torsdag 25 mars 2010

Börsen och alternativ energi

Börsen är inte redo för alternativ energi utropar Leif Pettersson i Placera.nu och Peter Malmqvist är inne på samma linje i DI: "Ovana" bakom börsflopp för vindkraft. Det är alltså investerarnas oförmåga att förstå företagen som är problemet när O2 och Arise stöter på problem med sina börsintroduktioner i veckan.

Vänta nu här. Bolagen vill introduceras. De är säljare. De vill sälja sina aktier till köpare. Köparna köper inte. På vilken planet är detta köparens fel?

Skämtet fortsätter, i artikeln skriver Pettersson vidare: danska företag har inte "rosat marknaden", de har "tappat 30 procent av värdet". Översatt till svenska för tänkande människor betyder detta att företagen har uppvisat dåliga resultat och förmodligen till följd av detta är köparna inte intresserade att betala lika mycket längre.

Ett hopp tänds dock om herr Pettersson senare när han drar slutsatsen "Alternativ energi kanske har en framtid men den ska i dagsläget inte finansieras av privatpersoner". Så efter en artikel full med dravel lyckas han faktiskt slå huvudet på spiken: omogna bolag i omogna branscher hör inte hemma på börsen utan bör finansieras av experter och entreprenörer. När dessa söker "finansiering" på aktiemarknaden handlar det nästan alltid om att ägarna inte orka invänta vinsterna - som de kanske inte ens tror på längre.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.