onsdag 25 juli 2012

Teknologirapporter

Årets andra kalenderkvartal har bjudit på rapporter från mina tre teknologijättar, men alla tre har olika räkenskapsår. Igår kväll kom Apples kvartalsrapport för bolagets tredje kvartal, och i förra veckan kom Microsofts bokslutskommuniké för det brutna räkenskapsåret och dess fjärde kvartal. Samtidigt med Microsoft kvartalsrapporterade Google som dock redovisar enligt kalenderåret, det var alltså bolagets andra kvartal.

Apple och Microsoft som har mer balanserade produktportföljer rapporterade både framgångar och tillbakagångar på olika delar i sortimentet, medan Google, trots förvärvet av Motorola, i stort sett bara handlar om sök och den pågående trenden med fler sålda klick vars pris dock sjunker.

Microsoft förekom sin rapport med ett pressmeddelande att man skriver ner goodwill i sin Online-verksamhet relaterat till 2007 års förvärv av aQuantive, en nedskrivning på 6,2 miljarder dollar. Pressmeddelandet innehåller naturligtvis rubriken "non-cash accounting charge" så ingen skada är ju skedd för det drabbar inte kassaflödet. Och när aQuantive köptes påverkade det ju inte resultatet (det gör ju aldrig förvärv), så inga problem där heller, dessutom tittar man ju i kassaflödet sällan så långt ner som på investeringsverksamhet...

Den här typen av förvärv, och man har gjort ett miljardförvärv för bara någon vecka sedan, är typiska för branschen och i väldigt många fall enormt värdeförstörande. Många menar att ledningarna ska behålla alla pengar och inte lämna någon utdelning utan istället använda sin abnorma kompetens till att förvärva guldkalvar, den här typen av köp och baksmällor är dock tydliga bevis på att åtminstone en del av de surt förvärvade och högst verkliga pengarna bör gå till ägarna innan ledningarna får leka imperiebyggare.

Microsofts verksamhet däremot rullar på skapligt och kvartalets resultat per aktie steg med 6 procent jämfört med ett år tidigare. Omsättningen ökade med 7 procent. Tittar man på helåret är tillväxten 5 procent för resultatet per aktie och 6 procent för omsättningen. Resultatet per aktie blev (justerat för nedskrivningen ovan) 2,78 dollar vilket ger ett P/E-tal på 10,5 med dagens kurs.

För att citera den, ska vi säga färgstarke Microsoft-VD:n Steve Ballmer "We delivered record fourth quarter and annual revenue, and we’re fast approaching the most exciting launch season in Microsoft history”. Väldigt många nya produktversioner är på gång i höst, Windows, Windows Phone och Office är de mest spännande produkterna som får en ansiktslyftning.

Om man tittar på Microsofts divisioner är de viktigaste operativsystemen, server/verktyg samt proffsverktyg (business). De båda senare växer på bra medan operativsystemssidan lider av avvaktan på nya versioner och prispress från bland andra Apple och Google. Online, där nedskrivningarna skedde är ett ständigt gapande hål och även om man tagit en viss marknadsandel från Google i USA har man väldigt svårt att hävda sig som två i den branschen.

The Googleplex
Googles rapport föregicks inte av några överraskningar och rapporten i sig var den minst uppmärksammade men bäst mottagna av de tre. Förvärvet av Motorola blev klart den 22 maj vilket komplicerar jämförelserna något, Google föreslår själva en "non-GAAP"-uppsättning av data som jag väljer att använda för att kunna jämföra bättre.

Omsättningen för Google steg med 35 procent jämfört med ett år tidigare medan resultatet per aktie steg med blygsammare 16 procent till 10,12 dollar. Motorola stod för ungefär 10 procentenheter av omsättningsökningen. Antalet klick ökade med 42 procent från föregående år medan priset per klick sjönk med 16 procent.

De senaste tolv månaderna har Google tjänat 33,72 dollar per aktie, vilket svarar mot ett P/E på 18. Det är inte dyrt i mina ögon, men det kommer att bli kritiskt hur man konsoliderar och hanterar Motorola framöver, och hur detta påverkar övriga affärer.

Liksom Microsoft har Apple en rad produktlanseringar framför sig, framförallt en ny iPhone. Den nya iPad:en har tagits emot väl och sålt bra. Liksom förra året sjunker iPhoneförsäljningen inför den nya versionen, men ökningen år till år, 28 procent, är mycket stark.

Generellt sett fortsätter det att gå mycket bra för Apple, omsättningen ökade 22 procent och resultatet per aktie med 20 procent jämfört med ett år tidigare. De senaste tolv månaderna har man tjänat 42,54 dollar per aktie vilket svarar mot ett P/E på 13,6. Om man till det lägger att man ännu så länge växer snabbare än både Google och Microsoft framstår bolaget som det klart billigaste i trojkan.

Sammanfattar man rapporterna så växer alla tre bolagen både omsättningsmässigt och resultatmässigt och alla tre har mycket spännande tider framför sig med nya produktlanseringar. Jag väljer som jag tidigare nämnt att inte försöka finna den vinnande hästen här utan att investera i alla tre. Det finns i mina ögon goda chanser för alla tre att tjäna stora pengar. Om någon av de tre skulle misslyckas med någon lansering lär någon av de andra stå där och fånga upp en chans till ökade marginaler.

20 kommentarer:

  1. Hej!
    Till att börja med en kanonblogg, Kollar den dagligen och brukar titta väldigt noga på din portfölj när jag justerar min :-)
    Hur ser du på marknadens reaktion på Apples rapport? Motiverad eller är det tillfälle att öka? Jag tycker fortfarande Apple känns väldigt billig och har svårt att se något annat än fortsatt framgång närmsta åren.

    SvaraRadera
    Svar
    1. I priset för Apple finns det i mina ögon diskonterat att bolaget går in i väggen relativt snart. Nu syntes en nedgång i iPhoneförsäljningen som för somliga var något större än väntad och några kanske tog det som tecken på att problemen nu närmar sig?

      Jag vet inte, spekulerar bara. I mina ögon ser bolaget också billigt ut...

      Radera
    2. Jag spekulerar också bara, det gör vi väl alla.... Men jag håller helt med om det du skriver om värderingen. Jag uppfattar det dock som att Apple inte är ett teknikföretag i mängden, utan har en mycket trognare kundbas. Har man redan en iPhone köper man gärna det som nästa mobil också för man vet vad man får. Dessutom kommer många av de miljontals människor som köpt iPhone bli mer och mer nyfikna på Apples övriga produkter som iPad, mac-datorer och en eventuell framtida tv. Kort sagt tror jag Apple har stor potential och därför utgör den en stor del av min portfölj (ca 13%, mitt enda teknikbolag). Man är ju sugen på att öka vid dippar som den här men jag kan inte motivera att ha en större del av portföljen i Apple.

      Radera
    3. Ett tillägg, jag tror nedgången i iPhoneförsäljningen mest beror på envisa rykten att nästa iPhone ska släppas redan i augusti. Det kommer med all sannolikhet inte ske utan den släpps närmre oktober/november. Då kommer nya modellen slå nya försäljningsrekord som vanligt... :-)

      Radera
    4. @Linus: jag tror att Apples "moat" snarare är att man låser in kundernas data med smarta helhetslösningar för bilder, video och musik. iCloud är i längden strategiskt oerhört viktigt för företaget. Det skapar en tröghet att kunden inte vill börja byta ut allt.

      Den skara personer som skulle vara trogna även om Apples produkter skulle börja halka efter konkurrensen är förmodligen inte stor nog att upprätthålla statusen som världens högst värderade bolag.

      Radera
    5. Precis här ligger Apples styrka, integrationen mellan produkterna. Ju fler produkter från Apple man har desto smidigare blir det, och desto mer obenägen är man att byta. Som jag skrev tror jag iPhones stora försäljning kan göra att många provar på Apples andra produkter, upptäcker hur smidigt det är och fastnar i eko-systemet.

      Självklart kommer inte kunder stanna om produkterna halkar efter. Det jag syftade på är att Apple säljer mer på nöjda kunder och bra/smidig upplevelse än att ha flest quadcore-mhz-tjosanhejsan i sina produkter. Det tror jag gör att kunderna är mer trogna även om Apple inte har de rent tekniskt mest avancerade produkterna hela tiden. Det är också detta som skiljer Apple från andra bolag som lätt gör produkter som är för och av tekniknördar (som mig själv..)

      Nu låter jag säkert mer lyrisk än vad jag faktiskt är, men jag tror Apple fortfarande är väldigt lågt värderad hur man än ser på det. Rätta mig gärna om jag är ute och cyklar!

      Radera
    6. Jag tänkte flika in lite tankar angående Apples värdering.

      De senaste sex åren har Apples EPS-tillväxt uppgått till mellan 33,9 och 82,8 procent per år, i genomsitt cirka 50 procent per år. P/E uppgår förnärvarande till cirka 13,5 (på sista fyra kvartalens intjäning). Då är P/E inte justerat för Apples abonorma kassa om cirka $ 117 miljarder (vilket borde bli cirka $ 100-125 per aktie). I genomsnitt och utan att justera för kassan får man vid köp cirka 3,7 procents EPS-tillväxt per (1) P/E. I min värld är det sanslöst billigt.

      Disclosure: Jag äger aktier i Apple.

      Radera
    7. @AnotherValueInvestor: det var väl ungefär vad jag kom fram till i min analys.

      Om man ska försöka förstå prissättningen så måste den bygga på ett scenario där Apple fortsätter gå bra en 5-10-årsperiod och sedan återgår till sin tidigare undanskymda nischexistens. Om perioden av framgång blir längre är priset oerhört lågt.

      Radera
  2. Hej Luppen. En fråga som inte har något att göra med ditt inlägg. (hoppas det är ok)

    Flera bloggare/värdeinvesterare har det senaste året börja investera i det norska bolaget Gjensidige. Av allt att döma ser det mesta riktigt bra ut (givet Grahams kriterier). Nu undrar jag om du känner till bolaget och valt att inte investera eller om du möjligtvis inte känner till bolaget?

    Jag vet att du ofta får frågor om analyser på bolag som ibland är intressanta ur ett värdeperspektiv och ibland inte. Jag skulle, oavsett din vilja att göra en djupare analys, gärna veta om du har en åsikt om bolaget.

    mvh//Daniel :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nej, jag har inte tittat tillräckligt nära på Gjensidige för att kunna säga något vettigt :-)

      Radera
  3. Du har inte funderat över att kika på Samsung? Samsung verkar växa så det knakar och deras smartphones kan mycket väl gå om iPhone och bli den nya "inne" telefonen. Samsung kan i mina ögon mycket väl sno åt sig många av iPhones användare då jag inte tror det är operativsystemet som avgör mobil hos de flesta (så länge det är Android eller iOS). Tror t.o.m. att Samsung kan komma att ta stora marknadsandelar av iPad med sin galaxy Tab inom ett par års sikt.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja Samsung har verkligen varit en framgångssaga. Jag är lite förvånad över att LG har fallit tillbaka så starkt på mobilsidan, för svaga produkter verkar det.

      Radera
  4. Hej Lundaluppen, är en trogen läsare som följer din blogg med stort intresse. Tack för allt jobb du lägger ner.

    Jag Undrar om ngn vet några bra siter/sidor ur investeringssyfte med europeiska aktier främst Tyskland och Spanien iofs gärna USA också.

    Med vänlig hälsning,
    Daniel L

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag följer mest Sverige/USA. För USA gillar jag Google Finance för att få helhetsöverblick över de största bolagen plus att följa den egna portföljen. För mer värdeinvesteringsorienterad info läser jag ValueWalk.

      Jag följer inte tyska och spanska företag just nu, och ärligt talat tror jag inte jag skulle ha tid att göra det. Att vara global investerare är extremt tidskrävande...

      Radera
    2. Hej

      En fråga kring google finance:
      Får du in utdelningen där automatiskt? Jag får bara avkastningen utifrån hur priset förändrats. Skulle vilja se hur portföljen ökat i värde och avkastat inklusive utdelningarna.

      Tacksam för svar!

      Erik

      Radera
    3. @Erik: jag använder inte portföljfunktionen så aktivt på Google Finance eftersom man inte får in svenska aktier ordentligt.

      Radera
    4. Ok, tack för svar.
      Har du tips på bra portföljhanterare som justerar avkastningen utifrån utdelning? Vill på ett smidigt sätt jämföra med sixrx.

      Erik

      Radera
    5. Jag läste någonstans att Financial Times skulle vara mycket bra, men jag har inte testat den fullt ut själv.

      Radera
  5. Tack för svar!

    Det är kronan vs Euro som gör att jag känner intresse för främst tyska ftg. Kriser gör att alla bolag tenderar dras med även bra och uthålliga bolag. Därav mitt nyväckta intresse för Spanska bolag.

    Behöver dock läsa på mig så jag hoppas någon har tips på bra sidor.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Mina finska bolag verkar (och här spekulerar jag) lite drabbade både av euron och av finska börsens allmänna problem på grund av Nokia.

      Radera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.