanke på hans egen bakgrund.

  Nä mitt intresse i Industrivärlden begränsar sig till ren TA aktivitet. Upplever Nyrén som ett orosmoment och har fortfarande inte riktigt smält agerandet i volvo för några år sedan dvs här försöker jag fortfarande komma på om det låg någon strategisk finess bakom eller omdet bara var en missbedömning och dålig timing.

  Lundbergs verkar dock fortsätta enligt sin långsiktiga strategi än så länge.

  Jag tycker oxå likt flera här att Latour känns stabilt men läste jag inte någonstans att där var begynnande problem med att ständigt ha vinsttillväxt? Jag skulle uppskatta en lupp på Latour ;)

  SvaraRadera
 5. Hej Luppen,

  först vill jag be om ursäkt för min off topic fråga. För det andra vill jag passa på att berömma din otroligt inspirerande och oerhört intressanta blogg!

  Då till min fråga.
  Hur resonerar du som företagare när det gäller tjänstepension? Tittar själv på en Direktpension istället för en traditionell pensionsförsäkring efter att ha läst http://www.startanu.se/pensionsspara-i-direktpension

  Än en gång, tusen tack för att du delar med dig av dina tankar och erfarenheter!

  /MK

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha, ja det var rejält off topic :-). Vi har många anställda och därmed måste vi ha en tjänstepensionslösning för dem. Direktpension innebär ju att pensionskapitalet kvarstår i bolaget vilket är opraktiskt om inte du och bolaget är gifta för alltid. Så är inte fallet hos oss. Bolaget kan säljas eller jag sluta som anställd. Därför har även jag tjänstepensionsförsäkring.

   För några år sedan funderade jag på att starta en enmanskonsultverksamhet. Där hade jag definitivt valt direktförsäkring, om inget annat för att slippa säljsamtal med försäkringsmäklare ;-)

   Radera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.