onsdag 17 oktober 2012

Rapport från Investor

Idag släppte Investor sin niomånadersrapport och det är inte många överraskningar Börje Ekholm bjuder på. Som vanligt bekänner sig Börje till värdeinvesterarna (även om han inte använder ordet), smaka på det här:

"Aktiemarknaden kan gå upp eller ner på kort sikt. Vi tror på det långsiktiga värdeskapandet i att bygga ledande företag. Vi handlar inte i aktier. Vi äger bra företag. Vi strävar inte efter att slå index på kort sikt. Vi vill att våra företag slår sina konkurrenter på lång sikt. En temporär värdenedgång ger oss möjligheter att stärka vårt ägande, som vi gjorde i ABB och Wärtsilä under kvartalet. Även om aktiemarknaden och företag kan vara över- eller undervärderade under långa perioder kommer framgångsrik exekvering av en industriellt sund strategi i företagen att reflekteras i en attraktiv totalavkastning till aktieägarna på lång sikt."

Ekholm är civilingenjör från KTH
Jag gillar/ogillar inte Wallenberg mer än någon annan, men herr Ekholm har jag respekt för. Jag tycker också att allt tyder på att han agerar som han lär. ABB köptes exempelvis för 119 kronor styck, och tidigare inköp under året har gjorts till kursen 117 kronor. Jag vet inte vad Investor anser att intrinsic value är för ABB (120?), men man har agerat konsekvent och inte handlat i början av året när kursen låg över 140 kronor.

Jag gillar också att Ekholm har satt ett avkastningsmål för de mer slutna enheterna EQT och Investor Growth Capital. Om de överavkastar får de använda detta till att bygga sina portföljer, om de underavkastar dräneras de och portföljen ombalanseras till de andra verksamheternas fördel. Det här kvartalet levererade enheterna 0,9 miljarder kronor till kärnverksamheten.

Investor har underavkastat SIXRX under året hittills,  8 procent mot 12 procent för SIXRX. Som ägare till Investor får man nog finna sig i underavkastning under goda år och överavkastning under svaga år (beta < 1 alltså), på grund av bolagets relativt defensiva portfölj.

Om man ska hitta något negativt så är det att nettoskulden ökat, den är nu uppe i 12,3 procent. Investors strategi föreskriver att man ska ligga mellan 5 och 10 procent, men här har köpsuget blivit för stort. Jag tycker det är viktigt att hålla sig till sin investeringsstrategi, och även om 12,3 procent knappast är en katastrof med så defensiva innehav är det ändå något Ekholm och Investor borde förklarat och motiverat lite starkare i rapporten.

7 kommentarer:

 1. Problemet är nog inte att de har en defensiv portfölj utan att bolagen inte utvecklats särskilt bra senaste decenniet. Det är väl bara Atlas Copco som gått riktigt bra? Astra är en never-ending-tragedy, medan SEB, Ericsson och ABB alla varit nära att gå under.

  Det kanske är dags att inse att Wallenbergklanen nått fördärvandefasen? Pirre tog över i början på århundradets bull market. Vilken idiot som helst hade kunna framstå som en framgångsrik investerare när börsen går upp med tusentals procent och de sitter på stora delar av svenskt näringsliv. Senaste 12 åren har agnarna skilts från vetet och i mina ögon är det klart i vilken hög Investor och Wallenberg verkligen hör hemma.

  Mvh
  Mattias

  SvaraRadera
  Svar
  1. De har några intressanta innehav som swedish orphan biovitrum, som ligger långt framme inom blödarsjuka, framsteg har gjorts på detta område vilket skickade aktien 40% upp, har ökat i sobi på sistone och har nu 3000 aktier och ligger plus 20% ryktas om fler forskningsframsteg som kommer presenteras inom kort vilkaet antagligen kommer skicka upp aktien ytterligare

   Radera
  2. De små guldkornen försvinner i mängden stora placeringar som underpresterar. Se LLs egen genomgång var vinsterna kommer ifrån:

   http://www.lundaluppen.se/2012/04/uppdatering-investor.html

   Mvh
   Mattias

   Radera
  3. Jag upplever företaget förvandlats till ett fyll egna fickan bolag. Visst har de ett antal sockerkorn i portföljen men resultatet imponerar inte.
   Det här bonusmjölkandet ser jag ofta som det virus som sänker fräter upp från början bra bolag och det verkar väl utbrett inom sfären. Jag tycker inte det känns orimligt att bonusar kopplas till riktiga resultat och inte till fantasifulla konstruktioner.

   Glömmer aldrig Piters första bonus som han kommentarade med att han gjort sitt jobb? Undrar var andra arbetsgivare skulle gilla först betala en lön till en anställd sedan dubbla den om den anställde dessutom utförde vad han var anställd utföra!! En sådan anställning kan jag gärna ta så vet ni någon hojta till ;)

   Radera
  4. Jo, man kan definitivt reta sig på generositeten mot alla som har rätt efternamn. Men förvaltningskostnaden är på 0,65 procent, definitivt inte lågt men det motiverar kanske inte en substansrabatt på 35 procent.

   Radera
 2. imponerad över din inläggsfrekvens utan att behöva gå ut över kvaliten. Tack ska du ha!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Samma här, det uppskattas.

   Radera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.