måndag 22 mars 2010

Bli rik fort

"Bli rik fort", smaka på de orden. Jag menar att brådskan eller bristen på tålamod är en av huvudanledningarna att många inte blir rika, samt att de inte lyckas behålla sin förmögenhet.

Själv önskan och hoppet att snabbt bli rik är det sanna "opiet för folket" i dagens sekulariserade Sverige. Miljoner människor går på lotteri- och travvalium. Att vinna pengar är för många det enda accepterade sättet att nå rikedom, alla andra möts med något slags avundsjuka. När någon vinner pengar så kunde det ju vara jag.

I själva verket maler sannolikhetsteorin ner förhoppningarna till en enorm intäkt för spelmonopolet och en enorm kostnad för drömmarna. Det här gör mig långt mer förbannad än bonusar till höjdare.

Önskan att bli rik fort är även bränslet bakom poker, derivat, certificat, optioner, warrants och andra nollsummespel med rake. Här sätter sig gladeligen tusentals fiskar runt borden varje dag för att bli skinnade. Även jag inser att det finns arbitrage och hedgar som kan verka attraktiva även för någon icke spelberoende, men merparten av alla spekulanter arbetar inte så.

Som lök på laxen är snabbt vunnen rikedom ofta värdelös för den som vunnit. Vinnaren eller vinnarens omgivning bryter ofta ihop och klarar inte av att hantera nyvunnen rikedom utan slösar bort den, spelar bort den, blir avlurad den eller låter den förstöra livets riktiga värden, relationer med barn, fruar, män etc.

Så tacka nej till alla nollsummespel. Investera. Var lycklig i insikten att när pengarna väl vuxit till sig har du lärt dig att hantera dem.

2 kommentarer:

 1. Känner igen mig i hur du tänker. Näst intill alla mina vänner och kollegor har en förvriden syn till spel, och om man inte är med och spelar en harry boy på jobbet så anses man vara "tråkig".

  /P

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har själv spelat på stryktipset för att få en trevlig stund med goda vänner och öl framför TV:n, men själva pengarna har jag alltid sett som helt eller delvis förlorade.

   Radera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.