tisdag 23 oktober 2012

Rapport från Facebook

Idag släppte Facebook sina kvartalssiffror för Q3 och det var ingen munter läsning, även om aktien i efterhandeln stiger med nästan 9 procent.

Under en genomsnittlig månad har sajten nu 1 miljard användare (ja, jag är en av dem), ur dessa lyckas sajten vrida 1,25 dollar. Jämfört med föregående år är det i princip inflationsjusterat. För att var helt rättvis har valutaeffekter varit till Facebooks nackdel. Men den mest kritiska uppgiften - att få ut mer per användare - har alltså inte lett någonvart under ett år.

De blygsamma vinster man gör, 12 cent per aktie på ett kvartal, äts helt upp av de optionsprogram som personalen mottar och skatterna på dessa, Ebberöds bank alltså.

Förlusten per kvartal landar alltså på 6 cent per användare och kvartal. Om man skulle börja hålla i optionsprogrammen kan man kanske tjäna 30 cent per användare och kvartal. Om hela planeten tas in skulle man alltså kunna tjäna 1,8 miljarder dollar per kvartal eller 72 cent per aktie, om man inte spätt ut sig ytterligare vid det laget. 72 cent gånger fyra kvartal blir 2,88 dollar. Med ett pris på 20 dollar skulle P/E bli 7, rätt rimligt för ett bolag som inte kan växa mer... Med andra ord är långsiktiga potentiella uppsidan närmast noll i företaget om intäkterna per användare står still.

Tillbaka till ritbordet för Zuckerberg och gänget alltså, det enda som gäller är att få ut mer per användare!

8 kommentarer:

 1. Jag tycker mig se en liten trend att folk lämnar Fb också och det är ju inte svårt att föreställa sig vart det bär av för siffrorna om de tappar användare.
  Fb ska ju alltid vara gratis men undra hur många som skulle vara villiga att betala en liten slant, troligtvis inte många ?

  SvaraRadera
  Svar
  1. En krona i avgift så lämnar jag, och jag tror många med mig.

   Radera
 2. För en investerare är Facebook inget annat än ett rent förhoppningsprojekt. Jag kan inte för mitt liv se att bolaget på sikt kan överleva i nuvarande form. Och precis som Stabilekonomi skriver - jag ser också en tendens till 'Fejjantrötthet'. Att köpa Instagram för ett miljardbelopp i dollar, en bra affär?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tror nog att Facebook kommer att överleva hyfsat länge och tjäna stora summor (någon miljard dollar om året är mycket), problemet jag har är priset.

   Radera
 3. Det här var dystra men helt rimliga slutsatser från kvartalsrapporten. Vad får då aktien att stiga 12% i efterhandeln?
  / Markus

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi är smarta och alla andra är idioter? ;-)

   Nej, om man verkligen ska gräva efter positiva saker kan man kanske säga att Facebook har parerat den snabba övergången mot mobila enheter bättre än man kunnat förvänta sig och alltså lyckats ta lite mer betalt från mobilanvändare.

   I mina ögon drunknar dock denna positiva tendens i en närmast vansinnig övervärdering.

   Radera
 4. Intressant perspektiv och artikel. Jag anser också Att FB är kraftigt övevärderad. Känns som att hela denna "Social medier" nisch är väldigt riskfylld. Jag tänker bara på att det otroligt snabbt kan komma upp alternativ och konkurrenter som tar marknadsandelar. Jag tänker främst på Instagram. Känns som att de blivit ett hot gentemot FB på väldigt kort tid?

  SvaraRadera
 5. Intressant! Det är överhuvudtaget ett väldigt svårvärderat företag. Ska bli spännande att se hur det utvecklas.

  SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.