fredag 12 mars 2010

Investeringsstrategi - Val av företag och aktier

OBS: Dessa investeringskriterier ersattes med en ny version i april 2014.

Jag beskriver i en serie inlägg min investeringsstrategi, så som den ser ut idag.

De investeringar som görs i noterade företag måste uppfylla ett antal kvalitativa och ett antal kvantitativa kriterier. De kvalitativa kriterierna garanterar att företaget är sunt skött och att man därför kan äga det på lång sikt utan att oroa sig för dagliga ändringar i amerikansk arbetslöshet, kinesiska huspriser, valutavariationer etc.
De kvantitativa kriterierna ska försäkra att man inte köper för dyrt. För i princip alla bolag finns det ett pris när det är köpvärt, och ett annat när det absolut inte är det.

De kvalitativa kriterierna är
  • Tillräcklig storlek, det finns en inneboende risk att satsa i bolag som inte är väldigt starka på sina marknader. Konkret innebär detta att Large Cap-listan är att föredra.
  • Stark finansiell ställning, omsättningstillgångar bör vara dubbelt så stora som kortfristiga skulder och de totala skulderna bör inte vara större än omsättningstillgångarna
  • Intjäningsstabilitet, företaget bör ha uppvisat vinst varje år 10 år bakåt i tiden
  • Utdelningsstabilitet, företaget bör ha delat ut pengar varje år de senaste 10 åren
  • Intjäningstillväxt, de senaste 10 åren bör vinsten (per aktie) ökat med minst 30 % över perioden, var vaksam på förvärv, emissioner, split, etc.
  • Trovärdig ledning, inga oegentligheter eller skönmålningar
  • Gynnsam ägarbild, det är mycket värdefullt om det finns starka ägare med en betydande investering i företaget.
De kvantitativa kriterierna är
  • Begränsat P/E-tal, högst 15 med lite förhandlingsutrymme beroende på ränteläge (lägre ränteläge ger lägre avkastningskrav) och företagets tillväxtförmåga. P/E 15 motsvarar 6,7 % avkastning. Med Earnings avses långsiktig, bevisad intjäningsförmåga, vilket förhoppningsvis är ett konservativt antagande och skyddar mot överdriven optimism i tider av stark vinstökning.
  • Begränsat EV/EBIT3-tal (tillagt 2011-10-23), högst 12 beroende på ränteläge precis som P/E. Detta nyckeltal är viktigt framförallt när bolaget inte har tillräckligt stark finansiell ställning (enligt det andra kvalitativa kriteriet). Syftet är att säkerställa att bolaget har en tillräcklig avkastning oberoende av kapitalstruktur.
  • Priset bör inte överstiga 150 % av eget kapital enligt senaste balansräkningen. Detta kriterium eliminerar vissa typer av företag som binder lite kapital och har mycket hög avkastning på eget kapital (H&M t.ex.) och kan i dessa fall ersättas med Buffetts vallgravsresonemang (moat). Grundtanken i kriteriet är att hög avkastning på eget kapital öppnar för nyetablering och ökande konkurrens, men detta kan förhindras med olika typer av skydd, t.ex. patent, varumärken etc.
Kriterierna är inte absoluta och man kan göra avsteg på ett par stycken om de övriga ser bra ut, men varje sådant avsteg ökar såklart risken i investeringen. Och ja, kriterierna lånar kraftigt från "The Intelligent Investor" av Benjamin Graham.

20 kommentarer:

  1. Hej Lundaluppen. Stötte på ett intressant nyckeltal härom dagen när jag läste på lätet, det kallas P/E10 (http://www.passionsaving.com/pe10.html) och räknar earnings som medelvärde 10 år tillbaks i tiden, inflationsjusterat. Har inte riktigt hittat detta nyckeltal för Stockholms börs, men tycker det verkar väldigt intressant. Vad tycker du?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hmm, 5 månaders svarstid på den här, ber om ursäkt ;-).

      P/E10 är intressant särskilt för cykliska bolag med lång historik i långsamma branscher. Det kan bli lite väl grovt i föränderliga branscher.

      Radera
  2. Tjena Luppen!

    Riktigt bra blogg du har! Den har varit min enda sysselsattning hela helgen. Jag ar en farsk pa det har med investeringar, men jag har last pa riktigt mycket de senaste manaderna. Jag gillar din strategi valdigt mycket!

    Har du nagra tips for mig som nyborjare? Hur jag kan undvika vanliga misstag osv.

    Tack for en bra blogg (och ursakta saknaden av svenska bokstaver),

    /Pontus

    SvaraRadera
    Svar
    1. Läs mycket är allt jag kan ge som tips, det finns mycket att lära och billigast är att lära av andras misstag. Det är dyrt att lära sig investera, men roligt :-)

      Radera
    2. Tack for svaret! Jag tror pa din stil om att skapa en policy och en detaljerad strategi. Jag "lanar" din tills vidare! :)

      Radera
    3. Det kan vara smart att utgå från någon annans och sedan skruva lite på parametrarna, det är ju så jag gjort med Grahams filosofi.

      Radera
  3. Ville bara säga tack för ett bra inlägg och en utmärkt blogg. Alltid roligt att läsa dina inlägg!

    SvaraRadera
  4. Hej Lundaluppen!
    Tack för en fantastisk blogg.
    Jag är nybörjare på detta med aktier och har inte så mycket kapital att köpa för än så länge. Min fråga till dej är följande: För att så smått börja att bygga upp en aktieportfölj, skulle du rekomendera att köpa för en mindre summa, (cirka 5000 sek) så ofta jag har råd, eller är det bättre att jag sparar ihop en större summa (10000-15000 sek)och köper mer på en gång?, med den följd att bara kunna handla cirka 1-2 ggr per år? Jag betalar 99 sek i courtage i min depå och jag vet naturligtvis att det är lönsammare att handla mer per gång, men så här i början kan det väl vara minst lika viktigt att komma igång och handla lite försiktigt och sprida inköpen även om det blir dyrare, eller vad tycker du? Tack på förhand för svar. Kalle

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej, jag skulle rekommendera att du skaffar en billigare depå. Avanzas Bas har 39 kronor i courtage och jag tror det finns Mini-varianter både hos Avanza och Nordnet där du kan kommer ner mot 9 kronor.

      Jag gillar att köpa med jämna mellanrum, man hinner tänka mellan varven och eventuella misstag är inte så dyra. Jag hade nog fokuserat på att få ner courtaget och sedan köpt för 5 tkr i månaden om jag var du.

      Radera
  5. Tack så mycket för snabbt svar. Ska kolla upp andra depåer. Tack igen. Kalle.

    SvaraRadera
  6. Hej igen!
    Ännu en fråga... mycket riktigt har dom lågt courtage på tex Avanza med 39 sek för baskund.
    Dessa aktier är dock förvaltarregistrerade, betyder det att jag inte står registrerad som direkt ägare till dessa aktier?
    Finns det i så fall några direkta nackdelar med detta som du ser det?
    Tack igen för din tid. Kalle

    SvaraRadera
    Svar
    1. Du är ägare av aktierna, så det är ingen legal risk vid konkurs eller liknande, men du kan behöva be Avanza anmäla dig om du vill rösta på en stämma.

      Radera
    2. Jag har bestämt för mig att Nordnet och Avanza automatiskt registrerar oss som ägare. Det har iallafall varit som så att jag har fått material från Sandvik, Industrivärden, Swedbank m.fl. hem i brevlådan, utan att ha sagt till mäklaren om registrering.

      Radera
    3. @Matsson: jo det stämmer nog nu när du säger det

      Radera
  7. Hej,

    Det är en spännande och bra investeringsstrategi du har valt. Det jag funderar på är om det inte kan vare en bra idé att se på historiskt "avkastning på eget kapital" som en extra parameter vid bedömning i din investeringsstrategi, och då inte bara fokusera på avkastningen i form av direkta utdelningar.

    Mvh Erik

    Mvh Erik

    SvaraRadera
    Svar
    1. Investeringskriterierna är huvudsakligen defensiva och jag försöker hålla dem så branschoberoende som det går.

      Om jag istället skulle forma ett positivt kriterium, dvs. hur drömföretaget ser ut så skulle jag önska ett företag med högsta avkastning på inkrementellt eget kapital (det kapital som tillförs nu) och förmåga att sysselsätta stort kapital.

      Att ha det som generellt kriterium skulle dock leda till att man premierar företag med stor hävstång, så jag har kvar det mer som en målbild än som ett kriterium.

      Radera
  8. En fråga.

    Ifall man funnit bolag som följer de kvalitativa kriterierna bör man ändå invänta de kvantitativa kriterierna innan man köper?

    Jag tänkte bygga en portfölj genom att köpa bolag som följer de sju kriterierna (Graham) kvartalsvis. Exempelvis så vid återkommade köp är exempelvis inte alltid p/e talet inom 5-15.

    Mvh David

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, jag försöker göra det genom att upprätta bevakningslistan. Där kommer bolag in som klarar kriterierna tillräckligt väl. När de sedan trillar ner under motiverat pris så klarar de även de kvantitativa kriterierna och därmed är det köpläge enligt mitt sätt att se det.

      Rätt bekvämt när man hittat några bolag man tror på :-)

      Radera
  9. Hej, jag är lite tveksam till: "omsättningstillgångar bör vara dubbelt så stora som kortfristiga skulder och de totala skulderna bör inte vara större än omsättningstillgångarna ". Den största posten i omsättningstillgångarna är normalt kundfordringar som många större företag numer har finansieringslösning för och får in pengarna på några dagar. Lev skulderna försöker man dock förhala så långt som möjligt för att få billig finansiering. Företag med en effektiv finansierings"lösning" torde då få svårare att uppfylla kravet i längden utan att de har svagare finansiell ställning.. (Cashen som fås in kan ju delas ut eller betala av långfristiga lån..) Kommentar?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är en äldre tumregel för industriföretag, från en tid då bolag inte redovisade kassaflöden.

      Kriteriet funkar fortfarande på vissa typer av bolag, industri exempelvis, men för handel är det som du skriver, och även inom fastigheter, skog, bank etc. fungerar det inte alls. Jag fortsätter använda kriteriet och kommenterar istället avvikelser från det.

      När det inte är uppfyllt brukar jag också titta extra på EV/EBIT för att kontrollera att tillgångarna avkastar OK så att inte vinsten kommer från hög hävstång.

      Allt fler bolag kommunicerar också EV/NOPAT vilket är ett riktigt intressant nyckeltal som skulle kunna ersätta EV/EBIT.

      Radera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.