måndag 22 mars 2010

Amatörinvesterare

Vad innebär det att vara amatörinvesterare? Själva definitionen är ju en icke-professionell investerare, så det är alltså en person som inte arbetar dagligen med investeringar, en person som försörjer sig på annat sätt och därmed har begränsad tid för analys av investeringsmöjligheter.

En amatörinvesterare som lämnar den säkra räntan bakom sig bör naturligtvis sikta på att nå en högre avkastning, men hur högt är realistiskt? Index är lika lätt att följa som den säkra räntan, men går index att slå för en amatör? Så hur högt kan man sikta, vad går att förvänta sig?

Problemet med resonemanget är att det saknar riskparametern. Att ansluta sig till en indexfond utan att värdera ingående aktier innebär en påtaglig och verklig risk. Att köpa aktier selektivt, defensivt och till bra priser ger en väsentligt lägre risk och en avkastning som kan mäta sig med index över tiden. Att vid varje tillfälle överträffa index, eller ens den säkra räntan är inte möjligt.

En amatörinvesterare bör alltså söka efter
  • Trygga företag med stabila förutsättningar
  • Låga inköpspriser på dessa företag
  • Eventuellt höga försäljningspriser i ägda företag
Är detta ens möjligt? Jag tror det, men inte genom Peter Lynchs metoder utan genom att titta på beprövade storföretag. Av alla värdeinvesterarikonerna tror jag att det är Walter Schloss ansats som är enklast för en amatör att efterlikna: köp bra grejer billigt. Skulle de bli dyra, sälj. Gå inte alltför djupt i verksamhetsdetaljer, du har en begränsad chans att upptäcka något andra har missat.

Om man tittar på Lundbergföretagens målsättning "avkastning som med god marginal slår den säkra räntan" tror jag att det är en rimlig målsättning för en engagerad investeringsamatör. Vad siktar du på?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.