torsdag 18 oktober 2012

Rapport från Google

Oväntat nog kom Google med sin niomånadersrapport innan börsens stängning, något som startade en febril aktivitet - på säljsidan. Trots en omsättningsökning misslyckades Google att leverera en vinstökning, i själva verket sjönk kvartalsresultatet kraftigt, något som ledde till en nedjustering av Googles aktiekurs med 8 procent.

Här är mina observationer från rapporten, mina jämförelsesiffror är för nio månader om inget annat anges:
 • Omsättningen har ökat med 35 procent, varav Motorola står för 14 procentenheter
 • Kostnaderna har dock stigit med 45 procent - och därmed har vinsten endast ökat med 12 procent
 • Niomånadersresultatet per aktie är 23,69 dollar, en ökning med 10 procent
 • I huvudverksamheten - webbannonseringen - har antalet klick ökat med 33 procent för kvartalet, jämfört med samma kvartal föregående år, kostnaden per klick har sjunkit med 15 procent. Detta är en trend som fortgått en längre tid. 1,33*0,85 = 1,13, en ökning av intäkterna med 13 procent alltså
 • Vad aktiemarknaden tagit fasta på är att resultatet per aktie för Q3 minskat med 22 procent till 6,53 dollar
Jag tolkar det försvagade resultatet främst som ett resultat av Motorolaköpet. Eftersom tillväxten i basverksamheten fortsätter i hygglig takt, även om inte heller den var lika imponerande som tidigare, ser jag goda möjligheter för Google att styra upp och minska förlusterna i Motorola-divisionen.

Rullande tolv månader har Google nu tjänat 31,92 dollar per aktie, vilket med dagens pris ger en P/E på knappt 22. För att motivera den nivån på P/E-tal behövs en uthållig tillväxt på 6-7 procent. Jag tror fortfarande att Google klarar en sådan tillväxt framöver, och då har jag inte räknat med nettokassan.

7 kommentarer:

 1. Absolut en överdriven nedjustering driven av ett stoplosståg?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Alla nedjusteringar större än någon procent följs av en stoploss-svans, jag tycker att ett billigt bolag blev lite billigare så jag är inte bekymrad för egen del.

   Radera
 2. Aktien har ändå gått upp mycket den senaste tiden, så jag tippar på att många kortsiktiga ville passa på och ta hem vinsten eftersom rapporten inte var superbra.

  SvaraRadera
 3. Du menar att du endast kräver en tillväxt på 6-7% för ett P/E-tal på 22?!
  H&M har en mycket kraftigare tillväxt för samma P/E-tal, finns förövrigt många andra bolag som har en tillväxt kring 6-7% med lägre P/E.

  Skulle vara intressant att höra hur det kommer sig att du ställer så låga krav?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag använder Grahams tillväxtformel, vilken förvisso är ganska generös men kräver att

   a) bolaget uppfyller kvalitetskriterierna
   b) att tillväxten bedöms väldigt konservativt

   Radera
  2. Hur agerar du om du hittar säg 30 bolag som matchar den. Väljer du de som är mest "hög presterande" eller köper du alla?
   Du får ursäkta mina frågor, jag inte har följt din (eller någon annans) blogg på över ett år.

   Radera
  3. Fråga på :-), jag väljer det växande kvalitetsbolag som för stunden ger bästa pris/prestanda. Det hänger lite på portföljsammansättningen också, även om jag inte lägger lika mycket vikt vid det som de flesta andra.

   Radera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.