måndag 25 augusti 2014

Inköp Deere & Co

När det är ont om tid är det skönt att ha en enkel investeringsmetod: a) upprätthåll en lista på ett antal förkvalificerade aktier med en bild av vad som är ett rimligt pris och b) invänta kassaflödet och utläs sedan vad som är tillräckligt attraktivt i pris för att köpa.

Min plan var att om jag hittade något jag ville köpa i aktieväg skulle jag sälja av min nyinköpta räntefond så att jag kunde dubbla upp den månatliga summan jag sparar. Nu har jag dock lyckats missa att göra denna försäljning i den allmänna postsemesterstressen, så månadens inköp blev utan dopning. Om Deere fortfarande är attraktivt nästa månad så får jag kompensera.

Valet denna månad föll alltså på amerikanska Deere & Co som jag kikade på för några veckor sedan och det blev därför ett köp på 23 aktier för 85,13 dollar per styck, dollarn står i 6,94 kronor. Alla tycks rörande eniga om att bolagets vinster kommer att falla under kommande år, min bedömning är dock att detta är inprisat med lite råge och jag är därför intresserad av att köpa.

För några veckor sedan kom det faktiskt upp en del köplägen på min bevakningslista (för en förklaring läs förklaringsinlägget), men nu var det återigen bara Bonheur och Ganger Rolf som gjorde Deere sällskap under 100 procent av vad jag ser som ett motiverat köppris.

Efter köpet ser portföljen ut så här:

Bolag/aktieAntalPortföljandel
Handelsbanken

25 %
    Handelsbanken A
1 420

    Handelsbanken B
2 045

Hennes & Mauritz
2 740
18 %
Swedbank
2 887
11 %
Industrivärden C
3 305
9 %
Investor A
1 390
8 %
AP Möller Maersk A
15
6 %
Sampo
740
6 %
Bonheur
1 800
5 %
Castellum
1 810
5 %
Wal-Mart Stores
280
3 %
Lundbergföretagen
408
3 %
Johnson & Johnson
95
2 %
Spiltan Räntefond
ca 346
1 %
Deere & Co
23
0 %

Marknadsvärdet för portföljen ligger efter en svacka återigen på 4,5 miljoner kronor. Utdelningen på rullande årsbasis är 170 tusen kronor exklusive extrautdelningar.

86 kommentarer:

 1. Kul att du valde att gå med i klubben! Val av någon av följande huvudbonader är obligatoriskt enligt Spartacus: http://www.johndeereshop.com/sv_se/caps/vuxna.html

  SvaraRadera
  Svar
  1. "Please accept my resignation. I don’t care to belong to any club that will have me as a member"

   - Groucho Marx

   ;-)

   Radera
  2. ... men en keps vore inte dumt

   Radera
 2. Det är nog ett fint bolag att äga på lång sikt. Jag gillar Deeres verksamhet starkt.

  Mvh

  //P

  SvaraRadera
 3. Instämmer i att det är ett mycket bra bolag men är inte en direktavkastning understigande 3% i svagaste laget?

  Mvh
  starke Arvid

  SvaraRadera
  Svar
  1. De har väl tilltagna återköp istället, vilket kan passa bra för en undervärderad (?) aktie.

   Radera
 4. Börjar likna en blandfond den där portföljen!

  :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, en aning vildvuxen är den nu igen.

   Radera
  2. Har du en övre gräns för antalet bolag i portföljen?

   Carolus

   Radera
 5. Har du några kommentarer om Maersks senaste rapport?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Inget insiktsfullt, har bara ögnat igenom den.

   Radera
 6. Vad tycker Lars om Deere? Har han kommeterat någonstans?

  Intressant om det blir lundaluppeffekt(ökning i antalet nya aktieägare hos avanza)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Han var inye imponerad vill jag minnas. Kommentarer finns säkert under något av de tidigare inläggen om Deere.

   Radera
 7. Ska bli spännande att följa! Trodde att det skulle bli WMT, men den har stigit något på sistone...

  Carolus

  SvaraRadera
  Svar
  1. Walmart hade det nog blivit om de kunde hålla sig under 75 dollar, men nu skulle folk tvunget handla upp den över igen.

   Radera
 8. Spännande köp. Ska också bli intressant att se om Lundaluppeffekten slår in på denna aktie nu efter ditt köp. Som tidigare kommentar nämner ;)

  SvaraRadera
 9. Hejsan! Jag undrar vad du menar med att "Utdelningen på rullande årsbasis är 170 tusen kronor..."

  SvaraRadera
  Svar
  1. Som det låter: utdelning per år 😆

   Radera
  2. Ja om dagens utdelningsnivåer behålls 12 månader framåt, och jag inte köper eller säljer något, så är detta det belopp jag skulle få i utdelning. Det ger ett mått på direktavkastningen och något att grovt relatera värderingen till.

   Radera
 10. Hej,
  Du gjorde ett ganska litet inköp... 85x23x6,94=13588,45kr
  Hur tänker du kring transaktionskostnader? Du vill inte hellre spara ihop en större summa för varje inköp för att få lägre procentuellt coutage? speciellt när det gäller amerikanska aktier?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du har räknat fel, tror jag. :)

   Radera
  2. Nej, han räknade rätt :)

   Radera
  3. Jag betalade 90 kronor i courtage, jag tycker det är ok. Det finns en vinst i regelbundenheten och att sprida ut sina köp som jag tycker överväger den kostnaden.

   Radera
 11. Off -Topic.

  Hittade en bok i hyllan som jag tog med mig till badbryggan. Växla ner av Karin Lilja. Downshifting. Handlar om att hoppa av jobbkarusellen, och göra en dygd av nödvändigheten. Vi något tillfälle tar författaren upp ett begrepp som kallas The Pepsi Challenge. En reklamkampanj som pågått sedan 1975. Den går ut på blindtester där allmänheten får testa två olika sorters cola. Den ena är Coca-Cola den andra Pepsi-Cola. Frågan är vilken smakar bäst? Glaset med Pepsi-Cola får oftast högst betyg. Nu kommer det intressanta får testpersonen veta vilka märken han väljer mellan får Coca-Cola högst betyg. Tycker detta rätt fantastiskt.

  Gjorde läsekretsen uppmärksam på Coca-Cola i ett inlägg från den 1 augusti då aktien gav en direktavkastning på över 3%. Coca-Cola är något helt unikt. Man arbetar sig in över allt när det gäller alkoholfria drycker. Sportdrycker och juice. Man flyttar fram positionerna i Africa.

  Gick hem och köpte mer Coca-Cola aktier. Skrev att jag är helt ointresserad av maskintillverkare med ett p/e tal på 10. Värden är fulla av sådana aktier. Coca-Cola däremot är något unikt. De sista tio åren har man ökat utdelningen med nästan tio procent per år.
  Med vänlig hälsning
  Lars
  P.s Köp nu inga Coca-Cola aktier, om du inte grundat med en amerikansk indexfond.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vanguard? De sägs ha bra indexfonder?! Går de att köpa här i Sverige?

   Radera
  2. Coca cola? Lars! Jag kanske höll paddan upp och ned men när jag kikar på 3 års historiken jämfört med index så ser det ut som en räktrål och det är inte index som tar bottenskrapet.
   Det är nog många som gråtit sig till sömns när dom hoppade på coca cola efter finanskrisen när allt annat har presterat bättre. Men det är klart, kör man en jämförelse med bankräntan på lönekontot så är det en lysande investering;)

   Radera
  3. Heh, heh.

   Jo, kapitalapprecieringen har kanske inte varit något vidare jämfört med index. Ca 60 procent upp de senaste fem åren (slarvigt räknat). Ungefär en fördubbling sedan botten (mars 2009).

   Bolaget fortsatte dock lämna (en ständigt högre) utdelning under en av de värsta kriserna på mycket länge.

   Under 2007 låg den på 0.34 dollar per aktie och kvartal (0.17 om vi korrigerar för splitten för några år sedan).

   Siffror utan hänsyn till splitten (dollar per aktie och kvartal):

   2007: 0.34
   2008: 0.38
   2009: 0.41
   2010: 0.44
   2011: 0.47
   2012: 0.51
   2013: 0.56
   2014: 0.61

   Förmodligen något sämre även det (jämfört med bolagets tidigare historik). I SEK är ju inte heller utvecklingen nödvändigtvis den samma.

   En trader kanske gäspar, men det var nog trots ovanstående ingen dum idé att köpa KO under finanskrisen eller?

   Som Charlie Munger sade på den senaste pilgrimsvandringen (i samband med att BRK inte slår S&P500, men har tonvis med kontanter i kassan): "If that is failure, I want more of it!"... ;-)

   Carolus

   Radera
  4. Re Tompamannen. Du har naturligtvis helt rätt i din iakttagelse, men i slutändan handlar det om hur man ser på investeringar. Är man intresserad av att i första hand bevara kapital och ha en långsiktig och stabil utveckling kan cola säkert vara en spännande "krydda" (jag använde för övrgt bokstavligt talat cola som krydda i min carnita i fredags). Jag misstänker att det är fler som har gråtit sig till sömns över förluster de har gjort före, under eller efter den senaste finanskrisen än över colas utveckling de senaste åren;-) Stavros

   Radera
  5. @Carolus

   Kan bara hålla med dig. Bra inlägg.
   Precis som Munger säger: If this is.....o.s.v
   Soliga Hälsningar
   Lars

   Radera
  6. @Tompamannen

   När jag köpte var direktavkastningen över 3%. Jag tyckte att jag kom in på ett bra pris. Det viktiga är dock att jag tycker mig se en katalysator, som kan vända den utvecklingen du beskriver. Upplever att bolaget är på offensiven. Green Mountain affären är bara ett exempel. Under tiden sitter man med i ett fantastiskt bolag som ständigt höjer utdelningarna. Dessa höjningar flyttar kursen stadigt uppåt. Kan bara konstatera att det finns många sämre ställen att ha sina sparpengar parkerade. Stämmer Carolus siffror kan jag bara undra om man inte är nöjd med detta så vet i katten. För den investerare som kan hålla ett sådant tempo vill jag gratulera.
   Med vänlig hälsning
   Lars

   Radera
  7. Rätta mig gärna om jag har fel men historiken jag ser på Avanza säger att den låg på ca. 33usd 1998. Sedan gick den upp något för att sedan dyka ned och höll sig under 30usd fram till 2011 innan den började gå upp. Som investering, ja vi är alla olika. Mina föräldrar, som tillhör "spara-generationen" tycker det är okej att ha en mille på ett bankkonto med 2% ränta.

   Som sagt, jag kanske har missat något med Colan eller så har den motsatt effekt på mig och jag somnar av den, aktien alltså;)
   Jag har nog en lite mera aktiv filosofi än er som gillar Cola. Sedan jag öppnade min Avanza-depå i månadsskiftet maj-juni har jag gjort 88st köp/sälj, det flesta på andra sidan pölen. 12% upp sedan dess. Inget glänsande från min sida utan bara vad jag personligen anser är hyffsat. Men som sagt, vi har alla olika kriterier beträffande ett värdepappers utveckling.

   Radera
  8. Tompamannen,

   Jo, den låg mycket riktigt på runt 33-35 USD i slutet av 1990-talet. Detta är splittkorrigerade siffror; runt 70 dollar per aktie då det begav sig alltså.

   Den blåstes ju upp av alla tiders största börsbubbla och var fullständigt övervärderad (liksom många andra blue chips). Höga P/E-tal och oerhört låg direktavkastning... Sedan började en relativt lång utförslöpa (med diverse upptick) fram till 2006.

   Vad jag kan se gick den tillbaka över 30 dollar (alltså över 60 dollar) i slutet av 2007 (inte 2011).

   Hur som helst, bra att alla går sin egen väg.

   Hälsningar

   Carolus

   Radera
 12. För den som är intresserad kommenterar jag den 1:e augusti. När jag ställer Coca-Cola mot Deere sker det under Analys av Deere den 31:e juli.
  Med vänlig hälsning
  Lars

  SvaraRadera
 13. Kan inte kone oyj vara nått? =) Visst handlas till hög p/e men visar fin vinst och utdelningstillväxt. Långsiktig storägare och ej ansträngd ekonomi!

  SvaraRadera
 14. Du kan ha diskuterat ryska aktier tidigare som jag missat isåfall, men hur ser du på att köpa aktier i Ryssland. Finns många aktier som handlas till väldigt låga P/E-tal.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Om jag inte minns fel gillar inte Lundaluppen den politiska risk som följer med investeringar där.

   Mvh

   Carolus

   Radera
 15. @ Lars och Carolus. Om man äger Berkshire som i sin tur äger än stor andel KO rekommenderar ni även ett direktägande av KO eller blir det kaka på kaka?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hm... Intressant fråga! (Kom dock ihåg att jag bara är amatör...)

   Det är ju (givetvis) inte 100 procent "kaka på kaka" eftersom du via BRK får en massa annat på köpet. En del av det handlas ju inte publikt och går inte att äga i en egen portfölj.

   Du får ju också två av världens mest förnäma kapitalallokerare via BRK. Warren Buffett är ju i en sådan position nu för tiden att han kan göra affärer på villkor som få andra erbjuds (tänk Goldman Sachs och General Electric under finanskrisen). Som ägare till BRK tar du ju del av sådana affärer...

   För min egen del är det avsaknad av utdelning och tronföljdsfrågan som gör att jag avstått BRK. Hade funderingar under våren 2009 (hela året egentligen, tror jag), men dessa två faktorer fick mig att tveka och till sist avstå.

   Lundaluppen har skrivit något om detta har jag för mig (fast då gällande ägande av Industrivärden versus Handelsbanken). Kanske du får upp relevanta inlägg om du använder etikettmolnet till höger?

   Till syvende och sista handlar det väl om vilken aktie man tycker för stunden ger mest värde för pengarna. Riskspridningsargument talar väl för BRK...

   Hälsningar

   Carolus

   Radera
  2. @Anonym

   Jag vet inget om din portfölj, men följande gäller rent allmänt. Är din enda exponering mot den amerikanska marknaden Berkshire stanna då där. Har du däremot grundat med en bred indexfond mot den amerikanska marknaden, och fyllt på med Berkshire tycker jag man kan titta lite på enskilda aktier. Som alltid måste man utgå från den enskilde investerarens situation. Är du 75 år tycker jag att du inte skall ha några aktier överhuvudtaget.
   Det finns ingen rätt portfölj rent allmänt. En tjugoåring, och en sextioåring kan rimligen inte ha samma fördelning mellan räntebärande och aktier.
   Med vänlig hälsning
   Lars

   Radera
  3. Tänker du det för att sextioåringen troligen bara lever tjugo år till?

   Radera
  4. @Anonym

   Helt rätt. På långsikt är vi alla döda. En tjugoåring har massor av tid att vänta ut aktiemarknadens upp och nedgångar. Tycker du skall följa inläggen här på bloggen under lundaluppens:Om jag fick hundratusen kronor att placera. Jag lovar dig att underhållningsvärdet kommer inte att bli obetydligt. Själv ser fram emot några härliga gapskratt.
   Med vänlig hälsning
   Lars

   Radera
  5. Där delar jag inte Lars uppfattning. Min förhoppning är att min dotter ska ta över så småningom och därefter hennes (eventuella) barn osv.

   Jag kommer alltså inte att vikta om till säkrare tillgångar ju äldre jag blir. Min placeringshorisont sträcker sig långt förbi min levnadsbana.

   Förmodligen sprängs kedjan när någon odåga längre ner i släktledet beger sig till Monaco och satsar allt på rött... ;-)

   Carolus

   Radera
  6. @Lars varför inte göra som dina idoler där borta - marknaden är för gynnsam för att stanna utför den oavsett ålder. Vet du inte vad du vill göra med pengarna ge bort de till välgörenhet. Tack för trevliga inlägg.

   Radera
  7. Anonym (27/8, kl. 14.16),

   Jag glömde länka till följande artikel i Businessweek:

   http://www.businessweek.com/articles/2014-07-31/coca-cola-sales-decline-health-concerns-spur-relaunch

   Man får inte glömma att KO tar en oerhört bra produkt (rent vatten) och gör den sämre...

   Det är onekligen en signal när en av de högre cheferna begränsar sitt intag av hälsoskäl...

   Carolus

   Radera
  8. Förvärvaren-förvaltaren-förstöraren. Jag vet inte hur väl det gamla ordspråket stämmer idag men men. Själv kommer jag nog inte ha dom problemen och man försöker att inte skämma bort barnen alltför mycket. Det är det enda sättet att få dom att uppskatta pengars förmåga att göra saker.

   Radera
  9. @ Lars Du nämner en "bred indexfond mot den amerikanska marknaden". Som följer S&P500 kanske? Är det någon särskild fond som du tänker på?

   Flera bloggare (tex MrMoneyMustache) förespråkar Vanguards fonder men jag är inte säker på att den är tillgänglig för svenska sparare, tex via Avanza.

   Jag letar efter ett komplement till Avanza Zero här hemma.

   Radera
  10. @Anonym 19:35: Då kanske du ska kolla på SPP Aktiefond Sverige. Bredare än Zero (60-80 bolag tror jag) men fortfarande billig (0.20%). Har haft dessa tillsammans i portföljen nu ett år och de ser ut att komplettera varandra rätt bra.

   Radera
  11. @Anonym 19:35: Insåg när jag tryckte på knappen att jag missförstått dig :-) Tipset har dock sitt värde ändock.

   Radera
  12. @ Storugglan. (Tack för tipset om SPP Aktiefond Sverige, jag tar med mig det!) Men vad ska man titta på om man är intresserad av en billig och bra USA-indexfond?

   Radera
  13. Anonym,

   Gå till Avanzas hemsida. Klicka på "Spara & Placera", därefter "Fonder".

   Klicka på "Fondlistan" i menyn til vänster. Välj "Aktiefond" under "Typ" samt "Nordamerika" under "Kategori".

   Klicka nu på "Förv.avg.%" en gång och du får listan sorterad med högst förvaltningsavgift först (5 %, hu!). Klicka en gång till och nu har du resultaten med lägst avgift först.

   "SPP Aktiefond USA" toppar, men jag är inte hundra på om den följer S&P500. Det kan du enkelt kolla upp om du klickar på fonden och kommer till dess presentationssida.

   Nummer fyra i listan är "SEB USA Indexfond - Lux Utd (index)": i dess fondinformation står det "Målsättningen är att så nära som möjligt följa utvecklingen i indexet S&P 500 Net Total Return".

   Du har flera stycken att välja på i listan. Tyvärr bevaras inte listan efter att ha man gått in på en fonds presentationssida . Du måste alltså i så fall söka om (fylla i "Typ" och "Kategori" igen). Något för Avanzas kundtjänst (de läser ju här ibland) att skicka vidare upp till någon chef inför nästa uppdatering... ;-)

   I den heliga nätmäklarneutralitetens namn: Jag är säker på att Nordnet har ett liknande utbud och funktion på sin hemsida... Storbankerna likaså (SEB vet jag säkert)...

   Mvh

   Carolus

   Radera
  14. Nordnet superfnd Sverige innehåller de 70 mest omsatta aktierna och är helt avgiftsfri

   sock

   Radera
 16. Jag har skrivit det förut och delar gärna med mig av det igen. Amerikansk energi och läkemedel verkar vara grejen. Jag har siktat in mig på 4 bolag, utplockade för vissa kriterier. Dagens utveckling hittills lyder, +12,74%, +5,94%, +5,7%, -0,11%.
  Den förstnämnda gick jag in i fredags, upp 21,3% sedan dess.
  Jag vet att det är hög risk, stor fallhöjd, men vilken go känsla det är när index rör sig sidledes och ens placeringar ökar.
  Gläds ni med mig eller kommer jag få Jante-gliringar nu? :-)

  SvaraRadera
 17. :-)

  Det är klart det är roligt! Jag vill att det ska gå bra för alla börskämpar...

  Hoppas bara att det är en liten del av ditt sparande du leker (oops!) med på detta sätt... ;-)

  Carolus

  SvaraRadera
  Svar
  1. @Tompamannen

   Håller med Carolus. Jag vill också att det skall gå bra för alla börskämpar. Mitt råd: Ju mindre pengar du avsätter till denna aktivitet ju bättre kommer din portfölj att må. Du skriver "utplockade för vissa kriterier". Låter lite alarmerande i mina öron.
   Ha det bäst
   Lars

   Radera
  2. Jag är beredd att hålla med. Gårdagen löd +6,29%, +9,71%, -0,79% och +2,26%. Den aktie som gått bäst är upp 27% sedan inköpet fredag 22/8. Jag nyper mig i armen och det gör ont, men sunda förnuftet säger att jag måste rida på en våg som snart ebbar ut. Men det är en märklig känsla när portföljen går upp varje dag samtidigt som index sjunker.

   Men som sagt, jag har inga planer på att göra några vilda satsningar med mer än dom få procenten av totalen som jag använder idag.

   Radera
  3. Jag kanske börjar bli tjatig. Min starkaste utvecklare backar idag, -1,38%. Gissar att det är vinsthemtagningar. Dom andra har hittills idag gått +3,01%, +0,98% och +4,51%. Indexet har rört sig måttliga +0,05%.
   Dollarn har backat en del idag annars hade det sett ännu bättre ut. Jag nyper mig fortfarande i armen för att kolla.
   Kan som parantes nämna att jag köpte lite förra veckan på BV-råd. AQ group, Nibe, Unibet, SEB, dom har alla backat, runt 4-5% totalt.
   Jo jag vet..långsiktighet.. Men vilken härlig dramatik det är på Amerikanska 500-listan-:)

   Radera
 18. Självklart Carolus så är det bara en liten del av sparbössan som jag är lite vildare med. Största delen ligger i tyngre, långsiktiga svenska bolag, dock ligger jag för tillfället ungefär 25% likvid. Den svenska börsen känns högt värderad och valet om några veckor känns som en riktningsändrare. Antingen får vi fortsatt uppgång eller en störtdykning.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tror att börsen antingen kommer falla, stiga eller gå i sidled. ;-)

   Radera
  2. Lustigkurre! Eftersom ingen kan förutspå valets utfall så vet heller ingen hur börsen kommer att bete sig. Ska man dock tro våra företagsledare så blir det inget kul scenario om MP får sitta i Löfvens knä. Elpriser ala Tyskland på 3kr/kwh gör att all annan produktion än konditoribullar kommer att flytta söder ut. Räntan kommer knappast att ligga på dagens nivå. Arbetslösheten kommer att störtdyka, på pappret genom ams-åtgärder. Dvs. Sånt man som aktieägare ogillar, höga räntor, låg arbetslöshet, höga elpriser, inget trevligt börsklimat mao.
   Men jag hoppas att jag har fel...

   Radera
  3. @Anonym

   Ett av de mest trovärdiga inläggen jag läst när det gäller att bedöma börsutvecklingen. Börsen kommer antigen att falla, stiga eller gå i sidled. Hur trovärdigt är ett inlägg där man menar att all annan produktion än att tillverka konditoribullar kommer att flytta söderut.
   Med vänlig hälsning
   Lars

   Radera
  4. Ligger man och sover i pensionärskuvösen hela dagarna så missar man tydligen mycket av den mediala bevakningen av samhället. Lars, har du missat att en stor del av den svenska tillverkningsindustrin redan har flyttat till låglöneländer? Tror du det blir bättre när vi stänger av strömbrytaren på kärnkraftverken och priset på el kommer upp på tyskarnas nivå? Då kan du ge dig f-n på att sossarna kommer att dra in på rullatorn för dig på hemmet!

   Radera
  5. @Tompamannen

   Jag är inte ålderspensionär. Ligger alltså inte och sover i en pensionärskuvös. Jag har med andra ord mycket tid för det du kallar medial bevakning. När det gäller energipolitiken har jag sympati för Finlands linje där man betonat vikten av att basindustrins behov av ett rimligt elpris tillgodoses. När det gäller pensionärernas situation så finns det inga hem. Man får bo hemma, och så länge man kan trycka på larmknappen får man sitta där.

   Vid de tillfälle då jag verkligen tjänade pengar på börsen var det alltid en uppvisning i tålamod, och disciplin
   Trevlig Helg

   Radera
  6. PS Glömde underteckna mitt svar till Tompamannen
   Lars

   Radera
  7. Tråkigt att du verkligen inte tjänar pengar på börsen längre! Jag nästan skämdes härom dagen när jag berättade för min fru att jag tjänat mer på mina amerikanska placeringar än vad hon haft i lön sedan jag började med detta för 3 månader sedan.
   Men hon gläds naturligtvis åt att jag investerar utomlands och vad detta innebär i form av kapital som ger skatteeffekter och konsumtionseffekter för sverige.
   Det stod förresten en artikel i GP idag om hur avanzas och nordnets kunders investeringar i amerikanska aktier har ökat lavinartat i år. Kanske inte så konstigt med tanke på hur bra amerikanska papper har gått, förutom Cola då kanske;-)
   Ha en bra helg Lars!

   Radera
  8. @Tompamannen

   Jämfört med dig går jag i största förlorar klassen. En beundrande fru vid sin sida stärker självförtroendet.
   Trevlig Helg Själv
   Lars

   Radera
  9. "Bakom varje framgångsrik man står en förvånad kvinna."

   Radera
  10. Tompamannen: Måste bara säga att du verkar vara en smula galen. Men jag håller tummarna för dig och hoppas att du blir nöjd innan verkligheten hinner ikapp.
   Det sägs att det även går att göra rysligt fint resultat på lotto. Snacka om att slå index.
   Daytraders är mer lätträknade nu för tiden, men det har väl sin rimliga förklaring.

   Radera
  11. Galen vet jag inte, jag tycker det är trevligt att tjäna pengar. Idag såldes Biofuel energy med 13% vinst på en dryg vecka. Även Amicus Therapeutics såldes idag med 28% i vinst på en dryg vecka. Mina Gopro som köptes i fredags gick upp 6% i fredags och 4,13 idag. 10% på 2 dagar känns okej. Pacific ethanol gick upp 1,77 och RF micro systems 2,49%.
   Mina svenska aktier gick inte upp idag, dom gick ned. Men totalt sett gick jag nån halv procent upp idag.
   Imorgon är det nya möjligheter. Kanske blir det nån försäljning, eller nått köp.
   Hittills har portföljen gått upp 14% sedan 28 maj, och då ingår mina svenska innehav som gått sådär.
   Jag tror på fortsatta möjligheter i Usa med tanke på dollarn som jag tror kommer fortsätta mot 8kr.

   Radera
  12. "Jag nästan skämdes härom dagen när jag berättade för min fru..."

   Inte skall du skämmas inte. Kan aldrig vara bra.

   Radera
  13. Gopro öppnar med att gå upp 5,3% idag. Upp 15% sedan fredags, kanske blir försäljning idag ;-)

   Radera
  14. Hur kommer det sig egentligen att du hänger på en värdeinvesteringsblogg? ;-)

   Carolus

   Radera
  15. Som jag beskrivit förut är Usa bara en liten del av mina investeringar. LL har ju också kört lite småsteg från huvudlinjen. Lundabolagen kanske du känner till? Inget du vill konfrontera honom med? Det är ju trots allt ett markant avsteg från huvudlinjen! ;-)

   Radera
 19. Jag gillar verkligen Deere då de helt enkelt gör snygga produkter och de jag brukar prata med på golfbanan (greenkeepers etc) så är alla rörande överens om att det är ruskigt bra produkter. Är ändå lite förvånad att du köper då då aktien senaste 3 åren nästan liknar Telia d.v.s. i bästa fall en sidledsaktie.

  Ser i din bevakningslista att du har ett motiverat pris $117 på Deere men bortsett från en pik i slutet på 2007 så har den knappt orkat över $100 senaste 10 åren. Har du även med valutan som någon form av hävstång i ditt beslut här?

  Tack för en superbra blogg, läser här jämt

  SvaraRadera
 20. Hur räknar du fram normaliserad vinst? Såg en artikel i di där de körde 10 års snitt på ROE och multiplicerade det med dagens egna kapital för att få fram någon form av normal vinst, åsikter om den metoden? Mvh

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej,

   Jag läste också den igår. Intressant! H&M ska ner till 191 kr (-36 procent) i så fall. Man kan bara hålla tummarna och hoppas att det blir så...

   Enligt DIs egen utsaga (hm...) fungerade metoden väl när den applicerades 2009. Den gången hamnade tydligen Swedbank högst med störst kursuppgångspotential: 400 procent från 32 kr. Utfallet tills igår blev bättre: över 450 procent upp.

   Carolus

   Radera
  2. @Anonym

   Då jag inte läser DI har jag inte läst artikeln. Måste säga att detta låter helt absurt. Vad är en normal vinst för något?? Påminner lite hur det kan gå till när någon värdeinvesterare skall ge sig på konsstycket att räkna ut intrinsic value för ett företag. Sedan läggs något som kallas margin of safety på detta. Resultatet kan bli minst sagt häpnadsväckande. Bloggaren menade att när han gjorde en slutbedömning skulle han vara beredd att betala en 50-lapp för ett bolag som Skanska.
   Alla kan konstruera ett system som har fungerat fantastiskt fram till igår. När solen gick upp idag har marknaden dock ändrat sig, men inte systemet.
   Med vänlig hälsning
   Lars

   Radera
 21. Hej,
  Har du hunnit läsa igenom Lundbergs delårsrapport än? Vad är dina reflektioner?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Skall titta på rapporten. Fast jag misstänker att det är den gamla vanliga varianten av romanen På västfronten intet nytt. Beprövad kompetens, investeringsdisciplin och försiktighet. I mångt och mycket en diskretionär förvaltning till en billig peng.
   Omdömena blir väl det gamla vanliga. Dyrt och tråkigt, men på lite längre sikt mycket roligt för delägarna. Aktien har väl gått upp en 60% de sista fem åren till en mycket begränsad risk.
   Med vänlig hälsning
   Lars
   Ps Om nu frågan var ställd till mig

   Radera
  2. Hur hanterar du källskatten på utländska innehav luppen. Kör du kf på utländska innehav eller hur löser du det?

   Radera
 22. Det senaste så ökar Fendt mest åtminstone bland svenska bönder.
  /N

  SvaraRadera
 23. Hur hanterar du källskatten på utländska innehav luppen. Kör du kf på utländska innehav eller hur löser du det?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har överskott av kapital så de är fullt avdragsgilla för mig.

   Radera
 24. @Lars Novo Nordisk sätter nytt kursrekord idag och går fran klarhet till klarhet. Fortsätter du köpa på den stigande trenden eller sitter du still i båten? Officiellt FDA beslut om deras nya läkemedel mot fetma den 20e oktober.

  SvaraRadera
 25. Har luppen läst BluePac Partners inlägg om Deere på Seeking alpha och om så, finns någon kommentar att delge hör på Lunds-bloggen?

  Sock

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag antar att du menar den här artikeln? Jag har inte kunskap att bemöta eller kritisera projektionerna av traktorförsäljningen framåt.

   Om man ska jämföra med mer optimistiska analyser så fokuserar denna väldigt mycket på traktormarknaden. Optimisterna ser mer Deeres möjligheter att fortsätta flytta fram sin position på marknaden genom utökat servicenät och produktutveckling.

   Om vi antar att båda får rätt kanske vinsten hamnar på 5-6 dollar under denna tuffa marknad (mellan tumme och pekfinger) och då är bolaget relativt rätt prissatt de kommande åren medan det sedan bör kunna avkasta väldigt väl.

   Radera
  2. Ja precis, men även kommentatorsfältet. Signaturen har även kommenterat andra deere-inlägg.

   Bluepac målar en rätt dyster bild av de kommande åren för deere, möjligen är slutsatserna dystra i överkant men visar även vilka risker som finns i att köpa ett cykliskt bolag i peak profit, till skillnad från majoriteten av bloggare som bara verkar se något halvtråkigt ett till två år för deere's marknad.

   Skulle man anta att agri-sektorn är överexploaterad, inte bara i Us, så kan det komma riktigt tuffa år framöver för bolag som deere och kanske inte produktutveckling håller multiplarna uppe medan eps sjunker.

   Det finns förvisso en fin krockkudde i fortsatta återköp och i att det kan dröja innan bolaget tvingas sänka utdelningen.

   Ja vem vet, den som lever får se men är något förvånad över att så många ser ett sådant fantastiskt köpläge i aktien, rent allmänt och inte just riktad till vad du skrivit om bolaget .

   Sock

   Radera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.