tisdag 16 mars 2010

Värdeinvesterarens guide till PPM - Balansering

Jag vill slå ett slag för att i PPM följa den enkla placeringsstrategi som Ben Graham föreslår i The Intelligent Investor.

Strategin går i korthet ut på att sätta en fast relation mellan ränte- och indexfonder (enligt rekommendationerna i de tidigare inläggen) och sedan bevaka denna relation.

Själv har jag 70 % i Avanza ZERO och 30 % i Spiltan Räntefond Sverige (Graham förespråkar 50/50). När relationen når 75/25 eller 65/35 gör jag en ombalansering. Denna enkla, nästan triviala strategi har ett antal betydande fördelar:
 • Inslaget av aktier ger ett inflationsskydd
 • Inslaget av räntepapper ger ett skydd mot marknadsfluktuationer
 • Ombalanseringen leder till köp av aktier vid nergång och försäljning vid uppgång, en i grunden sund mekanism
Med mina valda fonder får jag dessutom fördelarna
 • Hög transparens
 • Välkända underliggande värdepapper
 • Låga avgifter
Jag följde tidigare en tillväxtmarknadsstrategi där jag inte hade en aning om innehaven var övervärderade (eller ärligt talat knappt vilka de var), innehöll någon politisk risk etc. Nu sover jag bättre och är mer övertygad om sundheten i innehaven. Man får aldrig glömma att man är delägare i företag, även om det genom fonder kan kännas väldigt abstrakt.

8 kommentarer:

 1. hej
  jag är intreserd av balansering och skulle tycka det vore jätte intressant om du kunde återkoppla till denna post och visa utfallaet.
  jag försöker själv hitta lite olika vrianter att labba med utifrån historisk data. men ännu ej hittat något bra sätt att beräkna värdena "automatiskt"..

  SvaraRadera
 2. @Anonym: japp, jag borde följa upp årsvis :-)

  SvaraRadera
 3. följ upp vettja!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Klicka på "ppm" i molnet till höger så hittar du en uppföljning för helåret 2011.

   Radera
 4. Hejsan.
  Bakgrunden till min kommentar är att jag tycker vi kan diskutera anledningen till den valda fördelningen mellan Indexfoner/Räntefonde som du valt i PPM.
  Jag tyckte och tycker fortfarande att resonemanget om fördelningen 70/30 känns relevant.

  Jag är 26 och har studerat i vid SLU i fyra år nu, vilket naturligtvis avspeglas i texten nedan. Då med tanke på de andelarna som de tre delarna i Pensionen ger.

  Det jag har gjort är att jag har kartlagt och räknat samman det totala beloppet för inkomstpensionen + ppm + tjänstepensionen, för att sedan beräkna andelarna och kommit fram till följande:

  1 Hela inkomstpensionen är en eller kan liknas en obligation/räntefond, staten betalar ju ut en andel av det du tjänat ihop under alla år, i framtiden. Den går inte direkt att påverka.

  2 PPM är en liten del du kan påverka vilket gör att jag som är ung borde exponera 100 % på börsen via indexfonder när jag väger samman denna med inkomstpensionen och tjänstepensionen.?

  3 Jag kan styra över i "princip" hela tjänstepensionen. Jag har tex själv valt fördelningen 70/30 i Handelsbanken liv fonförsäkring eftersom jag har handelsbanken, andelen är 50 procent.
  Och Alecta för den delen som måste placeras i en traditionell försäkring vilket är resterande andelen om 50 procent. Hos Alecta finns det tre alternativ. Just nu har jag ett alternativ där det är 60 % aktier, 30 räntor och 10 % fastigheter.De andra alternativen innehåller mindre andelar aktier och större andelar räntor. (Nu skulle det vara intressant att se vilken omsättning de har på aktierna, dvs hur ofta de byter aktier. Förhoppningsvis väldigt sällan.)

  Summarum: När jag räknat ihop samtliga belopp, ser jag att enda chansen att totalt sett för hela min pension försöka nå upp till 50/50 är att exponera så mycket som möjligt mot börsen.

  Just nu kör jag med fördelningen 70/30 i PPM och tjänstepensionen. Men om jag hade exponerat 100procent i PPM, plus så mycket som det går utav tjänstepensionen så kommer jag totalt för hela min pension bara upp i en exponering mot börsen av dryga 11 procent.

  Så jag borde gå från 70/30 till 100 procent i PPM samt tjänstepensionen för att nå upp till dryga 11 procent…

  Låter det vettigt?

  Daniel

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det låter vettigt, det enda du förlorar är den möjliga överavkastningen från ombalansering. Ombalansering innebär ju att du köper på dig lite mer när aktierna sjunkit i värde och säljer av lite när de stigit.

   Radera
 5. Hur placerar du din tjänstepension? Jag kan tänka mig att den är större än din PPM så då borde huvudsakligt fokus ligga där tänker jag.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har många olika "slattar" men de flesta har en kombination av indexfond/penningmarknadsfond precis som detta inlägg beskriver. I något fall där det är mycket små belopp har jag bara en globalfond.

   Radera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.